Kuntaliitosasia paketissa, Raisio jatkaa itsenäisenä

Tiistai 24.2.2015 - Mika Koivisto

Maanantaina 23.2. 2015 valtuustossa saatiin kuntaliitosselvitys Raision osalta päätökseen, kun valtuusto yksimielisesti hylkäsi kuntajakoselvittäjien esityksen Turun, Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kuntajaon muuttamisesta ja kuntien yhdistymisestä.

Selvitys oli vuoden 2014 ylimääräinen teema Raisiossa. Maan hallitus antoi mahtikäskyn, joka velvoitti kuntia ympäri maan selvittämään liitosmahdollisuuksia naapurikuntien ja varsinkin keskuskaupunkien kanssa. Selvittäjät tietysti selvittivät asiaa siten kuin valtionvarainministeriö ja maan hallitus on ohjeistanut ja lopputuloskin oli jo selvillä ennen aloitusta kuin vanhoissa Neuvostoliiton aikaisissa oikeudenkäynneissä.

Uudessa Kuntalehdessä (1/2015) oli eri seutujen toteutuneet kustannukset kuntajakoselvityksestä. Turun seudun selvityskulut olivat 11.11.2014 mennessä 334 908 euroa. Selvitys jatkui 30.11 saakka eli muutama viikko puuttuu ilmoitetuista kustannuksista.

Selvitys myös tuotti kunnan työntekijöille ylimääräistä työtä aikana, jolloin kädet olivat jo muutenkin töitä täynnä taloudellisen tilanteen takia. Samoin luottamushenkilöitä istutettiin kokouksissa katselemassa power point -esityksiä. Esityksiä, joissa ei oikeastaan ollut mitään uutta tietoa kuntien tilanteista puhumattakaan hyödyistä, joita liitosten pitäisi tuoda.

Välillä selvitettiin liitoksia Turkuun, sitten pohjoisiin kuntiin ja sitten taas uudestaan Turkuun. Selvitysten ohessa julkisuuteen uutisoitiin alueen vahvoja kuntia olevan mm. Kustavi, Rusko ja Turku. Taloudellisesti ehkä Kustavi ja Ruskokin voi olla vahvoja, tai ainakin olivat, mutta muuten ovat kyllä aika pieniä kuntia. Turku taas ei kyllä talouden mittareilla ole mikään vahva kunta, vaan lähellä kriisikuntaa.

Raision, ja muidenkin kuntien, kieltäytyminen liitoksesta on kirvoittanut kitkeriä kommentteja ainakin Turun Sanomien artikkelin keskusteluosiossa. Virheellisesti väitetään ympäryskuntien olevan loisia ja turkulaisten maksavan palveluja esimerkiksi raisiolaisille. Kommentit ovat sitä luokkaa, että kirjoittajat eivät näytä olevan asioista perillä. Mutta jos tuo suhtautuminen on samanlaista myös turkulaisten päättäjien keskuudessa, niin eipä asenne kovin hyvää yhteistyötä lupaa tulevaisuudessa. Tiedän, että ainakin yhden turkulaisen vasemmistoliittolaisen asenne on kyllä tuollainen. Asia tuli hyvin ilmi keskusteltuamme mm. kuntien välisestä muuttoliikkeestä.

Aiemmin olen käsitellyt pakkoliitosasiaa kirjoituksissani ja listannut syitä miksi liitosta ei pitäisi tehdä sekä muutenkin prosessista. 

Pakkoliitos Turkuun

Uusi Turku Peruttu

Kuntaliitosselvitystä taas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntaliitosselvitys