Ilmastosuunnitelma lisää tuloeroja ja kurittaa pienituloisia

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto

Raision ilmastosuunnitelmaksi päätettiin malli, jossa päästövähennysten tavoite on 80 % vuoden 1990 tasosta. Vaihtoehtoina olivat myös 40 ja 60 prosentin tavoitteet. Näihinkin tavoitteisiin pääsemiseksi olisi ollut tekemistä. Perussuomalaiset esittivät vähennyksen tavoitteeksi realistisen 40 prosentin vaihtoehtoa. Vain kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat perussuomalaisten lisäksi tämän vaihtoehdon kannalla.


Suurimmat päästölähteet Raisiossa ovat liikenne ja kaukolämpö. Läpikulkuliikenteelle ei voida tehdä mitään, koska päätiet eivät ole kaupungin, vaan valtion. Mitä enemmän liikennettä sitä enemmän meille lasketaan päästöjä. Kaukolämmön kanssa on samoin. Me emme tuota kaukolämpöä mutta jostain syystä meille lasketaan päästöt sen mukaan mitä asukkaat käyttävät.

Liikenteen osalta keinot ovat vähissä. Joko rajoitetaan liikkumista kaupungin sisällä tai maksetaan siitä, että muiden kuntien asukkaat ajavat Raision läpi.
Kaukolämmön osalta omat keinomme vähennyksiin ovat myös olemattomat. Voidaan asua kylmemmissä asunnoissa tai vaihtaa muihin lämmitysmuotoihin.

Kaukolämmön laskennallisia päästöjä voidaan vähentää voimalaitoksissa vaihtamalla polttoaineet laskennallisesti vähäpäästöisempiin. Vähäpäästöiset polttoaineet maksavat enemmän ja kaukolämmön hinta nousee eli asumisen kustannukset nousevat.

Suunnitelmassa kerrotaan, että mikäli tavoitteisiin ei päästä, kompensoidaan päästöt hiilinieluilla ja muilla kompensaatiomekanismeilla. Olen kysynyt, että mitä nämä muut mekanismit ovat ja millaisia kustannuksia näistä kompensaatioista tulee veronmaksajille? En saanut kunnollista vastausta kysymykseen.
Selvää on, että ylimääräisiä kustannuksia veronmaksajille on tulossa.

Raisio on edelleen talouden kanssa ahtaassa paikassa ja mihinkään ylimääräiseen ei oikein olisi varaa. Jos kaupunki joutuu hankkimaan esimerkiksi sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, on tuo raha pois jostain muualta. Samoin on päästöjen kompensaatiomekanismien eli maksujen kanssa. Nekin rahat ovat pois jostain muualta.

Ihmisten tulisi tiedostaa, että tällaiset liian kunnianhimoiset ilmastosuunnitelmat lisäävät tuloeroja ja energiaköyhyyttä lisääntyvien energiaverojen ja mm. kohonneiden asuinkustannusten muodossa.

Siksi Raision perussuomalaiset eivät kannata liian paljon liian nopeasti -mallia, vaan haluavat noudattaa maltillisemman tavoitteen mallia. Mallia, jonka uralla jo olemme, kun ajoneuvot ja koneet vaihdetaan uudempiin normaalin käytännön mukaan.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision PS


Rannikkoseutu julkaisi alkuperäisen kirjoituksen 23.5.2021. Olen hieman muokannut tätä kirjoitusta sen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, ilmastosuunnitelma, kustannukset

Maahanmuuton tilaaja-ansa tulee kunnille kalliiksi

Keskiviikko 6.3.2019 - Mika Koivisto

Kouvolan kaupunkia on huijattu maahanmuuttoasioissa ja huijaus jatkuu edelleen. Kouvolan Sanomien toimittaja tosin antaa otsikossaan ymmärtää, että kaupunki saa rahaa ilmaiseksi ja määräkin on vain 15 henkeä. Uutinen tästä linkistä.

Kyseessä on klassinen tilaaja-ansa eli pyramidihuijaus, jota myös ely-kusetukseksi kutsutaan. Tuohon ansaan on mennyt moni kunta ja näin on tapahtunut kotikunnassanikin.

Ansan laukeaminen johtuu siitä, että päättäjät eivät joko ymmärrä mitä päättävät tai sitten päättävät tehdä kuntalaisille karhunpalveluksen siitä huolimatta. On myös paljon päättäjiä, jotka eivät uskalla rasismisyytösten pelossa päättää oikein, vaan menevät ryhmän mukana saamatta suutaan auki.

Otsikossa ja varsinaisessa jutussa kerrotaan kaupungin saavan valtiolta 800 000 euroa. Mutta jutussa jätetään kertomatta, että tuo summa on laskennallista korvausta, mitä kaupunki saa niistä turvapaikanhakijoista/pakolaisista, jotka vielä ovat korvausten piirissä. Kun kolme vuotta on kulunut henkilön kohdalla, niin kunta ei saa hänestä enää korvauksia.

Käytetään esimerkkinä tuota Kouvolan 800 000 euroa ja oletetaan, että vuosina 2016-2018 on jokaisena vuonna tullut yhtä paljon pakolaisia ja tilanne on ollut samanlainen jo ennen vuotta 2016. Joka vuosi korvausten parista tippuu tietty määrä vastaanotettuja ja tilalle tulee joka vuosia vastaava määrä uusia vastaanotettuja pakolaisia.

Edellä kuvattu tilanne tarkoittaa, että kunnan saamat korvaukset valtiolta pysyvät samana joka vuosi mutta samalla joka vuosi kuntalaisten yksinään maksettavaksi jää noin 237 000 euroa eli kolmasosa tuosta summasta.

Kolmessa vuodessa kouvolalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan lisää veroja tai leikkaamaan palveluja 800 000 euron edestä. Tuolla vastaanottotahdilla kouvolalaiset maksavat kohta muutamia miljoonia ylimääräistä veroa maahanmuuton takia.

Ja se täytyy aina muistaa, että nuo valtiolta saatavat korvaukset ovat verorahaa nekin.

P.S. Olen samaa asiaa käsitellyt Raision kannalta aiemmin tuossa kirjoituksessa. Pahoittelut, että jutussa oleva linkki kaupungin sivuille ei toimi enää. Kaupungin nettisivut on uudistettu tänä vuonna ja uudistus on rikkonut ilmeisesti kaikki linkit esityslistoihin ja päätöksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, kustannukset, perussuomalaiset

Ilmastosopimusten hinta veronmaksajalle

Sunnuntai 24.2.2019 - Mika Koivisto

Ennen joulua kahdeksan puoluetta sopi yhteisestä linjauksesta kiristää Suomen ilmastopoliittisia tavoitteita enemmän kuin mitä Pariisin sopimus vaatii. Linkki tässä.

Noiden kahdeksan puolueen edustajista ei kukaan ole kertonut, että mitä heidän keskenään sopimansa tavoitteet tulevat maksamaan suomalaisille.

Keskustan Kimmo Tiilikainen kävi piirtämässä puumerkkinsä Pariisin ratifioinnista ja kehui vaan, että "ilmastotoimet koskevat nyt kaikkia". Tiilikaisella ei ollut harmainta aavistustakaan mitä hänen kädenjälkensä paperissa kustantaa ja asiasta ei Suomessa käyty julkisuudessa käytännössä minkäänlaista keskustelua.

Suomessa kun ei ole tapana keskustella asioista silloin, kun kansa laitetaan maksamaan poliitikkojen utopioita.

Nyt nuo kahdeksan puoluetta menivät siis sopimaan lisäkiristyksiä Suomen kansalle, vaikka edellistenkään kustannuksista ja kustannusten jaosta ei ole selvyyttä.

Yhden laskelman mukaan Pariisin ilmastosopimuksen globaalit kustannukset ovat 800-1600 miljardia euroa joka vuosi 15 vuoden ajan. EU:n osuus tuosta summasta olisi noin kolmannes.

Tuon tiedon jälkeen EU:n johtajat lähtivät laukalle, kun hallitusten välinen poliittinen ilmastopaneeli julkaisi oman arvionsa lämpötilojen muutoksesta.

EU:ssa on esitetty, että päästöjä pitäisi leikata 80 % vuoteen 2050 mennessä. Tuolloin vuotuiset kustannukset olisivat EU:n osalta jo 2900 miljardia euroa vuodessa. Tämän kustannus Suomen osalta on jo niin posketon summa, että en sitä tähän laske. (WSJ 9.10.2018)

Jo tuon 800-1600 miljardin vuotuiset kustannukset tarkoittaisivat Suomen osuuden olevan noin 4-8 miljardia euroa. Keskituloiselle veronmaksajalle tuo tarkoittaa noin 200-300 euroa kuukaudessa.

Jos EU laittaa edes tuon Pariisin sopimuksen asiat täytäntöön, niin varaudu maksamaan tuo 200-300 euroa kuukaudessa enemmän asumisesta, liikkumisesta ja elämisestä yleensä.

Jos nuo kahdeksan puoluetta meinaavat piinata suomalaisia sopimallaan tavalla, niin varaudu maksamaan vielä muutama satanen kuukaudessa lisää.

Miltä kuulostaa? Niinpä, ei hyvältä kuulosta. Vain Perussuomalaisia äänestämällä tällaiseen toimintaan saadaan jotain järkeä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pariisin ilmastosopimus, ilmastovaalit, kustannukset ilmastosopimuksesta, Perussuomalaiset

Kustannuslaskelmia uuden selvityksen pohjalta

Perjantai 9.6.2017 - Mika Koivisto

Suomen Perusta -ajatuspajan uusin julkaisu pureutuu maahanmuuton taloudelliseen puoleen.
Julkaisussa todetaan, että maahanmuutto laskee palkkoja, laskee elintasoa ja lisää tuloeroja.

Raportissa oli sivulla 55-56 kerrottu näin: "Kun kuntien menoja (kokonaismenoja, tai vaihtoehtoisesti sosiaali- ja terveysmenoja tai koulutusmenoja) selitetään ulkomaalaistaustaisen väestön osuudella sekä joukolla taustamuuttujia päädytään siihen, että menojen ”jousto” (suhteellisten muutosten osamäärä) väestöosuuden suhteen on noin yksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaistaustaisten osuus nousee vaikka nollasta 10 prosenttiin, kunnan asukasta kohden menot kasvavat 10 %".

Tuon mukaan käytin laskelmassa kunnan nettokustannuksia per asukas ja ulkomaalaisväestön prosenttiosuutta. Jos olisin käyttänyt muun kielisten määrää, niin summat olisivat kasvaneet huomattavasti. Ulkomaalaisten prosenttiosuudella laskettuna lopputulema on siis varovainen laskelma.

Luvut otettu THL:n Sotkanetistä eli tuolta.

Lasken esimerkkinä Turun kustannuksia ja Raision kustannukset on mainittu tuon jälkeen samalla tavalla laskettuna.
Turussa kunnan nettokustannukset per asukas vuonna 2015 on 5529,9e ja ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 6,2 %. Virenin väittämmän mukaan kustannukset ilman ulkomaalaisväestöä olisivat siis 5529,9e/1,062 = 5207,06 e/asukas.
5529,9e-5207,06 = 322,8 e/asukas. Tuon mukaan ulkomaalaisten aiheuttama menolisäys Turussa per asukas olisi vuonna 2015 ollut 185908 x 322,8e = 60 011 102,4 euroa. Raisiossa vastaava summa on noin 5,1 miljoonaa euroa samalla tavalla laskettuna.
Tuo kyllä osuu samoille lukemille, mitä on aiemminkin tullut ynnäiltyä.
Turussa yhden veroprosenttiyksikön tuotto on ollut noin 28 miljoonaa euroa. 60 miljoonan kustannus maahanmuutosta tarkoittaa kunnallisveroprosentissä noin kahden prosenttiyksikön kustannusvaikutusta.

Raisiossa yksi veroprosenttiyksikkö tarkoittaa noin neljän miljoonan euron lisäystä veropottiin eli me raisiolaiset maksamme noin 1,25 - 1,5 prosenttia enemmän kunnallisveroa, koska osa päättäjistä haluaa meidän maksavan enemmän veroa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuuton kustannukset, Raisio, Turku

Maahanmuutto kuntavaalien ykkösaiheita

Maanantai 30.1.2017

Maahanmuutto tulee edelleen olemaan yksi keskeisistä aiheista tulevissa kuntavaaleissa. Ainakin paikkakunnilla, joissa jo nyt maahanmuutosta aiheutuu merkittäviä kustannuksia kunnalle. Näin myös Raisiossa.

Tällä hetkellä maahanmuutosta aiheutuu Raisiolle noin 3-4 miljoonan euron kustannukset per vuosi. Tällainen suuri menoerä on aiheuttanut taloudelle suuria vaikeuksia viime vuosien aikana. Kun taloudessa meni yleisesti hyvin muutamia vuosia sitten, nuo maahanmuuton kustannukset jäivät talouskasvun varjoon. Ja tietysti maahanmuuttajien määräkin oli alempi.

Nykyisessä tilanteessa, jossa kaupungin verotulojen kasvu on maltillisella tasolla, kustannusten kertyminen näkyy budjetissa hyvin. Säästöjä on haettu lähes joka sektorilta ja momentilta mutta sekään ei tunnu riittävän. Samoin talouden täydellisen romahduksen estämiseksi kuntaveroa on ollut pakko korottaa. Mutta nuokaan eivät ole täysin riittäneet tilanteen vakauttamiseksi. Eikä mikään ihme. Käytännössä kuntalaisten maksettavaksi tulee joka vuosi vähintään 400 000 - 500 000 euroa maahanmuutosta aiheutuvia kuluja. Siis joka vuosi tuo määrä lisää edellisten vuosien päälle. Tuota kutsutaan kumulatiiviseksi kertymäksi.

Kustannusten siirtyminen raisiolaisten veronmaksajien maksettavaksi johtuu siitä, että valtio maksaa korvauksia turvapaikanhakijoista kolmen vuoden ajan. Joka vuosi osa turvapaikanhakijoista siirtyy pois tuosta kolmen vuoden ryhmästä ja näin valtion maksama tuki loppuu.

Valtion maksamista tuista voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta kerrotaan nyt taas kerran pari tosiasiaa tuista. Valtion maksamat tuet eivät kata kustannuksista edes puoliakaan. Tuo on Kuntaliiton kanta muutaman vuoden takaa. Toinen muistettava asia valtion maksamista tuista on se, että nekin ovat veronmaksajien rahoja.

Tuo kaikki edellinen vaikuttaa kunnan talouteen. Se kannattaa muistaa, kun valitsee vaalipäivänä ehdokastaan listoilta. Jos Raisiossa aiotaan jatkaa turvapaikanhakijoiden ottamista kuntaan kiihtyvällä tahdilla, se tulee väistämättä näkymään kunnan taloudessa. Veroja on pakko nostaa ja lisäksi henkilökuntaa on supistettava ja säästöjä haettava palveluja lopettamalla ja supistamalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, kustannukset, Raisio

Raision palvelujen leikkausten syistä

Keskiviikko 26.10.2016

Taas ollaan varsinaisen äärellä eli miten leikata menoja heikentämättä kuitenkaan palveluja niitä eniten tarvitsevilta. Ei taida onnistua.

Raision krooninen budjettivaje jatkuu edelleen ja nyt vaihteeksi entistä pahempana. Jostain olisi löydyttävä noin 5 miljoonaa euroa, jotta vältettäisiin ns. syömävelka. Käytännössä tuollainen vaje tarkoittaa leikkauksia joka sektorilta ja ainakin työntekijöiden lomautuksia.

Vaihtoehtona on tietenkin tuo iänikuinen verojen korottaminen, mikä tuntuukin olevan joka kerta varsinainen kuningasidea – kun ei muuta viitsitä tai osata tehdä, niin korotetaan sitten veroja. Ei tuollaista päätöksentekoa varten tarvitsisi olla päättäjiä ollenkaan. Voitaisiin tehdä yksinkertainen ehtolause budjettiin ja pseudokielellä se menisi jotenkin näin: jos (tulot < menot) {korota veroja}.

Veroja pitäisi korottaa noin 1,25 prosenttiyksikköä tuon viiden miljoonan euron kaapimiseksi kasaan. Tällöin Raision veroprosentti nousisi jo 21:een prosenttiin ja tuskin tuokaan vielä riittäisi kuin hetkeksi. Tuollaisella äyrillä olisimme seudulla selkeästi kovimpia verottajia korkean kiinteistöveron kanssa. Mikä mahtaisi sitten olla se vetovoimatekijä Raisiossa, millä houkuttelisimme uusia nettomaksajia kuntaan?

Verotulot ovat kasvaneet vuosittain mutta tuo kasvu ei tunnu riittävän.
Verotulot 2012: 87 Me, 2013: 89,6 Me, 2014: 98,6 Me, 2015: 98,6 Me.

Ongelma onkin siinä, että menot kasvavat jatkuvasti enemmän kuin tulot. Osa menojen kasvusta johtuu yleisestä inflaatiosta eli hintojen noususta ja osa taas on itseaiheutettua.

Esimerkki itseaiheutetusta menojen kasvusta on Raision harjoittama sosiaaliperäinen/humanitaarinen maahanmuutto. Olen yrittänyt puuttua asiaan valtuustokauden alusta saakka ja saada tilanteeseen jotain järkeä, mutta suurta muutosta en ole pystynyt saamaan aikaan. Kaupunginhallitus teki tänä vuonna joitain pieniä rajoituksia ely-keskuksen kanssa solmittuun sopimukseen, mutta jostain syystä ei vielä uskallettu tehdä päätöksiä kuntalaisten etu mielessä.

Kun maahanmuuttoon liittyviä asioita ja menoja selvitettiin, huomasin liitteiden joukossa laskelman, jossa todettiin 2012-2014 vastaanotettujen tuottavan valtiolta laskennallisia korvauksia noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Nuo laskennalliset korvaukset eivät riitä kattamaan kustannuksia, vaikka virkamiehet Raisiossa mitä väittäisivät. Kuntaliitto on todennut laskennallisten korvausten olevan noin puolet todellisista kustannuksista.

Noin 1,2 miljoonaa euroa maksetaan siis niistä henkilöistä, jotka ovat ns. kolmevuotisessa putkessa korvausten osalta. Kunta saa turvapaikanhakijasta laskennallisia korvauksia kolmen vuoden ajan. Jos tuo n. 1,2 miljoonaa jaetaan kolmeen osaan, niin saadaan noin 400 000 euroa. Vähintään tuon 400 000 euron verran tippuu valtion maksamat laskennalliset korvaukset vuodessa. Tuohan tarkoittaa sitä, että tuo 400 000 euroa pitää leikata jostain muualta, jos verotulot eivät kasva erittäin kovaa tahtia. Näin on jatkunut jo vuosia ja tulee jatkumaan. Kustannukset ovat kumulatiivisia eli ne ovat mukana aina seuraavan vuoden menoissa.

Raisio on vastaanottanut jo melkein vuosikymmenen ajan suhteessa paljon maahanmuuttajia. Aluksi kokonaismäärä oli pieni ja talouskasvu, tai ainakin verotulojen kasvu, peitti toiminnasta seuraavan taloudellisen ongelman. Nyt kun verotulot eivät kasva tarpeeksi, ongelma alkaa näkyä aivan selvästi, mutta aiemmille virheille ei ole enää oikeastaan mitään tehtävissä.
Mutta virheistä pitäisi oppia ja tehdä asialle jotain. Otan taas asian esiin vaikkapa talousarvioneuvotteluissa ja yritän edelleen saada muut/loput ymmärtämään toiminnan vaikutuksen kunnan talouteen. Raisio on tehnyt jo osansa maailmanparannuksesta ja nyt on muiden kuntien vuoro.

Tulevat kuntavaalit ovat vaikuttamisen paikka tässäkin asiassa. Kannattaa miettiä henkilöä tai puoluetta, mitä äänestää. Jotkut eivät ole tälle asialle tekemässä mitään muuta kuin edelleen laajentamassa toimintaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raision, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset

Perussuomalaisten arvio maahanmuuton kustannuksista

Tiistai 28.10.2014 - Mika Koivisto

Maahanmuuton kustannukset ovat taas esillä, kun perussuomalaisten Matti Putkonen arvioi maahanmuuton kustannusten olevan noin 1-1,5 miljardia euroa vuodessa. Työ- ja elinkeinoministeriö ja maahanmuuttovirasto taas väittävät summan olevan noin 203 miljoonaa euroa vuodessa.

203 miljoonaa euroa kuulostaa aika pieneltä määrältä, jos sitä verrataan Turun vuosien 2008 ja 2009 kustannuksiin maahanmuutosta. Tuolloin kustannuksiksi saatiin laskettua noin 37 miljoonaa euroa vuodessa 12488:lla henkilöllä (2009).

Hieman tuntuu siltä, että työ- ja elinkeinoministeriö sekä maahanmuuttovirasto puhuvat nimenomaan maahanmuutosta aiheutuvista kustannuksista eli toiminnan kustannuksista, mitä ovat mm. asioiden parissa työskentelevien virkamiesten palkat yms. Tämän lisäksi tulevat sitten kustannukset varsinaisesta maahanmuutosta eli toimeentulotuet, tulkit, asuminen, terveydenhuolto jne ja näitä ei kustannuksissa ole otettu huomioon.

Maahanmuuton kustannukset ovat lisäksi kumulatiivisia eli kustannukset vain kasvavat vuosi vuodelta korkoa korolle periaatteella. Tämän takia kunnissa pitäisi olla erityisen varovainen sijoittaessa maahanmuuttajia suuria määriä muutaman vuoden korvausten toivossa. Korvauksia pakolaisista ja turvapaikanhakijoista maksetaan 3-4 vuotta. Valtion korvaa toimeentulotuen, tulkkipalveluiden, sosiaali- ja terveydenhuollon ja lastensuojelun kustannukset.
Näiden lisäksi tulee kustannuksia, joita ei suoraan tilastoida minnekään ja myöskin niiden selvittäminen tuntuu olevan täysin ylivoimaista ellei jopa mahdotonta. Näitä kustannuksia ei valtiolta voida periä, vaan ne jäävät kuntien maksettaviksi.

Tällaisia piilokustannuksia kertyy vaikkapa kuntien tarjoamista palveluista, mitä kunnat tarjoavat kaikille kuntalaisille. Mutta tässäkin piilee vielä pieni lisä normaaliin eli maahanmuuttajaväestön palveluissa henkilömitoitus on arviolta 1,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna. Olen tällaisesta nähnyt esimerkkejä ja välillä tuntuu, että edes tuo 1,5-kertainen määrä ei riitä.

Kunnissa näyttää myös unohtuvan kuntakorvausten alkuperä. Rahat eivät ilmesty valtion budjettiin taikasauvan heilautuksella, vaan nuo varat kerätään ylikireällä verotuksella kansalaisilta. Sitten ne jaetaan armollisesti takaisin kunnille vähennettynä byrokratian pyörittämiseen tarvittavilla kustannuksilla. Ja kun kolme - neljä vuotta on kulunut, jäävät kustannukset täysimääräisinä kuntien rasitteeksi. Ja nämä kustannukset ovat sellaisia, joita ei kovin helposti saada vähenemään eli ne kasaantuvat vain vuosi vuodelta suuremmiksi.

Turussa ja Raisiossa on suhteessa eniten maahanmuuttajia Varsinais-Suomessa. Samoin kumpikin kaupunki on kamppaillut taloudellisten ongelmien parissa jo jokusen vuoden. Väkisinkin tulee mieleen jonkinlainen korrelaatio joidenkin asioiden suhteen. Ja kun yrittää puhua tai esittää tilanteen jäädyttämistä edes siksi aikaa, kunnes taloudellinen tilanne on parempi, niin kaikki esitykset menevät kuin kuuroille korville. Virkamiehillä on ilmeisesti tahtotila jatkaa tätä ei-lakisääteistä toimintaa muiden palveluiden kustannuksella. Näyttää siltä, että tämä maahanmuuttoasia on raisiolaisten virkamiesten suojeluksessa ja siitä ei tulla vähentämään senttiäkään, vaikka talous on ruvella.

Tulen puuttumaan asiaan edelleen ja seuraan vastaanotettavien määrän kehittymistä. 25.11.2013 sovittiin kaupunginhallituksessa, että Raisioon sijoitetaan 25 henkilöä kolmen vuoden aikana, 5-10 henkilöä vuodessa. Jo nyt näyttää siltä, että rajat paukkuvat ennen ensimmäisen vuoden loppua.

Päätös tehtiin, koska kustannuksia haluttiin hillitä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Jos nyt tulkitaan lukuja mahdollisimman alhaisiksi, niin miksi sitten teimme päätöksen määrän rajoittamisesta? Kustannukset syntyvät määrän mukaan, eivät toiveiden ja tulkintojen perusteella.

Virkamiehet tulkitsevat asioita omalla tavallaan ja siinä ei näytä paljoa luottamushenkilöiden päätökset painavan. Ehkä näitä asioita puidaan sitten ensi vuonna, kun THL julkaisee omat tilastonsa. Sitten vertaillaan virkamiesten omia tulkintoja virallisiin lukuihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, kustannukset, perussuomalaiset

Keskustelua maahanmuuton kustannuksista

Tiistai 10.6.2014 - Mika Koivisto

Pidin Raision valtuustossa puheen, joka liittyi maahanmuuton kustannusselvityksen vastauksen tasoon. Toin esiin asiassa sen, että kustannuksia ei oikeastaan ole pystytty selvittämään ja emme tiedä paljonko meillä menee rahaa toiminnan ylläpitoon ja jatkuvasti lisääntyvään maahanmuuttajaväestöön. Yritin myös melkein rautalangasta vääntää esimerkin kakusta ja jakajien määrästä mutta ainakin osalle asia ei mennyt perille. Kuinka vaikeaa on ymmärtää, että jos jakajia on enemmän, niin jaettavaa on vähemmän? No, matematiikka ei ole tainnut olla vasemmiston suurimpia vahvuuksia varsinkin kun katsoo menneiden vuosien tuloksia.

Virkamiehet sentään yrittävät vastata kysymyksiin ja pysyä aiheessa ja siitä kiitos heille. Sosiaali- ja terveysjohtaja Sandberg otti kantaa kysymykseen ja vastasi valtion maksavan toimeentulotukien kustannukset pakolaisten osalta mutta jätti mainitsematta, että kustannukset korvataan vain 3-4 vuoden ajalta ja sen jälkeen menot tulevat täysimääräisenä menemään Raision verovaroista. Ja koko ajan rahat tulevat kuitenkin kaikkien veronmaksajien kukkaroista eivätkä ilmesty tyhjästä, kuten vasemmistolainen Sandbergin kai ajattelee tai toivoo.
Samoin joko Sandberg tai sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnan puheenjohtaja Heikki Laine mainitsivat valtion tukien kattavan kaikki maahanmuutosta aiheutuvat kustannukset. Aika outo tulkinta varsinkin, kun kustannuksista ei tosiaankaan ole harmainta aavistustakaan. Ja vielä oudommaksi asian tekee se, että jos Turussa on tosiaankin näitä asioita hieman selvitetty ja menot olivat jo viisi vuotta sitten 36,7 miljoonaa euroa per vuosi, niin miten meillä asiat voisivat olla toisin.

Kun katson THL:n tilastoja maahanmuutosta ja esimerkiksi toimeentulotuen menoista, niin en voi olla huomaamatta korrelaatiota asioiden välillä. Vastaanotetut pakolaiset: Tilasto. Kuvaaja. Toimeentulotuki, euroa/asukas: Tilasto. Kuvaaja. Raisio ottaa tällä seudulla jo suhteessa eniten maahanmuuttajia väkiluvun suhteen. Paljonko me siis vielä haluamme ottaa lisää ja missä menee raja? Mistä otetaan rahat ja mitä palveluja leikataan, jotta voimme jatkaa tällä tiellä? Tähän ei vasemmiston valtuutettu Leena Rihko osannut oikein sanoa muuta kuin että leikataan insinööreiltä. Olipa viiltävä vastaus. Jos se tuosta olisi kiinni ja asiat sillä saataisiin kuntoon, niin vasemmisto saisi minun puolestani hiljentää minut lopullisesti ja polkea vaikka suohon.

Vasemmiston Rihko alkoi taas keskustelemaan aivan eri asiasta kuin tästä kustannusselvityksestä ja kustannuksista. Näyttää menevän samalla tavalla keskustellaan sitten valtakunnan tasolla tai valtuustossa, niin keskustellaan keskustelijasta ja termeistä tai mistä muusta tahansa mutta ei asiasta.
Keskusteluun vedettiin jo sotalapset ja taisi siellä tulla esiin nälkävuosien siirtolaisetkin. Myös minun hiljentämistä vaadittiin ja väitettiin minun vaativan karkoittamisia tai aitojen taakse sulkemista ja olisiko vielä piikkilanka-aidatkin mainittu. Myös demareiden Suvi Heiniola ei tuntunut ymmärtävän keskustelun aihetta, vaan jatkoi samaa nyyhkytarinalinjaa ja esitti omia olettamuksiaan minun puheistani.
Jos keskustelun taso on tällaista ja laitetaan vielä sellaisia sanoja minun suuhuni mitä en ole sanonut missään yhteydessä, niin silloin olen mielestäni oikeutettu sanomaan takaisin. Näin teinkin ja tuli mainittua vasemmiston ymmärtävän tahallaan väärin tai sitten eivät ymmärrä ollenkaan ja vinkuvat aivan omiaan ja panettelevat asioilla, jotka eivät pidä paikkaansa. Ei sinänsä mitään uutta auringon alla.

En ole valtuustossa tai yleensäkään politiikassa miellyttämässä muita puolueita tai mediaa, vaan yritän pitää niitä aiheita esillä joihin ennen kunnallisvaaleja lupasin puuttua. Tästä aiheutuu väistämättä polemiikkia muiden puolueiden edustajien kanssa. Kiistat eivät ole itsetarkoitus mutta turha niitä on mielestäni ehdoin tahdoin välttää. Mielestäni politiikkaan kuuluu kovakin sanailu, jos se pysyy aiheessa eikä mennä henkilökohtaisuuksiin ja väitetä omia tulkintoja toisen mielipiteiksi.

Tehdään nyt tässä taas selväksi, että en ole ketään minnekään karkottamassa Raisiosta enkä sulkemassa minnekään aitojen taakse. En ole syyttämässä tästä tilanteesta yhtään maahanmuuttajaa, vaan Raision entisiä ja nykyisiä luottamushenkilöitä ja virkahenkilöitä. Luottamus-  ja virkahenkilöt ovat veronmaksajille vastuussa siitä, että asiat hoidetaan niin, että palvelut pelaavat ja vielä mahdollisimman kustannustehokkaasti ja otetaan huomioon asioiden hoidossa realiteetit. Nyt näin ei tapahtu, eikä ole tapahtunut.

Vielä tuollainen huomio Naantalista, että siellä kaupungin tulos on neljä miljoonaa plussalla viime vuodelta. Katsokaa edellä mainittuja tilastoja ja miettikää voisiko osan tuloksesta selittää niillä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset

Maahanmuuton kustannuksia ei pystytä selvittämään

Keskiviikko 4.6.2014 - Mika Koivisto

Jätin Raision valtuustolle 18.3.2013 seuraavan aloitteen:
"Raision kaupungin kamppaillessa taloudellisten ongelmien kanssa olisi välttämätöntä tietää, mitä tietyt tehtävät maksavat.
Raisiossa ei ole tehty samanlaista selvitystä maahanmuuttajien kotouttamisen kustannuksista kuin esimerkiksi Turussa vuonna 2011.
Meidän on tiedettävä kustannukset ko. toiminnasta, jotta voimme tehdä päätöksiä. Ilman kustannuslaskelmia vastuulliselle päätöksenteolle ei ole edellytyksiä.
Selvityksessä pitäisi olla sisällytettynä kustannukset, jotka ovat olleet valtion maksamia, mutta määräajan jälkeen jääneet Raision maksettaviksi. Selvitykseen pitää myös sisällyttää koko humanitaarinen (pakolaiset + turvapaikanhakijat + perheenyhdistäminen) maahanmuutto sekä paikkakunnalle itsenäisesti muuttaneet maahanmuuttajat.
Esitän, että Raisiossa selvitetään kaikki maahanmuuton ja kotouttamisen aiheuttamat kustannukset."

Linkissä on vastaukset sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnalta ja sivistyslautakunnalta.

Sivistyslautakunnan vastauksesta huomaa, että asiaa on yritetty selvittää niiltä osin kuin se on mahdollista. Mutta tässäkin huomataan kuinka vaikeaa ko. kustannuksia on selvittää. Kustannuksia on ties missä kustannuspaikoissa ja ne on leivottu rakenteisiin niin hyvin, ettei itse pirukaan ota niistä selvää. Jokainen voi pohtia tahollaan, että onko jälkien hävittäminen/piilottaminen avoimuuden kannalta hyvä asia.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnan vastaus on ylimalkaisuudessaan taas aivan eri maailmasta. Ymmärrän, että myös siellä nämä kustannukset on piilotettu rakenteisiin ja asioiden selvittäminen on tehty ehkä jopa tarkoituksella hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. Toisaalta Turussa hieman vastaavanlainen selvitys on tehty vuonna 2011 ja se koskee vuosia 2008 ja 2009.
Silloin kustannuksiksi oli saatu noin 36,7 miljoonaa euroa kummallekin vuodelle. Vastaavat määrät väestöryhmälle kieli muu kuin suomi, ruotsi tai saame olivat 11800 ja 12488. Jos tuosta tehdään suora vertailu viime vuoteen ilman kustannusten nousun laskemista yms, niin karkeasti Raisiossa kulut olisivat siten hieman yli neljä (4) miljoonaa euroa vuodessa. Tämä on siis laskettu varovaisesti alakanttiin. Turun kaupungin teettämä selvitys on ladattavissa kotisivuiltani.
Hieman siis ihmetyttää lähes täydellinen tietämättömyys tällaisen toiminnan kustannuksista, kun aivan pikkurahoista ei ole kyse. Kirjanpidossa on termi audit trail tai suomeksi kirjausketju ja sen mukaan kirjaukset on tehtävä niin, että niiden yhteys esimerkiksi taseeseen ja talousarvion toteumalaskelmaan voidaan vaikeuksitta todeta. Tuon mukaan kaikki rahaliikenne olisi jäljitettävissä. Tietysti voi olla vaikeaa selvittää esimerkiksi sellaista kustannusta, mikä aiheutuu jonkin tietyn ryhmän 1,5-3 kertaisesta palvelun tarpeesta jossain tietyssä palvelussa. Nämä ovat juuri niitä piilokustannuksia, joita on leivottu sisään moneen momenttiin ja ne eivät aivan helposti ole enää selvitettävissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä kustannuksia olisi olemassa. Ja tällaisetkin tulisi olla laskettavissa. Ei ehkä nyt enää jälkikäteen suuren työmäärän vuoksi mutta ainakin tästä eteenpäin. Laskenta nimittäin menettää merkityksensä, jollei kustannuksia pystytä kohdistamaan aiheuttamisperiaatteen mukaan.
Olen miettinyt miksi tällaiseen toimintaan on sitten lähdetty, jos kenelläkään ei ole ollut minkäänlaista käsitystä tulevista kustannuksista. En ole oikein päässyt mietinnöissä puusta pitkään. Tuskin kyse nyt kuitenkaan täydestä piittaamattomuudesta on eli ehkä aiemmat luottamushenkilöt sitten eivät vain ole olleet asiasta kiinnostuneita. Tai sitten eräät virkahenkilöt ovat antaneet ympäripyöreitä vastauksia ja kertoneet epämääräisesti, että ei tämä maksa meille juurikaan mitään ja valtio maksaa kustannukset. Kyllä maksaa, ja valtionkin rahat tulevat meiltä veronmaksajilta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, kustannukset, Raisio

Kunnan talous ja maahanmuutto

Tiistai 22.1.2013 - Mika Koivisto

Pudasjärvi päättänyt nostaa maahanmuuttajien määrän kymmeneen prosenttiin väestöstä. Eipä siinä mitään, jos tuo olisi vain pudasjärveläisten oma tappio mutta tämähän tulee kaikkien veronmaksasien maksettavaksi, valitettavasti. Työelämää varten näitä maahanmuuttajia ei tulla hankkimaan, koska jo nyt työttömyysprosentti on 17%. Lisäksi kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjä sanoo:"Jos joku pelkää, että luku- ja kirjoitustaidoton pakolaisnuori syrjäyttää oman kylän nuoren työmarkkinoilta, on se oman kylän nuoren rankkaa halveksuntaa."
Jutun lopussa on maininta, että kunnan talous nykyään plussan puolella. Talous on todennäköisesti plussa puolella sen takia, että valtio maksaa maahanmuuttajista avustuksia. Jos talous halutaan pitää edelleen plussalla, tulee kunnan jatkaa maahanmuuttajien ottamista ikuisesti. Jos kunta ei onnistu pääsemään eroon yli kolme vuotta kunnassa asuneista maahanmuuttajista, alkaa tappiot kasvaa rajusti. Kunnalla todennäköisesti suunnitelmissa pitää maahanmuuttajia vain se aika, minkä valtio maksaa kulut täysimääräisesti. Sen jälkeen kunta luultavasti yrittää etsiä heille asunnon jostain suuresta kaupungista ja näin kulut tulevat sitten esimerkiksi turkulaisten tai helsinkiläisten veronmaksajien maksettavaksi. Tällaiselle politiikalle on saatava loppu ennenkuin kulut alkavat olla aivan tähtitieteellisiä. Voimme saada muutoksen aikaan, jos pystymme irtisanomaan ELY-keskusten kanssa tekemät sopimukset maahanmuutosta ja lopettamalla vastaanottamisen kuntiin. Tällöin maahanmuuttopolitiikkaa jouduttaisiin miettimään valtion johdossa ja mahdollisesti muuttamaan järkevämpään suuntaa.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kymmenen-prosenttia-vaestosta-maahanmuuttajia/1289531

Laskeskelin äkkiä suuntaa antavat kustannukset mitä maahanmuutto kustantaa Raisiolaisille veronmaksajille. Luvut on tosiaan äkkiä etsitty ja kustannukset menevät reilusti alakanttiin, koska tiedot on piilotettu niin moneen budjetin kohtaam, ettei siitä ota pirukaan selvää.
Turun salaiseksi luokiteltu selvitys: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/254922/Turku+yritti+salata+tutkimuksen++maahanmuuton+kustannuksista
sieltä otetaan 37 miljoonaa euroa ja 12000 henkilöä. Tässäkin on otettu kaikki mahdolliset ulkomaalaiset mukaan lukuun, jotta per henkilö kustannukset saataisiin näyttämään alhaisemmilta.
Sitten vaan jaetaan 37Me/12000=3083e/henkilö

Raisiossa on joidenkin lähteiden mukaan 1120 maahanmuuttajaa keväällä 2012. Siitä saamme 1120*3083e=3452960e eli palttiarallaa 3,5 miljoonaa euroa. Raision 2012 talousarviossa kerrotaan, että puolen prosenttiyksikön nosto veroprosentissa tekee noin 2 miljoonaa euroa. Joten kustannukset näin varovaisestikin laskien aiheuttavat 1 prosenttiyksikön lisää kunnallisveroon. Ja tämä tosiaan on karkeasti alakanttiin laskettu. Ei kai kukaan usko, että ksutannukset olisivat vain hiukan yli 3000 euroa/henkilö/vuosi.
Väitänkin, että kustannukset ovat vähintään tuo 1% mutta todennäköisesti 2-3 prosenttiyksikköä kunnallisveroon.

Edit. Tuolta löytyy yksi laskelma:
http://ohjelmat.yle.fi/files/ohjelmat/u3219/Maahanmuuttajan_aiheuttamat_kustannukset.doc

Tuon mukaan kustannukset ovatkin jopa 20000e/henkilö/vuosi. Joten Raisiolle se tarkottaisi noin 22 miljoonaa euroa. Onnea veronmaksajat, teitä on kusetettu.

Tähän tietysti varaus, että kokonaan elätettäviä olisi tuo 1120 henkilöä. Näinhän ei ole ja todennäköisesti oikea määrä on jossain 300-500 paikkeilla, toivottavasti. Mutta kustannukset ovat siis kovat toiminnasta, josta ei ole mitään hyötyä kunnalle ja veronmaksajille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pudasjärvi, Raisio, maahanmuutto, kustannukset