Kovat keinot tulossa autoilun vähentämiseksi

Perjantai 5.10.2018 - Mika Koivisto


Tilanne Suomessa näyttää siltä, että yksityisautoilua tullaan vähentämään rajusti taloudellisin ohjauskeinoin eli korottamalla autoilun kustannuksia merkittävästi. Linkki Ylen uutiseen.

Sitran selvitystyötä vetämä Saara Tamminen väittää, että meillä Suomessa olisi ilmastokriisi ja sen takia bensan verotusta pitäisi kiristää huomattavasti, koska bensa on hänen mukaansa liian halpaa.

Mitään ilmastokriisiähän ei ole olemassa muuta kuin siltä osin, että mm. ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kävi 2015 syksyllä vetämässä puumerkkinsä sopimukseen, jonka johdosta Suomelle on lisätty isoja velvoitteita leikata hiilidioksidipäästöjä mm. liikenteen osalta.

Sopimuksen vaikutuksista liikenteeseen ja yleensä koko yhteiskuntaan ja elintasoon ei julkisuudessa paljoa keskusteltu. Noin vuoden – kahden kuluttua media, virkamiehet ja poliitikot heräsivät ja alkoivat selvittää, että mitä sopimuksen vaatimukset Suomen osalta tarkoittavat.

Suomessa liikenteen päästöjä pitäisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Tilanne on käytännössä mahdoton ilman autoilun radikaalia vähentämistä. Autokannasta pitäisi tuon mukaan olla noin puolet sähkökäyttöisiä eli yli miljoona kappaletta.

Tällä hetkellä Suomessa on henkilöautoja liikenteessä noin 2,7 miljoonaa kappaletta ja ajoneuvoja yhteensä liikennekäytössä hieman yli 5 miljoonaa kappaletta. Näistä täyssähköisiä henkilöautoja on noin 1900 kappaletta ja hybridejä noin 9500 kappaletta. Koko henkilöautokannasta vaihtoehtoisillä käyttövoimilla tai polttoaineilla toimivien henkilöautojen osuus on noin 0,7 %.

Vuodessa pitäisi myydä noin 100 000 uutta sähköautoa, jotta oltaisiin kymmenen vuoden kuluttua tilanteessa, jossa autokannasta noin puolet olisi sähkökäyttöisiä. Jokainen kai ymmärtää, että tuollainen ei ole mitenkään realistinen tilanne.

Siispä ensi eduskuntakaudella tilanne voi olla sellainen, että poliitikot tulevat tekemään päätöksiä, jotka lisäävät liikkumisen kustannuksia huomattavasti, jotta autoilu tulisi vähentymään.

Kuten Ylen jutussa todetaan, niin vaalikausien lopulla ei uskalleta korottaa polttoaineveroja. Mutta jos seuraava eduskunta on vihervasemmistovetoinen, niin on aivan varmaa, että polttoaineveroja korotetaan roimasta.

Polttoaineiden veronkorotukset heijastuvat tietenkin kaikkialle yhteiskuntaan, koska pääosa kuljetuksista hoidetaan kumipyörillä. Korotukset heijastuvat välittömästi mm. elintarvikkeiden hintoihin.

Sitran Tamminen ehdottaa tähän seuraavaa: ”Yrityksille muutokset tarkoittaisivat kuljetuskustannusten nousua, mikä voisi heikentää vientiyritysten kustannuskilpailukykyä maailmanmarkkinoilla. Tammisen mukaan kulujen kasvua voitaisiin kompensoida esimerkiksi laskelmalla yritysten maksamaa yhteisöveroa. ”

Eli vientiyrityksille tukia, jonka edelleen maksaisivat suomalaiset veronmaksajat muiden kohonneiden kustannusten lisäksi.

Nyt ollaan ampumassa tykillä kärpästä, jos puututaan Suomessa syntyviin hiilidioksidipäästöihin. Hiilidioksidia on ilmakehässä noin 0,03 %. Pitoisuus voisi hyvin kasvaa tuosta, koska kasvit tarvitsevat hiilidioksidia yhteyttämiseen. Mitä enemmän hiilidioksidia, sitä paremmin kasvit ja puut kasvavat.

Suomen osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä on niin pieni, että se hukkuu jo virhemarginaaleihin.

Ei ole myöskään merkitystä syntyykö jonkun kaasun laskennallinen päästö Suomessa vai jossain muualla, koska kaasut pyrkivät täyttämään kokonaan tilan, jossa ovat.

Tämä jatkuva ihmisten rahastaminen ilmastohömpötyksillä tulee nostaa näkyvästi esiin eduskuntavaalien teemoissa.

Puolueiden ehdokkailta tulee kysyä, että aikovatko he edelleen kurjistaa suomalaisten elintasoa lisäämällä kansalaisten maksurasituksia vetoamalla mm. Pariisiin epäonnistuneeseen sopimukseen vai ovatko ne valmiita tekemään jotain sen eteen, että elinkustannukset Suomessa eivät nouse typerien sopimusten takia.

Perussuomalaiset eivät hyväksy suomalaisten elintason laskua ja alati kohoavia kustannuksia arjen pyörittämisessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini