Punavihreä kunta, musta tulevaisuus

Keskiviikko 1.3.2017 - Mika Koivisto


Kuntavaalit lähestyvät ja vihervasemmisto on ryhmittänyt kaikki voimansa saadakseen enemmistön valtuustossa. Jos tuo temppu onnistuu, näyttää tulevaisuus Raisiossa synkältä.

Olen monet kerrat sanonut, että jos demarit, vasemmistoliitto ja vihreät pääsevät enemmistöön, veronkorotukset ovat aivan väistämättömiä. Sosiaalidemokraattisen kaupunginjohtajan ei tuossa tilanteessa tarvitsisi esittää mitään uudistuksia tai toimintojen tehostamista, koska hän voisi aina luottaa siihen, että valtuustossa löytyy ymmärrystä verojen ja maksujen korotuksiin.

Nykyinen valtuusto, joka aloitti 2013, on ties kuinka pitkästä aikaa ensimmäinen, missä ei ole ollut vasemmistoenemmistöä. Se on näkynyt taloudenpidossa näinä taloudellisesti vaikeina vuosina. On jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä, joihin vasemmistovetoinen valtuusto tai kaupunginhallitus ei välttämättä olisi pystynyt.

Kun katsoo esimerkiksi kaupungin velan kehitystä kahden edellisen valtuuston aikana, voi huomata millainen tulevaisuus meitä saattaa odottaa. Vuonna 2004 velka oli noin 1160 euroa/asukas eli noin 27 miljoonaa euroa. Tuon jälkeen velka väheni hieman mutta lähti taas rajuun kasvuun lähes välittömästi. Vuonna 2008 velkaa oli jo noin 1400 euroa/asukas kokonaismäärän ollessa noin 40 miljoonaa euroa. Edellisen valtuuston, 2008-2012, aikana talouden tervehdyttämiseksi ei edelleenkään yritetty tehdä juurikaan mitään ja velkaa otettiin lisää, koska valtuuston enemmistö oli helppoheikkejä ja rahaa jakavia päättäjiä. Vuoden 2012 luvut olivatkin sitten 2400 euroa/asukas ja kaupungin velka noin 60 miljoonaa euroa. Graafi

Velka kasvoi uuden eli nykyisen valtuuston aikana vielä hieman, koska huonot päätökset, tai päättämättä jättämiset, olivat jääneet uudelle valtuustolle perinnöksi. Ilmeisesti kaupunginjohtaja ja edellisen valtuuston päättäjät eivät uskaltaneet tehdä asialle mitään, koska perussuomalaisten pelko vaaleissa oli niin kova. Pelko demareiden vaalitappiosta oli kovempi kuin huoli kunnan taloudesta.

Tällä valtuustokaudella taloutta on yritetty saada takaisin raiteilleen ja päätöksenteossa ei ole mietitty tulevia vaaleja. Ellei nyt sitten loppumetreillä jotkut valtuustoryhmät ala tehtailemaan 'kaikkea kaikille' -aloitteita.

Jos vaalit kääntävät valtuuston voimasuhteen takaisin vasemmistolle, voidaan järkevälle taloudenpidolle heittää hyvästit ja samoin Raision houkuttelevuudelle uusien asukkaiden näkökulmasta.

Avainsanat: Raisio, velka, talous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini