Valtuuston budjettikokous

Tiistai 12.11.2013 - Mika Koivisto


Veroista ja talousarviosta on nyt äänestetty. Kärsijä ja maksaja on tavallinen veronmaksaja. Korotus on 1,25 prosenttiyksikköä eli veroprosentti on ensi vuodesta alkaen 19,75%. Taitaa olla jo kolmas perättäinen vuosi, kun veroa nostetaan. Lisäksi nousee kiinteistöverot ja vesimaksut. Verorasitus per asukas on noin 290 euroa vuodessa ja tuosta voisi näppituntumalla arvioida perheen käteen jäävien tulojen laskevan ainakin 1000 euroa/vuosi. Kunnalle kertyy tuloja noin 7-7,5 miljoonaa euroa enemmän kuin jos verot ja maksut olisivat jääneet tämän vuoden tasolle.

Perussuomalaiset yrittivät pitää kunnallisveron korotuksen yhdessä prosenttiyksikössä, mikä sekin on paljon, mutta jouduimme enemmistön jyräämäksi.

Kun kuuntelee puheita valtuustossa, niin paljon esitetään sellaista että kunnan työntekijät olisivat tässä kärsijöitä ja ainoita maksajia. Ainakin siinä tapauksessa, jos veroja ei koroteta puhujien mielestä tarpeeksi. Minä väitän, että ne kärsijät tulevat kyllä aivan eri sektorilta tai sektoreilta kuin julkiselta puolelta. Näin suurilla maksujen korotuksilla asukkaiden käytössä olevat tulot laskevat huomattavasti ja siitä edelleen seuraa paikallisten yritysten palveluiden vähentynyt käyttö. Veroja ei kerry enää samaa tahtia ja pahimmassa tapauksissa yritykset joutuvat vähentämään työntekijöitä, mikä edelleen ruokkii taantumaa ja veroja kertyy taas vähemmän.
Kun tarkastelee vaikkapa Raision valtuuston tai lautakuntien jäsenten työnantajia, niin arviolta noin puolet on töissä kunnilla. Joko Raisiossa tai naapurikunnissa. Tietoa ei ole paljonko on sellaisia luottamushenkilöitä, joiden puolisot ovat kunnilla töissä. Tämä asettaa mielestäni valtuustojen aseman hieman kyseenalaiseen valoon. Onko valtuusto ja lautakunnat kuntalaisen ja veronmaksajan puolustaja vai kuntatyöntekijöiden käsikassara, jossa jääviys on täysin tuntematon sana tai käsite?
Välillä on jopa sellainen olo, että eiväthän kunta ja kunnan työntekijät ole asukkaita varten, vaan täysin päinvastoin. Kuntalaiset ovat ilmeisesti olemassa sitä varten, että he saavat maksaa kunnan menoja tapahtui sitten mitä tahansa. Kaikki kyseenalaistaminen on veneen keikuttamista.

No, nyt mennään näillä korotuksilla ja seurataan tilanteen kehittymistä. Minulla on epäilykseni asioiden muuttumisesta parempaan suuntaan näiden korotusten jälkeenkään. Todennäköisesti kunnassa huokaistaan nyt helpotuksesta ja jatketaan taas vuosi kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ensi kesän-syksyn aikana alkaa taas kauhea parku, että budjetit on ylitetty ja kuntalaisten on nyt vaan ymmärrettävä avata kukkaron nyörejään yhteisen hyvän ja sosialismin nimissä. Toivottavasti olen täysin väärässä.

Lisäys 14.11
Perussuomalaiset yrittivät saada valtuuston kokouksessa Raimo Perälahden aloitteen +70-kortin muuttamisen +65 kortiksi vapaa-ajan lautakunnan strategisiin tavoitteisiin. Tällainen muutos olisi erittäin kannatettavaa, jos sillä saataisiin aktivoitua ihmisiä parantamaan lihaskuntoa. Alaraajojen lihaskunnon, ja yleensäkin lihaskunnon, merkitys liikuntakyvyn ylläpidon kannalta on jopa suurempi vanhemmilla ihmisillä kuin aiemmin painotetulla kestävyyskunnolla. Linkki artikkeliin.
Ennaltaehkäisevänä toimintana liikunta toisi säästöjä liikuntakyvyn ylläpitäjänä ja elämänlaadun parantumisena. Ei ehkä tarvittaisi niin paljoa hoitopäiviä sairaaloissa tms ja tuollainen sosiaalinen toiminta piristäisi myös mieltä.
Jostain syystä aloite ei saanut kannatusta kuin perussuomalaisten ja kokoomuslaisten keskuudessa muutamia yksittäistapauksia lukuunottamatta muista puolueista. Vielä kummallisempaa oli, että muutamat seniorivaltuutetut eivät kannattaneet asian lisäämistä strategiaan. Välitön kustannusvaikutus ei todennäköisesti ole suuri, koska aloitteessa on ehdotettu nykyisen hinnan nostamista siinä tapauksessa, että kortin alaikäraja laskee.
Hieman jäi yhden demarivaltuutetun puheista sellainen käsitys, että kortin piiriin olisi pitänyt lisätä joitain muitakin ryhmiä (maahanmuuttajat?) ja taisi joku vasemmiston valtuutettu mainita alle viisivuotiaatkin tässä tapauksessa. No, tuollainen logiikka ei oikein avautu allekirjoittaneelle mutta ehkä asia vielä minulle selitetään, kun asia tulee uudelleen esille. Aloite on tulossa vapaa-ajan lautakunnan käsittelyyn ilmeisesti vielä tämän vuoden aikana.

Avainsanat: kunnallisveron korotus, Raisio


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini