Raision Vuokra-asunnot ostaa asuntoja markkinoilta

Tiistai 27.11.2018


Raision kaupunginhallituksessa (26.11.) käsiteltiin konserniohjeen antamista Raision Vuokra-asunnot Oy:lle. Esityslistalta:
"Raision Vuokra-asunnot Oy on pyytänyt konserniohjeen mukaisesti ennakkokantaa Raision kaupungilta koskien pienten asuntojen hankintaa sekä osallistumista matalaenergiarenkaan rakentamiseen". Valitettavasti asiaan liittyvä liite eli pyyntö on salainen.

Mutta tuossa asiakohdassa pyydetään ohjetta kaupungilta asuntojen ostamiseen markkinoilta.

Esitin ohjeen muuttamista siten, että kaupunki olisi antanut konserniohjeen, missä ei oltaisi puollettu pienten asuntojen hankintaa.
"Raision vuokra-asunnot voi monipuolistaa asuntotarjontaansa erikoiskohteilla tai yksittäisillä asuntohankinnoilla."

Esitys meni äänestykseen ja perussuomalaisten lisäksi esittämääni muutosta konserniohjeeseen kannatti Vasemmistoliitto ja Keskusta. Hävisimme äänestyksen 3 - 7, yhden äänestäessä tyhjää.

Taas tuli päätös, joka on pro business, eikä pro market.
Tuo tarkoittaa sitä, että tuetaan jotain tiettya liiketoimintaa tai yritystä sen sijaan, että oltaisiin vapaiden markkinoiden puolella. Nyt vapaasta kilpailusta ei ole tietoakaan.

Epäselväksi jäi myös, että miksi asuntoja on pakko hankkia juuri ko. kohteesta? Tontin hinnan puuttumisesta kustannusarviossa keskusteltiin myös mutta sekään kysymys tai pohdiskelu ei saanut selvää vastausta.

Kohteessahan on tonttirahaston omistama tontti, ja rahasto tulee aivan varmasti ulosmittaamaan tontin hinnan ja vähän päälle. Asiasta uutisoitiin aivan äskettäin.

Vastaavia kohteita Raisiossa on valmistumassa ja ainakin niiden hinnat ovat alhaisemmat, joten ei hankintaa voi perustella ainakaan edullisemmilla hinnoillakaan.
Tällaisessa suhmuroinnissa on taas riskinä, että RaVu ostaa kalliita omistusasuntoja, joihin ei saada korkeiden vuokrien takia vuokralaisia ja tappion kuittaa selkänahastaan raisiolainen veronmaksaja.

Lisäksi huomio talousarviokäsittelystä:

Kaupunginhallituksen 29.10. kokouksen esityslistalla oli talousarvioasia ja julkisessa liitteessä oli
sivulla 15 kaupunginhallituksen alkuperäinen versio talousarviosta.
”Olennaiset talousarvioon vaikuttavat huomiot:

Kirjokallion alueen matalaenergiahankkeeseen varaudutaan lainoituksella eli hankkeen kustannukset n. 0,52 Me lainana Raision kaupungilta. Bonava rakennuttaa Raision keskustaan As Oy Raision Sellon, josta Ravu on 23.10.2018 mennessä tehnyt 4 kpl varauksia yksiöistä, hankittavien yksiöiden määrä saattaa vielä kasvaa tai pudota, hankintaan liittyvät selvitykset ovat käynnissä. Siihen lainaa alustavien laskelmien mukaan n. 0,2 Me. Luvut ovat vasta alustavia ja muutoksia saattaa vielä tapahtua.”

Valtuustokäsittelyyn mennessä muutettu versio talousarviosta.
”Olennaiset talousarvioon vaikuttavat huomiot:

Osallistutaan Petäsmäen Kirjokallion alueella toteutettavaan matalaenergiahankkeeseen. Raision Vuokra-asunnot Oy pyrkii monipuolistamaan asuntotarjontaa mm. hankkimalla pieniä yksittäisiä asuntoja. Toimintavuoden aikana jatketaan suunnittelua myös suuremman asuntokohteen toteuttamiseksi.”


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini