Kohtaamisia moku-virkamiesten kanssa

Lauantai 27.4.2013 - Mika Koivisto




Jouduin ensimmäistä kertaa viralliseen kohtaamiseen henkilöiden kanssa, jotka vyöryttävät monikulttuuria ja maahanmuuttoa Raisiolaisille veronmaksajille virkansa puolesta. Jutun taso oli aivan sitä, mitä olin kuvitellutkin. Ei suoranaista muunneltua totuutta mutta kaunisteltua ja varsinkin se kiinnitti huomiota, mikä jätetään kertomatta. Kaikki asiat esitetään hyvässä valossa mutta äkkiä paljastuu että ei se nyt ihan olekaan niin kuin kuulija on alunperin ymmärtänyt.
Esimerkiksi tuollainen pieni asia kuin uuden kotouttamisohjelman vastaanotto muissa kunnissa. Virkamies kertoo vastaanoton olleen myönteinen ja kiitelty. Hallituksen jäsen kysyy: Onko nyt ihan noin, koska esimerkiksi Naantali on kokolailla lopettamassa maahanmuuttajien vastaanoton ja muutenkin yrittää suitsia kuluja ko toiminnassa? No, vastaanotto on ollut kuulemma myönteinen sosiaalityöntekijöiden keskuudessa, vaikka ainakin itse ymmärsin esittelystä, että tässä tarkoitettiin nimenomaan päättäjiä. Oma ensimmäinen puheenvuoro vähän lähti käsistä ja tuli kommentoitua koko uusi kotouttamisohjelma naurettavaksi. Noh, pikkuhiljaa tulee suhtauduttua asioihin viileämmin mutta matkaa on vielä.
Sitten on nuo kulut tuosta toiminnasta. Kaikki kulut, mitä esitetään ovat sellaisia, mistä valtio korvaa 100%. Ei kerrota esimerkiksi asumiskuluja, kodinperustamiskuluja, harkinnanvaraisia toimeentulotukia (ajokortit, autot?, elektroniikka, harrastukset...).
Eikä mainittu myöskään, että esim. työn, sukulaisuuden, avo- tai avioliiton perusteella tulleet eivät kuulu valtion erillisten korvausten piiriin.
En tarkkaan nyt muista, että tuliko sekään asia selvästä mainittua, että valtio maksaa korvauksia 3-4 vuotta riippuen henkilön maahantulostatuksesta. Mutta tuota valtion maksamista toitotettiin kyllä joka vaiheessa, kun kuluista oli kyse. Unohtuu noilta usein vain se pieni yksityiskohta, että me veronmaksajat maksamme myös tuon tuen. Minulle maksajana on aivan yksi lysti, että millä nimellä se raha minulta otetaan. Se minua taas ottaa päähän, että se otetaan tällaiseen täysin turhaan toimintaan mistä seuraa pelkkiä kuluja ja vahinkoa.

Jos kerran Turussa on selvitetty kustannuksia ja luvut ovat selvillä vuosilta 2008-2009, niin eikö niitä sitten voi käyttää myös kun suhteutetaan kustannuksia Raisioon?
Raisiossa asukkaita n. 24500
Turussa asukkaita n. 175000
Turun kustannukset ko toiminnasta n 37000000e
Muodostetaan yhtälö 24500/175000=x/37000000e, mistä saadaan x=5 180 000e. Tuo on siis vuoden 2009 kustannustasolla. Nykyarvoon muutettuna kai noin 5,5-5,7Me.

Tuo on jo siksi suuri luku, että luulisi muidenkin päättäjien miettivän toiminnan järkevyyttä. Mikä pahinta, tuo luku on ja pysyy koska nuo henkilöt ovat jo kunnassa. Mutta nyt on todellakin syytä miettiä, että jatketaanko tuota taloudellisesti vahingollista toimintaa vieläkin ja jos jatketaan, niin kuinka pitkään? Mikä on se määrä, jolloin hölmömpikin tajuaa että rahat ei riitä?
Haluaisin perustelut hokemalle: Maahanmuutto on rikkaus, maahanmuutto on rikkaus. Perustelkaa miksi se on rikkaus? Taloudellisesti se ei sitä ainakaan ole. Eikä kuulu kunnan lakisääteisiin tehtäviin.

P.S. Opin sen, että pitää puhua posetiivarin kanssa (päättäjät, luottamushenkilöt), eikä apinan kanssa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini