Syksyn kausi alkaa

Tiistai 21.8.2018Pitäisi pikkuhiljaa saada kammettua kirjoittamisen blokki pois niskasta. Sain palautetta, että pitäisi kirjoittaa blogiin tekstejä. Tottahan tuo on eli jos tänne ei kirjoita, niin lukijoiden mielenkiinto katoaa.
Viime keväällä piti kiirettä ja siksi kirjoittaminen jäi pois. Ja kun vähän aikaa on kirjoittamatta, niin on vaikeaa taas aloittaa, kun tuntuu ettei keksi mistä kirjoittaisi.
Välillä tulee sellainen olo, että ei jaksaisi aina samoista aiheista kirjoittaa. Toisaalta mm. maahanmuutto ja talous ovat tärkeitä aiheita ja toistolla voi varmistaa, että asia tulee esiin.
Syksyn ensimmäisessä valtuustossa syyskuussa on taas maahanmuuttoon liittyvä asia. Kokouksessa pitäisi hyväksyä seudullinen kotouttamisohjelma seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
Kotouttamisohjelma on lain mukaan hyväksyttävä, jos kunta haluaa edes pienen nimellisen korvauksen kuntaan sijoitetuista maahanmuuttajista.

Ongelma ohjelmassa on siinä, että Raisiossa ohjelmaan on lisätty taas kerran menoja lisääviä kohtia. Lisäksi ohjelmassa yritetään ajaa kaupunkiin ns. positiivista syrjintää. Tuo tarkoittaa maahanmuuttajien suosimista mm. kesätyöpaikkojen kohdalla ja kaupungin työntekijöitä rekrytoitaessa.
Kaupungin talouden tilanteesta pääsemme kaupunginhallituksen kanssa keskustelemaan tarkemmin ensi maanantaina 27. elokuuta. Tällä viikolla monessa lautakunnassa tullaan käsittelemään mahdollisia säästökohteita.
Vuosi 2017 meni talouden osalta hyvin, vaikka talousarvio tehtiinkin alijäämäiseksi. Tilinpäätös osoitti kuitenkin tuloksen parantuneen usealla miljoonalla eurolla.
Viime syksynä tehtiin talousarvio tälle vuodelle. Taas hallituksessa ja valtuustossa mentiin sillä linjalla, että voidaan tehdä toinen vuosi putkeen alijäämäinen talousarvio.
Tämän vuoden talousarvio on jo lähtökohtaisesti noin neljä miljoonaa euroa alijäämäinen ja valtuustokauden aikana on menoja lisätty entisestään.
Ajattelin, että kai tilanne nyt on kaikille ryhmille aivan selvä ja ryhmissä ymmärretään, että talous on taas pahasti vinossa ja rahaa ei ole. Ajattelin ilmeisesti väärin. Mm. valtuustoon on pitkin kautta tuotu kaikenlaisia aloitteita vailla minkäänlaista huolta rahoituksesta.
Välillä tuntuu siltä, että valtuustoryhmät kilpailevat siitä kuka ehtii tuoda menoja lisäävän aloitteen ensimmäisenä valtuustoon. Valtuutetut lukevat Raisiolaiset ryhmää Facebookissa ja tuovat järjestään kaikki siellä esitetyt toiveet päätöksentekoon. Jos tuo ei ole pahimman laatuista populismia, niin mikä sitten on?
No, nyt on siis taas tullut pää vetävän käteen ja ihmetellään vakavana kokouksissa, että mitäs nyt.

Keväällä ja kesällä tuolla Raisiolaiset-ryhmässä oli keskustelua mm. opetuspuolen uudesta tuntikehyssuunnitelmasta tms. Siellä monet ihmiset aivan vakavissaan kertoivat satuja, että nyt meillä menee taloudessa niin hyvin, että mitään ei tarvitse leikata ja palveluita voidaan lisätä mielin määrin. Joku tosin ymmärsi välillä, mitä alijäämäinen talousarvio tarkoittaa mutta sehän ei vauhtia hidastanut vaatimusten suhteen.
Raisiolla on kuulemma varaa korottaa veroja.

Tällaisilla asetuksilla nyt siis mennään keskusteluihin taloudesta ja säästöistä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että veroja tullaan korottamaan.
Eli se niistä asumisen kustannusten alentamisistakin kai sitten.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini