Raitiotie Raision osalta käytännössä kuopattu

Maanantai 14.10.2019 - Mika Koivisto

Turun päätös joukkoliikenneratkaisuun liittyen siirtyy aina vaan eteenpäin ja tällä hetkellä päätös on siirretty kevääseen. Ei ole kyllä tietoa, että onko kyseessä vuoden 2020 kevät vai jonkun muun vuoden kevät.

Kantani, ja Raision perussuomalaisten kanta, on ollut jo pitkään hankkeen hylkäämisen puolesta. Perusteina mm. nykyisten linja-autojen välityskyvyn riittävyys pitkälle tulevaisuuteen eli noin 2040 – 2050 -luvuille saakka.

Raitiotie/superbussi olisi heikennys suurelle osalle raisiolaisia, jos esimerkiksi tehtailta päin tullessa täytyisi vaihtaa linja-autosta toiseen välineeseen keskustassa. Lisäksi pysäkkivälit pitenisivät ja vuorovälikin olisi pitempi. Raitiotie ei myöskään poistaisi linja-autojen tarvetta, joten joukkoliikenteen käyttökustannukset nousisivat.

Olen kirjoittanut ja puhunut Raision itsenäisestä ratkaisusta joukkoliikennepäätöksen suhteen jo jonkin aikaa. Meidän ei tarvitse odottaa Turun päätöstä, vaan voimme päättää itsenäisesti asiasta ennen Turkuakin. Kenties voimme näin jopa auttaa turkulaisia päätöksenteossa.

Kaupunginhallituksen 7.10. kokouksessa sosiaalidemokraatit vihdoin ilmoittivat kantansa raitiotieasiaan ja haluavat myös asian mahdollisimman nopeasti päätöksentekoon. Näillä näkymin joukkoliikenneratkaisun selvitykseen lähtemisestä päätetään seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Voi tosin olla, että jotkut poliittiset puolueet haluavat jättää asian pöydälle viivytelläkseen väistämätöntä mutta pöytäämisellä asia siirtyisi vain seuraavaan kokoukseen.

Jos nykyisillä asetelmilla mennään asiasta päättämään, on todennäköistä, että Raisio vetäytyy hankkeesta. Saattaa olla tiukkakin äänestys mutta jos perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit ja keskusta eivät kannata hankkeeseen lähtemistä, niin se riittää.

Perjantaina 11. lokakuuta ilmestyneessä Rannikkoseudussa oli haastateltu valtuustoryhmien puheenjohtajia. Tuon jutun mukaan päätös pitäisi olla selvä ja ainoastaan vihreiden ryhmä on hankkeen takana vasemmistoliiton empiessä hiukan.

Kaiken edellä kerrotun perusteella valtuuston ja/tai kaupunginhallituksen päätöksen pitäisi olla sellainen, että Raisio ei lähde mukaan edes hankesuunnitteluun.
Tällainen tulos on myös ennen viime kuntavaaleja tehdyn vaalikonekyselyn mukainen. Kaupunkilehti Turkulainen julkaisi valitun valtuuston vaalikonevastaukset 22.4.2017 ja vastausten mukaan suurin osa nykyisistä valtuutetuista ei ole raitiotien kannalla.

Olisi perin kummallista näillä asetuksilla, jos päätös olisi jotain muuta kuin raitiotien/superbussin hylkäämistä esittävä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Raisio, joukkoliikenneratkaisu, perussuoamalaiset

Ei raitiotietä Raisioon

Tiistai 30.4.2019 - Mika Koivisto

Joukkoliikenteen päätökset siirtyivät Turussa elokuulle ja ilmeisesti myös Raisiossa päätöksiä lykätään syksyyn.

Olen puhunut Raision päätöksestä ja ajankohdasta mm. hallituksen puheenjohtajan kanssa ja todennut, että meidän on nyt aika tehdä omat ratkaisut ilman Turun aikatauluja. Joko niin, että päätös tulee hallituksen pöydälle tavanomaisia reittejä pitkin tai sitten perussuomalaiset tekevät asiasta valtuustoaloitteen.

Kun lukee raitiotiestä kertovia uutisia ja kannanottoja, niin niissä mainitaan Raision osallistuminen varmana kuin se päätös osallistumisesta olisi jo nuijittu pöytään. Näin ei ole eli Raisiossa ei ole tehty päätöstä osallistua raitiotiehankkeeseen.

Siksi Raision tulisi nyt selväsanaisesti kertoa Turun päättäjille, että me emme ole osallistumassa tällä hetkellä raitiotien rakennussuunnitelmiin. Kertomalla oman kantamme voisimme samalla auttaa turkulaisia päättäjiä päättämään ja koko hanke ehkä haudattaisiin toistaiseksi liian kalliina investointina.

Raisiossa perussuomalaiset ovat olleet jo vuosia sitä mieltä, että hanke on liian kallis Raisiolle, eikä tuo parannuksia nykyiseen liikennöintiratkaisuun verrattuna.

Muista puolueista voin arvioida vasemmistoliiton ja vihreiden olevan raitiotiehankkeen takana. Keskusta ei ole hankkeen takana. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ilmeisesti jakautuneet ryhmien sisällä mutta muutamien kanssa keskusteltuani voisin veikata, että kumpikaan puolue ei tule kannattamaan raitiotiehankkeeseen osallistumista.

Turussa kaupunginjohtaja Arve siis siirsi ratkaisun elokuulle ja luulen, että hän yrittää vain pelata aikaa ja saada riittävän määrän kannattajia hankkeen taakse. Ehkä Arvekin tietää, että Raisiosta kannatusta ei ainakaan tällä hetkellä löydy ja siksi päätöstä pitää viivyttää viimeiseen asti ja odottaa jotain ihmettä tapahtuvaksi.

Näillä näkymin Raisio ei tule osallistumaan hankkeen suunnitteluun ja kustannuksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Turku, Raisio, joukkoliikenne

Nykyinen joukkoliikenneratkaisu riittää Raisiossa pitkälle

Lauantai 5.1.2019 - Mika Koivisto

Mielenkiintoinen selvitys joukkoliikennevälineiden välityskyvyistä ja välityskyvyn tarpeista eri reiteillä liittyen Turun joukkoliikenneratkaisuun.

Vielä mielenkiintoisempaa on selvityksen anti Raision osalta.

Tällä hetkellä linjalla Raisio - Kauppatori suurin matkustajakuormitus aamu- ja iltapäivällä on noin 280-315 matkustajaa/tunti/suunta. Tuostakin taitaa suurin osa olla välillä Kauppatori - Raunistulan koulu, kuten raportin ennusteessa mainitaan.

Telibussin kapasiteetti löysästikin laskettuna on 60-70 matkustajaa ja teoreettinen enimmäisvälityskyky 80-90 matkustajaa. Jos lasketaan tuolla alimmalla luvulla eli 60 matkustajaa ja kymmenen minuutin vuorovälillä, niin välityskyky on silloin 360 matkustajaa/tunti/suunta. Riittää siis paremmin kuin hyvin.

Jos vuoroväliä lyhennetään viiteen minuuttiin ja kasvatetaan matkustajamäärää per bussi maltillisesti ja oletetaan määrän olevan 70 matkustajaa, niin välityskyky olisi silloin 840 matkustajaa/tunti/suunta

Selvityksen mukaan Raisiolle riittäisi nykyinen telibussi vielä 2050-luvulle saakka, jos vuosittainen kasvu matkustajamäärissä on noin 2 %. Jos matkustajamäärien kasvu olisi huomattavasti väestönkasvua nopeampaa eli 3,7 % vuodessa, niin telibussi riittäisi Raision osalta hyvin 2040-luvulle.

Raitiotietä, ja superbussia, tarvittaisiin vasta, jos matkustajamäärät kasvaisivat niin paljon, että matkustajia olisi vähintään noin 1000/tunti/suunta.

Nyt viimeistään Raisiossa voitaisiin tehdä suoraselkäisesti itsenäinen päätös joukkoliikenteen osalta, eikä tunkea päätä hiekkaan kuin kamelikurki ikään. Odotan raisiolaisilta päättäjiltä selkärankaa tehdä kerrankin päätös ilman, että seistään Turun selän takana ja syytetään muita, kun mentiin ajopuuna mukana.

Selvityksessä on toinenkin mielenkiintoinen asia koskien Itäharjun Tiedepuiston alueen väestönkasvua. Jos alueelle halutaan 3180 uutta asukasta vuoteen 2035 mennessä, edellyttää tuollainen kasvu noin neljän kerrostalon rakentamista vuosittain vuosien 2020-2035 aikana.

Olen samaa asiaa sivuten joskus kirjoittanut täällä blogissa tai Facebookissa, että jos Raisioon tulee 40-50 maahanmuuttajaa vuodessa, niin se vaatii aina uuden kerrostalon tulijoille. Ja jos taloja ei rakenneta, niin se tarkoittaa sitä, että vuokrat nousevat ja oma nuoriso joutuu muuttamaan muualle vieraiden tieltä.

Mutta tuo selvityksen laskelma tarkoittaa myös sitä, että Raision väestönkasvu tuskin tulee olemaan kovin merkittävää ja ei ainakaan sellaista, että pikaraitiotietä tai superbussia tarvitsisimme aivan lähiaikoina.
Pienellä laskemisella voidaan todeta, että jos Raision odotetaan kasvavan tuollaiseksi 30 000 asukkaan kaupungiksi vaikkapa tuohon vuoteen 2035 mennessä, niin vuosien 2020-2035 aikana pitäisi tänne rakentaa noin 100 kerrostaloa eli keskimäärin melkein seitsemän taloa vuodessa.
Ei pojat onnistu meillä.

Tällä hetkellä Raisiossa on rakenteilla muistaakseni 4 kerrostaloa ja jo nyt rakennuttajat parkuvat, että ei kannata rakentaa ja kohteet on muutettava vuokrakohteiksi ja valtiota huudetaan mukaan yritysten taseidenparannustalkoisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, pikaraitiotie, raitiotie, superbussi

Mielipidekirjoitus seudullisesta joukkoliikennehankkeesta

Torstai 1.11.2018 - Mika Koivisto

Kirjoitin mielipidekirjoituksen seudullisesta joukkoliikennehankkeesta ja Raision osallisuudesta hankkeeseen.

Kirjoitus on luettavissa seuraavissa lehdissä:

Turun Seutusanomat
Lue tästä

Rannikkoseutu (luettavissa vain tilaajille)
Lue tästä

Turun Sanomat
Lue tästä

Kun Raision talousarviota on nyt käsitelty kaupunginhallituksessa, niin tiedän olevani oikeassa mielipiteeni kanssa.

Näinkin pienelle kunnalle tuollaiseen hankkeeseen mukaan lähteminen olisi pelaamista suurella riskillä. Jos ja kun hankkeen todelliset kustannukset karkaavat ja joukkoliikenteen liikennöintikulut kasvavat, niin se olisi Raision menoa ja kuntaliitos Turkuun väistämätön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, raitiotie, superbussi

Joukkoliikenneratkaisusta

Lauantai 10.2.2018 - Mika Koivisto

Seudullista joukkoliikenneratkaisua on puitu lehdissä, sekä Turun ja Raision kaupunginhallituksien tiedotustilaisuudessa.

Raision Perussuomalaiset ovat tuoneet esiin raitiotien korkeita rakentamiskustannuksia esiin jo vuodesta 2012-2013, ja onkin mukavaa huomata, että muutkin puolueet Raisiossa ovat nykyään samoilla linjoilla kanssamme.

Tosin vielä on vääntämistä myös toisen huonon vaihtoehdon eli superbussin järkevyydestä ja soveltuvuudesta raisiolaisille.

Superbussivaihtoehto on myös kallis ratkaisu, vaikka ei yhtä katastrofaalisen kallis kuin raitiotie. Mutta kallis kuitenkin, koska seutuliikenne pysyisi vielä osittain mukana kuvioissa ja superbussin kustannukset tulisivat uutena lisänä vanhojen maksujen päälle.

Raisiolaisille superbussi tarkoittaisi siis enemmän kustannuksia, vähemmän pysäkkejä ja harvempia vuorovälejä. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta, eihän?

Raisioon tulisi suunnitelman mukaan pysäkki keskustaan, kaupungintalolle ja Huhkolle. Eli vain kolme pysäkkiä. Keskustasta Lumparlan suuntaan tilanne olisi sellainen, että seutuliikennettä täytyisi ajaa kuten nykyään, mutta Turkuun jatkavat joutuisivat vaihtamaan bussia keskustassa.

Näen tuollaisen toiminnan aika huonona ratkaisuna, varsinkin jos Raision keskustaan tulisi tuon seurauksena jonkinlainen bussiterminaali vaihtoja ja kääntöjä varten.

Jos tänä keväänä asiasta pitää päättää, niin olen sitä mieltä, että meidän ei pitäisi tässä vaiheessa lähteä mukaan kumpaankaan (raitiotie/superbussi) hankkeeseen. Raisiolla on edessään E18 tien kanssa erittäin suuret projektit ja nyt meidän tulisikin keskittyä tuon hankkeen läpiviemiseen. Kun tiehanke on mallillaan, voimme sitten katsoa minkälaista ratkaisua tarvitsemme joukkoliikenteen kanssa.
Todennäköisesti kaistojen lisääminen Raisiontielle on järkevin ja kustannustehokkain ratkaisu raisiolaisten kannalta.

P.S. Hiukan ollut kirjoitusten kanssa hiljaisempaa mutta samojen vanhojen asioiden kanssa edelleen väännetään aina tilaisuuden tullen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, raitiotie, superbussi