Nykyinen joukkoliikenneratkaisu riittää Raisiossa pitkälle

Lauantai 5.1.2019 - Mika Koivisto

Mielenkiintoinen selvitys joukkoliikennevälineiden välityskyvyistä ja välityskyvyn tarpeista eri reiteillä liittyen Turun joukkoliikenneratkaisuun.

Vielä mielenkiintoisempaa on selvityksen anti Raision osalta.

Tällä hetkellä linjalla Raisio - Kauppatori suurin matkustajakuormitus aamu- ja iltapäivällä on noin 280-315 matkustajaa/tunti/suunta. Tuostakin taitaa suurin osa olla välillä Kauppatori - Raunistulan koulu, kuten raportin ennusteessa mainitaan.

Telibussin kapasiteetti löysästikin laskettuna on 60-70 matkustajaa ja teoreettinen enimmäisvälityskyky 80-90 matkustajaa. Jos lasketaan tuolla alimmalla luvulla eli 60 matkustajaa ja kymmenen minuutin vuorovälillä, niin välityskyky on silloin 360 matkustajaa/tunti/suunta. Riittää siis paremmin kuin hyvin.

Jos vuoroväliä lyhennetään viiteen minuuttiin ja kasvatetaan matkustajamäärää per bussi maltillisesti ja oletetaan määrän olevan 70 matkustajaa, niin välityskyky olisi silloin 840 matkustajaa/tunti/suunta

Selvityksen mukaan Raisiolle riittäisi nykyinen telibussi vielä 2050-luvulle saakka, jos vuosittainen kasvu matkustajamäärissä on noin 2 %. Jos matkustajamäärien kasvu olisi huomattavasti väestönkasvua nopeampaa eli 3,7 % vuodessa, niin telibussi riittäisi Raision osalta hyvin 2040-luvulle.

Raitiotietä, ja superbussia, tarvittaisiin vasta, jos matkustajamäärät kasvaisivat niin paljon, että matkustajia olisi vähintään noin 1000/tunti/suunta.

Nyt viimeistään Raisiossa voitaisiin tehdä suoraselkäisesti itsenäinen päätös joukkoliikenteen osalta, eikä tunkea päätä hiekkaan kuin kamelikurki ikään. Odotan raisiolaisilta päättäjiltä selkärankaa tehdä kerrankin päätös ilman, että seistään Turun selän takana ja syytetään muita, kun mentiin ajopuuna mukana.

Selvityksessä on toinenkin mielenkiintoinen asia koskien Itäharjun Tiedepuiston alueen väestönkasvua. Jos alueelle halutaan 3180 uutta asukasta vuoteen 2035 mennessä, edellyttää tuollainen kasvu noin neljän kerrostalon rakentamista vuosittain vuosien 2020-2035 aikana.

Olen samaa asiaa sivuten joskus kirjoittanut täällä blogissa tai Facebookissa, että jos Raisioon tulee 40-50 maahanmuuttajaa vuodessa, niin se vaatii aina uuden kerrostalon tulijoille. Ja jos taloja ei rakenneta, niin se tarkoittaa sitä, että vuokrat nousevat ja oma nuoriso joutuu muuttamaan muualle vieraiden tieltä.

Mutta tuo selvityksen laskelma tarkoittaa myös sitä, että Raision väestönkasvu tuskin tulee olemaan kovin merkittävää ja ei ainakaan sellaista, että pikaraitiotietä tai superbussia tarvitsisimme aivan lähiaikoina.
Pienellä laskemisella voidaan todeta, että jos Raision odotetaan kasvavan tuollaiseksi 30 000 asukkaan kaupungiksi vaikkapa tuohon vuoteen 2035 mennessä, niin vuosien 2020-2035 aikana pitäisi tänne rakentaa noin 100 kerrostaloa eli keskimäärin melkein seitsemän taloa vuodessa.
Ei pojat onnistu meillä.

Tällä hetkellä Raisiossa on rakenteilla muistaakseni 4 kerrostaloa ja jo nyt rakennuttajat parkuvat, että ei kannata rakentaa ja kohteet on muutettava vuokrakohteiksi ja valtiota huudetaan mukaan yritysten taseidenparannustalkoisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, pikaraitiotie, raitiotie, superbussi

Raisio halutaan maksamaan raitiotietä

Lauantai 5.12.2015

Turun kaupunginhallitukselta tulee todennäköisesti esitys Raisiolle pikaraitiotiesuunnitelman ulottamisesta Raision keskustaan saakka (TS)(RS).

Hankkeen selvityksen hinnaksi on arveltu 140 000 euroa. Eli todennäköisesti maksetaan konsultille hienoista kuvista pysäkkeineen ja bulevardeineen ja todetaan, että siinä on ratkaisu ihan kaikkeen ja lopullisesti.

Varsinaisen toteutussuunnitelman hinnaksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa. Jos tuo noin 20 miljoonaa euroa jaetaan asukasperusteisesti, niin Raision osuus on hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Suunnitelman kustannusten jakautumisesta eri vuosille ei ole tietoa. Turussa raitiotien rakentamiskustannuksiksi on arvioitu yli 300 miljoonaa euroa.

Tällainen ”investointi” kasvattaisi Raision velkaa huomattavasti ja velkaa ei raitiotien tuotoilla pystyttäisi maksamaan, vaan se kuoletettaisiin muilla tuloilla eli veroilla.

Tarkastellessa Raision talousarvioita viime vuosilta, voi huomata kuinka joukkoliikenteen palvelutasoa on parannettu ja nettomenot silta osin ovat kaksinkertaistuneet. Raitiotie kasvattaisi edelleen joukkoliikennepalveluiden menoja, ja jos kaupungin tulot eivät lisäänny, joudutaan rahoitus raitiotiehen kattamaan muita palveluja leikkaamalla.

Perusteina raitiotielle käytetään usein epämääräistä mainintaa kiinteistöjen arvonnoususta reitin varrella tai raitiovaunujen itsessään houkuttelevan ihmisiä käyttämään raitiotietä.

Kiinteistöjen arvonnousu hyödyttäisi harvoja suurimman osan joutuessa kustantamaan tämän oletetun arvonnousun. Mitä hyötyä arvonnoususta on asuntoa hankkivalle, kun jo nyt asuntojen hinnat karkaavat yhä useamman ulottumattomiin. Eikö tarkoitus olisi saada asuntojen hintoja kohtuulliselle tasolle?

Raision keskustasta on jo nyt äärimmäisen helppoa ja vaivatonta kulkea linja-autolla Turkuun. Ja todennäköisesti ne ihmiset joukkoliikennettä jo käyttävät keille se sopii. On todella optimistista ajatella, että keskustan ulkopuolelta ajettaisiin autolla keskustaan ja vaihdettaisiin raitiovaunuun vain sen takia, että pääsee ajamaan raitiovaunulla. Jos näin sattuisi tapahtumaan, niin ongelma olisi parkkipaikkojen puute. Kaavoittaisimmeko sitten keskustan ja lähialueen vapaat tontit parkkipaikoiksi?

Kun joukkoliikenteen palvelutasoa on viime vuosina lisätty, on tilanne käsittääkseni tällä hetkellä hyvällä mallilla Föleineen päivineen. Kannattaisi ehkä muutama vuosi odottaa ja tutkia tilannetta erittäin tarkkaan, jotta emme taas sitoutuisi johonkin ylikunnalliseen hankkeeseen, mistä ei päästä eroon millään, vaikka kustannukset nousevat ylisuuriksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, superbussi, Raisio, pikaraitiotie