Kunnallispoliittisia kuulumisia

Tiistai 11.3.2014 - Mika Koivisto


Taas on tovi vierähtänyt kirjoittelussa ja jotain täytyy yrittää saada sivuille merkiksi, että homma pyörii edelleen. Yleisesti ottaen ei mitään suurempaa ole tapahtunut, vaikka kuntauudistuspuheet sun muut vellovat julkisuudessa. Oman kantani olen tehnyt jo aiemmin selväksi, enkä sitä ole sen enempää valtuustossa uudestaan toistanut ja tässäkään siitä en kirjoita tällä kertaa.

Mutta minun mielestä siis ollut suht hiljaista ja hiljaisuudesta on vaikea kirjoittaa.
Viime kaupunginhallituksen kokouksessa oli muutama asia, mihin tuli esitettyä muutosta pohjaesitykseen. Ensimmäinen asia oli Raision kaupungin ja Mynämäen Suunnistajien välinen markkinointiyhteistyösopimus. Tästähän oli aiemmin mm. Rannikkoseudussa juttua, että ollaan tehty sopimus, jota vastapuoli ei voi taata. Eli Mynämäen Suunnistajat möi mainosaikaa Yleisradion TV-ohjelmaan. YLE sitten ilmoitti, etteivät he mitään mainoksia myy tai ketään muukaan voi sellaista mennä myymään ja lupaamaan. Ja oliko peräti niin, että on hieman epävarmaa tuleeko koko ohjelma edes ulos televisiosta? No, se jää nähtäväksi.
Oma kanta kuitenkin oli ja on, että urheiluseuralle tulisi riittää kun annetaan Raision kaupungin puolelta tilat ilmaiseksi käyttöön. Esitin siis 4000 euron poistamista yhteistyösopimuksesta, koska en nähnyt sillä saatavan mitään vastinetta. Esitystä eivät muut puolueet tukeneet, koska mm. suunnistus on hieno laji tms. En sitä mene kiistämään, mutta joku järki pitäisi olla yhteisten rahojen jakamisessa. Tässä on muuten taas yksi esimerkki siitä, että kun summa on "vain" muutamia tuhansia euroja, niin eihän sen säästäminen mitään auta. Ja sitten kun pitäisi säästää kohteissa, missä säästö olisi kymmeniä-satoja tuhansia euroja, niin sitten ei riitä enää rohkeus.

Toinen asia mihin yritin muutosta oli tuo ystävyyskaupunki Kingiseppin 630-vuotisjuhlat ja siellä vierailu. Kaupunki on lähettämässä sinne kaksi henkilöä edustamaan Raisiota.
Esitin, että emme lähetä sinne ketään Ukrainan tilanteen takia Venäjän rikkoessa kansainvälisiä sopimuksia. No, eipä tällekään tukea tullut. Asia ei tietenkään ole mikään suuri, eikä oikeastaan vaikuta sinne tai tänne mutta olisi tuossa ehkä muutama tuhatlappunen säästetty. Ja yleisesti ottaen tuollainen ystävyyskaupunkitoiminta alkaa olla jo hieman vanhanaikaista.

Kolmas asia, mikä on mietityttänyt ja puhuttanut, on kaupungin ja rakennusyhtiöiden välillä solmitut sopimukset ja mitä seuraa, jos sopimusta ei noudateta. Tällainen on esimerkiksi hallituksen esityslistalla oleva anomus lisäajasta kauppakirjan mukaisen rakentamisvelvoitteen täyttämiselle, asia numero 30 listan lopussa. Esityslista

Tällaisia on ollut aiemminkin ja ainakin NCC:n tapauksessa kuvio on ollut toistuva. On hankittu kaupungilta tontti ja kaupunki on täyttänyt omat velvoitteensa mutta rakentamista ei ole sovittuun päivämäärään mennessä edes aloitettu. Sitten on myönnetty yrityksen anomuksesta jatkoaikaa ja kun sekään ei ole riittänyt, ollaan anottu lisäaikaa ja sakkojen maksun mitätöintiä. Ja tällaista yleensä pohjaesityksessä puolletaan.
Nyt ajattelin kuitenkin asiaa siltä kannalta, että me luottamushenkilöt olemme esimerkiksi tuolla hallituksessa edustamassa veronmaksajia ja ajamassa kaupunkilaisten etua. Se tarkoittaa mielestäni sitä, että pidämme puoliamme, koska yritykset ajavat kyllä omaa asiaansa ilman meidänkin apua. Tämä ei tarkoita mitään yritysvastaisuutta, vaikka joku sellaistakin on yrittänyt tästä vääntää. Päin vastoin, olen erittäin yritysmyönteinen mutta kuten yllä mainitsin, niin kuka sitten puolustaa kuntalaisia ellemme me? Raision kaupungin kuuluu olla kaupunkilaisten edunvalvontakoneisto. Näin olen aiemminkin kirjoittanut ja kirjoitan taas. Tämä tuntuu unohtuvan aivan liian usein, kun asioita valmistellaan ja päätetään.
Pitää myös muistaa, että nämä yritykset tekevät miljoonavoittoja (NCC 34 M€)ja käyttävät kaikki keinot oman edun ajamiseksi ja tuloksen parantamiseksi. Eli keinoihin kuuluvat varmasti painostus tai muu vaikuttaminen kuntien päättäjien suuntaan. Myös työn ketjuttaminen lukuisille alihankkijoille kuuluu keinovalikoimiin ja yleensä tämä tarkoittaa sitä, että rakennustyömailla ei paljoa suomalaisia duunareita näy. Ja kun nuo yritykset ovat pörssiyrityksiä, niin kyllä siellä pitäisi tietää, että rakentamiseen liittyy riskejä ja välillä ne toteutuvat. Ja niitä riskejä ei meidän kaupunkilaisten pitäisi kantaa pörssiyrityksen puolesta.
Tällaiset asiat mielessä esitin, että emme myönnä lisäaikaa rakentamisvelvoitteen täyttämiselle ja perimme sopimussakot. No, asia meni uudelleen valmisteluun eli ehkä sieltä joku uusi ehdotus tulee, missä otetaan huomioon myös veronmaksajien etu paremmin.

Avainsanat: Raisio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini