Taloudesta

Lauantai 1.12.2012 - Mika


Tuota budjettia kun katselin, niin taas ihmetyttää, että jos verokertymä on kasvanut 6% ja se ei riitä niin paljonko sen oikein pitäisi kasvaa per vuosi? Kyllä tuo tulos kertoo enemmän huonosta taloudenpidosta kuin mistään muusta. Turha tulla selittelemään mistään yllätyksistä yms. Täytyyhän noihin yllätyksiin varautua jo kotonakin. Ei koko homma voi kaatua siihen, että jääkaappi menee rikki.

Taitaa olla vain niin, että valtuustossa ja hallituksessa on kyllä tarpeeksi jakopuolesta huolehtivia henkilöitä mutta kukaan heistä ei mieti pennin vertaa, että mistä ne rahat otetaan.

Ja sitten kun jotain ratkaisua joku yrittää ehdottaa, niin alkaa kauhea parku siitä, että ei mitään voida ostaa ulkopuolelta. Toki nyt tuossakin järki täytyy säilyttää, eikä kylvää rahaa ehdoin taihdoin yksityiselle puolelle.

Mutta miksi tuota yksityistämistä tai palvelujen ostamista yksityiseltä puolelta pidetään lähtökohtaisesti huonona asiana? Perusteena yleensä, että kun kunta tuottaa palvelun, niin kunta ei ota voittoa, minkä yritys ottaisi. Eikö tällä perusteella sitten pitäisi julkisen puolen hoitaa kaikki, kuten tuossa edesmenneessä naapurivaltiossa kokeiltiin?

Eikö ole tullut mieleen, että julkisen sektorin hallinto on niin raskas ja arvokas ylläpitää, että se tuo aika paljon overheadia palveluiden hintaan. Esimerkiksi poliisin lupahallinto. Haet mitä tahansa lappua sieltä, niin kustannukset ovat useita kymmeniä euroja ja lisäksi saat juosta paikanpäällä virastoaikoina, mikä tuo omat haasteensa asiointiin.

Sama ilmiö näkyy jo monessa muussakin julkisen puolen palvelussa. Veroja kerätään koko ajan enemmän mutta silti palveluja karsitaan, koska rahaa ei ole enää varsinaisen toiminnan pyörittämiseen. Esimerkkinä tästä vaikka poliisi. Paatero on onnistunut kasvattamaan hallintoa mutta kenttähenkilökuntaa vähennetään. Jos tuo toverihallitus johtaa tätä maata samaa menoa, niin kohta ollaan kyllä täydellisessä sosialismissa, mikä tietysti osalle porukkaa sopii paremmin kuin hyvin. Minä en kuulu siihen porukkaan ja luulen, että kuulun vielä enemmistöön.

Raisiossakin voitaisiin miettiä, että tarvitseeko veronmaksajien tukea poliittisia järjestöjä. Näitäkin löytyy Raision kokoisesta paikasta kaupungin nettisivujen mukaan 49 kappaletta. Kaikki eivät todennäköisesti, toivottavasti, saa tukea kaupungilta mutta osa saa.

Myös tuet pois kaupallisilta tapahtumilta eli esimerkiksi karaokefestivaalilta. Sen pitäisi olla jo enemmän kuin riittävästä, että kaupunki tarjoaa tilat yrittäjän käyttöön ilman korvausta.

Raision Loimun toiminta otettava kriittiseen tarkasteluun ja laitettava seura maksamaan liikuntahallin käytöstä samantasoista vuokraa kuin muutkin ja ellei se onnistu saa seura lähteä hallista viemästä muiden vuoroja. Tähän fiaskoon on jo tungettu rahaa niin paljon, että tulee mieleen onko joillain päättäjillä kytköksiä seuran toimintaan tai jopa takausvastuita seuran lainoihin.

Sitten nämä ELY-keskukset. Paljonkohan siellä mahtaa olla täysin turhia työntekijöitä? Varsinkin kaikki maahanmuuttoon liittyvät ihmiset. Jos ainoa tehtävä on yrittää ujuttaa kuntiin puoliväkisin täysin verovaroin ylläpidettäviä ihmisiä, jotka eivät suurella todennäköisyydellä tule koskaan työllistymään tai ainakaan olemaan nettoveronmaksajia, niin silloin on todella turhasta postista kysymys.

Näitä kaupungin ELY-keskuksen kanssa tekemiä sopimuksia täytyy alkaa tonkimaan oikein kunnolla ja vaatia niitä uudelleentarkasteluun tai ainakin lopettaa niiden tekeminen tai jatkaminen, jos siitä on kunnalle selkeästi pelkkiä menoja.

linkki linkki lainattu J Hirvisaaren blogista.

Sitten pieni kevennys, mikä on tullut vastaan jossain Ilmari Susiluodon kirjassa. Mitkä ovat/olivat Neuvostoliiton maatalouden neljä pääongelmaa? Kevät, kesä, syksy ja talvi. Sopii nykyään myös VR:n ongelmiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini