Kuso kulkee

Keskiviikko 13.12.2017


Hieman hiljaisempaa on ollut kirjoitusten kanssa mutta asioita on pidetty esillä valtuustossa ja kaupunginhallituksessa aina tilaisuuden tullen.

Viimeksi valtuustossa hyvinvointikertomusta käsitellessä otin puheeksi ikuisuusaiheen eli maahanmuuton ja toisena aiheena huumeidenkäyttäjät. 

Otsikossa mainittu sanonta ”kuso kulkee” viittaa siihen, että tuon keskusteluun raisiolaisten mielipiteen huumeidenkäyttäjien ilmeisen hyvästä kohtelusta ja hyvistä palveluista. Hyviähän täytyy kohtelun ja palveluiden olla, koska jostain syystä Raisio vetää näitä ”narkkareita” puoleensa.

Olen puhunut kokouksissa siitä, että meidän tulisi yrittää tehdä jotain sille, että Raisioon ei muualta muuttaisi yhtään enempää huumeidenkäyttäjiä veronmaksajien riesaksi.
Tämä ”jotain” tarkoittaa sitä, että tulisi miettiä miten voimme heikentää huumeidenkäyttäjille suunnattuja palveluita siten, että emme olisi enää houkutteleva muuttokohde tälle ryhmälle.

Ongelmissa olevia on tietysti yritettävä auttaa mutta joku raja on voitava vetää avun tasoon ainakin siinä vaiheessa, kun apua on tarjottu jo monta kertaa ilman mitään tuloksia. En ymmärrä, että patologisia ongelmatapauksia autetaan auttamasta päästyäänkin ja jopa vuosikymmeniä.

Pitäisi olla niin, että joitain kertoja autetaan ja yritetään kunnolla saada autettava jaloilleen. Kyllä tuossa vaiheessa todennäköisesti jo huomataan, että onko henkilö tosissaan vai haluaako vain parempaan kuntoon jatkaakseen taas entiseen malliin aineiden käyttöä. Jos huumeidenkäyttö jatkuu muutaman auttamiskerran jälkeen samanlaisena, niin silloin tuollaisen henkilön saamat palvelut pitäisi olla ei kiireellisiä ja pienemmällä panoksella toteutettuja. Tai sitten henkilön tulisi suostua vapaaehtoisesti pakkohoitoon.

Ikuisuusaiheesta eli maahanmuutosta totesin, että viime valtuustokauden lopussa tekemämme rajoitukset olisi ehdottomasti pitänyt tehdä heti valtuustokauden alussa vuonna 2013, kuten aikoinaan ehdotin.
Hyvinvointikertomuksessa mainitaan, että vuosien 2013-2016 aikana vieraskielisten määrä on kasvanut 227 hengellä. Samana ajanjaksona Raision väkiluku on alentunut 282 asukkaalla. Tällainen trendi on huolestuttava, jos se tarkoittaa sitä, että kantasuomalaiset muuttavat pois ja tilalle tulee vastaanottokeskuksista ns. itsenäisesti muuttavia turvapaikanhakijoita.

Kysymyshän on loppupeleissä siitä, että kaupungin menot kasvavat ja palveluntarve maahanmuuttajille lisääntyy. Rahat ovat pois muista palveluista.

Kuntaliiton kirje kunnille 8.1.2016 kertoo seuraavaa: ”Maahanmuuton kasvu heijastuu selvästi etenkin asumisen, varhaiskasvatuksen ja opetuksen palveluihin sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin, toimeentulotuen menoihin sekä kunnan hallinnollisiin tehtäviin.”

Tässäkin asiassa meidän tulisi miettiä miten voisimme olla hieman vähemmän houkuttelevampi kohde maahanmuutolle. Keinoista en tiedä, mutta seuraavaksi, kun ely-keskuksen ja Raision välinen sopimus maahanmuuttajien vastaanotosta tulee katkolle, niin määrä täytyy neuvotella niin alas kuin suinkin mahdollista eli 0-1 henkilöön.

Lisäys 15.12.

Muutama lisäys kirjoitukseen, koska aihe näyttää herättävän suuria tunteita.
Väkiluvun suhde Raisiolla ja Ruskolla on noin 4:1.
Aikuisten psykososiaalisissa palveluissa suhdeluku on noin 12,2:1 eli yli kolminkertainen Raisioon verrattuna.
Talousarviosta: "Korvaushoitoon ja kotitiimiin tulee jatkuvasti uusia asiakkaita, mutta poistuma on pieni."

Nuo edellä mainitut ovat merkki siitä, että Raisiossa on paljon huumeidenkäyttäjiä ja jostain syystä (hyvät palvelut?) Raisio vetää puoleensa näitä ryhmiä.
Kirjoitin, että meidän pitäisi tehdä jotain, jotta Raisioon ei muuttaisi enää yhtään enempää huumeongelmaisia. Omissakin asukkaissa on varmasti tarpeeksi tehtävää ja kuluja, ja emme todellakaan halua profiloitua jonkinlaisena piripäiden keskuksena maakunnassa. Sellainen maine ei houkuttele ihmisiä perustamaan kotiaan Raisioon.

Kun rahat ovat vähissä ja palveluita pitäisi tuottaa jatkuvasti laajemmalla asiakaskunnalle, niin silloin valtuutettujen on asetettava asiat tärkeysjärjestykseen. Jokainen joutuu miettimään minne rahoja tulisi suunnata enemmän ja mitkä kohteet voisivat olla sellaisia, minne panostukset ovat pienempiä. Ketään ei kuitenkaan olla jättämässä oman onnensa nojaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini