Kesäisiä päivityksiä

Keskiviikko 1.7.2015


Raision talouden ennustetaan menevän 1,8 miljoonaa euroa miinukselle ensi vuonna. Tämän vuoden (2015) tulos menisi miinukselle, ellei tehtäisi kirjanpidollisia kikkailuja ja siirrettäisi kiinteistöjä (kaupungintalo) perustettavalle yhtiölle.

Tällainen yhtiöittäminen onnistuu vielä mutta tulevaisuudessa kunnan taloutta tarkastellaan kokonaisuutena eli mukana on myös konserniyhtiöt ja siinä tapauksessa tulee taas samat ongelmat vastaan. Rahaa siis palaa enemmän kuin mitä meillä on varaa käyttää.

Tässä kohtaa on taas pakko nostaa esiin Raisioon kohdistuva muuttoliike maahanmuuttajataustaisten tulijoiden keskuudessa. Asiasta oli keväällä kaupunginhallituksessa vaihteeksi pientä sanailua mutta jäin yksin muita vastaan tässä asiassa, kuten on ollut tapana viime vuosina. Kiistaa oli tulkinnasta paljonko Raisioon oli otettu maahanmuuttajia vuonna 2014. Oma tulkinta tilastomerkintöjen valossa oli, että otettiin 39 henkilöä ja virkamiesten tulkinta muiden puolueiden hyväksynnällä oli, että oltiin otettu 10 henkilöä. No, jokainen voi miettiä ovatko kulut 10 vai 39 henkilön mukaan, vaikka määrää vatvottaisiin millaiseksi tahansa kokouspöydän ympärillä. Fakta on, että määrä oli 39.

Maahanmuuttoasiasta ei tällä hetkellä ole mitään raportoitavaa, mikä ei tarkoita etteikö jotain voisi olla taas menossa veronmaksajien päänmenoksi. Tuossa edellä mainitussa kokouksessa päätettiin, että Raisio ottaa vastaan tänä vuonna viisi (5) henkeä ja päätöksen henki oli se, että tuo tarkoittaa käytännössä yhtä syyrialaisperhettä. Mutta kun asiaa ei millään tavalla valvota, voi ollakin niin, että meille tuleekin viisi ankkurilasta laittomien siirtolaisten joukosta ja määrä onkin äkkiä taas 40-50 henkeä.

Määrät eivät vuotta kohti ole nopeasti ajateltuna suuria mutta korkoa korolle -ajatusmallilla tilanne onkin toinen. Raisioon kohdistuu tällä hetkellä suhteessa suurempi muuttoliike kuin Turkuun, ja mitä suurempi maahanmuuttajapopulaatio meillä on, sitä suurempi on sen vetovoimatekijä, kun syrjäseutujen vastaanottokeskuksista lähdetään kohti kaupunkikeskuksia.

Uudessa Kuntalehdessä oli juttu, missä mainittiin ELY-keskusten ja sisäministeriön pyytäneen kunnilta suunnitelmia siltä varalta, että Suomeen kohdistuisi laajamittainen maahanmuutto laittomien maahanmuuttajien vyöry. Pyynnön mukaan kuntien tulee etsiä ja luetteloida maahanmuuttoviranomaisten käyttöön hätä- ja tilapäismajoitukseen kelpaavia tiloja. 

Raisiossa ei välttämättä ole juuri nyt mitään suurempia tiloja tällaista toimintaa varten vapaana, onneksi, mutta esimerkiksi nyt vuokrattuna oleva Kerttulakoti voisi olla tällainen. Ja tietysti Raision sairaalakin jossain vaiheessa, kun toiminta siellä näyttää hiipuvan pikkuhiljaa. Huolestuttavaksi tilanteen Raision kannalta tekee se, että meillä on valtuustossa ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö ja hänellä on näin hyvä keskusteluyhteys ja vaikuttamismahdollisuus Raision virkamiehiin.

ikiliikkuja.png

Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat Raisiossa eniten ääniä ja ero seuraavaan puolueeseen eli demareihin oli 1,5 prosenttiyksikköä. Ilman paikallista ehdokasta demarit eivät todennäköisesti olisi saaneet noinkaan paljon ääniä. Tällainen tulos antaa mielestäni nojaa käyttää entistä enemmän ääntä vaikkapa maahanmuuttoasioissa jo nyt. Seuraavissa vaaleissa on suuri mahdollisuus siihen, että me olemme suurin tai toiseksi suurin puolue Raisiossa, ja tietenkin silloin mietimme, miten muut puolueet ovat suhtautuneet ajamiimme asioihin tällä kaudella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini