Ei raitiotietä Raisioon

Tiistai 30.4.2019 - Mika Koivisto

Joukkoliikenteen päätökset siirtyivät Turussa elokuulle ja ilmeisesti myös Raisiossa päätöksiä lykätään syksyyn.

Olen puhunut Raision päätöksestä ja ajankohdasta mm. hallituksen puheenjohtajan kanssa ja todennut, että meidän on nyt aika tehdä omat ratkaisut ilman Turun aikatauluja. Joko niin, että päätös tulee hallituksen pöydälle tavanomaisia reittejä pitkin tai sitten perussuomalaiset tekevät asiasta valtuustoaloitteen.

Kun lukee raitiotiestä kertovia uutisia ja kannanottoja, niin niissä mainitaan Raision osallistuminen varmana kuin se päätös osallistumisesta olisi jo nuijittu pöytään. Näin ei ole eli Raisiossa ei ole tehty päätöstä osallistua raitiotiehankkeeseen.

Siksi Raision tulisi nyt selväsanaisesti kertoa Turun päättäjille, että me emme ole osallistumassa tällä hetkellä raitiotien rakennussuunnitelmiin. Kertomalla oman kantamme voisimme samalla auttaa turkulaisia päättäjiä päättämään ja koko hanke ehkä haudattaisiin toistaiseksi liian kalliina investointina.

Raisiossa perussuomalaiset ovat olleet jo vuosia sitä mieltä, että hanke on liian kallis Raisiolle, eikä tuo parannuksia nykyiseen liikennöintiratkaisuun verrattuna.

Muista puolueista voin arvioida vasemmistoliiton ja vihreiden olevan raitiotiehankkeen takana. Keskusta ei ole hankkeen takana. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ilmeisesti jakautuneet ryhmien sisällä mutta muutamien kanssa keskusteltuani voisin veikata, että kumpikaan puolue ei tule kannattamaan raitiotiehankkeeseen osallistumista.

Turussa kaupunginjohtaja Arve siis siirsi ratkaisun elokuulle ja luulen, että hän yrittää vain pelata aikaa ja saada riittävän määrän kannattajia hankkeen taakse. Ehkä Arvekin tietää, että Raisiosta kannatusta ei ainakaan tällä hetkellä löydy ja siksi päätöstä pitää viivyttää viimeiseen asti ja odottaa jotain ihmettä tapahtuvaksi.

Näillä näkymin Raisio ei tule osallistumaan hankkeen suunnitteluun ja kustannuksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Turku, Raisio, joukkoliikenne

Kustannuslaskelmia uuden selvityksen pohjalta

Perjantai 9.6.2017 - Mika Koivisto

Suomen Perusta -ajatuspajan uusin julkaisu pureutuu maahanmuuton taloudelliseen puoleen.
Julkaisussa todetaan, että maahanmuutto laskee palkkoja, laskee elintasoa ja lisää tuloeroja.

Raportissa oli sivulla 55-56 kerrottu näin: "Kun kuntien menoja (kokonaismenoja, tai vaihtoehtoisesti sosiaali- ja terveysmenoja tai koulutusmenoja) selitetään ulkomaalaistaustaisen väestön osuudella sekä joukolla taustamuuttujia päädytään siihen, että menojen ”jousto” (suhteellisten muutosten osamäärä) väestöosuuden suhteen on noin yksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaistaustaisten osuus nousee vaikka nollasta 10 prosenttiin, kunnan asukasta kohden menot kasvavat 10 %".

Tuon mukaan käytin laskelmassa kunnan nettokustannuksia per asukas ja ulkomaalaisväestön prosenttiosuutta. Jos olisin käyttänyt muun kielisten määrää, niin summat olisivat kasvaneet huomattavasti. Ulkomaalaisten prosenttiosuudella laskettuna lopputulema on siis varovainen laskelma.

Luvut otettu THL:n Sotkanetistä eli tuolta.

Lasken esimerkkinä Turun kustannuksia ja Raision kustannukset on mainittu tuon jälkeen samalla tavalla laskettuna.
Turussa kunnan nettokustannukset per asukas vuonna 2015 on 5529,9e ja ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 6,2 %. Virenin väittämmän mukaan kustannukset ilman ulkomaalaisväestöä olisivat siis 5529,9e/1,062 = 5207,06 e/asukas.
5529,9e-5207,06 = 322,8 e/asukas. Tuon mukaan ulkomaalaisten aiheuttama menolisäys Turussa per asukas olisi vuonna 2015 ollut 185908 x 322,8e = 60 011 102,4 euroa. Raisiossa vastaava summa on noin 5,1 miljoonaa euroa samalla tavalla laskettuna.
Tuo kyllä osuu samoille lukemille, mitä on aiemminkin tullut ynnäiltyä.
Turussa yhden veroprosenttiyksikön tuotto on ollut noin 28 miljoonaa euroa. 60 miljoonan kustannus maahanmuutosta tarkoittaa kunnallisveroprosentissä noin kahden prosenttiyksikön kustannusvaikutusta.

Raisiossa yksi veroprosenttiyksikkö tarkoittaa noin neljän miljoonan euron lisäystä veropottiin eli me raisiolaiset maksamme noin 1,25 - 1,5 prosenttia enemmän kunnallisveroa, koska osa päättäjistä haluaa meidän maksavan enemmän veroa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuuton kustannukset, Raisio, Turku

Pakkoliitos Turkuun

Lauantai 11.1.2014 - Mika Koivisto

Pakkoliitosta pukkaa taas uutisten mukaan ja ei todellakaan ole tullut yllätyksenä tuo pakon kohdistaminen juuri suurin kaupunkikeskuksiin. Hyötyjänä tällaisessa toiminnassa olisi Kokoomus ja Sdp luulee olevansa hyötyjä.

Mitään laskelmia ei tietenkään ole esitetty manööverin kannattavuudesta mutta sehän ei tahtia haittaa. Onhan nykyinen hallitus muutenkin perustanut päätöksensä toiveisiin ja uskomuksiin. Asiaa koskeneissa uutisissa on mainittu, että liitosalueet nojaavat muutamiin taloudellisesti vahvoihin kuntiin kuten esimerkiksi Turkuun. En kyllä Turkua laskisi mukaan taloudellisesti vahvoihin kuntiin/kaupunkeihin, vaan lähinnä viittä vaille selvitystilassa oleviin.
Aikataulu selvityksille on erittän tiukka ja julkisuudessa onkin ollut arveluja, että aikataulu on liiankin nopea ja kunnollista jälkeä tuossa ajassa ei saada aikaiseksi. Ja kiireellähän ei saada aikaan kuin kusipäisiä lapsia. No, jos asia on hallituksessa jo päätetty, niin tuskin noilla selvityksillä mitään merkitystä edes on.

Onneksi tilanne on aikataulujen suhteen sellainen, että koko kuntauudistus jää ilmeisesti seuraavan eduskunnan ja hallituksen päätettäväksi ja jotenkin on sellainen kutina ettei siellä päättävillä paikoilla istu enää tuollaista sekasikiöhallitusta.
Eurovaaleissa on jo mahdollisuus näyttää ja näpäyttää nykyisiä päättäjiä ja antaa myrskyvaroitus koskien tulevia eduskuntavaaleja.

Alla muutama syy miksi vastustaa kuntaliitosta Turun kanssa.

Pikaraitiotie. Johtuen kaikkia yliopistokaupunkeja vaivaavasta suuresta vihervasemmiston keskittymästä, Turussa on ajettu raitioteiden palauttamista kuin käärmettä pyssyyn. Kustannuksista ei kai ole sen tarkempaa tietoa mutta mitäs tuollaisista, kun se raitiotie nyt vaan kuulostaa niin vihreältä. Kustannukset ensimmäisen vaiheen osalta ovat yhden lähteen mukaan noin 250-300 miljoonaa euroa, josta Valtio eli veronmaksajat maksaisivat kolmanneksen ja loput 2/3 osaa maksaisivat turkulaiset eli veronmaksajat. Jo nyt Turun ja koko seudun joukkoliikennettä joudutaan tukemaan miljoonilla vuodessa ja lähes joka vuosi onnistutaan tekemään tappiota, jonka sitten taas veronmaksajat kuittaavat. Missään nimessä en halua tällaistä Raisioon, enkä halua raisiolaisia veronmaksajia alistaa moisen turhakkeen maksajiksi.

Hallitsematon sosiaaliperusteinen maahanmuutto. Turussa ei ole ilmeisesti tehty mitään tällaisen vahingollisen ja kalliiksi tulevan maahanmuuton rajoittamiseksi. Turussa äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvia jo noin 16500 ja määrä lisääntyy noin tuhannella (1000) henkilöllä vuodessa. Kustannukset ulkomaalaisväestöstä olivat vuonna 2009 jo noin 37 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannustason nousu huomioiden menot kansainvaelluksen osalta ovat kai luokkaa 45-50 miljoonaa euroa vuodessa. Tuhannen henkilön lisäys vuosittain lisää tuota menoerää n. 3-4 miljoonaa euroa vuodessa. Turussa yhden prosenttiyksikön korotus kunnallisverossa tuottaa n. 28 miljoonaa euroa vuodessa lisää verotuloja. Valtionosuusjärjestelmän uudistus tulee viemään Turulta noin 32 miljoonaa euroa vuodessa. Eli pelkästään valtionosuuden pudotus aiheuttaa noin 1,25 prosenttiyksikön korotuspaineen veroprosenttiin. Tämän lisäksi maahanmuutto rasittaa jo nyt veronmaksajia noin 1,5-2 prosenttiyksikköä vuodessa ja mitään helpotusta tuohon ei ole näköpiirissä. Päinvastoin, jopa Kokoomus Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja etunenässä rummuttaa monikulttuurisuuden puolesta.

Kaksikielisyys (pakkoruotsi) liitetyille kunnille. Koska Turku on kaksikielinen kunta, tulee kaikista Turkuun liitetyistä kunnista automaattisesti kaksikielisiä. Tämä ei ainakaan tuo säästöjä millään tavalla laskettuna. Kustannuksia tulee mm. katukylttien vaihtamisesta.

Suurissa kaupungeissa ilmenevä punavihreiden teennäisen suuri kannatus ja siitä johtuvat älyttömät päätökset. Nuorison naivista ajatusmaailmasta johtuen erityisesti yliopistokaupungeissa vihreiden kannatus on suurempaa kuin muualla. Esimerkiksi Turussa Vihreillä on valtuustossa kymmenen valtuutettua eli 15% valtuutetuista. Tähän voidaan hyvin laskea mukaan vielä punavihreän Vasemmistoliiton yhdeksän valtuutettua ja tuosta tulee jo 28% koko valtuutettujen määrästä. Tuollaisella joukolla saadaan jo kapuloita rattaisiin kunnolla ja myöskin ajettua kaupungille, veronmaksajille ja yrityksille vahingollisia asioita. Toisaalta jos liitoskuntiin kuuluisi tarpeeksi ns. maaseutukuntia, voisi punavihreiden kannatus jopa laskea, mutta miksi ottaa riski. Kokoomukselle kuntaliitokset olisivat suurella todennäköisyydellä kannatusta lisäävää, joten ei mikään ihme että Virkkunen ja Orpo ovat kovin innokkaasti pakkoliitoksia ajamassa. Demareille tuostakaan tuskin on pelastajaksi ja puolue tulee kutistumaan keskikastin puolueeksi, mitä en kyllä yhtään ihmettele enkä surkuttele - tervemenoa.

Päätöksenteon karkaaminen entistä kauemmas. Jo karttaa katsomalla näkee, että Raisio tulisi olemaan yksi kaukainen lähiö ja kaupunginosa uudessa Turussa. Ei tänne paljoa panostettaisi paitsi ehkä muutamia kaupungin vuokrataloja voitaisiin rakentaa maahanmuuttajia varten. Valtuutettuja uudessa suurkunnassa tulisi olemaan edelleen tuo 67, mitä Turussa jo on. Todennäköisesti suurin osa valtuutetuista tulisi nykyisen Turun alueelta ja entinen Raisio saisi valtuustoon ehkä viitisen edustajaa. En ihmettelisi, jos täällä tapahtuisi sama kuin muissakin liitetyissä kunnissa eli into äänestää ja vaikuttaa laskisi entisestään. No, sehän nykyisille vallanpitäjille kävisi myös vallan mainiosti, kun ette ole oikein viime aikoina äänestäneetkään.

Viiden vuoden suoja-aika kuntien henkilöstölle. Jos tuollaisia pakkoliitoksia aletaan toteuttamaan, niin sitä ennen pitäisi myös purkaa tuo viiden vuoden suoja-aika kuntien työntekijöiltä. Kun ei ole mitään järkeviä laskelmia esitetty yhdistämisestä aiheutuvista säästöistä, niin tuossa nyt ainakin olisi yksi sellainen. Mutta jos edes tuota ei poisteta, niin sitten koko touhu on vain pelkkää sirkusta ja suurempien ongelmien peittelyä. Tosin taitaa Kokoomuskin olla jo niin riippuvainen äänestäjistä, jotka ovat julkisen sektorin palveluksessa ettei tuota irtisanomissuojaa todellakaan tulla purkamaan. Ja ei, en kannata suorittavan portaan poispotkimista, vaan edelleen hallinnon virtaviivaistamista ja byrokratian purkamista. Organisaatio kunnilla on saatava matalammaksi eli väliportaan pikkupomoja ja esimiehiä on karsittava kovalla kädellä.

Lisäys.
Onkohan tässä taustalla ns. Detroit-ilmiö? Keskuskaupungit ovat niin huonossa jamassa taloudellisesti, että verotusta on tulevaisuudessa kiristettävä huomattavasti ja ero ympäryskuntiin alkaisi olla tämän jälkeen merkittävä. Tämä taas lisäisi muuttoa pois keskuksesta kohti ympäryskuntia, mikä edelleen kasvattaisi ahdinkoa esimerkiksi Turussa. Eli jaetaan kurjuutta sitten tasaisesti kaikkialle ja varsinkin ympäryskunnille, jotka ovat edes yrittäneet pitää taloutensa jotenkin kunnossa. En vaan pysty näkemään tässä muuten mitään ideaa miksi tällaista tehtäisiin. Tämän koko uudistuksen pitäisi lähteä maan hallituksesta käsin siten, että siellä ymmärrettäisiin maata uhkaava rakennemuutos ja ei enää lisättäisi paineita kuntien taloudelle. Ongelma ei varsinaisesti ole kunnissa, vaan siinä että on ammuttu itse omiin jalkoihin kaikenlaisilla teollisuutta kurittavilla sopimuksilla ja sitoumuksilla ja näin omilla teoilla nopeutettu taloudellista taantumaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntaliitos, Turku