Ilmastosuunnitelma lisää tuloeroja ja kurittaa pienituloisia

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto


Raision ilmastosuunnitelmaksi päätettiin malli, jossa päästövähennysten tavoite on 80 % vuoden 1990 tasosta. Vaihtoehtoina olivat myös 40 ja 60 prosentin tavoitteet. Näihinkin tavoitteisiin pääsemiseksi olisi ollut tekemistä. Perussuomalaiset esittivät vähennyksen tavoitteeksi realistisen 40 prosentin vaihtoehtoa. Vain kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat perussuomalaisten lisäksi tämän vaihtoehdon kannalla.


Suurimmat päästölähteet Raisiossa ovat liikenne ja kaukolämpö. Läpikulkuliikenteelle ei voida tehdä mitään, koska päätiet eivät ole kaupungin, vaan valtion. Mitä enemmän liikennettä sitä enemmän meille lasketaan päästöjä. Kaukolämmön kanssa on samoin. Me emme tuota kaukolämpöä mutta jostain syystä meille lasketaan päästöt sen mukaan mitä asukkaat käyttävät.

Liikenteen osalta keinot ovat vähissä. Joko rajoitetaan liikkumista kaupungin sisällä tai maksetaan siitä, että muiden kuntien asukkaat ajavat Raision läpi.
Kaukolämmön osalta omat keinomme vähennyksiin ovat myös olemattomat. Voidaan asua kylmemmissä asunnoissa tai vaihtaa muihin lämmitysmuotoihin.

Kaukolämmön laskennallisia päästöjä voidaan vähentää voimalaitoksissa vaihtamalla polttoaineet laskennallisesti vähäpäästöisempiin. Vähäpäästöiset polttoaineet maksavat enemmän ja kaukolämmön hinta nousee eli asumisen kustannukset nousevat.

Suunnitelmassa kerrotaan, että mikäli tavoitteisiin ei päästä, kompensoidaan päästöt hiilinieluilla ja muilla kompensaatiomekanismeilla. Olen kysynyt, että mitä nämä muut mekanismit ovat ja millaisia kustannuksia näistä kompensaatioista tulee veronmaksajille? En saanut kunnollista vastausta kysymykseen.
Selvää on, että ylimääräisiä kustannuksia veronmaksajille on tulossa.

Raisio on edelleen talouden kanssa ahtaassa paikassa ja mihinkään ylimääräiseen ei oikein olisi varaa. Jos kaupunki joutuu hankkimaan esimerkiksi sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, on tuo raha pois jostain muualta. Samoin on päästöjen kompensaatiomekanismien eli maksujen kanssa. Nekin rahat ovat pois jostain muualta.

Ihmisten tulisi tiedostaa, että tällaiset liian kunnianhimoiset ilmastosuunnitelmat lisäävät tuloeroja ja energiaköyhyyttä lisääntyvien energiaverojen ja mm. kohonneiden asuinkustannusten muodossa.

Siksi Raision perussuomalaiset eivät kannata liian paljon liian nopeasti -mallia, vaan haluavat noudattaa maltillisemman tavoitteen mallia. Mallia, jonka uralla jo olemme, kun ajoneuvot ja koneet vaihdetaan uudempiin normaalin käytännön mukaan.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision PS


Rannikkoseutu julkaisi alkuperäisen kirjoituksen 23.5.2021. Olen hieman muokannut tätä kirjoitusta sen jälkeen.

Avainsanat: Raisio, ilmastosuunnitelma, kustannukset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini