Kaupunginhallitus 30.5.

Lauantai 4.6.2016


Kaupunginhallituksen 30.5. kokouksessa käytiin läpi mm. Raision talouden tilaa. Sama virsi jatkuu – liian vähän tuloja suhteessa menoihin.

Verotulojen kehitys on ollut viime vuosina Raisiolle suotuisaa, mutta verotulojen kasvu per henkilö ei ole kuitenkaan auttanut meitä pois ahdingosta. Toisaalta ilman moista kasvua olisimme jo sillassa. Vuodesta 2012 vuoteen 2014 verotulot per henkilö ovat kasvaneet noin 600 euroa vuoden 2014 tulon ollessa 3970 euroa per asukas. Kun katsotaan Turun, Kaarinan ja Naantalin vastaavia lukuja, olemme kirineet todella hienosti jo toiseksi tuossa nelikossa. Vuonna 2012 olimme nelikon peränpitäjiä 3365 eurolla per asukas.

Linkki tilastoon.

Vuoden 2015 tilastoja ei ole vielä saatavilla mutta tilinpäätöksen perusteella verotulot ovat kasvaneet hieman. Vuoden 2016 luvut taas ovat laskussa ainakin Kuntaliiton ennusteen mukaan. Kuntaliiton verotuloennuste näyttää Raisiolle noin 1,8 miljoonaa euroa heikompaa verotuottoa kuin on budjetoitu.

Hallituksen kokouksessa päätettiin myös Raision kaupungin ja ely-keskuksen välisestä maahanmuuttosopimuksesta ja sen uudesta tulkinnasta. Ely-keskus ehdotti Raisiolle maahanmuuttomäärän kasvattamista 60:een henkeen kolmen vuoden aikana. Vuoden 2013 päätöksen mukaan Raision piti ottaa 25 henkilöä kolmen vuoden aikana.

Vaikka uudet luvut näyttävät paperilla huonommilta kuin vanhat, niin kaikesta huolimatta uudessa sopimuksessa on kyse parannuksesta entiseen verrattuna. Vanhan sopimuksen tulkinnan mukaan lukumääriin ei laskettu mukaan perheiden yhdistämisiä ja ns. itsenäistä muuttoa. Esimerkiksi vuonna 2014 Raisioon piti tulla 10 henkeä, mutta lopulta lukumäärä oli 39 henkeä johtuen juuri perheiden yhdistämisestä ja ns. itsenäisestä muutosta. Uudessa sopimuksessa nuo edellä mainitut lasketaan mukaan sopimuksen lukumääriin.

Hallituksen kokouksessa yritin saada ehdotukseen vähennyksen myös lukumäärään mutta vielä ei aivan ollut sen aika, mutta pitkälle on tultu siitä, kun olen asian nostanut esiin vuonna 2013. Sinnikäs työ ja tosiasioihin perustuva asian esiin tuominen on aiheuttanut keskustelua ja ajatuksia kollegoiden parissa. Kiitos siitä hallituksen jäsenille.

Edelleen maahanmuuttoasioissa on vielä tehtävää varsinkin budjetoinnin puolella. Asioista vastaava henkilö on tehnyt ”laskelman”, joka on kokousasian liitteenä. ”Laskelman” mukaan Raisio sai valtiolta laskennallisia korvauksia 1 242 356 euroa vuonna 2015 ja kuluihin olisi mennyt 1 156 553 euroa. Koko sepustus on harhainen käsitys tilanteesta. Ensinnäkin paperista puuttuu kokonaan henkilömäärät, joten koko ”laskelman” tietoarvo on lähellä nollaa. Selvitys ei myöskään ota millään tavalla huomioon aiemmin Raisioon otettuja henkilöitä, joista ei enää saada valtion maksamia laskennallisia korvauksia.

Laskennallisten korvausten parista tippuvia on Raisiossa vuosittain joitain kymmeniä. Rahallisesti tuo merkitsee joitain satoja tuhansia euroja per vuosi. Tämä rahamäärä jää raisiolaisten veronmaksajien maksettavaksi ja summa on kumulatiivinen, joten vaikutukset budjettiin lasketaan miljoonissa. Täytyy myös huomioida Kuntaliiton lausunto, minkä mukaan laskennalliset korvaukset eivät kata edes puolta todellisista kustannuksista ja loput jää kuntalaisten maksettavaksi.

Alla esimerkki taulukon muodossa henkilömääristä.

Taulukko_Raisio.png

Henkeä/vuosi -rivillä on THL tilastoista saadut määrät eli vastaanotetut+perheiden yhdistämiset +  ns. itsenäinen muutto.

ko. vuosi+2 edellistä -rivillä on laskettu ko. vuoden ja kahden edellisen vuoden vastaanotetut, koska korvauksia maksetaan pääasiassa kolmen vuoden ajalta.

Kolmannella rivillä on määrä, joka on tippunut korvausten parista ko. vuonna.

Viimeisellä rivillä on vuosien 2008-2015 valtion korvausten parista pudonneet.

Taulukossa ei ole huomioitu vuoden eri kuukausia, koska minulla ei ole mahdollista saada tietoja eri kuukausien tulijamääristä.

Jos otetaan esimerkiksi vuosi 2015, niin voidaan laskea laskennallisten korvausten parissa olevan vuoden 2015, 2014 ja 2013 kaupunkiin otetut ja muuttaneet oleskeluluvan saaneet (merkattu punaisella värillä) eli 92 henkeä.

Keltaisella värillä on merkitty henkilömäärä, joka on tippunut ko. vuonna pois laskennallisten korvausten parista kolmen vuoden jälkeen eli 26 henkeä.

Tämän pienen taulukon avulla voidaan jo nähdä, että muutamien vuosien aikana valtion maksamien laskennallisten korvausten parista on pudonnut noin 140 henkeä. Tämä on summa, joka kasvaa kumulatiivisesti eli kolmen vuoden kuluttua määrä on noin 230.

Näin kustannukset siirtyvät pikkuhiljaa Raision budjettiin. Eli jos esimerkiksi vuoden 2015 korvaukset noin 92 hengen osalta olivat noin 600 000 – 1 200 000, niin tässä 140:n tapauksessa menetetyt korvaukset ovat huomattavasti suuremmat.

Facts are stubborn things (Tosiasiat ovat itsepäisiä asioita) – Ronald Reagan


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini