Valtuuston talousarviokokous ensi vuodelle

Keskiviikko 16.11.2016 - Mika Koivisto


Valtuustossa oli jälleen vuoden ”kohokohta” eli ensi vuoden talousarvion käsittely. Kyseessähän on huonoina taloudellisina aikoina lähinnä kurjuuden jakaminen, missä raippa viuhuu ja punakynä sauhuaa, kun säästöjä ja tuloja haetaan.

Jo nyt voidaan sanoa suurella todennäköisyydellä, että ensi vuoden tilikauden tulos on tappiollinen. Tappion määrä tarkentuu vuoden edetessä ja sinä aikana tehtyjen ratkaisujen/päätösten toteutuessa. Talousarviokäsittelyn pohjaesityksessä oli esitetty veronprosentin nostoa 20,5 prosenttiin nykyisen prosentin ollessa 19,75%. Myös tuolla korotetulla prosentilla tulos olisi muodostunut tappiolliseksi.

Tuo tappiollinen tulos tarkoittaa sitä, että ensi vuonna joudutaan ottamaan lainaa, jotta saadaan toimintaa pyöritettyä ja investoinnit tehtyä. Velan määrä lisääntynee noin 4-5 miljoonaa euroa kokonaisvelan ollessa siten noin 60 miljoonaa euroa. Lainamäärä voi myös olla pienempi, jos seudun talous vihdoin elpyy ja syntyy uusia työpaikkoja.

Vasemmistoliitto ehdotti sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattamana veroprosentin nostoa 0,25 prosenttiyksikköä. Ehdotus hävisi perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja kristillisten vastustaessa veronkorotuksia. Tuo 0,25 prosenttiyksikön nosto olisi vaikuttanut tuloihin hieman alle miljoona euroa ja olisi nostanut Raision veroprosentin toiselle kymmenelle ja seudun kärkijoukkoon.

Vasemmisto (vas, sdp, vihr) kritisoi kovin tuota yhden miljoonan eroa velan määrässä, mutta samalla he kannattivat kuitenkin uusien vakanssien perustamista ja olisivat kaiketi halunneet enemmänkin rahaa kaupunkiin perustettavia virkoja varten. Tällaiset uudet vakanssit lisäävät tietenkin otettavan lainan määrää ja tappiota.

Erityisesti on mainittava vihreiden toiminta. Raision vihreät kannattavat kategorisesti kaikkea, mikä lisää kaupungin menoja. Näin on ollut koko valtuustokauden ajan ja tuo tuskin tulee koskaan muuttumaan. Tämä vinkiksi äänestäjille.

Vasemmistoliiton Närhinen puhui sosiaali- ja terveyskeskuksen maksuista ja siitä kuinka maksuja ei tulisi korottaa, vaikka valtion taholta maksurajoja nostettaisiinkin. Tämä oli myös perussuomalaisten kannalta sellainen asia, mihin ei tule enää turvautua. Närhinen teki asiasta myös ehdotuksen ja tuo ehdotus sai yksimielisen kannatuksen kaikilta ryhmiltä.

Vielä muutama sana kaupungin menojen kehityksestä tällä vuosikymmenellä. Raisiossa on ollut vasemmistovetoinen valtuusto vuoteen 2013 saakka. Vuonna 2013 valtuuston voimasuhteet muuttuivat ja sdp+vas+vihr jäivät vähemmistöön 20:llä paikalla muiden 23:a paikkaa vastaan.

Alla olevasta taulukosta näkee muutoksen vaikutuksen lukuina. Verotulot ovat kasvaneet vuodesta 2012 noin 12-13 miljoonaa euroa, jos muistan oikein.

Vasemmiston kritiikki yhden miljoonan lisävelkaa kohtaan on silkkaa populismia tai räksyttämistä vasten parempaa tietoa. Vasemmistovetoinen Raisio on antanut menojen kasvaa ilman sen suurempaa huolta ja lainaakin ennen nykyistä kautta on ollut noin 50-55 miljoonaa euroa.
Raisio on menneinä vuosina saanut nauttia taloudellisesta kasvusta ja tuon kasvun seurauksena holtiton meno on pysynyt piilossa. Raisiolla on siis mennyt hyvin vasemmistosta huolimatta, ei sen ansiosta.

Vuosi

Kaupungin toimintakulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu milj. euroa

2008

10,20

2009

11,76

8,9

5,1

2010

5,98

4,1

2,2

2011

5,31

5,7

3,2

2012

5,28

8,8

4,9

2013

0,90

7,6

4,7

2014

1,90

2,0

1,7

2015

3,40

7,9

5,2

2016

3,2

2,3

Avainsanat: Raisio, talousarvio 2017


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini