Talousarvio 2014

Perjantai 1.11.2013 - Mika Koivisto


Raisiossa on nyt käyty läpi ensi vuoden talousarviota hallituksessa. Kokouksien lopputuloksena tällä hetkellä on verojen ja vesimaksujen huomattava korotus. Kunnallisveroa ollaan nostamassa yhden prosenttiyksikön verran ja mm. vakituisten asuinkiinteistöjen kiinteistöveroa 0,1 prosenttiyksikköä eli 25% korotusta siihen. Näillä verojen ja maksujen kiristämisellä tavoitellaan noin 6,5 miljoonan euron lisäystä tuloihin ensi vuonna. Prosentuaalisesti tulojen kasvu on noin 7,2 prosentin verran verrattuna tilanteeseen, jos pitäisimme verot nykyisellä tasolla.

Minun mielestä tuo on aika suuri kasvuprosentti ja enempää en soisi veroja korotettavan. Turun Sanomien pääkirjoituksessa 29.10 todettiin Turun veronkorotuksista seuraavaa:"Turun taloutta ei nosteta kestävälle tasolle kilpailukykyä syövillä, toistuvilla veronkorotuksilla, joiden tuotto katoaa parissa vuodessa yhteiseen jättipottiin." Olen täysin samaa mieltä veronkorotuksista myös Raisiossa ja erittäin pettynyt, että tällaista joudutaan tekemään. Ennen vaaleja vastustin korotuksia ja nyt jouduin mukaan päättämään näinkin rajuista korotuksista. Mielipiteitä veroista ja verojen korotuksista en kyllä edelleenkään ole muuttanut. Veroja toki täytyy maksaa, jos haluamme yhteiskunnan pyörivän ja tuottavan meille palveluita mutta verojen täytyisi olla mielekkäällä tasolla ja maksajien pitäisi kokea, että heidän rahansa ovat tehokkaassa käytössä. En ole kokenut aikoihin Suomessa näin olevan.

Kaupungin toimintojen sisällä nykyinen tilanne on myös epätasa-arvoinen. Konsernihallinnon, sivistystoimen, vapaa-ajan, ympäristötoimen ja teknisen toimen keskukset ovat pysyneet tavoitteissaan ja ensi vuoden arvioissa suht hyvin ja jopa alittaneet ne. Sosiaali- ja terveystoimessa taas ylitys on huomattava ja seuraa pidemmän aikavälin trendiä. Tässä ollaan tilanteessa, jossa muut kärsivät, kun yksi alisuoriutuu. Suorittavaa porrasta ei voi syyttää, koska työtä tehdään ilmeisesti kovien paineiden ja kiireen alla. Mutta jossain menee pieleen, jos annetut raamit ylitetään jatkuvasti. Ongelmia saattaa siis olla virkamiesjohdossa ja päällikkötasolla. Ehkä töitä ei osata organisoida ja resursseja kohdentaa oikein, mene ja tiedä.

Vertailtaessa Raision ja Ruskon menoja sosiaali- ja terveystoimen talousarviossa (sivu 90-91 koko arvio, sivu 49-50 sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunta) voi huomata joissain kohdin Raison menojen olevan moninkertaiset Ruskoon verrattuna. Raision ja Ruskon suhde väkiluvussa on noin 4,1. Alla noin arvot eri kohdissa.
Aikuisten psykososiaaliset palvelut yli 14 kertainen
Aikuissosiaalityö yli 20,5 kertainen
Erikoissairaanhoito 4,5 kertainen
Hoito- ja hoivapalvelut 6,5 kertainen
Kuntoutus 5,9 kertainen
Perhepalvelut 4,3 kertainen
Suunterveydenhuolto 4,2 kertainen
Vammaispalvelut 3,4 kertainen
Vastaanottopalvelut 4,1 kertainen

Listaan tähän ulkomaalaisten ja muun kuin suomen, ruotsin ja saamenkielisten osuuden Raisiossa ja Ruskolla:
Ulkomaalaiset 931/42~22 kertainen ero.
Muu kieli kuin suomi, ruotsi tai saame 1307/54~24 kertainen ero.

Voi olla ettei tilastoista tulisi vetää viivasuoria johtopäätöksiä mutta tuollaisia tilastot kuitenkin ovat ottamatta kantaa niihin sen enempää.

Edelliseen liittyy myös tämä uutinen

Määrä ei ole suuri mutta lisää vanhojen päälle.


Kuten jo kollegoille kirjoitin. Meiltä loppuvat rahat tällaisissä operaatioissa ja rahojen loppumisen jälkeenkin on Euroopan ulkopuolella odottamassa muutama sata miljoonaa tulijaa. Oma toimintamme on yksi hyttysen kusi Itämeressä kokonaisuuden kannalta mutta Raision kaupungin talouden kannalta katastrofaalinen. Raisio on kuitenkin jo tähän mennessä kantanut vastuuta paljon enemmän kuin muut alueen kunnat, joten nyt voisi olla meidän aika vetää henkeä uusien sijoitusten sijaan. Lisäksi pitäisi nostaa asiasta keskustelua, että mikä on se määrä mihin Raisiossa pyritään ulkomaalaisväestön osalta. Nyt sellaista sovittua lukua ei ole, vaan homma näyttää pyörivän muutaman virkamiehen fiilisten mukaan ihan vaan näppituntumalla.
Tilanne vastaanotettavien osalta viime vuosina.

Nyt saattaa kuitenkin olla pientä ryhtiliikettä tulossa Raision ja ELY-keskuksen välisen sopimuksen muodossa koskien kuntaan sijoitettavia pakolaisia. Riippuu tietenkin kannasta, jonka muut puolueet ottavat asiaan mahdollisessa tilanteessa, missä asia otetaan esiin.
Contact your local dealer, eiku politician.

Avainsanat: Talousarvio, Raisio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini