Valtuustossa tapahtunutta.

Tiistai 9.5.2017 - Mika Koivisto


Raision valtuustossa 8.5.2017 käsiteltiin luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksia. Esitin, että palkkioita ei koroteta ja koko palkkioasia siirretään talousarviokokouksen yhteyteen. Mielestäni ta-kokous olisi parempi paikka ja aika päättää tällaisesta kaupungin menoja lisäävästä asiasta. Jos talousarvio näyttää hyvältä, niin korotukset voidaan hyväksyä. Jos taas näyttää siltä, että kaupungin talous heikkenee ja täytyy vaikka lomauttaa työntekijöitä, niin silloin korotusta ei pitäisi tehdä.

Ainoastaan perussuomalaiset olivat sitä mieltä, että palkkioita ei pidä korottaa ja asia pitää siirtää talousarvioneuvottelujen yhteyteen. Linkki.

Esityslistalla oli myös vanha aloite kotouttamisohjelman kustannusseurannasta. Aloite on seilannut edestakaisin lautakunnan ja hallituksen välillä ja mitään järkeä kustannusseurantaan ei ole saatu. Koska asia ei mitenkään etene tai muutu, niin annoin aloitteen mennä loppuunkäsitellyksi. Tämä ei siis tarkoita, että asian käsittelyssä esitetyt laskelmat olisivat jotenkin oikeita. Laskelmat ovat täysin päin seiniä ja siitä syystä tulemme tekemään uuden valtuuston aikana uuden aloitteen, missä ilmeisesti täytyy kädestä pitäen neuvoa mitä laskelmiin halutaan mukaan.

Valtuustoa puhutti vihreiden vanha Hinku-aloite. Aloite oli käsitelty jo ympäristölautakunnassa ja siellä aloitteeseen annettu vastaus oli mennyt yksimielisesti läpi ja tuli sen jälkeen kaupunginhallitukseen, missä aloite myös katsottiin käsitellyksi ja hyväksyttiin edelleen yksimielisesti. Hieman ihmetyttikin, että miksi asiaa ei katsottu käsitellyksi loppuun, vaan koko käsittely meni aivan sirkukseksi ja asia palautui lopulta uuteen valmisteluun. 

Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että aloite olisi pitänyt hyväksyä siltä istumalta ilman minkäänlaisia kustannusselvityksiä.
Yksi käsittämätön puheenvuoro oli demareiden Kimmo Nurmen pitämä. Puhe koski julkisten kiinteistöjen ilmanvaihdon pitämistä päällä 24/7. Tuo on siis järkevää toimintaa pitää ilmanvaihtokoneet päällä jatkuvasti, mutta en ymmärrä miten tuosta saadaan aasinsilta Hinku-hankkeeseen. No, tällaista tämä on - ei näissä hommissa ja päätöksissä laskelmat ja järki aina paljoa paina.
Jos kunta sitoutuu Hinku-hankkeeseen, niin kunnan pitäisi sitoutua johonkin laskennallisiin hiilidioksidimäärien vähennyksiin. Tuollaista hanketta varten pitäisi palkata henkilö tekemään hankkeeseen liittyviä laskelmia ja raportteja. Tällainen tietenkin lisää kaupungin kustannuksia.

Raision kaupungissa on jo tehty paljon energiaa säästäviä toimenpiteitä ja näinhän tietysti toimitaan, koska se on järkevää ja tuo kustannussäästöjä. Vihreillä on taas sellainen ajatus tässä asiassa, että ei ole tärkeää onko jotain tehty, vaan se pelkästään merkitsee, että olemme virallisesti Hinku-kunta. Halutaan ns. ampua tykillä kärpästä, koska sillä saa ainakin näkyvyyttä. Tällainen hinkuminen turhiin hankkeisiin on täysin mielikuviin ja tunteisiin perustuvaa päätöksentekoa ja varsinaista nykyajan anekauppaa.

Tämä on vain esimakua siitä, miten seuraava valtuusto tulee toimimaan. Seuraava valtuusto tulee lisäämään kaupungin menoja tuhlaamalla rahaa eksoottisiin hankkeisiin mielummin kuin laittamalla rahaa esimerkiksi perusinfran kunnostamiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini