Ihmisten rahoja kupataan, osa n+1

Sunnuntai 7.4.2019 - Mika Koivisto


Tonttirahastot ostavat kunnilta tontteja ja jos asunnon ostanut asiakas ei ole tarkkana, voi hän joutua hinnankorotusloukkuun, josta on vaikea päästä pois ilman tuntuvia tappioita.
Linkki uutiseen.

Tätä aihetta sivuten kirjoitin Raisiossa tapahtuneesta tonttikaupasta, missä rahastoyhtiö osti kauan rakentamattomana seisseen tontin rakennusyhtiöltä ja nyt paikalle nousee kerrostalo. Rakennusyhtiö vitkutteli talon rakentamisen kanssa vuosikausia ja joutui lopulta maksamaan sakkomaksuja, koska tontilla ei tapahtunut mitään. On todennäköistä, että rakennusyhtiö on laittanut sakkomaksunsa suoraan tontin hintaa ja rahastoyhtiö on maksanut hinnan mukisematta, koska he voivat ulosmitata hinnan moninkertaisesti asukkailta.

Raision tapauksessa kävi vielä niin, että kaupungin omistama vuokrataloyhtiö osti rakenteille olevasta talosta 9 asuntoa, joten veronmaksajatkin pääsevät vielä maksamaan tulevaisuudessa kovinkin kohoavia tonttivuokria.

Ylen uutisessa on kuva, mistä selviää miten asia menee: Kaupunki myy tontin → rakennusliikkeelle tai tonttirahastolle → tonttirahasto vuokraa tontin taloyhtiölle → taloyhtiö vuoraa tontin asukkaalle → asukas maksaa tontista vuokraa.

Jos tähän asiaan liitetään vielä turvapaikanhakijat suurissa kaupungeissa, niin päästäänkin mielenkiintoiseen ajatukseen ja veronmaksajan kannalta vielä huonompaan lopputulokseen.

Turvapaikanhakijoita otetaan kuntaan ja silloin on pakko osoittaa tulijoille asunnot. Rakennusyhtiöt tietysti ovat mielellään rakentamassa uusia taloja ja mitä enemmän tarvitaan, sitä korkeampaa hintaa voidaan pyytää, koska on kysyntää.

Rakennusyhtiöt saavat rakennettua talot pienemmällä pääomalla, koska eivät omista tonttia, vaan sen omistaa rahastoyhtiö.

Jos kaupunki tai kaupungin omistama yhtiö ostaa tällaisesta asunto-osakeyhtiöstä asuntoja, on myös todennäköistä, että asuntoihin sijoitetaan turvapaikanhakijoita. Ja kun tontin vuokran korotussirkus lähtee pyörimään, niin kaupungilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa alati kohoavaa vuokraa tontista.

Jos turvapaikanhakijoiden määrää olisi saatu, tai saataisiin, rajoitettua, ei Suomessa edes olisi näin suurta tarvetta uusille asunnoille kasvukeskuksissa. Tässä ollaan taas luomassa yhtä rahastusautomaattia, millä yhteiskunnan varoja kupataan häpeämättömien toimijoiden taskuihin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini