Niitä näitä 2

Maanantai 24.11.2014 - Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision Perussuomalaiset


Valtuusto käsitteli taannoin talousarvion ensi vuodelle ja esitykset menivät hallituksen esitysten mukaan. Muutamasta asiasta äänestettiin, mm. veroprosentista, mutta muutoksia esityksiin ei näillä äänestyksillä tullut.

Perussuomalaiset ryhmänä ovat tyytyväisiä siitä, että veroja ei korotettu tänä vuonna. Kunnallisverojahan on Raisiossa korotettu jo kolmena viime vuotena ja onneksi nyt tuli ainakin pieni hengähdystauko veronmaksajien kurittamisessa.

Ryhmänä siis olimme tyytyväisiä ettei korotuksia tullut, mutta eriäviä mielipiteitäkin on. Samoin muutamassa muussakin asiassa äänestyksissä haluttiin ottaa irtiottoja. En nähnyt syytä enempiä puuttua asiaan, koska lopputulokset äänestyksissä olivat niin selviä, mutta muutama sana lienee paikallaan.

Valtuustoryhmässä on keskusteltu, että tällainen edellä mainittu toiminta ei välttämättä ole kovin järkevää tulevaisuuden kannalta. Eteen tulee kuitenkin asioita ja äänestyksiä, missä ryhmän kantaan on voitava luottaa, on se sitten mikä tahansa. Jos annamme kuvan, että paketti ei pysy kasassa, niin päätöksistä voidaan neuvotella ilman että meitä otetaan huomioon.

En ole ryhmäkurin suuri kannattaja politiikassa, koska tuntuu luonnottomalta että pienellä, tai suurella, ryhmällä aina kaikki mielipiteet menisivät yksiin. Välillä jopa toivoisi valtuuston äänestävän oman mielipiteen mukaan ilman, että valtuustoryhmissä on jyrätty tietty kanta lukkoon muutaman vahvan persoonan tai puhujan toimesta. Mutta kaikella on aikansa ja paikkansa.

Jos halutaan omia kantoja tuoda esiin, niin se oma mielipide pitäisi olla sitten jollain tavalla kerrottu jo lautakunta- ja hallitustasolla, eikä vasta sitten kun ollaan kalkkiviivoilla. Jokaisella Raision perussuomalaisella on mahdollisuus tuoda mielipiteensä esille valtuustoryhmälle koskien asioita lautakuntien, hallituksen ja valtuuston esityslistoilla. Toivoisinkin, että tätä mahdollisuutta käytettäisiin enemmän ja asiat sitten päätetään valtuustoryhmässä ajallaan.

Valtuustoon tullee joulukuussa käsittelyyn mm. päätös Kerttulakodin kohtalosta. Asiasta ei vielä ole päätöstä olemassa. Laskelmista ja vaihtoehdoista tulee varmasti keskustelua hallituksessa ja toivottavasti saamme mahdollisimman paljon tietoa päätöksenteon tueksi ettei kevyillä perusteilla tehdä päätöstä ryhmänä kumpaankaan suuntaan.

Lainaus jostain, en enää muista mistä:”Amatöörien painoarvo korostuu myös politiikassa. Yhteiskuntatieteilijät puhuvat vallan diffuusiosta: hierarkiat vähenevät ja valta tasaantuu. Poliitikot ovat yhä alttiimpia kritiikille ja mielenilmauksille sekä perinteisessä massamediassa että sosiaalisessa mediassa. 

Nyt voi yhä tarkemmin seurata ja mitata, miten äänestäjät suhtautuvat mihinkin poliittiseen päätökseen tai poliitikon puheeseen. Intuitiivisesti voisi ajatella, että tämä on positiivinen, demokratisoiva muutos. Se ei kuitenkaan välttämättä tee hyvää edustukselliselle demokratialle. Kehitys johtaa helposti gallupien ja kansalaisten oikkujen neuroottiseen seuraamiseen. Ei olla johtajia vaan yleisen mielipiteen imitoijia.

Asiantuntijat ja poliitikot pitää tietysti pystyä kyseenalaistamaan, mutta heitä ei pidä korvata pätevyyden puutteella ja johtajattomuudella.”


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini