Kiitos taas kerran äänestäjille

Tiistai 15.6.2021 - Mika Koivisto

Kiitos äänestäjille kuntavaalien kovasta tuloksesta. Tulos oli hyvä allekirjoittaneelle ja puolueelle, vaikka Rannikkoseudun vaali-illan aikaisessa haastattelussa ehdin jo harmittelemaan puolueen ennakkoäänien määrää. Tuossahan oli virhe ja taas oli jotain hämminkiä äänien laskennassa.

Ps sai Raisiossa 17,5 % ennakkoäänistä ja vaalipäivänä 20,6 % ja kokonaiskannatus oli 18,7 prosenttia. Tämä on hyvä tulos. Paikkamäärä tuplaantui neljästä kahdeksaan, vaikkakin odotettiin jopa parempaa tulosta.

Raision valtuuston kokoonpano muuttui jo toisen kerran historiassa ns. oikeistopainotteiseksi, jos puolueiden mukaan katsotaan tilannetta. Tämä on todennäköisesti taloudenpidon kannalta hyvä asia. Verojen korottamista tullaan välttämään viimeiseen saakka ja pyritään siihen, että saamme kiinteistö- ja kuntaveroja laskettua.

Kiitos myös kaikille ehdokkaillemme. Jokainen on ollut mukana tekemässä tätä tulosta ja aina äänet eivät korreloi tekemisen määrän kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, perussuomalaiset, Raisio

Ilmastosuunnitelma lisää tuloeroja ja kurittaa pienituloisia

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto

Raision ilmastosuunnitelmaksi päätettiin malli, jossa päästövähennysten tavoite on 80 % vuoden 1990 tasosta. Vaihtoehtoina olivat myös 40 ja 60 prosentin tavoitteet. Näihinkin tavoitteisiin pääsemiseksi olisi ollut tekemistä. Perussuomalaiset esittivät vähennyksen tavoitteeksi realistisen 40 prosentin vaihtoehtoa. Vain kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat perussuomalaisten lisäksi tämän vaihtoehdon kannalla.


Suurimmat päästölähteet Raisiossa ovat liikenne ja kaukolämpö. Läpikulkuliikenteelle ei voida tehdä mitään, koska päätiet eivät ole kaupungin, vaan valtion. Mitä enemmän liikennettä sitä enemmän meille lasketaan päästöjä. Kaukolämmön kanssa on samoin. Me emme tuota kaukolämpöä mutta jostain syystä meille lasketaan päästöt sen mukaan mitä asukkaat käyttävät.

Liikenteen osalta keinot ovat vähissä. Joko rajoitetaan liikkumista kaupungin sisällä tai maksetaan siitä, että muiden kuntien asukkaat ajavat Raision läpi.
Kaukolämmön osalta omat keinomme vähennyksiin ovat myös olemattomat. Voidaan asua kylmemmissä asunnoissa tai vaihtaa muihin lämmitysmuotoihin.

Kaukolämmön laskennallisia päästöjä voidaan vähentää voimalaitoksissa vaihtamalla polttoaineet laskennallisesti vähäpäästöisempiin. Vähäpäästöiset polttoaineet maksavat enemmän ja kaukolämmön hinta nousee eli asumisen kustannukset nousevat.

Suunnitelmassa kerrotaan, että mikäli tavoitteisiin ei päästä, kompensoidaan päästöt hiilinieluilla ja muilla kompensaatiomekanismeilla. Olen kysynyt, että mitä nämä muut mekanismit ovat ja millaisia kustannuksia näistä kompensaatioista tulee veronmaksajille? En saanut kunnollista vastausta kysymykseen.
Selvää on, että ylimääräisiä kustannuksia veronmaksajille on tulossa.

Raisio on edelleen talouden kanssa ahtaassa paikassa ja mihinkään ylimääräiseen ei oikein olisi varaa. Jos kaupunki joutuu hankkimaan esimerkiksi sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, on tuo raha pois jostain muualta. Samoin on päästöjen kompensaatiomekanismien eli maksujen kanssa. Nekin rahat ovat pois jostain muualta.

Ihmisten tulisi tiedostaa, että tällaiset liian kunnianhimoiset ilmastosuunnitelmat lisäävät tuloeroja ja energiaköyhyyttä lisääntyvien energiaverojen ja mm. kohonneiden asuinkustannusten muodossa.

Siksi Raision perussuomalaiset eivät kannata liian paljon liian nopeasti -mallia, vaan haluavat noudattaa maltillisemman tavoitteen mallia. Mallia, jonka uralla jo olemme, kun ajoneuvot ja koneet vaihdetaan uudempiin normaalin käytännön mukaan.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision PS


Rannikkoseutu julkaisi alkuperäisen kirjoituksen 23.5.2021. Olen hieman muokannut tätä kirjoitusta sen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, ilmastosuunnitelma, kustannukset

Valtuusto korotti palkkioitaan - perussuomalaiset korotuksia vastaan

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto

Raisio valtuustossa (24.5.2021) päätettiin uudesta hallintosäännöstä. Hallintosäännön sisällä oli esitys poliitikkojen palkkioiden korottamisesta. Linkki.

Perussuomalaiset esitti taas kerran, että palkkioita ei korotettaisi. Kannatus palkkioiden pitämiseksi ennallaan ei saanut vastakaikua muilta puolueilta mutta yksi kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuutettu oli meidän kanssa samalla kannalla.

Kaikki muut valtuutetut olivat sitä mieltä, että sopeuttamistoimien keskellä kaupungilla on löysää rahaa palkkioiden korottamiseen.

Sama tilanne oli myös vuonna 2017. Esitin, että tuolloinkaan palkkioita ei olisi korotettu. Vain perussuomalaiset olivat korotuksia vastaan.

1 kommentti . Avainsanat: Raisio, valtuusto, kokouspalkkiot

Ei kilometriveroa Raisioon, ei kilometriveroa minnekään

Perjantai 5.3.2021 - Mika Koivisto

Seuraavissa kuntavaaleissa äänestetään muun muassa siitä saavatko raisiolaiset liikkua autoillaan ilman rangaistusmaksuja eli kilometriveroja.

Raisio on liikenneyhteyksineen keskeisellä paikalla ja kaupungista on nopeat ja hyvät yhteydet muille paikkakunnille. Hyvä liikenneyhteydet ovat meille vahvuus ja tuota vahvuutta ei tule missään nimessä pilata.

Valitettavasti tällä hetkellä on vallalla ajatusmaailma, että liikkumista tulisi rajoittaa hidastamalla ja vaikeuttamalla yksityisautoilua, asettamalla kilometrimaksuja ja vaikeuttamalla pysäköintiä.

Koko kirjoitus linkissä https://turunseutusanomat.fi/2021/02/ei-kilometriveroa-raisioon-ei-kilometriveroa-minnekaan/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, ruuhkamaksu, kilometrivero, auto

Vuoden 2021 talousarviokäsittelyä

Lauantai 28.11.2020 - Mika Koivisto

Valtuusto päätti nostaa kunnallisveroa 0,5 prosenttiyksikköä, kuten aiemmin arvelinkin käyvän.
Äänestys meni taas saman kaavan (20 – 23) mukaan eli veronkorotuksen puolesta äänesti sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Verotuksen pitämistä nykytasolla kannattivat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kd ja rkp.
Vihreiden Engström näemmä palautettiin ruotuun ja luultavasti koko vihreä ryhmä oli saanut demareilta noottia ”oikeasta” äänestyskäyttäytymisestä.

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero onneksi laski 0,41:een prosenttiin ja tuo hieman helpotusta Raision korkeisiin asumiskustannuksiin.

Kaupunginhallituksen talousarviokokouksessa ei kovin kummoisia tapahtunut. Esitin että kaupunki ei maksaisi enää tulkkausta sellaisille henkilöille, jotka eivät ole enää ely-keskuksen korvausten parissa. Käytännössä tämä tarkoittaa turvapaikanhakijoita, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden. Säästöä tulisi vuodessa ainakin noin 40-50 tuhatta euroa ja summa todennäköisesti kasvaa vuosittain. Tätä esittämääni asiaa ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

Esitin myös, että oman äidinkielen opetus lopetetaan muunkielisten osalta. Säästöä tulee opettajien palkkakustannuksista. Tuo säästö ei ollut tällä hetkellä kuin hieman yli 10 ke mutta on epäselvää pitääkö summa sisällään kaikki tuosta opetuksesta aiheutuvat kustannukset. Tätäkään perussuomalaisten esitystä ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

En ole huolissani esityksieni torppaamisesta, koska kaupungin täytyy löytää paljon säästöjä ja lopulta muut puolueet tulevat esittämieni ajatusten taakse ennemmin tai myöhemmin.

Se mikä tässä asiassa on huolestuttavaa, on viranhaltijoiden toiminta. Säästöjä on etsitty vuosikausia ja on odotettu, että viranhaltijat tuovat poliitikoille esityksiä säästöistä ja listaisivat ei lakisääteisiä palveluita, joita tuotamme ja kustannamme omalla kustannuksella. Missään vaiheessa vuosien aikana ei ole ollut mitään mainintaakaan tulkkauskuluista tai muunkielisten oman äidinkielen opetuksesta.

Jos et osaa kysyä juuri tasan oikeata kysymystä, et saa vastauksia kustannuksista. Viranhaltijat toistelevat vain mantraa, että mistään ei voi leikata ja kaikki on katsottu tarkkaan läpi. Em. kustannusten lisäksi 1-2 vuotta sitten paljastui tukiasunnoista syntyviä kustannuksia, mitkä olivat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin naapurikunnissa.

Jos ja kun vaaleissa saadaan sellainen tulos, että valtuuston voimasuhteet kääntyvät vihervasemmistolle epäedulliseen suuntaan, tullaan organisaatiota ja tehtäviä pöyhimään aivan eri otteella. Viranhaltijat on laitettava sellaiseen asemaan, että jos eivät kerro selkeästi kaikkea, syyllistyvät he silloin virkavirheeseen, joka voi johtaa irtisanomiseen.

Seuraavaksi talousarviota käsitellään valtuustossa ja tuskin mitään kummallisempia muutoksia on odotettavissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, talousarvio

Kuulumisia kaupunginhallituksesta

Tiistai 3.11.2020 - Mika Koivisto

Raision kaupunginhallitus käsitteli 2.11. kokouksessaan mm. Turun valtuuston pyytämää lausuntoa raitiotiestä ja ensi vuoden veroesityksiä valtuustolle.

Asiaa raitiotiestä on tullut käsiteltyä blogissa aiemmin ja olen kirjoittamiani asioita tuonut muiden kaupunginhallituksen jäsenten tietoon.
Virallisia selvityksiä lukemalla ja niiden avainkohtia avaamalla muillekin valkeni, että hanketta ei voitu joukkoliikennesyillä puoltaa. Kun joukkoliikennesyyt eivät olleet riittävän painavia, hanketta alettiin kutsua kaupunkikehityshankkeeksi. Hankkeen vaikutuksista annettiin liian myönteisiä tulevaisuudenkuvia ja nostamani epäkohdat koko raitiotien tarpeellisuudesta nousivat keskusteluun.

Raitiotiehanke kuivui Raision osalta kasaan viime syksynä, kun Turussa ymmärrettiin, että hanke ei menisi läpi Raision valtuustossa. Turku päätti tehdä oman ratkaisun ja pelasi varman päälle tekemällä raitiotiestä Turun oman hankkeen seudullisen hankkeen sijaan.

Asia ei vielä aivan jäänyt tuohon, vaan Turku päätti tiedustella millaisella aikataululla Raisio voisi liittyä mukaan hankkeeseen.
Raision kaupunginhallitus antoi tänään lausunnon aikataulusta. Lausunto oli sellainen, että käytännössä asiaan palataan vuosikymmenen loppupuolella.

Veroasioissa kaupunginjohtajan esitys vuoden 2020 kuntaveroksi oli 0,5 prosenttiyksikön korotus 20,25 prosenttiin ja kiinteistöverojen pitäminen ennallaan.
Vastaesityksessä esitettiin kuntaveron pitämistä nykyisellään ja ehdotus voitti äänestyksen jälkeen 5-5, yksi tyhjä puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Olin nykyisen kuntaveron kannalla.

Hallituksessa tuli esitys vakituisen asuinkiinteistön kiinteistöveron laskemiseksi 0,41 prosenttiin. Tämä esitys meni hallituksessa yksimielisesti läpi.
Seuraavaksi veroasiat käsitellään valtuustossa 9.11. mutta olen melko varma, että vasemmistopuolueet tulevat esittämään kuntaveron nostoa ja suurella todennäköisyydellä korotus menee läpi.

Kiinteistöveron lasku on kuitenkin hyvä asia. Olen koittanut saada Raision kiinteistöveroa alemmaksi koko valtuustossa olon aikani mutta asia ei ole saanut vastakaikua kuin vasta viime vuosina. Mutta hyvä, että viimein on havahduttu Raision korkeisiin asumiskustannuksiin ja saadaan kaupunkia taas hieman houkuttelevammaksi uusille asukkaille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntavero, kiinteistövero, raitiotie

Raitiotie Raision osalta käytännössä kuopattu

Maanantai 14.10.2019 - Mika Koivisto

Turun päätös joukkoliikenneratkaisuun liittyen siirtyy aina vaan eteenpäin ja tällä hetkellä päätös on siirretty kevääseen. Ei ole kyllä tietoa, että onko kyseessä vuoden 2020 kevät vai jonkun muun vuoden kevät.

Kantani, ja Raision perussuomalaisten kanta, on ollut jo pitkään hankkeen hylkäämisen puolesta. Perusteina mm. nykyisten linja-autojen välityskyvyn riittävyys pitkälle tulevaisuuteen eli noin 2040 – 2050 -luvuille saakka.

Raitiotie/superbussi olisi heikennys suurelle osalle raisiolaisia, jos esimerkiksi tehtailta päin tullessa täytyisi vaihtaa linja-autosta toiseen välineeseen keskustassa. Lisäksi pysäkkivälit pitenisivät ja vuorovälikin olisi pitempi. Raitiotie ei myöskään poistaisi linja-autojen tarvetta, joten joukkoliikenteen käyttökustannukset nousisivat.

Olen kirjoittanut ja puhunut Raision itsenäisestä ratkaisusta joukkoliikennepäätöksen suhteen jo jonkin aikaa. Meidän ei tarvitse odottaa Turun päätöstä, vaan voimme päättää itsenäisesti asiasta ennen Turkuakin. Kenties voimme näin jopa auttaa turkulaisia päätöksenteossa.

Kaupunginhallituksen 7.10. kokouksessa sosiaalidemokraatit vihdoin ilmoittivat kantansa raitiotieasiaan ja haluavat myös asian mahdollisimman nopeasti päätöksentekoon. Näillä näkymin joukkoliikenneratkaisun selvitykseen lähtemisestä päätetään seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Voi tosin olla, että jotkut poliittiset puolueet haluavat jättää asian pöydälle viivytelläkseen väistämätöntä mutta pöytäämisellä asia siirtyisi vain seuraavaan kokoukseen.

Jos nykyisillä asetelmilla mennään asiasta päättämään, on todennäköistä, että Raisio vetäytyy hankkeesta. Saattaa olla tiukkakin äänestys mutta jos perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit ja keskusta eivät kannata hankkeeseen lähtemistä, niin se riittää.

Perjantaina 11. lokakuuta ilmestyneessä Rannikkoseudussa oli haastateltu valtuustoryhmien puheenjohtajia. Tuon jutun mukaan päätös pitäisi olla selvä ja ainoastaan vihreiden ryhmä on hankkeen takana vasemmistoliiton empiessä hiukan.

Kaiken edellä kerrotun perusteella valtuuston ja/tai kaupunginhallituksen päätöksen pitäisi olla sellainen, että Raisio ei lähde mukaan edes hankesuunnitteluun.
Tällainen tulos on myös ennen viime kuntavaaleja tehdyn vaalikonekyselyn mukainen. Kaupunkilehti Turkulainen julkaisi valitun valtuuston vaalikonevastaukset 22.4.2017 ja vastausten mukaan suurin osa nykyisistä valtuutetuista ei ole raitiotien kannalla.

Olisi perin kummallista näillä asetuksilla, jos päätös olisi jotain muuta kuin raitiotien/superbussin hylkäämistä esittävä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Raisio, joukkoliikenneratkaisu, perussuoamalaiset

Maahanmuuttoa ja ratikkaa

Perjantai 20.9.2019 - Mika Koivisto

Raision sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnassa on kaksi perussuomalaisten aloitetta käsiteltävänä 25.9. ja muutama muukin asia, mihin on puututtava lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa ja myöhemmin ehkä valtuustossa.

Ensimmäinen aloite, johon on vastattu, liittyy Raision ja Ely-keskuksen väliseen sopimukseen pakolaisten/turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kaupunkiin.

Aloitteessa esitetään, että Raisio neuvottelee uuden sopimuksen Ely-keskuksen kanssa ja laskee vastaanotettavien maahanmuuttajien määrän noin 1-3 henkilöön per vuosi ja lukumääriin lasketaan mukaan ns. kuntaan itsenäisesti muuttavat ja perheenyhdistämiset. Lisäksi esitetään, että tulijat sijoitetaan Raision Vuokra-asuntojen asuntoihin, jos tuolla yhtiöllä on ko. hetkellä osoittaa tulijoille asunto. Tulijat eivät saisi asuntojonossa erityiskohtelua eli etuiluoikeutta, vaan kaikkia asuntojonossa jonottavia tulisi kohdella tasapuolisesti.

Aloitteen vastaus on todella epämääräinen ja osin jopa virheellinen tai valheellinen. Vastauksessa todetaan mm. Raisioon muuttaneen vuosina 2016-2018 vain yhdeksän henkilöä Ely-sopimukseen liittyen. Väite ei pidä paikkaansa.
THL:n Sotkanetin mukaan pakolaisia tuli Raisioon em. vuosina 48 kappaletta.

Lisäksi kaupunkiin on muutettu ns. itsenäisesti vastaanottokeskuksista ja muista kunnista kokonaismäärän ollessa kolmen vuoden ajalta yli 100 henkeä. Määrä on siis noin kaksinkertainen mitä on päätetty kaupunginhallituksen päätöksessä 30.5.2016.
Selvennyksen vuoksi on mainittava, että ns. itsenäisesti muuttavien maahanmuuttajien määrään ei lasketa vaikkapa telakalle töihin tulevia ulkomaalaisia. He eivät näy tällaisissa tilastoissa, joissa käsitellään pakolaisia/turvapaikanhakoijoita/laittomia maahantulijoita.

Kaupunginhallitus on päättänyt vuoden 2016 keväällä, että Raisio vastaanottaa 60 turvapaikanhakijaa kolmelle vuodelle jaettuna. Vastaanotettavien määrään lasketaan mukaan ns. itsenäisesti muuttaneet ja perheenyhdistämistapaukset. Samalla päätettiin, että tulijat sijoitetaan Raision Vuokra-asuntojen asuntoihin.
Tällä sijoituspäätöksellä oli tarkoitus lopettaa välivuokrauksen käyttö ja varmistaa se, että vuokra-asuntoja jäisi myös raisiolaisten nuorten ja muiden tarvitsijoiden saataville kohtuuhintaan.

Toinen aloite liittyy vetovoimatekijöiden selvittämiseen, jotka aiheuttavat humanitaarista maahanmuuttoa Raisioon. Lisäksi aloitteessa pyydetään selvittämään onko vastaanotetut pakolaiset sijoitettu RaVu:n asunoihin, kuten kaupunginhallituksen 30.5.2016 päätöksessä on päätetty.

Kuten johtavan sosiaalityöntekijän vastauksesta voi lukea, päätöstä ei ole noudatettu. Ehkä ei ole ymmärretty mitä päätös tarkoittaa tai sitten on jostain syystä toimittu päätöstä vastaan raisiolaisten vahingoksi.
Kun päätöstä tehtiin, oli tarkoituksena varmistaa, että tulijoita ei ole enempää kuin on mahdollista sijoittaa vapautuviin asuntoihin. Tämän päätöksen noudattaminen olisi varmistanut sen, että tulijoiden määrät olisivat todennäköisesti pysyneet alle 20 henkilön per vuosi, kuten oli päätetty.

Sosiaalityöntekijät ovat omavaltaisesti tulkinneet ja soveltaneet kaupunginhallituksen päätöstä ja ottaneet kaupunkiin enemmän turvapaikanhakijoita kuin mitä olisi ollut mahdollista asuttaa vapaiden ja sopivien vuokra-asuntojen puitteissa.
Oikea toimintatapa olisi ollut noudattaa päätöstä ja ottaa vastaan vain sen verran turvapaikanhakijoita kuin olisi ollut mahdollista sijoittaa juuri sillä hetkellä vapaana oleviin asuntoihin. Nyt on menty tekemään välivuokraussopimuksia(?) yksityisten vuokranantajien kanssa ja samalla aiheutettu vuorien nousua ja pulaa asunnoista mm. raisiolaisille nuorille.

Tämänkään aloitteen vastauksessa ei ole oikeastaan ollenkaan vastattu kysymykseen, vaan vastaus on sisällöltään tyypillistä monikulttuurisuusliturgiaa.
Vastauksessa mm. todetaan, että Raision etuna on saada uusia asukkaita. Näinhän ei todellakaan ole Raision tai minkään muunkaan kunnan osalta, jos kyse on humanitaarisesta maahanmuutosta. Humanitaarinen maahanmuutto lisää kunnan menoja ja aiheuttaa pahimmillaan vakavampiakin ongelmia.

Näiden kahden aloitteen vastauksiin tullaan puuttumaan ja tavoitteena on vähentää turvapaikkaturistien vastaanottoa Raisioon.

Lautakunnan listalla on lisäksi mm. sosiaalisen asumisen toimintasuunnitelmaa ja Olkkarin toiminnan vakinaistamista. Koko esityslista.

Raisiossa on sosiaalisen asumisen asuntoja noin 130 kappaletta. Määrä on noin viisinkertainen esimerkiksi Naantaliin ja Kaarinaan verrattun.
Toimenpiteenä tai tavoitteena pitäisi olla, että asuntojen määrää saataisiin vähennettyä verrokkikuntien tasolle. Nyt kuitenkin johtava sosiaalityöntekijä ehdottaa tässä(kin) tapauksessa, että resursseja tulisi lisätä.
Resurssien lisäys tässä asiassa taas tarkoittaisi sitä, että tulisi entistä enemmän asiakkaita sosiaalisen asumisen pariin. Eli taas vetovoimatekijä, jollaisia emme halua lisää.
Näiden virkamiesten ajatusmaailma on jotenkin takaperoinen normaaliin ihmiseen verrattuna. Ensiksi aiheutetaan ongelma ja kun ongelma on tarpeeksi paisunut, niin ehdotetaan korjaustoimenpiteeksi lisää resursseja itseaiheutettuun ongelmaan.

Esityslistalla oli vielä se Olkkariasia. Tämäkin hanke lähti määräaikaisuudesta mutta kuinka ollakaan, nyt ollaan taas lisäämässä menoja tekemällä hankkeesta pysyvä. Ronald Reagan aikoinaan totesi jotenkin niin, että hallinto ei koskaan vapaaehtoisesti pienennä kokoaan ja julkinen virasto/hanke on lähinnä ikuista elämää tällä maapallolla.
Niin siis tässäkin. Kun lukee esittelytekstiä ja liitettä, niin en näe koko hankkeessa mitään sellaista miksi sitä pitäisi jatkaa. Samat asiat ovat saavutettavissa kirjastossa.

Ratikka-asiaa sen verran, että Turun Sanomien toimittaja soitti ja kysyi Raision perussuomaisten valtuustoryhmän mielipidettä raitiotiehen.
Vastasin, että emme kannata hanketta ja olemme olleet tällä linjalla vuosia. Kerroin myös, että emme ole kategorisesti hanketta vastaan mutta tällä hetkellä asia ei ole Raisiolle ajankohtainen.
Eli ei siis kannata ihmetellä, jos en ole tyrmännyt hanketta ikuisesti. Mutta näillä näkymin Raisiolla ei ole tarvetta raitiotielle ainakaan pariin kymmeneen vuoteen. Näistä raitiotieasioista ja laskelmista löytyy aiempia kirjoituksia tästä blogista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, raitiotie, ratikka

Ei raitiotietä Raisioon

Tiistai 30.4.2019 - Mika Koivisto

Joukkoliikenteen päätökset siirtyivät Turussa elokuulle ja ilmeisesti myös Raisiossa päätöksiä lykätään syksyyn.

Olen puhunut Raision päätöksestä ja ajankohdasta mm. hallituksen puheenjohtajan kanssa ja todennut, että meidän on nyt aika tehdä omat ratkaisut ilman Turun aikatauluja. Joko niin, että päätös tulee hallituksen pöydälle tavanomaisia reittejä pitkin tai sitten perussuomalaiset tekevät asiasta valtuustoaloitteen.

Kun lukee raitiotiestä kertovia uutisia ja kannanottoja, niin niissä mainitaan Raision osallistuminen varmana kuin se päätös osallistumisesta olisi jo nuijittu pöytään. Näin ei ole eli Raisiossa ei ole tehty päätöstä osallistua raitiotiehankkeeseen.

Siksi Raision tulisi nyt selväsanaisesti kertoa Turun päättäjille, että me emme ole osallistumassa tällä hetkellä raitiotien rakennussuunnitelmiin. Kertomalla oman kantamme voisimme samalla auttaa turkulaisia päättäjiä päättämään ja koko hanke ehkä haudattaisiin toistaiseksi liian kalliina investointina.

Raisiossa perussuomalaiset ovat olleet jo vuosia sitä mieltä, että hanke on liian kallis Raisiolle, eikä tuo parannuksia nykyiseen liikennöintiratkaisuun verrattuna.

Muista puolueista voin arvioida vasemmistoliiton ja vihreiden olevan raitiotiehankkeen takana. Keskusta ei ole hankkeen takana. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ilmeisesti jakautuneet ryhmien sisällä mutta muutamien kanssa keskusteltuani voisin veikata, että kumpikaan puolue ei tule kannattamaan raitiotiehankkeeseen osallistumista.

Turussa kaupunginjohtaja Arve siis siirsi ratkaisun elokuulle ja luulen, että hän yrittää vain pelata aikaa ja saada riittävän määrän kannattajia hankkeen taakse. Ehkä Arvekin tietää, että Raisiosta kannatusta ei ainakaan tällä hetkellä löydy ja siksi päätöstä pitää viivyttää viimeiseen asti ja odottaa jotain ihmettä tapahtuvaksi.

Näillä näkymin Raisio ei tule osallistumaan hankkeen suunnitteluun ja kustannuksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Turku, Raisio, joukkoliikenne

Kiitos äänestäjille

Maanantai 15.4.2019 - Mika Koivisto

Kiitos äänestäjille. Tulos omalta osalta oli suunnilleen odotetun suuruinen. Pienellä muutaman satasen budjetilla ja pienellä taustajoukolla äänimäärää voi pitää hyvänä.
Varsinais-Suomessa perussuomalaiset nousi ykköseksi ja Raisiossakin ollaan kannatuksessa toisina.

Kuntavaaleihin on tästä hyvä lähteä ja tilanne tulee nyt olemaan eri kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa, joihin jouduttiin lähtemään tilanteessa, missä puolueen valtakunnallinen kannatus oli ajettu vauhdilla alas.
Tällä kertaa puolueen johdossa on henkilöitä, jotka eivät äänestäjien luottamusta petä ja kannatus voi olla todella suurta alle kahden vuoden kuluttua käytävissä vaaleissa.

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalainen ratkaisu ilmastonmuutosasiaan

Perjantai 12.4.2019 - Mika Koivisto

Vanha kirjoitus sdp:n ja muiden puolueiden ilmasto-ohjelmista mutta kirjoitukseen on kirjoitettu vastine ja siihen sitten vastattu.

Tuossa tuo alkuperäinen kirjoitus. Linkki.

Ja U.K. Suomisen vastine edelliseen kirjoitukseen. Linkki.

Oma vastine (alla) edelliseen julkaistiin Turkulaisessa 10.4. Siitä ei ole lehden verkkosivuilla julkaistua kirjoitusta mutta se oli lehdessä ja siten myös näköislehdessä. Linkki 10.4. Turkulaiseen.

Perussuomalainen ratkaisu

U.K. Suominen kysyy Turkulaisen (3.4.) mielipidekirjoituksessa, että mihin perustuu väitteeni demareiden ja muiden puolueiden ilmasto-ohjelmien köyhdyttävästä vaikutuksesta.

Väite perustuu siihen, että muiden puolueiden ilmastotoimet perustuvat verotuksen kiristämiseen ja kieltoihin. Kansalaisten lisäverottaminen vie ihmisiltä tuloja, joten se köyhdyttää suomalaisia ja laskee elintasoa.

Perussuomalaisten mielestä myös muiden maiden tulee leikata hiilidioksidipäästöjä ja rajoittaa mm. raskasmetallipäästöjään. Suomelle on osoitettu liian tiukat vähennystavoitteet, vaikka olemme yksi maailman eniten päästöjä leikanneita maita. Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että jos asia on tärkeä, niin silloin päästövähennysten täytyy kohdella kaikkia maita samalla tavalla.

Perussuomalaisten ilmastopolitiikka, ja muukin politiikka, saattaa näyttää samanlaiselta kuin presidentti Trumpin politiikka ja ei ehkä sattumalta. Mekin ajamme sellaista politiikkaa, missä oman kansan etu tulee ensin ja on pohjana kaikelle päätöksenteolle.

Tuulivoimatuesta sen verran, että jokaisen taloutta ymmärtävän ihmisen pitäisi vastustaa tuulivoiman tuotannolle maksettavaa tukea. Seuraavan kymmenen vuoden aikana valtio eli veronmaksajat maksavat syöttötariffitukea noin 3 miljardia euroa sijoittajille. Tuollekin rahalle olisi varmasti ollut parempaa käyttöä vaikka vanhustenhoivassa tai terveyspalveluissa yleensä.

Lentovero Suomessa ei ratkaise mitään mutta aiheuttaisi vahinkoa suomalaisille yrityksille. Ei olisi kovin viisasta laittaa esimerkiksi Finnairia ahtaalle uudella verolla, kun samaan aikaan ulkomaiset kilpailijat voisivat tuottaa saman palvelun halvemmalla.

Kierrättäminen ja yksityisautoilun vähentäminen saattavat kuulostaa hienoilta ideoilta mutta niiden merkitys on olematonta ja em. toimet ovat lähinnä puuhastelua kokonaistilanteen kannalta. Toki ihmiset voivat kierrättää ja tehdä muutakin, jos siitä tulee heille parempi mieli.

Perussuomalaiset kannattavat tutkimukseen ja kehitykseen panostusta ja sitä kautta syntyviä tehokkaampia ja puhtaampia energiaratkaisuja. Ilmastoasioissa on syytä edetä pienin askelin ja suhteellisuudentaju säilyttäen, koska ei ole teollisuuden tai suomalaisten etu, että toimivia laitoksia ja/tai laitteita poistetaan käytöstä hätiköiden ja suurin kustannuksin.

Mika Koivisto (ps), kansanedustajaehdokas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perussuomalaiset, Mika Koivisto, ilmastonmuutos

Ihmisten rahoja kupataan, osa n+1

Sunnuntai 7.4.2019 - Mika Koivisto

Tonttirahastot ostavat kunnilta tontteja ja jos asunnon ostanut asiakas ei ole tarkkana, voi hän joutua hinnankorotusloukkuun, josta on vaikea päästä pois ilman tuntuvia tappioita.
Linkki uutiseen.

Tätä aihetta sivuten kirjoitin Raisiossa tapahtuneesta tonttikaupasta, missä rahastoyhtiö osti kauan rakentamattomana seisseen tontin rakennusyhtiöltä ja nyt paikalle nousee kerrostalo. Rakennusyhtiö vitkutteli talon rakentamisen kanssa vuosikausia ja joutui lopulta maksamaan sakkomaksuja, koska tontilla ei tapahtunut mitään. On todennäköistä, että rakennusyhtiö on laittanut sakkomaksunsa suoraan tontin hintaa ja rahastoyhtiö on maksanut hinnan mukisematta, koska he voivat ulosmitata hinnan moninkertaisesti asukkailta.

Raision tapauksessa kävi vielä niin, että kaupungin omistama vuokrataloyhtiö osti rakenteille olevasta talosta 9 asuntoa, joten veronmaksajatkin pääsevät vielä maksamaan tulevaisuudessa kovinkin kohoavia tonttivuokria.

Ylen uutisessa on kuva, mistä selviää miten asia menee: Kaupunki myy tontin → rakennusliikkeelle tai tonttirahastolle → tonttirahasto vuokraa tontin taloyhtiölle → taloyhtiö vuoraa tontin asukkaalle → asukas maksaa tontista vuokraa.

Jos tähän asiaan liitetään vielä turvapaikanhakijat suurissa kaupungeissa, niin päästäänkin mielenkiintoiseen ajatukseen ja veronmaksajan kannalta vielä huonompaan lopputulokseen.

Turvapaikanhakijoita otetaan kuntaan ja silloin on pakko osoittaa tulijoille asunnot. Rakennusyhtiöt tietysti ovat mielellään rakentamassa uusia taloja ja mitä enemmän tarvitaan, sitä korkeampaa hintaa voidaan pyytää, koska on kysyntää.

Rakennusyhtiöt saavat rakennettua talot pienemmällä pääomalla, koska eivät omista tonttia, vaan sen omistaa rahastoyhtiö.

Jos kaupunki tai kaupungin omistama yhtiö ostaa tällaisesta asunto-osakeyhtiöstä asuntoja, on myös todennäköistä, että asuntoihin sijoitetaan turvapaikanhakijoita. Ja kun tontin vuokran korotussirkus lähtee pyörimään, niin kaupungilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa alati kohoavaa vuokraa tontista.

Jos turvapaikanhakijoiden määrää olisi saatu, tai saataisiin, rajoitettua, ei Suomessa edes olisi näin suurta tarvetta uusille asunnoille kasvukeskuksissa. Tässä ollaan taas luomassa yhtä rahastusautomaattia, millä yhteiskunnan varoja kupataan häpeämättömien toimijoiden taskuihin.

Kommentoi kirjoitusta.

Orpo haluaa korottaa sähköveroa yli 7 %

Perjantai 5.4.2019 - Mika Koivisto

Iltalehdessä on listattu joitain menoja ja tuloja eli veronkorotuksia, mitä puolueet ovat vaalilupauksissaan maininneet. Linkki.

Demareilla ja vihreillä on tietysti mukana rahan kaataminen kuuluisaan Kankkulan kaivoon eli kehitysyhteistyörahoituksen nosto 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
SDP ja vihreät ovat puheistaan huolimatta valmiita myös korottamaan polttoaineiden verotusta ja lisäämään heidän määrittelemiään haittaveroja kaikelle kansalle. Edellä mainittu tarkoittaa suomeksi asumisen, liikkumisen ja elinkustannusten rivakkaa nousua.

Kokoomus on selkeästi ilmoittanut, että puolue tulee korottamaan asumiskustannuksia lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristämisellä ja nostamalla sähköveroa. Myös tavallisen kansan käyttämien autojen ajoneuvoveroa kokoomus on valmis korottamaan ja alentamaan kalliiden sähköautojen autoveroa. Kansa laitettaisiin maksamaan hyvätuloisten autoveron poisto.

Sähköveron korotus ensimmäisessä veroluokassa on todella härski teko. Orpo on vaalitenteissä puhunut siirtomaksujen kohtuuttomuudesta mutta on nyt kuitenkin itse valmis korottamaan jo korkeita maksuja yli 7 %.
Lämmityspolttoaineiden korotusprosenttia Orpo ei ole kertonut mutta tuotto on laskettu suuremmaksi kuin sähköveron korotuksesta saatava tuotto, joten ainakin samansuuruinen korotus on tulossa lämmityspolttoaineisiin kuin sähköveroonkin.

Kun lukee uutisia ja katsoo vaalitenttejä, tuntuu kuin muiden puolueiden johto olisi menettänyt sen vähänkin suhteellisuudentajun mitä heillä on mahdollisesti ollut.
Ilmastohysteria ja paniikki on melkein käsin kosketeltavaa ja puheenjohtajat selittelevät ääni väristen kuinka Suomi pysäyttää ilmaston muuttumisen neljän miljardin vuoden muutoksen jälkeen kuin seinään. Siihen ei vaadita kuin se, että koko maa laitetaan polvilleen ja kansalaiset verotetaan kuiviin viimeistä senttiä myöten.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Orpo, sähkövero, sähkön hinta, kokoomus, perussuomalaiset

Muutama ehdokaslistaus

Lauantai 30.3.2019 - Mika Koivisto

Pari linkkiä erilaisiin ehdokaslistauksiin.

Reserviläisliiton suosittelemat ehdokkaat. Olen listalla Varsinais-Suomesta ja Raision Reserviläiset ry:n jäsen. 
Linkki

Firearms Unitedin ehdokaslistaus. Sijoituin Varsinais-Suomen ehdokkaista parhaiten tuolla listalla.
Jos olet ammunnan harrastaja, metsästäjä, ampumaurheilija tai reserviläinen, niin olen ehdokkaasi.
Linkki

Ilmastofoorumi:
Linkki

Ja tuossa perussuomalaisten vaalisivu:
Linkki

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Firearms United, Ilmastofoorumi, Reserviläiset, Mika Koivisto, 89, perussuomalaiset

Perussuomalaiset eivät kannata tienkäyttömaksuja

Perjantai 29.3.2019 - Mika Koivisto

Taas kerran liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet ovat valmiina suunnitelmineen, kun uusi hallitus uusine ministereineen aloittaa. Uutinen tässä. Jo ainakin kahteen kertaan tyrmätty kilometripohjainen tienkäyttömaksu tuodaan taas seuraavan hallituksen liikenneministerin pöydälle.

Samaa on yritetty kahden viime hallituksen kanssa. Molemmilla kerroilla liikenneministeriön virkamiehet ovat esitelleet kuningasideansa eli kilometripohjaiset tienkäyttömaksut, satelliittiseuranta, tieverkon myynti ja nyt uutena rankaisutoimenpiteenä vielä polttomoottoriautojen myyntikielto.

Ensimmäisen kerran kirjoitin tästä liikenteen satelliittiseuranasta eli käytännössä tienkäyttömaksuista vuonna 2012. Ministeriön ajatukset perustuvat PANDA-projektiin, missä oli/on mukana suomalaisia yrityksiä, joiden johdossa taas on paljon entisiä ministeriön virkamiehiä ja poliitikkojakin.

Kun vasemmistoliiton entinen liikenneministeri Kyllönen poltti näppinsä tienkäyttömaksujen kanssa, niin suunnitelma laitettiin hetkeksi pöytälaatikkoon odottamaan seuraavaa poliitikkoa, joka asian esittelisi hallituksessa kollegoilleen.

Seuraava uhri oli keskustan Anne Berner. Berner ajoi taas samaa ideaa kuin edeltäjänsäkin ja liikenneministeriön virkamiehet myhäilivät taustalla, kun pirullinen suunnitelma Suomen kansallisen tieverkoston myynnistä eteni taas kerran valtioneuvostoon.

Onneksi tuollakin kertaa suomalaisille kalliiksi tuleva suunnitelma hylättiin. Raision perussuomalaiset olivat muuten asiasta aktiivisesti yhteydessä perussuomalaisten puoluesihteeriin ja koetimme saada sanomaa läpi, että tässä on perussuomalaisilla tuhannen taalan paikka olla autoilijoiden ja käytännössä koko kansan puolella ja vaatia hankkeen hylkäämistä.

Liikenneministerin esittämät ideat siis torjuttiin, mutta kuten aiemminkin, niin tälläkään kertaa ideoita ei hylätty lopullisesti, vaan jostain kumman syystä nuo samat ideat ja ajatukset otetaan taas laatikosta esiin, kun uusi hallitus aloittaa.

Perussuomalaiset eivät kannata näitä liikenne- ja viestintäministeriön tavoitteita. Puhuin asiasta viime sunnuntaina puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa ja kerroin, että perussuomalaisten pitäisi ottaa tämä satelliittiseurannan/tienkäyttömaksun vastustaminen puheeksi ennen vaaleja ja mielellään vielä yhdeksi teemaksi. Puheenjohtaja vastasi, että puolueen kanta on sellainen, että tienkäyttömaksuja ei tule.

Muilla puolueilla asia ei taida olla näin yksinkertainen, vaan ilmastopaniikissa muut puolueet ovat valmiita tekemään hätiköityjä ratkaisuja, mitkä käyvät tavallisen suomalaisen kukkarolle.

Seuraava hallitus voi valitettavasti tehdä suomalaisten elämästä todella kurjaa ja kallista. Jos muiden puolueiden toimet ilmastopaniikissa ovat hätiköityjä, niin todellisena vaarana on asumisen, liikkumisen ja yleensäkin elinkustannusten reipas kallistuminen.

Jos tuohon lisätään liikenneministeriön yltiöpäinen halu kieltää bensiini- ja diesel-autot, veloittaa jokaisesta kuljetusta kimometristä ja vielä myydä kansallinen tieverkko yksityiselle yritykselle, niin elämisen kustannukset nousevat yli kipurajan.
Muistakaa mitä tapahtui sähkönsiirtomaksuille, kun Fortumin sähköverkot myytiin vihreiden myötävaikutuksella Carunalle. Sama tapahtuu aivan varmasti tienkäyttömaksuille, jos tieverkko myydään sijoittajille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, vaalit, tiemaksut, ilmastotalkoot

Vanhusten palveluille valvoja tai asiamies

Maanantai 25.3.2019 - Mika Koivisto

Esitin alla olevan Raision perussuomalaisten aloitteen Raision valtuustossa 25.3.

Valtuustoaloite

Suomessa on julkisuudessa keskusteltu vanhustenhoidon huonosta tasosta joissain palveluasumisyksiköissä ja siitä kuinka kuntien yksityisiltä hoivayrityksiltä ostamia palveluja ei ole kunnolla kyetty valvomaan.

Varsinais-Suomessakin on paljastunut laiminlyöntejä hoitajien määrässä joissain tehostetun palveluasumisen yrityksissä. Lisääkin epäkohtia todennäköisesti paljastuisi, jos Aluehallintovirastolla olisi enemmän resursseja käytössä.

Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että kun yhteiskunnan rahaa käytetään suuria summia palvelujen ostoon, niin tarvitaan järjestelmällistä ja tehokasta seurantaa ja valvontaa kaupungin puolelta. Valvontaa tarvitaan, jotta vanhuksillemme tarjotaan sellaista palvelua, jota olemme sopimuksissa sopineet.

Esitämme, että Raisiossa selvitetään tarve kunnan omalle vanhusten palveluita valvovalle viranhaltijalle, joka valvoisi raisiolaisten asiakkaiden ja kaupungin etua ostopalveluiden osalta.

Raisiossa 25.3.2019

Raision perussuomalaiset

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, vanhustenhoito

Sdp keksi uuden veron vanhojen verojen päälle

Keskiviikko 20.3.2019 - Mika Koivisto

Uusi Suomi julkaisi jutun, missä kerrotaan sdp:n suunnittelevan uutta veroa muiden verojen päälle. Uutisessa asia on aivan selvästi sanottu: "...joka asetettaisiin normaalin – nykyistä alhaisemman – arvonlisäveron päälle."

Veron nimi on "Ei lihavero, vaan kestävän kehityksen arvonlisävero", "elvkk-alv" tai lyhemmin "kk-alv". Samanlaista temppuilua Suomen valtio käytti aikoinaan autoverossa, kun Suomi peri omaa ylimääräistä veroaan EU-alueelta tuoduista autoista. Veron nimi oli "ei-arvonlisävero", "elv".

Demarit eivät tässäkään asiassa esitä mitään euromääräisiä kustannusvaikutuksia suomalaisille, vaan kätkevät hintojen nostamisen epämääräisyyksiin. Samanlaista toimintaa mitä sdp käytti polttomoottoriautojen kielloista, kun pyydettiin täsmennyksiä.

On melko varmaa, että vihreät ja vasemmistoliitto ovat myös innoissaan uudesta verosta ja mahdollisuudesta kontrolloida kansaa entistä enemmän. Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat pohjimmiltaan kontrollipuolueita ja niiden edustajat haluavat puuttua ihmisten arkeen pienintä yksityiskohtaa myöten.

Poliitikoille nykyinen keskustelu ilmastonmuutoksesta tulee kuin lahjana. Siis sellaisille poliitikoille, jotka yrittävät kerätä kansalta mahdollisimman paljon veroja. Nyt perusteena kaikkeen lisäverottamiseen ja hintojen korottamisiin voidaan käyttää ilmastonmuutosta. Asialla voidaan perustella kaikki rahantarve ja verojen korottamiseen ei tarvitse keksiä enää muita tekosyitä.

Kun uusi sdp:n arvonlisävero, "sdp-alv", lisätään kaikkiin tuotteisiin, voidaan puhua jo merkittävästä hintojen noususta jokaisella elämän alueella.
Ruoan hinta nousee tietysti eli köyhällä ei ole enää varaa kuin heikkolaatuiseen ravintoon. Liikkuminen tulee huomattavasti kalliimmaksi, joten sekin vie rahaa ruokapöydästä. Asuminen kallistuu edelleen, vaikka vihervasemmisto kyllä jatkuvasti puhuu edullisemmasta asumisesta.

Minä en kannata uusien verojen keksimistä tai verojen ja maksujen korottamisia. Perussuomalaisten mielestä tässä maassa on pidettävä suomalaisista huolta, eikä verotettava heidän elämäänsä piloille.

Linkissä ajattelemisen aihetta suomalaisten kulutuksesta verrattuna muun maailman kulutukseen. On järjen köyhyyttä verottaa suomalaisia kohtuuttomasti vailla mitään käytännön merkitystä luonnon tai ilmaston tilaan.
Ja tuossa vielä toinen uutinen, missä kerrotaan Suomen tehneen jo paljon enemmän kuin muut maat ilmaston hyväksi.

#mikakoivisto89 #perussuomalaiset #ilmastonmuutos

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sdp, lihavero, ilmastovero, Antti Rinne, Mika Koivisto, 89, perussuomalaiset

Demarien ilmasto-ohjelma tulee kalliiksi

Sunnuntai 17.3.2019 - Mika Koivisto

Nyt voin jo julkaista mielipidekirjotukseni täälläkin, koska muutama lehti/media julkaisi tämän jo jokin aikaa sitten. Jos lehti julkaisee kirjoitukseni, niin en heti julkaise samaa kirjoitusta omilla sivuillani, koska on mielestäni reilua, että kirjoitus on luettavissa lehdissä, jotka sen julkaisevat. 

Demarit ovat muiden puolueiden (pois lukien perussuomalaiset) ohella laittamassa suomalaisia maksumiehiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa, vaikka Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin yksi promille. Suomen päästöt ovat noin 56 miljoonaa tonnia vuodessa ja esimerkiksi Intiassa päästöt kasvavat vuodessa yli kaksi kertaa koko Suomen päästöjen verran.

Sosiaalidemokraatit selittävät, että tuloerot ja eriarvoisuus ei saa kasvaa ja jokainen osallistuisi ilmastonmuutosveroihin maksukykynsä mukaan. Valitettavasti asia ei mene heidän kertomallaan tavalla. Jos energiaveroja korotetaan liikenteen ja asumisen osalta, ovat nuo verot luonteeltaan tasaveroja ja ne iskevät pahimmin kaikkein pienituloisimpiin. Samalla nuo verot nostavat kaikkien muiden tuotteiden, kuten ruoan hintoja.

On laskettu, että pelkästään Pariisin ilmastosopimuksen kustannukset Suomelle ovat 4-8 miljardia vuodessa. Tuo tarkoittaa keskituloiselle veronmaksajalle 200-300 euroa kuukaudessa lisää maksettavaa. Joulukuussa kahdeksan puoluetta julkisti tavoitteena kiristää Suomen velvoitteita Pariisin sopimusta enemmän. Demarit tekivät vielä oman irtiottonsa ja haluavat tuotakin enemmän kiristyksiä Suomen velvoitteisiin eli vieläkin enemmän kustannuksia veronmaksajille.

Olen useaan otteeseen kysynyt mm. sosiaalidemokraattien ehdokkailta miten sdp:n ilmasto-ohjelma vaikuttaa kansalaisten elinkustannuksiin. Vastausta en ole saanut yhteenkään kysymykseen. Kai demareilla sentään joku arvio asiasta on vai lonkaltako sdp:n puoluehallitus näitä ohjelmiaan syytää ihmisten ilmoille?

Perussuomalaiset ajavat sellaista ilmastopolitiikkaa, missä suomalainen veronmaksaja ja teollisuus eivät joudu kohtuuttomien tavoitteiden ja velvoitteiden maksumiehiksi. On tärkeää suojella ilmastoa, mutta rajoitukset pitäisi ensisijaisesti tehdä niissä maissa, missä pienetkin toimenpiteet tuottaisivat suuret hyödyt koko maapallon kannalta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ilmastonmuutos, mika koivisto, lihavero, sdp, demarit, Antti Rinne, ilmastovero

SDP:n ilmasto-ohjelma kurittaa suomalaisia

Tiistai 12.3.2019 - Mika Koivisto

Kirjoitin vastineen toisen raisiolaisen kansanedustajaehdokkaan kirjoitukseen viime viikolla. Laulumaa (sdp) puolustelee demarien ilmasto-ohjelmaa ja koettaa selittää ohjelman parhain päin. Ja kai hänen on vähän pakko koettaa tuota ohjelmaa puolustella ja selitellä, koska se on oikeasti lisää kustannuksia asumiseen ja liikenteeseen tuova ohjelma.

Tässä linkissä kirjoitukseni. Tuo kirjoitus on hieman erilainen kuin ko. kirjoituksesta tehty versio mm. Rannikkoseutuun.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on tuonut julkisuuteen ideansa lihaverosta. Rinne on todennut, että eduskunnan tulee ottaa keskusteluun mahdollinen lihan lisäverottaminen ja näin sallia poliitikkojen päättää mitä ihmiset ruokapöydässään syövät. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilmasto-ohjelma, ilmastonmuutos, perussuomalaiset, sdp

Maahanmuuton tilaaja-ansa tulee kunnille kalliiksi

Keskiviikko 6.3.2019 - Mika Koivisto

Kouvolan kaupunkia on huijattu maahanmuuttoasioissa ja huijaus jatkuu edelleen. Kouvolan Sanomien toimittaja tosin antaa otsikossaan ymmärtää, että kaupunki saa rahaa ilmaiseksi ja määräkin on vain 15 henkeä. Uutinen tästä linkistä.

Kyseessä on klassinen tilaaja-ansa eli pyramidihuijaus, jota myös ely-kusetukseksi kutsutaan. Tuohon ansaan on mennyt moni kunta ja näin on tapahtunut kotikunnassanikin.

Ansan laukeaminen johtuu siitä, että päättäjät eivät joko ymmärrä mitä päättävät tai sitten päättävät tehdä kuntalaisille karhunpalveluksen siitä huolimatta. On myös paljon päättäjiä, jotka eivät uskalla rasismisyytösten pelossa päättää oikein, vaan menevät ryhmän mukana saamatta suutaan auki.

Otsikossa ja varsinaisessa jutussa kerrotaan kaupungin saavan valtiolta 800 000 euroa. Mutta jutussa jätetään kertomatta, että tuo summa on laskennallista korvausta, mitä kaupunki saa niistä turvapaikanhakijoista/pakolaisista, jotka vielä ovat korvausten piirissä. Kun kolme vuotta on kulunut henkilön kohdalla, niin kunta ei saa hänestä enää korvauksia.

Käytetään esimerkkinä tuota Kouvolan 800 000 euroa ja oletetaan, että vuosina 2016-2018 on jokaisena vuonna tullut yhtä paljon pakolaisia ja tilanne on ollut samanlainen jo ennen vuotta 2016. Joka vuosi korvausten parista tippuu tietty määrä vastaanotettuja ja tilalle tulee joka vuosia vastaava määrä uusia vastaanotettuja pakolaisia.

Edellä kuvattu tilanne tarkoittaa, että kunnan saamat korvaukset valtiolta pysyvät samana joka vuosi mutta samalla joka vuosi kuntalaisten yksinään maksettavaksi jää noin 237 000 euroa eli kolmasosa tuosta summasta.

Kolmessa vuodessa kouvolalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan lisää veroja tai leikkaamaan palveluja 800 000 euron edestä. Tuolla vastaanottotahdilla kouvolalaiset maksavat kohta muutamia miljoonia ylimääräistä veroa maahanmuuton takia.

Ja se täytyy aina muistaa, että nuo valtiolta saatavat korvaukset ovat verorahaa nekin.

P.S. Olen samaa asiaa käsitellyt Raision kannalta aiemmin tuossa kirjoituksessa. Pahoittelut, että jutussa oleva linkki kaupungin sivuille ei toimi enää. Kaupungin nettisivut on uudistettu tänä vuonna ja uudistus on rikkonut ilmeisesti kaikki linkit esityslistoihin ja päätöksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, kustannukset, perussuomalaiset

Vanhemmat kirjoitukset »