Kaupunginhallituksen opintomatkailua ja sakkomaksuja

Lauantai 10.3.2018


Viime kaupunginhallituksen kokouksessa 5. maaliskuuta käsiteltiin muun muassa vuoden 2017 tilinpäätöstä, kaupunginhallituksen opintomatkaa kaupunkikehityskohteeseen ja rakentamisvelvoitteen laiminlyöntiä ja siihen liittyvää sakkomaksua.

Vuoden 2017 talousarvio tehtiin muistaakseni noin 4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Otettiin tietoinen riski ja luotettiin siihen, että yleinen talouden pieni elpyminen oikaisee alijäämää vuoden aikana. Näin tapahtui ja alustavat tiedot tilinpäätöksestä kertovat parin miljoonan euron tulosta.

Kaupunginhallituksen opintomatka Kööpenhaminaan ja Malmöön kirvoitti jonkin verran keskustelua. Osittain kai sen vuoksi, että olin omalla Facebook-sivulla julkaissut mielipiteeni asiasta ja joku oli kirjoituksen jakanut Raisiolaiset- Facebook-ryhmään.

Tuossa kommentti lyhykäisyydessään:

"Tiedä sitten onko tällaisessa reissussa mitään järkeä ja voiko matkasta olla mitään hyötyä, mutta niin vaan sellaista ehdotetaan tehtäväksi.
Kyseessä matka, jossa raisiolaisia päättäjiä lähtee tutustumaan Kööpenhaminan ja Malmön joukkoliikenneratkaisuihin.
Hiukan menee nyt ainakin itellä yli, koska kyse on täysin eri kaliiperin kaupungeista. Edes Turkua ei voi verrata edellä mainittuihin kahteen kaupunkiin, koska väestötiheys on aivan eri luokkaan.
Voi myös kysyä, että miten se päättäjiä auttaa tekemään päätöksiä, jos mennään pällistelemään busseja ja raitiovaunuja toisaalle?
Ei jatkoon."

Kokouksessa koetin edelleen tuoda kantaani esiin eli mielestäni tuollaisesta matkasta ei ole mitään hyötyä päättäjille, koska yhdelläkään hallituksen jäsenellä ei ole asioista muuta kuin ns. maallikon näkemys ja ymmärrys.

Asiantuntemus joukkoliikennevälineiden osalta voi hyvällä tuurilla riittää kulkuvälineen värin ihmettelyyn ja penkkien materiaaleihin mutta siinä se sitten taitaakin olla. Vielä vähemmän taitaa olla osaamista ja ymmärrystä kaupunkisuunnittelun puolelta.

Vasemmistoliiton edustaja oli asiasta samaa mieltä kanssani ja hän tekikin ehdotuksen matkan perumisesta. Kannatin ehdotusta mutta hävisimme äänestyksen 9-2.

Minä en ole lähdössä tuolle opintoretkelle.

Esityslistalla oli myös sakkomaksun perintä rakennusyhtiöltä, jolla on jo kauan ollut rakentamaton tontti aivan Raision keskustassa. Tontti sijaitsee tornitalon vieressä vanhan torin paikkeilla.

Alkuperäisen aikataulun mukaan tontille olisi pitänyt valmistua rakennus 26.6.2013 mennessä. Jostain syystä rakennusyhtiö ei ole saanut mitään aikaiseksi ylimääräisten 4-5 vuoden aikana. Olen kokouksissa tuonut kantani esille, että sakkomaksut perintään, jos sopimuksessa niin lukee. Asiaa on hiukan sivuttu vanhassa kirjoituksessa.

Nyt maksu viimein menee maksuun, koska edelleenkään yhtiö ei ole mitään tontille rakentamassa.

Tontin siistimisestä on tekniselle keskukselle esitetty toiveita ja toivottavasti noinkin keskeisellä paikalla oleva tontti saadaan siivottua edustavampaan kuntoon.

Asiaan liittyy myös pieni sivutarina. Tästä asiasta oli Raisiolaiset -Facebook-ryhmässä jonkun käyttäjän liittämä uutinen. Kommentoin asiaa mielestäni suht neutraalisti toteamalla seuraavaa:

"Oiskohan ollut jo jotain 2013-2014, kun olen vaatinut sopimuksesta kiinnipitämistä ja sakkoja maksuun. Ja kai joka vuosi tähän saakka, kun asiaa on käsitelty.
Asiassa olisi pitänyt olla heti jämäkkä, eikä pomppia ison kansainvälisen grynderin pillin mukaan."
Joku kysyi, että mitä minulle on vastattu ja vastasin siihen lyhyesti "Ehdotusta ei kannatettu, joten esitys raukeaa" hymiön kera.

Nuo kommentit olivat jollekin/joillekin liikaa ja ne oli ilmiannettu ryhmän ylläpitäjille. Kommentit olivat kuulemma politikointia ja irtopisteiden keruuta.

En kyllä sulata tuollaisia väitteitä, koska en maininnut omaa puoluetta tai muitakaan puolueita tai päättäjiä. Paljon enemmän tuolla palstalla muiden puolueiden vaikuttajat keräävät irtopisteitä esimerkiksi ehdottelemalla linja-autoreittejä ties minne ja myös sinne ja tänne. Samoin kaikenlaisia muitakin lupauksia ja rahanmenoja tuolla palstalla esitetään aivan muiden kuin minun toimesta.

Jos tuollaiset kommentit tekevät jollekin heikkoa, niin kannattaisi ehkä miettiä miten äänestelee kokouksissa. Kannattaisi äänestää niin, että pystyy elämään päätöstensä kanssa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini