Varsinais-Suomen maakuntastrategia ja kasvusopimus

Torstai 23.1.2014 - Mika Koivisto

Tutustuin valtion ja Turun kaupunkiseudun väliseen kasvusopimukseen 2013-2015 ja maakuntastrategiaan. Molemmissa kovasti tuputettiin monikulttuurisuutta ja työperäistä maahanmuuttoa. Vaikutukset oli vielä oikein kahdella plus-merkillä (++) varustettu. Pitäisi näemmä panostaa näiden työperäisten kotouttamiseen ja auttaa työpaikkojen ja koulutuksen hankkimisessa. Eipä siinä mitään, ihan hyviä tavoitteita, mutta ymmärrän työperäisen muuton hieman toisin.

Tavoitteina tai strategisina painopisteinä kohdassa: Rakennetaan uusi hyvinvointiekosysteemi palvelutuotannon kansalliseksi pilotiksi; painopisteinä innovatiiviset hankinnat ja työperäinen maahanmuutto.
Leipäteksti on sitten ihan yhtä konkreettista kuin tuo edellinen virke/väliotsikkokin. Lainaan tähän kohdan työperäisen maahanmuuton edistäminen: "Viranomaistoimijat sekä elinkeinoelämä sopivat alueellisista toimenpiteistä, joilla edistetään maahanmuuttajien osaamispääoman hyödyntämistä työmarkkinoilla. Valtion kanssa neuvotellaan rahoituksen suuntaamisesta vaikuttaviin kotouttamistoimenpiteisiin ja työllistymisen tukemiseen huomioiden maahanmuuton laaja kirjo. Kansainväliset opiskelijat sekä työperäiset maahanmuuttajat sitoutetaan Turun seudulle kehittämällä uusia toimintatapoja yhdistää yksilön sosiaalinen ja taloudellinen hyvinvointi. Lisäksi elinkeinoelämän ja viranomaistoimijoiden sekä kolmannen sektorin monikulttuurisuusosaamista kasvatetaan koulutuksen ja asennekasvatuksen keinoin sekä luomalla monikulttuurisuutta vahvistavia rekrytointikäytänteitä."

Voi olla ettei tällainen perusinsinööri ymmärrä kaikkia suuria ajatuskuvioita tällaisten lauseiden takana mutta kyllä tuo nyt aika korkealentoiselta tekstiltä tuntuu, kun sitä tarkemmin lukee.

Mitä tarkoitetaan alueellisilla toimenpiteillä ja mitä sitten ovat nuo maahanmuuttajien osaamispääomat? Jos kenellä tahansa maahanmuuttajalla on jotain osaamista, mitä yritys tarvitsee, niin ei kai siihen tarvita viranomaisia väliin sotkemaan asioita. Ihmettelen myös mitä tarkoittaa vaikuttavat kotouttamistoimenpiteet? Kyllä siinä kotoutuu ja sopeutuu aivan tarpeeksi, kun käy töissä ja yrittää käyttäytyä, kuten täällä pohjolassa on tapana. Ja ei kai töihin tuleville ihmisille tarvita mitään työllistymisen tukemista - työpaikkahan on mielestäni silloin valmiina. Vai tarkoittaako termi työperäinen jotain mahdollisesti joskus tulevaisuudessa työtä tekevää reserviä?
Samoin tuo sosiaalisen ja taloudellisen hyvinvoinnin yhdistäminen kuulostaa hieman oudolta töihin tulevien ihmisten ollessa kyseessä. Taloudellinen hyvinvointi pitäisi kai olla turvattu palkanmaksun myötä ja sosiaalinen hyvinvointi kai liittyy myös hieman samaan asiaan. Loppuosa asennekasvatuksineen ja monikulttuurisine rekrytointikäytäntöineen kuulostaa taas aivan siltä itteltään.


Varsinais-Suomen maakuntastrategian luonnoksessa on lisää maahanmuutosta.

Paljon on mainintoja suvaitsevaisuudesta, mikä ilmeisesti näissä yhteyksissä tarkoittaa kaiken nielemistä pureksimatta ja kyseenalaistamatta.
Nykytilanteesta mainitaan, että asukasluku on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmeninä, keskimäärin noin 2000 asukkaan vuosivauhdilla. Mainitaan muunkielisten kasvun osuuden kiihtyvästä kasvuvauhdista viime vuosina, ja suurin osa maakunnan väestönkasvusta selittyykin juuri maahanmuutolla. Varsinais-Suomi onkin kyseenalaisella toisella sijalla, kun laitetaan järjestykseen Suomen monikulttuurisimpia maakuntia.
Luonnoksessa kerrotaan väestönmuutoksen trendin olevan kasvava muuttovoitto ulkomailta samalla kun muuttovoitto muualta Suomesta on vähentynyt. Ja paperin mukaan ei ole syytä olettaa, että tässä kehityksessä tapahtuisi merkittäviä muutoksia. Ei varmasti olekaan syytä olettaa. Ei mitään pitäisi olettaa. Pitäisi tehdä jotain, että taloudelliset kustannukset ja sosiaaliset ongelmat eivät räjähtäisi käsiin. Vai kuinka kauan esimerkiksi Turun kaupungin talous kestää noin 1500 maahanmuuttajan lisäyksen vuodessa?
Tuo väestönkasvu on muuten Raisiossakin ollut käytännössä pelkästään ulkomaalaisten varassa vuodesta 2007 asti ja sama tilanne siis näyttää olevan koko Varsinais-Suomessa.
Väestöskenaariossa ennustetaan Varsinais-Suomessa olevan 2035 noin 46000 asukasta enemmän ja tuolloin 85 prosenttia väestönkasvusta tulisi maahanmuutosta. Jos tulijat ovat tuolloin edelleen lähes luku- ja kirjoitustaidottomia ilman minkäänlaista ammatillista osaamista, niin jokainen voi arvata, että ei tuosta pelkkää riemua ja juhlaa seuraa.
Samalla strategiassa mietitään kolmen eri työllisyysskenaarion vaikutuksia. Kaikissa kolmessa työttömyysaste on arvioitu alle kuuteen prosenttiin (6 %). Toivoa on laitettu siihen, että väestöä vanhenee ja jää eläkkeelle enemmän kuin työmarkkinoille tulee ja siten työvoimaa tarvitaan lisää.
Kaikissa skenaarioissa uusia työpaikkoja pitäisi saada tuhansia-kymmeniätuhansia vuoteen 2035 mennessä ja työssäkäyntialuekin on laajennettu jo Uudellemaalle saakka. Aikamoisia tavoitteita ETLA:n tutkimuksen varjossa. Tutkimuksessahan arvioitiin kolmasosan työpaikoista katoavan tietotekniikan korvatessa työntekijät.

Monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta on siis tiedossa viranomaistahoilta samaan vanhaan tahtiin. Vähän vaikeaa on estää tuollaista vyöryä kunnasta käsin. Muutoksen täytyy tapahtua valtion maahanmuuttopolitiikassa ja maakunnan arvioissa. En tiedä kumpi noista on asetettu ensin, valtion holtiton maahanmuuton lisäys vai maakunnan yltiöoptimistiset skenaariot. Voihan olla että täällä Varsinais-Suomessa on maalailtu taivaanrantaa leveällä pensselillä ja toiset vastaavanlaiset ovat ottaneet toiveet tosissaan ja lopputulos on sitten mitä on. Toisaalta maakunnan edustajat ja virkamiehet ovat yleensä valtion leivissä, joten kai tuo kuitenkin menee niin, että maan hallitus tekee mitä tekee ja maakuntien ohjelmat sitten yritetään sorvata sopimaan yhteen noiden tekojen kanssa.

Summa summarum. Visioita täytyy olla ja on uskottava optimistisesti tulevaisuuteen mutta pitäisi myös ottaa huomioon nykyinen tilanne ja tulokset työperäisestä maahanmuutosta. Kestääkö Varsinais-Suomen talous enää enempää tällaista työperäistä maahanmuuttoa?
Välillä olisi syytä seurata tilannetta hetken aikaa ja seurata miten työllisyys kehittyy, eikä yltiöpäisesti ajaa agendaa faktoista välittämättä. Parempi katsoa kuin katua.

Esityslista ja liitteet löytyvät täältä. Esityslistahakuun Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) ja kokous 27.1.2014.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvusopimus, maakuntastrategia, Varsinais-Suomi