Talousarviokokoukset lähestyy

Keskiviikko 11.10.2017


Talousarvioneuvottelut lähestyvät ja kaupunginhallituksen osalta valmista pitäisi olla marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Tänä vuonna kunnan tulos on näillä näkymin lähellä nollatulosta tai mahdollisesti jopa ylijäämäinen. Tilannetta voidaan pitää hyvänä siihen nähden, että talousarvio tehtiin alijäämäiseksi. Viime vuonna budjettia tehtäessä otettiin siis tietoinen riski ja luotettiin yleisen talouden piristymisen korjaavan tilannetta vuoden aikana.

Tämän vuoden talousarvioon sisältyi myös 1,2 miljoonan euron henkilöstösäästöt, joita ei parantuneen taloudellisen tilanteen takia jouduttu panemaan toimeen.

Vaikka kulunut vuosi on mennyt hyvin, niin ei ole mitään syytä olla jatkamatta tarkan talouden linjalla. Ensi vuoden budjettia neuvotellessa tulisi kiinnittää edelleen huomiota menoihin eli pitää menot edelleen mahdollisimman pieninä, koska muuten ensi vuonna saatetaan olla ihmeissään miinusmerkkisen tuloksen kanssa.
Huomiota tulisi kiinnittää siihen, että henkilöstökuluja ei lisättäisi ilman todella päteviä perusteita. Lisäksi (rakennus)investointeja tulisi tarkastella kriittisesti.

Vihervasemmiston suunnalta on ollut havaittavissa signaaleja, että kun on monta vuotta (neljä, koska viime valtuustokausi on ainoa, jolloin vasemmistoenemmistö ei ole ollut vallassa) säästetty, niin kai sitä rahaa voitaisiin nyt käyttääkin. Tuo ajatus kertoo siitä, että ei olla ymmärretty ollenkaan säästöjen syytä. Samoin se kertoo siitä, että luullaan olevan varaa levittää rahaa holtittomasti, vaikka tosiasiassa rahaa ei edelleenkään ole ylimääräisiin hankkeisiin ja/tai maailmanparannusideoihin.

Valtuustossa ja kaupunginhallituksessa on tänä vuonna ollut paljon keskustelua Raision vetovoiman parantamisesta. Kaikenlaista on kuultu mutta mielestäni paras vetovoimatekijä on hyvin hoidettu talous ja sitä kautta alhaisemmat asuinkustannukset.

Jos meillä on ensi vuodeksi edes pieni mahdollisuus alentaa asumiskustannuksia, niin tuohon mahdollisuuteen tulisi tarttua.

Oma ajatus asumiskustannusten pienentämiseksi on kiinteistöveron alennus. Raisiossa on vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero tällä hetkellä 0,45% ja yleinen kiinteistövero 1,25%. Maan hallitus nostaa kiinteistöverojen alarajoja ensi vuodeksi, mutta yleisen kiinteistöveron (0,41%) alarajaa nostetaan vasta vuonna 2019 0,45 prosenttiin eli samaan kuin meillä jo on.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini