Rahat ja palvelut vähenevät (RS 13.6.2014)

Lauantai 14.6.2014 - Mika Koivisto


Mielipidekirjoitukseni Rannikkoseudussa 13.6.

Maanantaina 9.6 Raision valtuustossa käytiin keskustelua maahanmuuton kustannusselvityksestä mutta keskustelu ei pysynyt aiheessa kovinkaan kauan. Allekirjoittanutta syytettiin mm. ihmisten karkoittamisesta pois Raisiosta ja ties mistä. Edelleen korostan, että en ole moisia väittänyt missään ja kritiikkini kohdistuu osaan virka- ja luottamushenkilöitä ja tapaan hoitaa tätä asiaa.

Olen myös yrittänyt lähes rautalangasta vääntää jaettavan rahamäärän ja palveluiden vähenevän sitä enemmän, mitä enemmän asukkaita on niitä jakamassa. Ei näytä menevän jakeluun. Valtuustossa monessa asiakohdassa valiteltiin rahojen loppumista ja kaupungin huonoa taloutta mutta asiayhteyttä ei tahdota nähdä tai ei ymmärretä. Olen aiemmin sanonut, että asiat tulisi ottaa niinkuin ne ovat, eikä niinkuin niiden luullaan tai toivotaan olevan.

Otan myös kantaa sosiaali- ja terveysjohtaja Sandbergin kommenttiin, missä hän kertoi valtion maksavan kaikki toimeentulotuen kulut. Hän jätti osan totuudesta kertomatta. Valtio maksaa kulut vain 3-4 vuoden ajan. Hän jätti myös kertomatta, että asumiskulut maksaa Raisio. Samoin kaupunki maksaa kustannuksia henkilökunnan palkoissa ja esimerkiksi juuri nämä palkat ovat osa piilokustannuksia, joista olen puhunut.

Jos ja kun Raisiossa jatketaan samalla tiellä kuin tähänkin saakka, niin seurauksena ovat palvelutason lasku, taksojen ja verojen korotukset, lomautukset ja myös irtisanomiset. Valtionosuuksiin on tulevaisuudessa tulossa muutoksia ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Raisonkin osuudet ovat pienenemässä. Jos valtiolla menee edelleen huonosti, niin kuinka kauan Sandberg veikkaa valtion maksavan kunnille edes nykyisen tasoisia korvauksia? Onko tämä ainoa asia, mistä ei leikata missään tapauksessa?

Minut on valittu luottamushenkilöksi hoitamaan kovaa vauhtia velkaantuvan kaupungin asioita raisiolaisten parhaaksi, ei käyttämään hupenevia rahallisia resurssejamme epämääräisiin maailmanparannushankkeisiin. 

Mika Koivisto, Raision perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

-----------------

Vastine edelliseen kirjoitukseeni:

Miksi jakaa ihmiset etnisen taustan mukaan

Mielipide. Mika Koivisto otti kirjoituksessaan (RS:13.6) kantaa maahanmuuttajien aiheuttamiin kustannuksiin Raisiossa. Jakaako hän ihmiset etnisen alkuperän mukaan jyviin ja akanoihin?Onko hän tullut ajatelleeksi, kuinka paljon kustannuksia aiheuttavat erilaiset huume- ja alkoholistihörhöt, joita pyörii Raision keskustassa aamusta iltaan?
Olen työskennellyt maahanmuuttajanuorten ja koululaisten keskuudessa. Usein he kertovat, kuinka vaikea on saada työtä ja opiskelupaikkaa. Lisäksi he kohtaavat erilaisia ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan. Suurin osa heistä haluaa tehdä työtä ja opiskella Suomessa.
Miksi perussuomalaiset aina yleistävät, että kaikki maahanmuuttajat ovat sosiaalipummeja? On paljon maahanmuuttajia, jotka käyvät työssä ja elävät normaalia elämää.
Ehkä kysymys on ennen kaikkea asenteesta, miten me suhtaudumme maahanmuuttajiin. Onko perussuomalaisten aikomus lietsoa vihaa maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan?
Mitä vikaa on maailmanparantamisessa? Maailma on kova paikka niin suomalaiselle kuin maahanmuuttajille, jotka ovat joutuneet kokemaan kovia. Myös maahanmuuttajat kaipaavat ystäviä ja sitä, että joku auttaa heitä apua tarvittaessa.

Pakolaisten ystävä

----------------------------------------

Ja oma vastine edellä olleeseen (RS 27.6.2014):

Vastaus nimimerkille Pakolaisten ystävä.
Olen pitänyt keskustelua maahanmuutosta esillä, koska Raision talous on heikoissa kantimissa, ja tämä on yksi ei-lakisääteisistä tehtävistä, joista voimme säästää. Kaupungin talous niiasi kunnolla vuonna 2012 ja myös viime vuosi oli tappiollinen, kuten tulee olemaan tämäkin vuosi veronkorotuksista ja lomautuksista huolimatta. Eikä seuraavakaan vuosi näytä hyvältä. Toivon, että maahanmuuton hyödyistä ja haitoista keskustellaan rehellisesti ja toiminnan mielekkyys arvioidaan ottaen huomioon Raision taloudelliset resurssit.
Kaikilla kaupungin toiminnoilla ja palveluilla on hintalappunsa ja niin myös aikoinaan muutaman virkamiehen tekemällä linjauksella ottaa Raisioon runsaasti sosiaaliperusteisia maahanmuuttajia. Tosin tämän toiminnan hintalappu on kadoksissa, kuten tuli todistettua eivätkä kustannukset näytä muita luottamushenkilöitä ja virkamiehiä kiinnostavan.
Raisiolla on velkaa noin 65 miljoonaa euroa,ja koska budjettimme on alijäämäinen emme voi velkaa lyhentää, vaan velan määrä ja hoitokulut kasvavat joka vuosi. Tästä seuraa väistämättä palvelutason laskua eli leikkauksia. Suljemmeko kirjaston ja/tai uimahallin vai mistä säästämme? Voimme toki jatkaa nykyisellä linjalla muutaman vuoden mutta stoppi tulee yhtä varmasti kuin aurinko nousee huomenna. Lapsemme joutuvat maksamaan takaisin nykyiset velat veronkorotusten ja palvelujen leikkausten muodossa.

Mika Koivisto, Raision perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Muokattu 8.7.2014 19.31: Lisätty vastine kirjoitukseen ja oma vastine.

Avainsanat: Rannikkoseutu, mielipide, Raisio, maahanmuutto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini