Korjattavaa päätösten toimeenpanossa

Tiistai 4.11.2014 - Mika Koivisto

Olen pitänyt Raisiossa esillä maahanmuuton rajoittamista taloudellisista syistä. Kaupungilla on krooninen rahapula, ja vuosi vuoden jälkeen yritetään nipistää säästöjä sieltä täältä mm. lastenhoidosta, perusopetuksesta ja vanhustenhuollosta. Mutta edelleen näyttää yksi osa-alue olevan säästöjen ulkopuolella eli maahanmuutto.

Viime syksynä 25. marraskuuta kaupunginhallituksessa tehtiin päätös vastaanottaa kolmen vuoden aikana enintään 25 henkilöä, noin 5-10 henkilöä vuodessa. Selviteltyäni asiaa olen huomannut, että edellisvuosiin verrattuna mikään ei ole muuttunut kuluvan vuoden aikana. Tässä vaiheessa vuotta lukumäärä on jo 25 henkilöä ja olemme taas huippuvuosien tasolla maahanmuuttajien määrän kanssa.

Päätös määrän rajoittamisesta tehtiin viime vuonna siitä syystä, että halusimme hillitä kustannusten kasvua taloudellisesti vaikeina aikoina. Ajat ovat edelleen erittäin vaikeat, vaikka talousarvioneuvottelut suht kitkattomasti tuntuivat etenevänkin. Kaupunki joutuu jatkuvasti miettimään säästöjä aivan kaikkialta ja olemme joutuneet tekemään ratkaisuja, joita emme välttämättä olisi tehneet taloudellisen tilanteen ollessa parempi.

Tämä maahanmuuttajien vastaanoton rajoittaminen nousi esiin taas tänä vuonna budjettineuvotteluissa mutta päätetyistä määristä kiinni pitäminen ei enää tuntunutkaan olevan tärkeää. Mielestäni luottamushenkilöiden on pidettävä kiinni päätetystä tahtotilasta ja vaadittava tuon päätöksen noudattamista myös virkamiehiltä. Kolmen vuoden kiintiön täyttäminen kahdeksassa kuukaudessa kertoo jotain päätösten noudattamisesta.

Talous ei ole edelleenkään tasapainossa ja ensi vuonna olemme edelleen tilanteessa, missä etsimme säästöjä kissojen ja koirien kanssa. Siksi vaadin muilta puolueilta, että pidämme kiinni sovituista säästöpäätöksistä ettemme joudu leikkaamaan lisää lakisääteisistä palveluista.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän pj, Raision Perussuomalaiset

(Julkaistu Rannikkoseudussa 31.10.2014)

---------

Tilastotietoa viime vuosilta.

Nuo tilastossa olevat luvut ovat ihmetystä herättäviä. Kaarina siis ottanut viime vuonna 10 maahanmuuttajaa ja Naantali 0 (nolla). Molemmissa kunnissa verokertymä/asukas on huomattavasti Raisiota korkeampi ja toimeentulomenoissa Raisio on aivan omaa luokkaansa eli Varsinais-Suomen ja maan kärkeä. Tämä yhtälö ei toimi ja tuollainen toiminta vie meidät perikatoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, säästöt

Taloustilanteesta

Sunnuntai 31.3.2013 - Mika Koivisto

Neljä viimeistä vuotta on mennyt Raisiossa talouden kannalta huonosti. Olen miettinyt, että miksi säästötoimenpiteisiin ei ole ryhdytty jo heti viime valtuustokauden alussa? Päinvastoin on lisätty henkilökuntaa ja menoja. Onko syy siinä, että valtuuston voimasuhteet olivat viimeksi 22-21 vasemmiston hyväksi? Toisaalta demareissa ja vasemmistossa on fiksuja ja jämptejä ihmisiä, jotka ymmärtävät taloudellisten realiteettien perään. Onko heidät jyrätty ryhmässä ja jatkettu urpilaispolitiikkaa, missä talouskasvu tulee ja pelastaa kaikki ja velkaa voidaan ottaa loputtomiin? Kaikkea kivaa kaikille ja tunnepitoinen ajattelu on korvannut terveen maalaisjärjen. Ei tämä sitä tarkoita, että ns porvaripuolella aina olisi tehty parhaita mahdollisia päätöksiä.

Nyt ollaan tilanteessa, missä ei ole enää muita kuin kovia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Miksi sen täytyy aina mennä näin? Onko suurin osa luottamushenkilöistä ja virkamiehistä tosiaan aivan pihalla taloudesta tai yleensäkin taloudenpidosta? Vai onko poliittinen ohjaus herpaantunut ja on menty vähän kuin tuuliajolla pikkuhiljaa kohti karikkoa? Mutta säästöjä siis pitäisi tehdä ja kohteita löytyä. Tässä tilanteessa toivoisi, että myös veronmaksajat lähestyisivät päättäjiä ja luottamushenkilöitä ja kertoisivat mahdollisista säästökohteista ja ehdottaisivat parempia toimintatapoja.

Kestoaiheena tässäkin kirjoituksessa pidän esillä turvapaikkaturismia. Asia, josta meille ei ole hyötyä mutta kustannuksia sitäkin enemmän. Maahanmuuttajia otettu ennätysmäärät mutta kukaan ei ole kysynyt, että mitä tämä maksaa ja mitä me hyödymme siitä. Tai jos on kysytty, on alettu syyttelemään rasismista tms. On tietysti helppoa todeta, että meidän täytyy, se on velvollisuutemme, meillä on varaa jne. Ei täydy, ei ole meidän velvollisuutemme, eikä meillä ole edes ollut varaa tuohon toimintaan. Näitä asioita on pakko ajatella rationaalisesti ja varsinkin rahapuoli edellä, eikä tunteella. Vaikka tänne otettaisiin joka vuosi satoja maahanmuuttajia, ei sillä ole mitään merkitystä maailman kokonaistilanteen kannalta. Me emme pysty köyhyyttä ja kurjuutta Raisiosta käsin poistamaan. Tällä toiminnalla olemme kyllä pystyneet kurjistamaan Raision taloutta hyvinkin paljon ja nyt aletaan maksamaan laskua tästä maailmanparannusoperaatioista.

Tässä pitää taas tehdä selväksi, että ongelman syy ei ole tänne tulleissa maahanmuuttajissa, vaan virkamiehissä ja luottamushenkilöissä, jotka ovat antaneet tilanteen ajautua tähän pisteeseen. Varsinkin sosiaalipuolella tuntuu olevan vallalla käsitys, että rahaa tosiaan on loputtomiin ja että ei se ole keneltäkään pois, vaikka tänne otettaisiin kuinka paljon asukkaita elämään yhteiskunnan tuilla. Kyllä se vaan on pois varoista, joista pitäisi kustantaa palveluita kuntalaisille. Se potti, mitä jaetaan on rajallinen. Hyvää on tietysti tarkoitettu mutta ei ole mietitty seurauksia tai ei ole välitetty seurauksista.

Pienen varauksen jätän kyllä myös maahanmuuttajille itselleen. On oltava aktiivinen ja opeteltava kieli ja mentävä opiskelemaan. On opeteltava suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat ja kulttuuri ja on oltava halu integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Meillä on myös ongelmana että tänne ei muuta korkeastikoulutettuja ammatti-ihmisiä, vaan tulijat ovat enimmäkseen luku- ja kirjoitustaidottomia vailla sellaista koulutusta mitä tarvittaisiin työn saamiseksi. On kuulijan tai lukijan pettämistä sanoa, että Perussuomalaiset vastustavat kaikkea maahanmuuttoa. Ei, me vastustamme vahingollista maahanmuuttoa ja sellaista on maahanmuutto, joka heikentää huoltosuhdetta. Raisiossa huoltosuhde 31.12.2011 oli 1,21.

EVA:n uudessa raportissa Kadonneen kasvun metsästäjät linkki on asiaa käsitelty sivulta 32 alkaen. Siinäkin taas mennään aidan läpi rytinällä ja vedotaan väestön ikääntymiseen ja vähentymiseen. Raportissa ei pohdita ollenkaan sitä, että millaista maahanmuuttoa vastustetaan ja minkälaisia tulijoita meidän pitäisi houkutella Suomeen. Tekstistä saa kuvitelman, että tänne on tullut ja tulee vain korkeastikoulutettuja ja Suomalaiset ennakkoluuloisuuttaan vastustavat heidän muuttoaan tänne.

Esimerkiksi Raisioon ei ole ollut mitään Saksalaisten insinöörien ryntäystä. Kyllä tänne tulleet ovat suurimmaksi osaksi kolmannen maailman tulijoita, joiden työllistämisessä on todella suuri työ ja todennäköisyys pitkäaikaistyöttömyydelle on erittäin suuri. Myöskään työvoimapulasta tms on Raisiossa aivan turha puhua, koska työttömyysprosentti on kymmenen prosentin paikkeilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talous, säästöt, veronmaksajat, Perussuomalaiset

Edelliseen kirjoitukseen liittyen

Maanantai 11.3.2013 - Mika Koivisto

Leena Rihko kirjoitti vastineen Rannikkoseutuun ja selvitti hyvin Raision kaupungin kustannuksia. Tosin mietin, että onko luvuissa vai laskutoimituksessa virhe, koska 3,4miljoonaa euroa jaettuna 1700:lla ei ole 750e, vaan 2000e.

Raisiohan ei ole ainoa kunta, missä talouden kanssa tuskaillaan eli kyllä pääsyyllinen löytyy maan hallituksesta nykyiseen tilanteeseen. Kyseisen yhteenliittymän päätöksentekokyky on halvaantunut, eikä selkeää linjaa maan viennin ja teollisuuden kasvuun ole olemassa.

Olen Rihkon kanssa eri mieltä tuista ja avustuksista. Tässä tilanteessa täytyy menoja käydä läpi tiheällä kammalla. Ei pidä ajatella, että kun tästä kohteestä ei tule miljoonan säästöä, niin turhaa säästää ollenkaan. Jos kotitalouksissa elettäisiin tuolla tavalla, niin seurauksena olisi äkkiä samanlainen tilanne kuin kunnilla on tällä hetkellä. Enkä pidä satojen tuhansien jakamista Loimulle minään pikkusummana.

Veroprosentista en ole huolissani, koska sehän on Raisiolle kilpailukeino ja vetovoimatekijä uusista asukkaista. Hallituspuolueet ovat jo korottaneet veroja aivan riittävästi heikentäen kuluttajien ostovoimaa ja meidän ei sitä tule enää entisestään heikentää. Veronkorotukset ovat myös päättäjille helppo keino. Kyllä kai jokainen osaa korotusta esittää ilman vuosien kokemusta luottamustoimista, jopa minä kahden kuukauden kokemuksella. 

Esitin omassa kirjoituksessa  selvän säästökohteen. Se on maahanmuutto. Käsittääkseni Raisiossa ei ole keskusteltu kunnolla, jos ollenkaan, tämän toiminnan kustannuksista. Maailmanparannus on mukavaa ja vielä mukavampaa se on muiden rahoilla. Tosin sillä ei ole kokonaisuuden kannalta mitään merkitystä, jos tuomme Suomeen muutamia kymmeniä tuhansia ihmisiä vuodessa. Suomen talouden kannalta sillä taas on suurtakin merkitystä, jos muuttajat ovat sellaisia, jotka jäävät tukien ja tulonsiirtojen piiriin loppuelämäkseen.

Jos Raisio olisi alunperinkin seurannut Naantalin esimerkkiä ja pitänyt sijoitettavien määrän pienenä, olisimme säästäneet nämäkin rahat muihin kohteisiin. Mitä enemmän potissa on jakajia, sitä vähemmän siitä jää per henkilö.  Naantalin sosiaali- ja terveyslautakunnassa meni äskettäin läpi esitys, jossa Naantaliin sijoitettavien pakolaisten määrää rajoitetaan vuosittain 1-5 henkilöön. Raisiossa tilanne on se, että meillä ei tuota määrää ole rajoitettu mitenkään. Nyt pitäisi ehdottomasti seurata Naantalin esimerkkiä ja aloittaa säästöt vaikka tuosta asiasta. Meillä on aivan tarpeeksi maahanmuuttajia täällä Raisiossa, mitkä pitää saada koulutettua ja sijoitettua työelämään pois avustusten ja tukien parista. Siinä on sosiaalityöntekijöille ihan tarpeeksi puuhaa ilman, että vain haalitaan maahanmuuttajia Raisioon ideologisten syiden ja omien maailmanparannusharhojen takia.Meillä ei ole rajattomia resursseja, vaikka vasemmiston puheista joskus sellainen toiveajattelu paistaa läpi.

Vanhuksia, vammaisia ja vaikeasti sairaita ei tietenkään pidä jättää hoitamatta. Kaikkia muita vapaaehtoisia menoja onkin sitten syytä miettiä, että rahat saadaan riittämään niitä tarvitseville. Ihmettelen Raision korkeita kustannuksia esimerkiksi päihdetyön osalta. Onko meillä palvelu liian hyvällä tasolla, kun näyttää siltä, että Raisio vetää ongelmatapauksia puoleensa. Olisiko tässä uudelleenarvioinnin paikka palvelutasossa?

Säästökohteita voisi olla vaikka siirtyminen open source ohjelmistoihin toimisto-ohjelmien osalta. Miksi maksaisimme lisenssimaksuja Microsoftin Officesta, kun vastaava LibreOffice ohjelmisto on ilmainen? Pitäisi myös miettiä, että voisimmeko siirtyä kokonaan käyttämään jotain linux-pohjaista käyttöjärjestelmää suurimmassa osassa kaupungin tietokoneita.

Tarvitsemmeko ystävyyskaupunkintoimintaa matkusteluineen vai voisimmeko laittaa toiminnon hyllylle, kunnes talous on paremmassa kunnossa?

Yksi kallis remontti on tulossa katuvalojen uusimisesta, kiitos Satu Hassin et kumppaneiden. Eu:n päätös kieltää elohopeahöyrylamppujen valmistus vuonna 2015 tulee lisäämään kuntien kustannuksia. Arvion mukaan yhden lampun vaihto maksaa 200-300e. Miten Raisiossa on varauduttu tällaiseen ylimääräiseen ja turhaan kustannuserään? Onko varastoon hankittu tarpeeksi vanhanmallisia lamppuja, että uusiminen voidaan tehdä tarpeeksi pitkällä aikavälillä? Nyt voitaisiin hankkia Turusta elohopehöyrylamppuja varastoon, kun siellä uusitaan vanhat lamput.

Keskustan tunnelihankkeen uudelleenarviointi. Meillä ei ole yksinkertaisesti rahaa alkaa kaivamaan tunneleita.

Sama koskee Turun seudun raitiotiehanketta. Täysin turha projekti, koska joukkoliikenne voidaan hoitaa linja-autoilla joustavammin.

Ikäviä aikoja on edessä ja asiat tulisikin ottaa niinkuin ne ovat, eikä niinkuin niiden luullaan tai toivotaan olevan. Helppoa ei tule todellakaan olemaan ja tästä ei ilman osumia selvitä. Ja jos maan hallitus jatkaa toimenpiteitä, joissa teollisuus karkaa ulkomaille, voimme varautua Suomessa elintason laskuun ja palveluiden alasajoon laajemmaltikin.

Voi olla, että kohta meidän mottomme on:"Ainoa helppo päivä oli edellispäivä".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, säästöt, talous, Raisio