Verotus kiristyy

Torstai 10.10.2013 - Mika Koivisto


Budjetin teko lähestyy ja tilanne talouden osalta näyttää edelleen synkältä. Yhden keskuksen osalta talousarvio ei tule pitämään lähellekään alkuperäistä suunnitelmaa.
Jo nyt on selvää, että kunnallisvero tulee nousemaan. Tähän on minunkin tyytyminen, vaikka suht verovastainen veronmaksaja olenkin. Vaihtoehtona taitaa olla nykyisen tilanteen jatkaminen ja siten kriisikunnaksi päätyminen. Sitten kuvaan astelee selvitysmies ja homma on sitämyöten aamen ja plottis.
Verohan nousi kuluvana vuonna jo 0,5 prosenttiyksikköä 18,5 prosenttiin. Ja nyt puhutaan jo veroprosentin nostosta suoraan kahteenkymmeneen. Tilanne on seurausta valtiontalouden "leikkauksista". Valtion ei siis ole oikeasti leikannut oikeastaan mitään, vaan pienentää kuntien valtionosuuksia. Tämä taas johtaa siihen, että kunnat joutuvat joko leikkaamaan kulujaan tai kiristämään verotusta. Tästä seuraa ostovoiman lasku ja lopullisen leikkauksen tekevät taas veronmaksajat omasta kulutuksestaan mikä edelleen tulee näkymään pienentyneenä kysyntänä tuotteille ja palveluille.

Raision Perussuomalaiset tekivät 10.6.2013 valtuustossa aloitteen Raision ja ELY-keskuksen välisen sopimuksen uudelleenarvioinnista koskien maahanmuuttajien vastaanottoa. Samassa kokouksessa teimme myös aloitteen maahanmuuton keskeyttämisestä Raisioon. Olen tiedustellut, että missä aloitteet menevät tällä hetkellä ja hyvällä tuurilla ne voisivat tulla käsittelyyn vielä syksyllä. Toivottavasti näin käy ja saadaan ainakin uusi sopimus aikaiseksi, niin sitten voitaisiin miettiä veronkorotusta eri lähtökohdasta. Jos taas jatketaan hölmöläisten hommia, niin en näe mitään syytä korottaa veroja nykyisen linjan jatkamiseksi.

Palaan vielä tuohon yhden keskuksen piittaamattomuuteen yrittää pysyä talousarviossa. Ylitykset ovat olleet jo vuosikausia reippaanpuoleisia. Voisiko vika olla tietyissä johtavissa virkamiehissä, jotka eivät yksinkertaisesti joko ymmärrä tai välitä taloudesta mitään? Suosittelisinkin ko. keskuksen johtajille ja päälliköille samanlaista oppituntia kunnan taloudesta, mikä pidettiin mm. uusille valtuutetuille valtuustokauden alkaessa. Tällaisia tietoiskuja pitäisi järjestää useamminkin, koska näiden lukujen perusteella päätökset yleensä tehdään. Ainakin allekirjoittanut mielellään osallistuisi tällaisiin tilaisuuksiin, koska eivät nuo tuloslaskelmien termit aivan itsestään selvyyksiä ole.
Käytös voi myös perustua välinpitämättömyyteen ja asenteeseen, jossa kaupungin on pakko jokatapauksessa maksaa kulut lainalla tai veronkorotuksilla. Tällainen asenne olisi todella vaarallista kaupungin talouden kannalta. Voihan aina olla, että virkamiehen maailmankuva ja asenne on sellainen, missä nimenomaan raisiolaisten täytyy kantaa vastuuta ja parantaa maailmaa, vaikka sitten suurin osa asukkaista ei tällaista toimintaa kannattaisikaan.
Tällaista asennettahan löytyy ihan valtion johtoa myöten, kuten olemme muutamien ministereiden toimintatavoista saaneet lukea. Yksi teettää pimeitä remontteja ja estää rikosilmoitusten tekemisiä, toinen jättää autoverot maksamatta ja ajelee reilua ylinopeutta talvisella moottoritiellä lapset kyydissä piittaamatta kenenkään turvallisuudesta.
Yhteistä näille on vihreä aate. Tuon oikeassaolijoiden aatteen mukaan saa valehdelle, huijata ja jättää asioita kertomatta, koska hehän ovat oikealla asialla ja silloin tarkoitus pyhittää keinot. Tämä pätee jokaiseen asiaan, mitä he ajavat tai kannattavat. On kyse sitten liikenteestä, teollisuudesta tai vaikkapa maahanmuutosta. Samanlaista porukkaa lähes samanlaisella ajatus- ja aatemaailmalla oli paljon mukana politiikassa menneinä vuosikymmeninä. Ja on valitettavasti edelleen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini