Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan esityslistalta

Tiistai 14.6.2016


Virkamiesten kyky joko ymmärtää tehtyjä päätöksiä tai tahto toteuttaa päätökset näyttää olevan hakusessa. Raision sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan 15.6. kokouksen esityslistalla on vastaus kokoomuksen selvityspyyntöön Raisioon sijoitettavista oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista.

Vastauksesta saa sellaisen kuvan, että Raisio olisi nyt lisäämässä vastaanotettavien määrää. Näinhän ei käytännössä ole, koska aiemmin määriin ei ole laskettu mukaan perheiden yhdistämisiä ja ns. itsenäistä muuttoa. Vastaajat painottavat Raision nostavan kiintiötään aiemmasta mutta eivät ota huomioon uutta laskentatapaa. Käytännössä uusi tulkinta tarkoittaa sitä, että määrät pienenevät.

Otan edelleen esimerkkivuodeksi vuoden 2014. Silloin piti sopimuksen mukaan ottaa vastaan 10 henkeä, mutta oikea lukumäärä olikin 39 johtuen perheiden yhdistämisestä ja ns. itsenäisestä muutosta.

Nyt sovittu 60 henkeä/3 vuotta ei tule olemaan enempää kuin nykyinen määrä. Päin vastoin. Määrä tulee olemaan alempi, ja nyt voimme tietää suht tarkkaan jokaisena vuonna tulevien maksimimäärän, joten ennustettavuus paranee.

Uutena tekijänä vastaanottomääriin vaikuttaa Raision Vuokra-asunnot Oy:n vapaat asunnot. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan tulijoille tarjottavat asunnot tarjotaan RaVu:n vapaista asunnoista ja käsittääkseni normaalin jonotuskäytännön mukaan. Jos vapaita asuntoja ei ole, niin emme voi hankkia asuntoja vapailta markkinoilta.

Virkamiesten vastauksessa mainitaan lisäksi, että pitäisi palkata lisää henkilökuntaa. Tulkinta on väärä, koska käytännön vastaanottomäärät eivät ole sen suurempia kuin ennenkään. Esimerkiksi valtion laskennallisten korvausten parista tippuu tänä vuonna noin 26 henkeä ja ensi vuonna jo noin 43 henkeä, joten em. henkilömääriä palvelleet resurssit vapautuvat uusien kotoutettavien hoitamiseen.

Muistelisin kokouksissa yms. puhutun siitä, että tulossa olisi perheitä tai alaikäisiä lapsia. No, nyt esittelytekstissä kerrotaan näin: "Isoin puute tällä hetkellä on oppivelvollisuusiän ylittäneiden nuorten opetuksen puuttuminen Raisiosta. Tähän saakka nuoret ovat päässeet Turkuun valmistavan vaiheen opetukseen ja sen jälkeen suorittamaan peruskoulun oppimäärää esim. Turun kristilliseen opistoon. Jotkut ovat jääneet ilman opetusta odottamaan työvoimapoliittisen kotoutumiskoulutuksen ikää ja alkamista. Tuleva nuorten määrä on niin iso, että entisen kaltainen toimintatapa ei todennäköisesti ole mahdollinen. Uuden vastaanottosopimuksen solmimisen myötä tulee harkittavaksi peruskouluiän ylittäneiden nuorten valmistavan vaiheen opetuksen järjestäminen Raisiossa."

Oppivelvollisuus loppuu sinä vuonna, jona oppilas täyttää 17 vuotta. Nyt näyttääkin siltä, että ollaankin ottamassa Raisioon yksinäisiä nuoria miehiä, joilla ei ole mitään koulutusta.

Kun sain kh:n päätökseen lauseen "Vuosittainen vastaanottomäärä on noin kolmasosa päätetystä kokonaismäärästä kuitenkin niin, että otetaan huomioon kunnan rajallinen vuokra-asuntotarjonta", niin ennakoin jo tulevaa ely-keskuksen taholta. Ely-keskus yrittää tunkea kuntiin jo heti tänä vuonna niin paljon maahanmuuttajia kuin mahdollista. Sitten kun olisi täysi kiintiö sijoitettu kuntiin heti ensimmäisenä vuonna, tulisi perässä perheiden yhdistämiset ja maahanmuuttoviraston/vastaanottoyksiköiden lähettämät nuoret miehet ns. itsenäisenä muuttona. Vanhasta kokemuksesta voi varmuudella sanoa, että tuolloin vastaanottomäärät olisivat noin nelin-viisinkertaisia päätettyyn määrään nähden. Ja koska tulijamäärä Suomeen ei näytä pienenevän, niin sopimusta revittäisiin auki taas seuraavina vuosina.

Kaupunginhallituksen päätti kokouksessaan 30.5. seuraavaa:

) hyväksyä Ely-keskuksen esittämän määräaikaisen muutoksen pakolaissopimukseen (kuitenkin niin, että itsenäisesti muuttaneet ja perheen yhdistämiset lasketaan mukaan kiintiöön).

2) Vuosittainen vastaanottomäärä on noin kolmasosa päätetystä kokonaismäärästä kuitenkin niin, että otetaan huomioon kunnan rajallinen vuokra-asuntotarjonta.

3) Tarjottavat asunnot osoitetaan Raision Vuokra-asunnot Oy:n vapaista asunnoista.

Nyt pitäisi vielä saada päätös jalkautettua virkamiestasolle ja saada kaikki ymmärtämään mitä päätös tarkoittaa. Valvonta päätöksen toimeenpanosta näyttää jäävän valtuutettujen etc. harteille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini