Tehdään muutos tulevissa vaaleissa

Keskiviikko 11.1.2017 - Mika Koivisto

Tulevissa kuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus muuttaa kunnolla toimintatapoja Raisiossa. Viime kuntavaaleissa 2012 olimme neljänsiä ja vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset olivat Raisiossa ensimmäisiä. Voitimme jopa demarit, joilla oli oma paikallinen ehdokas vaaleissa.

Tulokseen näyttäisi vaikuttavan äänestysaktiivisuus. Viime kuntavaalien äänestysprosentti jäi Raisiossa 54,4 prosenttiin, kun se eduskuntavaaleissa oli 68,2 prosenttia. Annetuissa äänissä ero on hieman alle 3000 ääntä.

Huomattavaa tuloksessa on se, että kokoomus, demarit ja vasemmistoliitto eivät pystyneet lisäämään äänimääräänsä, vaikka ääniä oli jaossa paljon enemmän.

Raision äänestystulokset

vaali

Kuntavaalit 2012

Eduskuntavaalit 2015

10595 äänestäjää, äänestysprosentti 54,4%

13247 äänestäjää, äänestysprosentti 68,2%

1.

3040

kok

3008

ps

2.

2794

sdp

2782

sdp

3.

1585

vas

2662

kok

4.

1317

ps

1683

kesk

5.

749

kesk

1454

vas

6.

444

vihr

827

vihr

Nyt äänestäjillä on todellinen mahdollisuus muuttaa poliittisia valtarakenteita Raisiossa. Viime kuntavaalien tuloksella saimme 5 valtuustopaikkaa ja yhden jäsenen kaupunginhallitukseen. Tuolla määrällä ei ole voinut muuttaa politiikan suuntaa kunnolla, mutta se on mahdollistanut asioiden tuomisen keskusteluun ja myös pieniä muutoksia parempaan suuntaan.

Mikäli äänestäjät haluavat muutosta esimerkiksi Raision maahanmuuttolinjauksiin, niin Raision Perussuomalaiset ovat silloin käytännössä ainoa vaihtoehto tehdä asioihin muutos. Jos taas vasemmistoblokki (sdp+vas+vihr) saa enemmistön valtuustossa, niin maahanmuuttajien määrä tulee varmasti kasvamaan Raisiossa ja sitä myötä myös menot kasvavat ja veroprosentti nousee reilusti.

Perussuomalaisia äänestämällä mahdollistat sen, että saamme enemmän valtuutettuja valtuustoon, ehkä toisen ja jopa kolmannen edustajan kaupunginhallitukseen ja muihin paikkoihin, missä asioihin voidaan vaikuttaa.

Edellä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme lisää ehdokkaita vaaleihin ja äänestäjiä äänestämään meitä. Vaalipäivänä kannattaa ottaa kaverit mukaan äänestämään ja vakuuttaa kaverit siitä, että äänestämällä voidaan asioita muuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, Raision Perussuomalaiset, maahanmuutto, Raisio

Raision palvelujen leikkausten syistä

Keskiviikko 26.10.2016

Taas ollaan varsinaisen äärellä eli miten leikata menoja heikentämättä kuitenkaan palveluja niitä eniten tarvitsevilta. Ei taida onnistua.

Raision krooninen budjettivaje jatkuu edelleen ja nyt vaihteeksi entistä pahempana. Jostain olisi löydyttävä noin 5 miljoonaa euroa, jotta vältettäisiin ns. syömävelka. Käytännössä tuollainen vaje tarkoittaa leikkauksia joka sektorilta ja ainakin työntekijöiden lomautuksia.

Vaihtoehtona on tietenkin tuo iänikuinen verojen korottaminen, mikä tuntuukin olevan joka kerta varsinainen kuningasidea – kun ei muuta viitsitä tai osata tehdä, niin korotetaan sitten veroja. Ei tuollaista päätöksentekoa varten tarvitsisi olla päättäjiä ollenkaan. Voitaisiin tehdä yksinkertainen ehtolause budjettiin ja pseudokielellä se menisi jotenkin näin: jos (tulot < menot) {korota veroja}.

Veroja pitäisi korottaa noin 1,25 prosenttiyksikköä tuon viiden miljoonan euron kaapimiseksi kasaan. Tällöin Raision veroprosentti nousisi jo 21:een prosenttiin ja tuskin tuokaan vielä riittäisi kuin hetkeksi. Tuollaisella äyrillä olisimme seudulla selkeästi kovimpia verottajia korkean kiinteistöveron kanssa. Mikä mahtaisi sitten olla se vetovoimatekijä Raisiossa, millä houkuttelisimme uusia nettomaksajia kuntaan?

Verotulot ovat kasvaneet vuosittain mutta tuo kasvu ei tunnu riittävän.
Verotulot 2012: 87 Me, 2013: 89,6 Me, 2014: 98,6 Me, 2015: 98,6 Me.

Ongelma onkin siinä, että menot kasvavat jatkuvasti enemmän kuin tulot. Osa menojen kasvusta johtuu yleisestä inflaatiosta eli hintojen noususta ja osa taas on itseaiheutettua.

Esimerkki itseaiheutetusta menojen kasvusta on Raision harjoittama sosiaaliperäinen/humanitaarinen maahanmuutto. Olen yrittänyt puuttua asiaan valtuustokauden alusta saakka ja saada tilanteeseen jotain järkeä, mutta suurta muutosta en ole pystynyt saamaan aikaan. Kaupunginhallitus teki tänä vuonna joitain pieniä rajoituksia ely-keskuksen kanssa solmittuun sopimukseen, mutta jostain syystä ei vielä uskallettu tehdä päätöksiä kuntalaisten etu mielessä.

Kun maahanmuuttoon liittyviä asioita ja menoja selvitettiin, huomasin liitteiden joukossa laskelman, jossa todettiin 2012-2014 vastaanotettujen tuottavan valtiolta laskennallisia korvauksia noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Nuo laskennalliset korvaukset eivät riitä kattamaan kustannuksia, vaikka virkamiehet Raisiossa mitä väittäisivät. Kuntaliitto on todennut laskennallisten korvausten olevan noin puolet todellisista kustannuksista.

Noin 1,2 miljoonaa euroa maksetaan siis niistä henkilöistä, jotka ovat ns. kolmevuotisessa putkessa korvausten osalta. Kunta saa turvapaikanhakijasta laskennallisia korvauksia kolmen vuoden ajan. Jos tuo n. 1,2 miljoonaa jaetaan kolmeen osaan, niin saadaan noin 400 000 euroa. Vähintään tuon 400 000 euron verran tippuu valtion maksamat laskennalliset korvaukset vuodessa. Tuohan tarkoittaa sitä, että tuo 400 000 euroa pitää leikata jostain muualta, jos verotulot eivät kasva erittäin kovaa tahtia. Näin on jatkunut jo vuosia ja tulee jatkumaan. Kustannukset ovat kumulatiivisia eli ne ovat mukana aina seuraavan vuoden menoissa.

Raisio on vastaanottanut jo melkein vuosikymmenen ajan suhteessa paljon maahanmuuttajia. Aluksi kokonaismäärä oli pieni ja talouskasvu, tai ainakin verotulojen kasvu, peitti toiminnasta seuraavan taloudellisen ongelman. Nyt kun verotulot eivät kasva tarpeeksi, ongelma alkaa näkyä aivan selvästi, mutta aiemmille virheille ei ole enää oikeastaan mitään tehtävissä.
Mutta virheistä pitäisi oppia ja tehdä asialle jotain. Otan taas asian esiin vaikkapa talousarvioneuvotteluissa ja yritän edelleen saada muut/loput ymmärtämään toiminnan vaikutuksen kunnan talouteen. Raisio on tehnyt jo osansa maailmanparannuksesta ja nyt on muiden kuntien vuoro.

Tulevat kuntavaalit ovat vaikuttamisen paikka tässäkin asiassa. Kannattaa miettiä henkilöä tai puoluetta, mitä äänestää. Jotkut eivät ole tälle asialle tekemässä mitään muuta kuin edelleen laajentamassa toimintaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raision, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset