Vuoden 2019 asioista Raisiossa

Lauantai 5.1.2019


Uusi vuosi politiikan osalta Raisiossa käynnistyy tammikuun puolivälin paikkeilla.

Tänä vuonna odotettavissa keskustelua ja päätöksiä mm. joukkoliikenneratkaisusta, E18-tiehen liittyvistä asioista, Kuloistenniityn tievarauksesta, maahanmuutosta, yksityisteiden kunnostamisesta, kaupungin osallistumisesta ja sitoutumisesta kaikenlaisiin hiilineutraalisuushankkeisiin, jne.

Joukkoliikenneratkaisusta päättäminen on siirtynyt jo muutamia kertoja ja viimeinen tieto on, että päätös pitäisi tehdä kevään aikana. Nyt Turusta on kuitenkin kuulunut huhuja, että päätöstä ei Turussa tehtäisikään vielä, koska päättäjät pelkäävät kevään eduskuntavaaleja eivätkä uskalla vieläkään kertoa kantaansa asiaan.

Raisiossa muut poliittiset ryhmät kuin Perussuomalaiset ovat myös nihkeitä kertomaan kantaansa joukkoliikenneratkaisuun. No, ehkä nyt Vihreät ovat aika selkeästi raitiotieratkaisun takana. Suurimmat ryhmät ilmeisesti haluaisivat laittaa rahaa palamaan kunnolla mutta ovat sivusta seuranneet yleisen mielipiteen kehitystä ja siksi panttaavat kantaansa loppuun saakka.
Perussuomalaiset ovat tässäkin asiassa liikkeellä jalat maassa ja järki päässä eli emme näe tarpeelliseksi lähteä mukaan raitiotie- tai superbussihankkeeseen.

Raisiossa päätöstä ei jostain syystä uskalleta tehdä itsenäisesti ennen Turkua, vaan kaupunginjohtajan taktiikkana on odottaa Turun ratkaisua ja vasta sen jälkeen tuoda joukkoliikenneratkaisu kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi. Minun mielestäni taas Raisio voisi olla tässä aloitteellinen ja päättää oman kantansa ennen Turkua. Tämä olisi reilua kaikkia kohtaan ja päätöksellä voitaisiin ohjata myös Turun päätöstä joukkoliikenteestä realistisempaan suuntaan.

E18-tien ja Kuloistenniityn tievaraus liittyy löyhästi toisiinsa ja joukkoliikenneratkaisuun.

E18-tien työmaan aloitus Raision kohdalla on siirtynyt noin vuodella eteenpäin. Toivottavasti tuo ylimääräinen aika osataan käyttää Raision ja raisiolaisten ihmisten ja yritysten etujen ajamiseen.

Tiehankehan on valtion, joten myös sivuteiden ja muiden liikennejärjestelyjen täytyy olla valtion kontolla. On erittäin tärkeää, että hankkeessa mukana olevat virkamiehet uskaltavat olla tässä asiassa selvästi raisiolaisten veronmaksajien puolella. Virkamiesten olisi myös kuunneltava asukkaita herkällä korvalla, jotta liikkuminen eri puolilta Raisiota esimerkiksi keskustaan olisi sujuvaa.

Kuloistenniityn tievaraus on herättänyt keskustelua yleisönosastoilla tässä vuodenvaihteen aikana. Vihreät ovat mobilisoineet jäseniään kirjoittamaan yleisönosastoille hieman väritettyjä tarinoitaan.

Tievaraus Satakunnantieltä Myllyn alueelle on ollut ilmeisesti olemassa jo vuosia ja kustannuksiakin on jossain vaiheessa laskettu. Tien rakennuskustannukset on aikoinaan arvioitu korkeiksi ja hanke on laitettu ns. hyllylle.

Tievaraus ei siis automaattisesti tarkoita tien rakentamista mutta se on hyvä olla olemassa tulevia vuosia tai vuosikymmeniä varten. Jos alue nyt mennään kaavoittamaan kokonaan luonnonsuojelualueeksi, niin sen jälkeen asia on taputeltu ja asialle ei voida tehdä enää mitään.

Nämä ja muutamat muut asiat ovat siis tulossa tänä vuonna Raisiossa päätöksentekoon. Maahanmuuttoasiat ovat tietysti jatkuvasti mielessä ja varmasti otan asiat tuohon liittyen aina puheeksi, jos vain on mahdollista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini