Luottamuspaikkapohdintaa kuntavaalien näkökulmasta

Perjantai 13.5.2016


Kuntavaalit ovat hieman alle vuoden päästä ja ehdokkaiden etsintä/hankinta pitäisi olla jo käynnissä. Jollain keinoilla pitäisi pystyä houkuttelemaan mahdollisimman paljon uusia ehdokkaita mukaan toimintaan.

Olen koittanut tuoda paikallisyhdistyksessämme esiin sellaista käytäntöä, että annetaan äänimäärän ratkaista paikat. Tämä tarkoittaa sitä, että eniten ääniä saanut voisi valita ensimmäisenä missä toimielimessä hän haluaisi ajaa asioita ja vaikuttaa.

Tämä on reilu tapa varsinkin uusia jäseniä ja ehdokkaita kohtaan, koska tällöin paikkajakoihin vaikuttaa eniten se miten ehdokas on tuonut asioita kampanjassaan esiin ja onko niille ollut kannatusta äänestäjien keskuudessa. 

Muissa puolueissa, varsinkin vasemmalla, on käytössä sellainen toimintatapa, jossa uudet vaaleissa läpipäässeet eivät välttämättä saa äänimääränsä oikeuttamaa paikkaa luottamuselimissä, vaan heidän oletetaan tyytyvän pelkkään valtuustopaikkaan tai johonkin merkityksettömämpään lautakuntapaikkaan. Tällainen toimintatapa ei ole reilua, koska siinä ohitetaan äänestäjien tahto ja paikoille voidaan nimetä henkilöitä, joiden ajatuksille ei ole ollut kannatusta tai osaaminen ei ole vakuuttanut äänestäjiä.

Eduskuntaankin valitaan ne ehdokkaat, jotka ovat saaneet eniten ääniä. Ei sinne valita edustajia sen mukaan kauanko on maksettu puolueen jäsenmaksua. Onneksi.

Vaaleissa on jokaisella ehdokkaalla mahdollisuus tehdä kampanja, jolla vakuuttaa äänestäjät osaamisesta ja halusta sekä kyvystä ajaa lupaamiaan asioita. Jos kyvyt eivät riitä tuomaan tiettyjä asioita esiin ennen vaaleja, niin miten tämä muka onnistuisi sitten vaalien jälkeen?

Vaikka itse sainkin viime vaaleissa eniten ääniä omassa ryhmässä, niin en voi millään lähteä vaaleihin sillä asenteella, että tilanne toistuisi. Joudun lähtemään kamppailuun nöyrästi puhtaalta pöydältä ja vakuuttamaan äänestäjät siitä, että toimin luottamustoimissa äänestäjien tahdon mukaan aktiivisesti, enkä ole ajamassa omaa etua. Tietenkin tuon kampanjassani esiin aktiivisuuden tämän vaalikauden aikana mutta muuten olen samalla viivalla uusien ehdokkaiden kanssa. Jos tämä ei riitä tuomaan tarpeeksi ääniä, niin sitten se on niin ja tyydyn tuloksen tuomaan järjestykseen paikkajaossa.

Näin sen myös täytyy mielestäni mennä jokaisen kohdalla. Paikat eivät ole palkintoja tai egon nostattamista varten kerättäviä statussymboleja, vaan äänestäjille luvattujen asioiden ajamista varten avautuvia mahdollisuuksia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini