Lisää kannanottoja maahanmuutosta ja pari asiaa kuntien rasitteista

Keskiviikko 3.2.2016


Merkittävät ulostulot maahanmuuttoon liittyvissä asioissa jatkuvat. Merkittävin kannanotto annettiin tänään valtiopäivien avajaisissa, kun presidentti Niinistö piti puheensa. Linkki puheeseen.

Toinen huomionarvoinen kolumni aihetta sivuten julkaistiin päivän Turun Sanomissa. Poliittisen historian professori Markku Jokisipilä kirjoittaa jälleen silkkaa asiaa. Linkki kolumniin.

Suomen Uutisissa julkaistiin kuntia, Raisiotakin, koskeva huomio turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kuntiin. Jutussa on hyvin tiivistettynä asiat, joita myös minä olen tuonut esiin kokouksissa ja kirjoituksissa. Asiaa täytyy pitää jatkuvasti esillä, koska kestää aikansa saada viestin sisältö uppoamaan myös virkamiesten ja muiden poliitikkojen mieliin. Kun on vuosikausia toisteltu fraaseja maahanmuuton auvoisuudesta, on vaikeaa muuttaa yht'äkkiä kantaansa puhumattakaan siitä, että pitäisi miettiä asiaa faktapohjalta.

"Perussuomalaisten kansanedustaja, juuri eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajaksi valittu Leena Meri pelkää, että Suomessa ei vieläkään tiedosteta millainen maksupommi kuntia uhkaa turvapaikanhakijoiden osalta. Suuri joukko turvapaikanhakijoita saa tänä vuonna oleskeluluvan, jolloin kuntien on järjestettävä heille asuinpaikat ja peruspalvelut.
– On hyvä huomata, että valtio korvaa kuluja vain tietyn vuosimäärän sen jälkeen, kun henkilö saa oleskeluluvan. Tämän jälkeen kaikki kulut tulevat kunnan maksettaviksi, Meri muistuttaa."
Kun pyysin kaupungilta aikoinaan selvityksiä maahanmuuton kustannuksista Raisiolle, niin sosiaali- ja terveyslautakunta nosti kädet pystyyn ja kertoi selvityksen tekemisen olevan mahdotonta, mitä se todennäköisesti onkin, mutta odotin edes suuntaa antavaa selvitystä.

Sivistyslautakunta pystyi selvityksen tekemään, vaikka selvitys ei ollutkaan täydellinen, koska sellaisen tekeminen ei ole aivan pienen työn takana. Seuraavassa lainauksessa muutamia kaupungille aiheutuvia kustannuksia.

"Kuluja kulujen perään
Esimerkiksi Meren kotikaupungissa Hyvinkäällä kaupunki saa tietyn korvauksen jälkikäteen 6-16-vuotiaista esi- ja peruskoulun oppilaista, jos he ovat olleet opetuksessa vähintään neljä kuukautta.
– Tämä aikamäärän alle jääviä opiskeluaikoja ei kaupungille korvata. Myöskään matkakuluja ja koulukuljetuksia ei korvata, vaan nekin jäävät kaupungin maksettavaksi.
Eikä siinä vielä kaikki. Lasten päivähoidosta aiheutuvat kulut jäävät kokonaan kaupungin vastuulle ja myös kaikki välilliset kulut jäävät korvaamatta.
– Niitä ovat muun muassa kulut mahdollisista lisätiloista, lisähenkilöstön palkkauskulut sekä viranomaisten muu työ, kuten erilaisiin yhteistyöhankkeisiin ja tiedotuksiin osallistuminen, Meri luettelee."

Kun olen nostanut keskusteluissa esiin mahdollisia kustannuksia, joita maahanmuutosta Raisiolle syntyy, niin tyypillinen vastaus on sellainen, missä todetaan valtion maksavan kaiken. En tiedä uskovatko vastaajat itse tuohon. Jos uskovat, on tilanne vielä huonompi kuin mitä olen ajatellut. Tosiasia kuitenkin on, että valtion korvaukset eivät kata kustannuksia ja loppuosa kustannuksista katetaan kunnallisveroilla.

"Paineita veronkorotuksiin
Kuntaliitto on todennut jo aiemmin, että valtion maksamat korvaukset eivät jatkossa riitä kattamaan turvapaikanhakijoiden kasvattamia kuluja. Tämä aiheuttaa korotuspaineita kunnallisveron suuntaan.
– Laskennallinen korvaustaso on jäänyt jälkeen kustannuksista. Kuntaliitto ja kunnat ovat esittäneet, että korvausten taso tulisi korottaa niin, että ne vastaisi paremmin kustannuksiin, kertoo erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen Kuntaliitosta.
Kuntaliiton mukaan korvaustasoa pitäisi nostaa noin 50 prosenttia. Maahanmuutto syö esimerkiksi kuntien viranhaltijoiden ja toimihenkilöiden työaikaa.
– Kunnilta on tullut palautetta, että ensivaiheessa maahanmuuttaja-asiakkaan palvelemiseen menee puolitoistakertaa enemmän aikaa kuin kantaväestöön kuuluvan, Wikman-Immonen sanoo."

Raision kaupungin taloudellisen tilanteen ollessa vähintäänkin haastava, pitäisi myös meillä olla selkeä tieto päätösten, tai päätösten tekemättä jättämisen, aiheuttamista kustannuksista. Ei voi olla niin, että maahanmuutto on täysin koskematon momentti ja kustannukset pelkästään uskomusten varassa.

"Maksumieheksi joutuu jokainen
Meri kaipaa julkista laskelmaa, jossa on eritelty ikäluokittain, paljonko yhdestä henkilöstä syntyy kuluja, kun valtion korvaukset kunnalle loppuvat.
– Oleskeluluvan saaneen henkilön keskimääräisistä kuluista ei ole selkeää tietoa. Kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden kannalta olisi hyvä, jos esimerkiksi Kuntaliitto tekisi laskelmia turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista ja palvelutarpeista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Siten pystyttäisiin edes jotenkin varautumaan tuleviin kuluihin ja palveluihin kun valtion korvaukset loppuvat aikanaan, Meri sanoo.
Meri huomauttaa, että lasku oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista lankeaa lopulta jokaisen veronmaksajan kukkarolle.
– Valtion rahakirstu ei täyty itsestään, vaan yhteiset varat kertyvät meidän jokaisen valtiolle maksamista veroista ja valtion ottamasta lainasta, Meri toteaa."

Koko juttu luettavissa Suomen Uutisten sivuilta. Linkki.

Ja kun tässä on lainaamisen alkuu päästy, niin laitetaan vielä pari juttua Yrjöperskeleen blogista.

"Poliittinen eliitti elää sen mukaan, mitä heidän mielestään pitäisi olla, mutta ei välitä, miten oikeasti on. Kun teoria ja käytäntö eivät kohtaa, vika on nykyisin aina käytännössä."
"Tätä joukkorääkymistä voi tietysti harrastaa kaikessa rauhassa, sillä rääkyjät edustavat sellaista väestönosaa, joilla esitetty väite on jo itsessään perusteltu fakta. Lisäksi on ymmärrettävää, että he ovat huolissaan, sillä kyllähän osa heistäkin väkisinkin hoksaa, että heidän utopiansa perustuu heidän omissa päissänsä kehittämiinsä unelmiin, joilla voi samalla mukavasti nostaa egoaan eikä hyödylliseksi idiootiksi tunnustautuminen tietenkään ketään miellytä. Siinä kun menettää kasvonsa ja se on muutenkin kaikin puolin noloa. Tottahan sitä pitää välttää kaikin keinoin."


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini