Taloustilanteesta

Sunnuntai 31.3.2013 - Mika Koivisto

Neljä viimeistä vuotta on mennyt Raisiossa talouden kannalta huonosti. Olen miettinyt, että miksi säästötoimenpiteisiin ei ole ryhdytty jo heti viime valtuustokauden alussa? Päinvastoin on lisätty henkilökuntaa ja menoja. Onko syy siinä, että valtuuston voimasuhteet olivat viimeksi 22-21 vasemmiston hyväksi? Toisaalta demareissa ja vasemmistossa on fiksuja ja jämptejä ihmisiä, jotka ymmärtävät taloudellisten realiteettien perään. Onko heidät jyrätty ryhmässä ja jatkettu urpilaispolitiikkaa, missä talouskasvu tulee ja pelastaa kaikki ja velkaa voidaan ottaa loputtomiin? Kaikkea kivaa kaikille ja tunnepitoinen ajattelu on korvannut terveen maalaisjärjen. Ei tämä sitä tarkoita, että ns porvaripuolella aina olisi tehty parhaita mahdollisia päätöksiä.

Nyt ollaan tilanteessa, missä ei ole enää muita kuin kovia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Miksi sen täytyy aina mennä näin? Onko suurin osa luottamushenkilöistä ja virkamiehistä tosiaan aivan pihalla taloudesta tai yleensäkin taloudenpidosta? Vai onko poliittinen ohjaus herpaantunut ja on menty vähän kuin tuuliajolla pikkuhiljaa kohti karikkoa? Mutta säästöjä siis pitäisi tehdä ja kohteita löytyä. Tässä tilanteessa toivoisi, että myös veronmaksajat lähestyisivät päättäjiä ja luottamushenkilöitä ja kertoisivat mahdollisista säästökohteista ja ehdottaisivat parempia toimintatapoja.

Kestoaiheena tässäkin kirjoituksessa pidän esillä turvapaikkaturismia. Asia, josta meille ei ole hyötyä mutta kustannuksia sitäkin enemmän. Maahanmuuttajia otettu ennätysmäärät mutta kukaan ei ole kysynyt, että mitä tämä maksaa ja mitä me hyödymme siitä. Tai jos on kysytty, on alettu syyttelemään rasismista tms. On tietysti helppoa todeta, että meidän täytyy, se on velvollisuutemme, meillä on varaa jne. Ei täydy, ei ole meidän velvollisuutemme, eikä meillä ole edes ollut varaa tuohon toimintaan. Näitä asioita on pakko ajatella rationaalisesti ja varsinkin rahapuoli edellä, eikä tunteella. Vaikka tänne otettaisiin joka vuosi satoja maahanmuuttajia, ei sillä ole mitään merkitystä maailman kokonaistilanteen kannalta. Me emme pysty köyhyyttä ja kurjuutta Raisiosta käsin poistamaan. Tällä toiminnalla olemme kyllä pystyneet kurjistamaan Raision taloutta hyvinkin paljon ja nyt aletaan maksamaan laskua tästä maailmanparannusoperaatioista.

Tässä pitää taas tehdä selväksi, että ongelman syy ei ole tänne tulleissa maahanmuuttajissa, vaan virkamiehissä ja luottamushenkilöissä, jotka ovat antaneet tilanteen ajautua tähän pisteeseen. Varsinkin sosiaalipuolella tuntuu olevan vallalla käsitys, että rahaa tosiaan on loputtomiin ja että ei se ole keneltäkään pois, vaikka tänne otettaisiin kuinka paljon asukkaita elämään yhteiskunnan tuilla. Kyllä se vaan on pois varoista, joista pitäisi kustantaa palveluita kuntalaisille. Se potti, mitä jaetaan on rajallinen. Hyvää on tietysti tarkoitettu mutta ei ole mietitty seurauksia tai ei ole välitetty seurauksista.

Pienen varauksen jätän kyllä myös maahanmuuttajille itselleen. On oltava aktiivinen ja opeteltava kieli ja mentävä opiskelemaan. On opeteltava suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat ja kulttuuri ja on oltava halu integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Meillä on myös ongelmana että tänne ei muuta korkeastikoulutettuja ammatti-ihmisiä, vaan tulijat ovat enimmäkseen luku- ja kirjoitustaidottomia vailla sellaista koulutusta mitä tarvittaisiin työn saamiseksi. On kuulijan tai lukijan pettämistä sanoa, että Perussuomalaiset vastustavat kaikkea maahanmuuttoa. Ei, me vastustamme vahingollista maahanmuuttoa ja sellaista on maahanmuutto, joka heikentää huoltosuhdetta. Raisiossa huoltosuhde 31.12.2011 oli 1,21.

EVA:n uudessa raportissa Kadonneen kasvun metsästäjät linkki on asiaa käsitelty sivulta 32 alkaen. Siinäkin taas mennään aidan läpi rytinällä ja vedotaan väestön ikääntymiseen ja vähentymiseen. Raportissa ei pohdita ollenkaan sitä, että millaista maahanmuuttoa vastustetaan ja minkälaisia tulijoita meidän pitäisi houkutella Suomeen. Tekstistä saa kuvitelman, että tänne on tullut ja tulee vain korkeastikoulutettuja ja Suomalaiset ennakkoluuloisuuttaan vastustavat heidän muuttoaan tänne.

Esimerkiksi Raisioon ei ole ollut mitään Saksalaisten insinöörien ryntäystä. Kyllä tänne tulleet ovat suurimmaksi osaksi kolmannen maailman tulijoita, joiden työllistämisessä on todella suuri työ ja todennäköisyys pitkäaikaistyöttömyydelle on erittäin suuri. Myöskään työvoimapulasta tms on Raisiossa aivan turha puhua, koska työttömyysprosentti on kymmenen prosentin paikkeilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, säästöt, veronmaksajat, Perussuomalaiset