Sote-uudistus rankaisee Raisiota kunnolla

Torstai 4.12.2014 - Mika Koivisto

Raisiota tullaan rankaisemaan oikein kunnolla tulevassa sote-uudistuksessa. Muutenkin näyttää, että asiansa kustannustehokkaasti hoitaneet kunnat joutuvat maksumiehiksi suurten kuntien jatkaessa holtitonta taloudenpitoaan. Läntisellä sote-alueella suurimmat hyötyjät ovat mm. Turku ja Vaasa. Samoin muillakin sote-alueilla suurimmat voittajat ovat alueidensa keskuskaupunkeja.

Raisiossa kustannukset tulevat nousemaan noin 8 miljoonaa euroa vuodessa, mikä tarkoittaa kovia veronkorotuksia ja palveluiden leikkaamista kunnan muista toiminnoista.

Uudistus ei anna mitään armoa Raision saavutuksille järjestää kustannustehokkaasti sosiaali- ja terveyspalvelut. Yksinkertaisesti tapahtuu niin, että lasketaan keskiarvot kustannuksista ja hyvin asiansa hoitaneet kunnat laitetaan maksamaan huonosti asiansa hoitaneiden kuntien kustannukset. Turun huonoa taloudenpitoa tullaan paikkaamaan muiden kaupunkien toimesta yli 24:llä miljoonalla eurolla vuosittain.

Eihän tässä mitään uutta ole verrattuna kuntien valtionosuusjärjestelmään mutta nyt on siis kaksi eri järjestelmää, joilla mätkitään veronmaksajia kyykkyyn. Tällainen malli ei kyllä tule parantamaan taloutta ja toimintatapoja, vaan kannustaa edelleen huonosti toimineita kaupunkeja jatkamaan tehottomalla toimintatavalla.

Raisiossa kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa tarkoittaa veroprosentissa noin kahta(2) prosenttiyksikköä lisää verotukseen. Lisäksi tulee vielä edellä mainittu kuntien valtionosuusuudistus, mikä vie Raisiolta noin miljoona euroa.

Tällainen uudistus maan hallitukselta on täysin linjassa muiden pieleen menneiden hankkeiden kanssa. Umpisurkea hallitus on tärvellyt maan talouden täysin ja tällainen kustannuksia lisäävä hanke on vain kirsikkana kakussa. Job well done, not.

Raision strategiana on ollut hoitaa asiat kustannustehokkaasti, jotta voimme edelleen pysyä itsenäisenä kuntana. Tämä taktiikka näyttää nyt olleen väärä tapa hoitaa taloutta. Ehkä meidän olisi pitänyt toimia vastuuttomasti ja olla yrittämättä tehdä asioita paremmin tai tehokkaammin.

Jos sote-uudistus ja valtionosuusuudistus toteutuvat tällaisina, niin ehkä Raisiossa on sitten vedettävä tilanteesta johtopäätökset ja toimittava sen mukaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että rakennetaan Raisioon uutta infraa niin paljon kuin ikinä saadaan lainaa rakentamista varten. Laajennetaan liikuntahalli, korjataan kaikki tiet ja rakennetaan keskusta tunneleita täyteen jne. Tällaiset hankkeet on pakko tehdä ennen Turkuun liittämistä, koska sen jälkeen Raision alue tulee rapautumaan kaiken mielenkiinnon kohdistuttua Turun keskustan ympärille.

------------------------

Vm on julkaissut laskelmia uudistusten vaikutuksesta veroprosentteihin vuonna 2021. Raisiolle laskelma näyttää noin 3,5 prosenttiyksikköä korkeampaa veroa kuin ensi vuonna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, sote-uudistus