Kunnan talous ja maahanmuutto

Tiistai 22.1.2013 - Mika Koivisto


Pudasjärvi päättänyt nostaa maahanmuuttajien määrän kymmeneen prosenttiin väestöstä. Eipä siinä mitään, jos tuo olisi vain pudasjärveläisten oma tappio mutta tämähän tulee kaikkien veronmaksasien maksettavaksi, valitettavasti. Työelämää varten näitä maahanmuuttajia ei tulla hankkimaan, koska jo nyt työttömyysprosentti on 17%. Lisäksi kehittämisjohtaja Mikko Kälkäjä sanoo:"Jos joku pelkää, että luku- ja kirjoitustaidoton pakolaisnuori syrjäyttää oman kylän nuoren työmarkkinoilta, on se oman kylän nuoren rankkaa halveksuntaa."
Jutun lopussa on maininta, että kunnan talous nykyään plussan puolella. Talous on todennäköisesti plussa puolella sen takia, että valtio maksaa maahanmuuttajista avustuksia. Jos talous halutaan pitää edelleen plussalla, tulee kunnan jatkaa maahanmuuttajien ottamista ikuisesti. Jos kunta ei onnistu pääsemään eroon yli kolme vuotta kunnassa asuneista maahanmuuttajista, alkaa tappiot kasvaa rajusti. Kunnalla todennäköisesti suunnitelmissa pitää maahanmuuttajia vain se aika, minkä valtio maksaa kulut täysimääräisesti. Sen jälkeen kunta luultavasti yrittää etsiä heille asunnon jostain suuresta kaupungista ja näin kulut tulevat sitten esimerkiksi turkulaisten tai helsinkiläisten veronmaksajien maksettavaksi. Tällaiselle politiikalle on saatava loppu ennenkuin kulut alkavat olla aivan tähtitieteellisiä. Voimme saada muutoksen aikaan, jos pystymme irtisanomaan ELY-keskusten kanssa tekemät sopimukset maahanmuutosta ja lopettamalla vastaanottamisen kuntiin. Tällöin maahanmuuttopolitiikkaa jouduttaisiin miettimään valtion johdossa ja mahdollisesti muuttamaan järkevämpään suuntaa.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kymmenen-prosenttia-vaestosta-maahanmuuttajia/1289531

Laskeskelin äkkiä suuntaa antavat kustannukset mitä maahanmuutto kustantaa Raisiolaisille veronmaksajille. Luvut on tosiaan äkkiä etsitty ja kustannukset menevät reilusti alakanttiin, koska tiedot on piilotettu niin moneen budjetin kohtaam, ettei siitä ota pirukaan selvää.
Turun salaiseksi luokiteltu selvitys: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/254922/Turku+yritti+salata+tutkimuksen++maahanmuuton+kustannuksista
sieltä otetaan 37 miljoonaa euroa ja 12000 henkilöä. Tässäkin on otettu kaikki mahdolliset ulkomaalaiset mukaan lukuun, jotta per henkilö kustannukset saataisiin näyttämään alhaisemmilta.
Sitten vaan jaetaan 37Me/12000=3083e/henkilö

Raisiossa on joidenkin lähteiden mukaan 1120 maahanmuuttajaa keväällä 2012. Siitä saamme 1120*3083e=3452960e eli palttiarallaa 3,5 miljoonaa euroa. Raision 2012 talousarviossa kerrotaan, että puolen prosenttiyksikön nosto veroprosentissa tekee noin 2 miljoonaa euroa. Joten kustannukset näin varovaisestikin laskien aiheuttavat 1 prosenttiyksikön lisää kunnallisveroon. Ja tämä tosiaan on karkeasti alakanttiin laskettu. Ei kai kukaan usko, että ksutannukset olisivat vain hiukan yli 3000 euroa/henkilö/vuosi.
Väitänkin, että kustannukset ovat vähintään tuo 1% mutta todennäköisesti 2-3 prosenttiyksikköä kunnallisveroon.

Edit. Tuolta löytyy yksi laskelma:
http://ohjelmat.yle.fi/files/ohjelmat/u3219/Maahanmuuttajan_aiheuttamat_kustannukset.doc

Tuon mukaan kustannukset ovatkin jopa 20000e/henkilö/vuosi. Joten Raisiolle se tarkottaisi noin 22 miljoonaa euroa. Onnea veronmaksajat, teitä on kusetettu.

Tähän tietysti varaus, että kokonaan elätettäviä olisi tuo 1120 henkilöä. Näinhän ei ole ja todennäköisesti oikea määrä on jossain 300-500 paikkeilla, toivottavasti. Mutta kustannukset ovat siis kovat toiminnasta, josta ei ole mitään hyötyä kunnalle ja veronmaksajille.

Muokattu 29.10.2013 19.22: otsikon vaihto

Avainsanat: Pudasjärvi, Raisio, maahanmuutto, kustannukset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini