Puheenjohtajavaalit Raision valtuustossa

Maanantai 26.1.2015 - Mika Koivisto


Valtuuston kokouksessa maanantaina 26. tammikuuta valittiin valtuuston puheenjohtajat ja kaupunginhallitus.

Perussuomalaiset ehdottivat valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi omaa ehdokastaan vasemmistoliiton ehdokkaan tilalle. Vasemmistoliitolla on kaupunginhallituksessa kaksi jäsentä ja valtuuston toinen varapuheenjohtaja saa myös osallistua kokouksiin. Vasemmistoliitolla on siis kaupunginhallituksen pöydän äärellä kolme henkilö ja perussuomalaisilla yksi eli allekirjoittanut. Tässä on mielestäni epäsuhta, koska vasemmistoliitolla on 7 valtuutettua ja perussuomalaisilla 5.

Ehdotuksemme aiheutti tilanteen, jossa piti järjestää vaali valtuuston puheenjohtajista. Ehdokkaina olivat sdp:n Laulumaa puheenjohtajaksi, kokoomuksen Arikka ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja vasemmistoliiton Lehtonen toiseksi varapuheenjohtajaksi ja perussuomalaisten Perälahti myös toiseksi varapuheenjohtajaksi. Vaalit käytiin listavaalina ja ehdokkaiden vertailuluvuksi saatiin Laulumaa 38, Arikka 19, Lehtonen 12,7 ja Perälahti 5. Näin muut puolueet ilmaisivat halunsa pitää kaupunginhallituksen kokouksissa läsnä ennemmin tulipunaisia osallistujia kuin perussuomalaisia.

Kaupunginhallituksen valinnat menivät lopulta vanhan pohjan mukaan, eikä muutoksia puolueiden paikkoihin tullut. 4 (kok), 3 (sdp), 2 (vas), 1 (ps), 1 (kesk). Vasemmistoliitto tosin nimitti kaupunginhallitukseen kaupungin työntekijän, mikä on vähintään moraalisesti epäilyttävää ts. pukki kaalimaan vartijana.

Seuraavissa kuntavaaleissa tavoitteemme on ainakin Vasemmistoliiton lyöminen ja tilastoja tutkimalla suunta näyttää selvältä. Vasemmistoliittoa on pidellyt pinnalla kansanedustaja Yrttiahon osallistuminen kunnallispolitiikkaan. Ilman Yrttiahoa tilanne saattaisi jo nyt näyttää toiselta.

Äänimäärä

PS

Vas

2012

1317

1585

2008

356

1951

2004

18

2065

Tilannetta helpottaa myös vasemmiston keskinäinen hajaannus ja onkin nähtävissä, että ns. vanhan liiton äänestäjät eivät ehkä ole kovin innoissaan arhinmäkeläisistä vasemmistolaisista.

Mutta vaaleihin on aikaa vielä kaksi vuotta ja työtä täytyy tehdä tavoitteen saavuttamiseksi.

Valtuustossa käsiteltiin myös MAL-ohjelmaa (Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma)

Puhuin ohjelman optimistisista väestöennusteista ja toiveista. Raision(kin) väkiluku on ohjelmassa arvioitu yläkanttiin, vaikka todellisuus näyttää tällä hetkellä kasvun suunnan olevan vastakkaiseen suuntaan. Vauhti kyllä sinänsä on sopiva mutta suunta tosiaan väärä. Tietenkään emme toivo kasvun olevan mitä tahansa väestönsiirtoa, vaan kasvun olisi oltava kaupunkia taloudellisesti hyödyttävää.

Ennusteissa on se ongelma, että jos ennusteiden luvut otetaan liian tosissaan, niin ne saattavat aiheuttaa kustannuksia. Näin tapahtui aikoinaan, kun Raisio hankki Turun Seudun Veden osuuksia. Silloin Raision väestön määrä arvioitiin tulevaisuudessa suuremmaksi kuin mitä se on tällä hetkelläkään. Lisäongelmia tuli sitten matkan varrella kustannusarvioiden petettyä ja rahoitusta hankkeeseen vaadittiin kunnilta hankittujen osuuksien mukaan. Tästä on seurannut raisiolaisten vesilaskun kova nousu viime vuosina.

Samoin saattaa käydä esimerkiksi Turussa vireillä olevan pikaraitiotiehankkeen kanssa. Tämä tietenkin edellyttää, että Raisiossa on tarpeeksi harhaisia päättäjiä lähtemään mukaan tällaisiin hankkeisiin. Älkää epäilkö, kyllä niitä löytyy, ja on vain arvailujen varassa kuinka paljon.

Avainsanat: Raisio, valtuusto, puheenjohtajavaali


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini