Vuoden 2021 talousarviokäsittelyä

Lauantai 28.11.2020 - Mika Koivisto


Valtuusto päätti nostaa kunnallisveroa 0,5 prosenttiyksikköä, kuten aiemmin arvelinkin käyvän.
Äänestys meni taas saman kaavan (20 – 23) mukaan eli veronkorotuksen puolesta äänesti sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Verotuksen pitämistä nykytasolla kannattivat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kd ja rkp.
Vihreiden Engström näemmä palautettiin ruotuun ja luultavasti koko vihreä ryhmä oli saanut demareilta noottia ”oikeasta” äänestyskäyttäytymisestä.

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero onneksi laski 0,41:een prosenttiin ja tuo hieman helpotusta Raision korkeisiin asumiskustannuksiin.

Kaupunginhallituksen talousarviokokouksessa ei kovin kummoisia tapahtunut. Esitin että kaupunki ei maksaisi enää tulkkausta sellaisille henkilöille, jotka eivät ole enää ely-keskuksen korvausten parissa. Käytännössä tämä tarkoittaa turvapaikanhakijoita, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden. Säästöä tulisi vuodessa ainakin noin 40-50 tuhatta euroa ja summa todennäköisesti kasvaa vuosittain. Tätä esittämääni asiaa ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

Esitin myös, että oman äidinkielen opetus lopetetaan muunkielisten osalta. Säästöä tulee opettajien palkkakustannuksista. Tuo säästö ei ollut tällä hetkellä kuin hieman yli 10 ke mutta on epäselvää pitääkö summa sisällään kaikki tuosta opetuksesta aiheutuvat kustannukset. Tätäkään perussuomalaisten esitystä ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

En ole huolissani esityksieni torppaamisesta, koska kaupungin täytyy löytää paljon säästöjä ja lopulta muut puolueet tulevat esittämieni ajatusten taakse ennemmin tai myöhemmin.

Se mikä tässä asiassa on huolestuttavaa, on viranhaltijoiden toiminta. Säästöjä on etsitty vuosikausia ja on odotettu, että viranhaltijat tuovat poliitikoille esityksiä säästöistä ja listaisivat ei lakisääteisiä palveluita, joita tuotamme ja kustannamme omalla kustannuksella. Missään vaiheessa vuosien aikana ei ole ollut mitään mainintaakaan tulkkauskuluista tai muunkielisten oman äidinkielen opetuksesta.

Jos et osaa kysyä juuri tasan oikeata kysymystä, et saa vastauksia kustannuksista. Viranhaltijat toistelevat vain mantraa, että mistään ei voi leikata ja kaikki on katsottu tarkkaan läpi. Em. kustannusten lisäksi 1-2 vuotta sitten paljastui tukiasunnoista syntyviä kustannuksia, mitkä olivat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin naapurikunnissa.

Jos ja kun vaaleissa saadaan sellainen tulos, että valtuuston voimasuhteet kääntyvät vihervasemmistolle epäedulliseen suuntaan, tullaan organisaatiota ja tehtäviä pöyhimään aivan eri otteella. Viranhaltijat on laitettava sellaiseen asemaan, että jos eivät kerro selkeästi kaikkea, syyllistyvät he silloin virkavirheeseen, joka voi johtaa irtisanomiseen.

Seuraavaksi talousarviota käsitellään valtuustossa ja tuskin mitään kummallisempia muutoksia on odotettavissa.

Avainsanat: Raisio, talousarvio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini