Talouden matokuuri tiedossa

Keskiviikko 31.8.2016


Se on kaupungin kesätauko taas ohi ja kamppailu huonon taloudellisen tilanteen kanssa jatkuu vaan edelleen.

Raisiossa on jouduttu nostamaan veroja ja maksuja erittäin paljon viime vuosien aikana. Osa korotuksista johtuu Suomen heikosta taloudellisesta tilanteesta, mutta väitän että virkamiesten ja päättäjien päätöksillä on myös suuri vaikutus tilanteeseen.

Ensi vuonna ollaan jälleen suurissa vaikeuksissa ja esityksiä verojen korottamisesta tulee varmasti. Jos tilannetta lähdettäisiin korjaamaan pelkästään veronkorotuksilla, jouduttaisiin veroja nostamaan noin 1-1,25 prosenttiyksikköä. Näillä näkymin alijäämä näyttäisi olevan noin 4-5 miljoonan euron luokkaa, joten synkkiä päätöksiä on tulossa ja päätökset tulevat varmasti koskemaan myös henkilöstöä.

Edelleen väitän, että Raision huono taloudellinen tilanne johtuu muutamien virkamiesten/naisten huonoista linjauksista, joita on ohjannut heidän kannattamansa aatteet. Esimerkiksi Raisiossa on sosiaalipuolella johtavassa asemassa vihreiden kuntapoliitikko, joka asuu Turussa. Hän on voinut vuosikausia toimia aivan vapaasti muutaman muun henkilön kanssa ja tehdä melkein oman päänsä mukaan kenenkään kyseenalaistamatta toimien seurauksia kaupungin talouteen.

Päättäjilläkin on tietysti vastuunsa, mutta jos virkamiehet eivät tuo kaikkia asioita ilmi päätöstä tehdessä tai jos annetaan ymmärtää, että päätöksellä ei ole kielteisiä vaikutuksia kunnan talouteen, niin harva päättäjä osaa kyseenalaistaa ehdotettua esitystä.

Raisiolla ja Turulla on samankaltainen ongelma budjeteissa ja koko ongelma on aivan itse aiheutettu. Ilman vapaaehtoista kustannusten lisäystä molemmat kaupungit olisivat todennäköisesti tehneet ylijäämäistä tulosta useana vuonna. Vertailukohtina voidaan pitää Kaarinaa ja Naantalia, jotka molemmat ovat pitäneet kuntalaistensa puolta, eivätkä ole lähteneet parantamaan maailmaa veronmaksajien rahoilla.

Tähän väliin on hyvä palauttaa Turun tekemä selvitys maahanmuuton kustannuksista vuosina 2008 ja 2009. Tuolloin muunkielisiä oli Turussa noin 12000 henkeä ja kustannuksiksi oli laskettu noin 37 miljoonaa euroa. Raisiossa asui tuolloin noin tuhat vieraskielistä henkilöä. Vuonna 2014 Turussa ko. väestön lukumäärä oli noin 17700 henkeä ja jos lasketaan kustannuksia suoraan suhteessa, niin Turun menot tuossa toiminnassa olisivat jo noin 54 miljoonaa euroa vuodessa. Raision luvut voidaan laskea Turun selvityksen pohjalta ja vastaavat luvut vuosille 2008-2009 ja 2014 olisivat tuon mukaan noin 3 miljoonaa ja noin 4,6 miljoonaa euroa vuodessa. Turussa yksi veroprosenttiyksikkö tuottaa noin 28 miljoonaa euroa ja Raisiossa noin 4 miljoonaa euroa.

Rautalankaesimerkkinä vuotuisista kustannusten kumulatiivisesta vaikutuksesta voisin käyttää sosiaalityön johtajan lähes luokatonta selvitystä kustannuksista. Vaikka selvitys on huono, niin selvityksen luvuista nähdään helposti suuntaa antavat menot.

Selvityksen mukaan tulot ja kustannukset kolmen vuoden aikana vastaanotetuista ovat noin 1,2 miljoonaa euroa. Tässä summassa ovat siis mukana ne henkilöt, joista kunta saa valtiolta rahaa kolmen vuoden ajan. Kun vuosi nytkähtää eteenpäin, niin valtion kolmen vuoden tukien parista tippuu noin kolmasosa tukien parissa olevista henkilöistä ja näin myös tuista. Tämä tekee noin 400 000 euroa. Ja sama toistuu taas vuoden päästä, ja kolmen vuoden kuluttua on kaupungin maksettavaksi tullut jo koko 1,2 miljoonaa euroa vanhojen kustannusten lisäksi. Näin budjettiin kumuloituu pikkuhiljaa kustannuksia satojen tuhansien edestä. Hyvinä aikoina verotulojen kasvu on peittänyt ongelman mutta nyt verotulojen kasvaessa vain vähän ongelma näkyy erittäin selvästi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini