Työvoimapulaa ja maahanmuuttoa

Perjantai 26.4.2013 - Mika Koivisto


Turun Sanomissa, 25.4.2013, oli juttu, missä erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä päästeli suustaan jotain sellaista, että Varsinais-Suomi autioituu kuin Kainuu ellei tänne oteta jatkuvasti suurta määrää maahanmuuttajia.
Jutussa oli mainittu Virosta muuttanut perhe. He olivat muuttaneet työn perässä ja tässä tapauksessa vielä niin, että työpaikka oli valmiiksi jo hankittuna. Perhe on kotiutunut Oripäähän ja Suomen kielikin oli jo vahvasti hallussa. Tällainen esimerkki, mikä lehdessä on kerrottu, pitäisi olla arkipäivää koko maahanmuuttobusineksessa. Toisesta EU-maasta muuttaa ihminen töihin toiseen EU-maahan, hoitaa itselleen asunnon ja elättää perheensä omalla työllä ja opiskelevat vielä kielen, jotta asioiden hoito onnistuu.
Valitettavasti esimerkiksi Raisiossa ja Turussa maahanmuutto on hieman erilaista. Tänne tullaan EU:n ulkopuolelta, työpaikasta ei ole tietoakaan, ei osata lukea, eikä kirjoittaa ja jopa kaupassa käymiseen tarvitaan apua. Millä tavalla tällainen maahanmuutto on hyväksi Varsinais-Suomelle?
Pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota siihen, että millaista porukkaa Suomeen tulee. Ja miksi?


Kokonaan toinen asia on sitten se, että onko meillä työvoimapulaa vai ei. Jos on, niin miksi ulkomaalaisperäisen väestön työttömyysprosentti on Varsinais-Suomessa n 40% ja muutosprosentti edellisvuoteen verrattuna samaa luokkaa? Vuodesta 2008 vuoteen 2013 työttömyyden muutosprosentti on 147,8%. Työttömyysaste Varsinais-Suomessa on noin kymmenen prosentin luokkaa. Perusteollisuus karkaa maasta ja koko ajan tarvitaan vähemmän heikommin koulutettuja työntekijöitä, joita maahanmuuttajat pääsääntöisesti ovat.
Sanoisin, että maahanmuuton perustelu työvoimapulalla(kin) on jo kuolleen hevosen piiskaamista. Työvoimapulaa ei ole, eikä tule. Mutta jos tosiasiassa tarkoitetaankin halpatyövoimapulaa?
Tuohan tarkoittaa sitä, että palkat ovat alle toimeentulotason ja sosiaalitoimisto maksaa osan elinkustannuksista. Hieman tulee Oripään kasvihuoneistakin sellainen olo, että työntekijöille maksetaan niin pientä palkkaa kuin voidaan ja välttävistä asumisoloista veloitetaan täysi hinta. Tämän jälkeen raha ei riitä kunnolla elämiseen ja työntekijät joutuvat hakemaan lisätoimeentulotukea sosiaalitoimistosta.
Onhan tuo tietysti parempi vaihtoehto kuin hakea koko toimeentulotuki yhteiskunnalta, mutta sellaista maahanmuuttoa tässä ollaankin vastustamassa. Toisaalta onko oikein, jos kasvihuoneyrittäjä voi tilata kunnan kautta halpatyövoimaa, joka jää osittain veronmaksajien ylläpidettäväksi?
Muutenkin ihmetyttää sosiaaliviranomaisten puuttuminen keskusteluun, missä puhutaan työpaikoista. Minun käsityksen mukaan maahan töihin tuleva ihminen tekee työsopimuksen työnantajan kanssa, saa työstään palkkaa ja elättää itsensä ja perheensä. Missä kohtaa tässä tarvitaan sosiaaliviranomaisia? Toivon, että maahanmuuttoklusterissa työskentelevät olisivat rehellisiä kannanotoissaan, eivätkä yrittäisi hämärtää asioita sekavilla termeillä ja tarkoitushakuisilla lehtijutuilla.

Pieni tilastotieto alla.

toimeentulotukikorvaus

Arvatkaapa miksi Lieksan toimeentulotukikorvaukset ovat jyrkässä nousussa? Laittakaa hakusanaksi lieksa ja koneinsinööri. Ellette vielä tiedä mistä on kyse, niin tuolta lisätietoa: linkki

Avainsanat: työvoimapula, maahanmuutto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini