Kiitos taas kerran äänestäjille

Tiistai 15.6.2021 - Mika Koivisto

Kiitos äänestäjille kuntavaalien kovasta tuloksesta. Tulos oli hyvä allekirjoittaneelle ja puolueelle, vaikka Rannikkoseudun vaali-illan aikaisessa haastattelussa ehdin jo harmittelemaan puolueen ennakkoäänien määrää. Tuossahan oli virhe ja taas oli jotain hämminkiä äänien laskennassa.

Ps sai Raisiossa 17,5 % ennakkoäänistä ja vaalipäivänä 20,6 % ja kokonaiskannatus oli 18,7 prosenttia. Tämä on hyvä tulos. Paikkamäärä tuplaantui neljästä kahdeksaan, vaikkakin odotettiin jopa parempaa tulosta.

Raision valtuuston kokoonpano muuttui jo toisen kerran historiassa ns. oikeistopainotteiseksi, jos puolueiden mukaan katsotaan tilannetta. Tämä on todennäköisesti taloudenpidon kannalta hyvä asia. Verojen korottamista tullaan välttämään viimeiseen saakka ja pyritään siihen, että saamme kiinteistö- ja kuntaveroja laskettua.

Kiitos myös kaikille ehdokkaillemme. Jokainen on ollut mukana tekemässä tätä tulosta ja aina äänet eivät korreloi tekemisen määrän kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, perussuomalaiset, Raisio

Ilmastosuunnitelma lisää tuloeroja ja kurittaa pienituloisia

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto

Raision ilmastosuunnitelmaksi päätettiin malli, jossa päästövähennysten tavoite on 80 % vuoden 1990 tasosta. Vaihtoehtoina olivat myös 40 ja 60 prosentin tavoitteet. Näihinkin tavoitteisiin pääsemiseksi olisi ollut tekemistä. Perussuomalaiset esittivät vähennyksen tavoitteeksi realistisen 40 prosentin vaihtoehtoa. Vain kokoomus ja kristillisdemokraatit olivat perussuomalaisten lisäksi tämän vaihtoehdon kannalla.


Suurimmat päästölähteet Raisiossa ovat liikenne ja kaukolämpö. Läpikulkuliikenteelle ei voida tehdä mitään, koska päätiet eivät ole kaupungin, vaan valtion. Mitä enemmän liikennettä sitä enemmän meille lasketaan päästöjä. Kaukolämmön kanssa on samoin. Me emme tuota kaukolämpöä mutta jostain syystä meille lasketaan päästöt sen mukaan mitä asukkaat käyttävät.

Liikenteen osalta keinot ovat vähissä. Joko rajoitetaan liikkumista kaupungin sisällä tai maksetaan siitä, että muiden kuntien asukkaat ajavat Raision läpi.
Kaukolämmön osalta omat keinomme vähennyksiin ovat myös olemattomat. Voidaan asua kylmemmissä asunnoissa tai vaihtaa muihin lämmitysmuotoihin.

Kaukolämmön laskennallisia päästöjä voidaan vähentää voimalaitoksissa vaihtamalla polttoaineet laskennallisesti vähäpäästöisempiin. Vähäpäästöiset polttoaineet maksavat enemmän ja kaukolämmön hinta nousee eli asumisen kustannukset nousevat.

Suunnitelmassa kerrotaan, että mikäli tavoitteisiin ei päästä, kompensoidaan päästöt hiilinieluilla ja muilla kompensaatiomekanismeilla. Olen kysynyt, että mitä nämä muut mekanismit ovat ja millaisia kustannuksia näistä kompensaatioista tulee veronmaksajille? En saanut kunnollista vastausta kysymykseen.
Selvää on, että ylimääräisiä kustannuksia veronmaksajille on tulossa.

Raisio on edelleen talouden kanssa ahtaassa paikassa ja mihinkään ylimääräiseen ei oikein olisi varaa. Jos kaupunki joutuu hankkimaan esimerkiksi sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, on tuo raha pois jostain muualta. Samoin on päästöjen kompensaatiomekanismien eli maksujen kanssa. Nekin rahat ovat pois jostain muualta.

Ihmisten tulisi tiedostaa, että tällaiset liian kunnianhimoiset ilmastosuunnitelmat lisäävät tuloeroja ja energiaköyhyyttä lisääntyvien energiaverojen ja mm. kohonneiden asuinkustannusten muodossa.

Siksi Raision perussuomalaiset eivät kannata liian paljon liian nopeasti -mallia, vaan haluavat noudattaa maltillisemman tavoitteen mallia. Mallia, jonka uralla jo olemme, kun ajoneuvot ja koneet vaihdetaan uudempiin normaalin käytännön mukaan.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision PS


Rannikkoseutu julkaisi alkuperäisen kirjoituksen 23.5.2021. Olen hieman muokannut tätä kirjoitusta sen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, ilmastosuunnitelma, kustannukset

Valtuusto korotti palkkioitaan - perussuomalaiset korotuksia vastaan

Keskiviikko 2.6.2021 - Mika Koivisto

Raisio valtuustossa (24.5.2021) päätettiin uudesta hallintosäännöstä. Hallintosäännön sisällä oli esitys poliitikkojen palkkioiden korottamisesta. Linkki.

Perussuomalaiset esitti taas kerran, että palkkioita ei korotettaisi. Kannatus palkkioiden pitämiseksi ennallaan ei saanut vastakaikua muilta puolueilta mutta yksi kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuutettu oli meidän kanssa samalla kannalla.

Kaikki muut valtuutetut olivat sitä mieltä, että sopeuttamistoimien keskellä kaupungilla on löysää rahaa palkkioiden korottamiseen.

Sama tilanne oli myös vuonna 2017. Esitin, että tuolloinkaan palkkioita ei olisi korotettu. Vain perussuomalaiset olivat korotuksia vastaan.

1 kommentti . Avainsanat: Raisio, valtuusto, kokouspalkkiot

Ei kilometriveroa Raisioon, ei kilometriveroa minnekään

Perjantai 5.3.2021 - Mika Koivisto

Seuraavissa kuntavaaleissa äänestetään muun muassa siitä saavatko raisiolaiset liikkua autoillaan ilman rangaistusmaksuja eli kilometriveroja.

Raisio on liikenneyhteyksineen keskeisellä paikalla ja kaupungista on nopeat ja hyvät yhteydet muille paikkakunnille. Hyvä liikenneyhteydet ovat meille vahvuus ja tuota vahvuutta ei tule missään nimessä pilata.

Valitettavasti tällä hetkellä on vallalla ajatusmaailma, että liikkumista tulisi rajoittaa hidastamalla ja vaikeuttamalla yksityisautoilua, asettamalla kilometrimaksuja ja vaikeuttamalla pysäköintiä.

Koko kirjoitus linkissä https://turunseutusanomat.fi/2021/02/ei-kilometriveroa-raisioon-ei-kilometriveroa-minnekaan/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, ruuhkamaksu, kilometrivero, auto

Vuoden 2021 talousarviokäsittelyä

Lauantai 28.11.2020 - Mika Koivisto

Valtuusto päätti nostaa kunnallisveroa 0,5 prosenttiyksikköä, kuten aiemmin arvelinkin käyvän.
Äänestys meni taas saman kaavan (20 – 23) mukaan eli veronkorotuksen puolesta äänesti sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Verotuksen pitämistä nykytasolla kannattivat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta, kd ja rkp.
Vihreiden Engström näemmä palautettiin ruotuun ja luultavasti koko vihreä ryhmä oli saanut demareilta noottia ”oikeasta” äänestyskäyttäytymisestä.

Vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero onneksi laski 0,41:een prosenttiin ja tuo hieman helpotusta Raision korkeisiin asumiskustannuksiin.

Kaupunginhallituksen talousarviokokouksessa ei kovin kummoisia tapahtunut. Esitin että kaupunki ei maksaisi enää tulkkausta sellaisille henkilöille, jotka eivät ole enää ely-keskuksen korvausten parissa. Käytännössä tämä tarkoittaa turvapaikanhakijoita, jotka ovat jo saaneet Suomen kansalaisuuden. Säästöä tulisi vuodessa ainakin noin 40-50 tuhatta euroa ja summa todennäköisesti kasvaa vuosittain. Tätä esittämääni asiaa ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

Esitin myös, että oman äidinkielen opetus lopetetaan muunkielisten osalta. Säästöä tulee opettajien palkkakustannuksista. Tuo säästö ei ollut tällä hetkellä kuin hieman yli 10 ke mutta on epäselvää pitääkö summa sisällään kaikki tuosta opetuksesta aiheutuvat kustannukset. Tätäkään perussuomalaisten esitystä ei kannatettu muiden puolueiden taholta.

En ole huolissani esityksieni torppaamisesta, koska kaupungin täytyy löytää paljon säästöjä ja lopulta muut puolueet tulevat esittämieni ajatusten taakse ennemmin tai myöhemmin.

Se mikä tässä asiassa on huolestuttavaa, on viranhaltijoiden toiminta. Säästöjä on etsitty vuosikausia ja on odotettu, että viranhaltijat tuovat poliitikoille esityksiä säästöistä ja listaisivat ei lakisääteisiä palveluita, joita tuotamme ja kustannamme omalla kustannuksella. Missään vaiheessa vuosien aikana ei ole ollut mitään mainintaakaan tulkkauskuluista tai muunkielisten oman äidinkielen opetuksesta.

Jos et osaa kysyä juuri tasan oikeata kysymystä, et saa vastauksia kustannuksista. Viranhaltijat toistelevat vain mantraa, että mistään ei voi leikata ja kaikki on katsottu tarkkaan läpi. Em. kustannusten lisäksi 1-2 vuotta sitten paljastui tukiasunnoista syntyviä kustannuksia, mitkä olivat huomattavasti korkeammalla tasolla kuin naapurikunnissa.

Jos ja kun vaaleissa saadaan sellainen tulos, että valtuuston voimasuhteet kääntyvät vihervasemmistolle epäedulliseen suuntaan, tullaan organisaatiota ja tehtäviä pöyhimään aivan eri otteella. Viranhaltijat on laitettava sellaiseen asemaan, että jos eivät kerro selkeästi kaikkea, syyllistyvät he silloin virkavirheeseen, joka voi johtaa irtisanomiseen.

Seuraavaksi talousarviota käsitellään valtuustossa ja tuskin mitään kummallisempia muutoksia on odotettavissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, talousarvio

Kuulumisia kaupunginhallituksesta

Tiistai 3.11.2020 - Mika Koivisto

Raision kaupunginhallitus käsitteli 2.11. kokouksessaan mm. Turun valtuuston pyytämää lausuntoa raitiotiestä ja ensi vuoden veroesityksiä valtuustolle.

Asiaa raitiotiestä on tullut käsiteltyä blogissa aiemmin ja olen kirjoittamiani asioita tuonut muiden kaupunginhallituksen jäsenten tietoon.
Virallisia selvityksiä lukemalla ja niiden avainkohtia avaamalla muillekin valkeni, että hanketta ei voitu joukkoliikennesyillä puoltaa. Kun joukkoliikennesyyt eivät olleet riittävän painavia, hanketta alettiin kutsua kaupunkikehityshankkeeksi. Hankkeen vaikutuksista annettiin liian myönteisiä tulevaisuudenkuvia ja nostamani epäkohdat koko raitiotien tarpeellisuudesta nousivat keskusteluun.

Raitiotiehanke kuivui Raision osalta kasaan viime syksynä, kun Turussa ymmärrettiin, että hanke ei menisi läpi Raision valtuustossa. Turku päätti tehdä oman ratkaisun ja pelasi varman päälle tekemällä raitiotiestä Turun oman hankkeen seudullisen hankkeen sijaan.

Asia ei vielä aivan jäänyt tuohon, vaan Turku päätti tiedustella millaisella aikataululla Raisio voisi liittyä mukaan hankkeeseen.
Raision kaupunginhallitus antoi tänään lausunnon aikataulusta. Lausunto oli sellainen, että käytännössä asiaan palataan vuosikymmenen loppupuolella.

Veroasioissa kaupunginjohtajan esitys vuoden 2020 kuntaveroksi oli 0,5 prosenttiyksikön korotus 20,25 prosenttiin ja kiinteistöverojen pitäminen ennallaan.
Vastaesityksessä esitettiin kuntaveron pitämistä nykyisellään ja ehdotus voitti äänestyksen jälkeen 5-5, yksi tyhjä puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Olin nykyisen kuntaveron kannalla.

Hallituksessa tuli esitys vakituisen asuinkiinteistön kiinteistöveron laskemiseksi 0,41 prosenttiin. Tämä esitys meni hallituksessa yksimielisesti läpi.
Seuraavaksi veroasiat käsitellään valtuustossa 9.11. mutta olen melko varma, että vasemmistopuolueet tulevat esittämään kuntaveron nostoa ja suurella todennäköisyydellä korotus menee läpi.

Kiinteistöveron lasku on kuitenkin hyvä asia. Olen koittanut saada Raision kiinteistöveroa alemmaksi koko valtuustossa olon aikani mutta asia ei ole saanut vastakaikua kuin vasta viime vuosina. Mutta hyvä, että viimein on havahduttu Raision korkeisiin asumiskustannuksiin ja saadaan kaupunkia taas hieman houkuttelevammaksi uusille asukkaille.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntavero, kiinteistövero, raitiotie

Raitiotie Raision osalta käytännössä kuopattu

Maanantai 14.10.2019 - Mika Koivisto

Turun päätös joukkoliikenneratkaisuun liittyen siirtyy aina vaan eteenpäin ja tällä hetkellä päätös on siirretty kevääseen. Ei ole kyllä tietoa, että onko kyseessä vuoden 2020 kevät vai jonkun muun vuoden kevät.

Kantani, ja Raision perussuomalaisten kanta, on ollut jo pitkään hankkeen hylkäämisen puolesta. Perusteina mm. nykyisten linja-autojen välityskyvyn riittävyys pitkälle tulevaisuuteen eli noin 2040 – 2050 -luvuille saakka.

Raitiotie/superbussi olisi heikennys suurelle osalle raisiolaisia, jos esimerkiksi tehtailta päin tullessa täytyisi vaihtaa linja-autosta toiseen välineeseen keskustassa. Lisäksi pysäkkivälit pitenisivät ja vuorovälikin olisi pitempi. Raitiotie ei myöskään poistaisi linja-autojen tarvetta, joten joukkoliikenteen käyttökustannukset nousisivat.

Olen kirjoittanut ja puhunut Raision itsenäisestä ratkaisusta joukkoliikennepäätöksen suhteen jo jonkin aikaa. Meidän ei tarvitse odottaa Turun päätöstä, vaan voimme päättää itsenäisesti asiasta ennen Turkuakin. Kenties voimme näin jopa auttaa turkulaisia päätöksenteossa.

Kaupunginhallituksen 7.10. kokouksessa sosiaalidemokraatit vihdoin ilmoittivat kantansa raitiotieasiaan ja haluavat myös asian mahdollisimman nopeasti päätöksentekoon. Näillä näkymin joukkoliikenneratkaisun selvitykseen lähtemisestä päätetään seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Voi tosin olla, että jotkut poliittiset puolueet haluavat jättää asian pöydälle viivytelläkseen väistämätöntä mutta pöytäämisellä asia siirtyisi vain seuraavaan kokoukseen.

Jos nykyisillä asetelmilla mennään asiasta päättämään, on todennäköistä, että Raisio vetäytyy hankkeesta. Saattaa olla tiukkakin äänestys mutta jos perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit ja keskusta eivät kannata hankkeeseen lähtemistä, niin se riittää.

Perjantaina 11. lokakuuta ilmestyneessä Rannikkoseudussa oli haastateltu valtuustoryhmien puheenjohtajia. Tuon jutun mukaan päätös pitäisi olla selvä ja ainoastaan vihreiden ryhmä on hankkeen takana vasemmistoliiton empiessä hiukan.

Kaiken edellä kerrotun perusteella valtuuston ja/tai kaupunginhallituksen päätöksen pitäisi olla sellainen, että Raisio ei lähde mukaan edes hankesuunnitteluun.
Tällainen tulos on myös ennen viime kuntavaaleja tehdyn vaalikonekyselyn mukainen. Kaupunkilehti Turkulainen julkaisi valitun valtuuston vaalikonevastaukset 22.4.2017 ja vastausten mukaan suurin osa nykyisistä valtuutetuista ei ole raitiotien kannalla.

Olisi perin kummallista näillä asetuksilla, jos päätös olisi jotain muuta kuin raitiotien/superbussin hylkäämistä esittävä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Raisio, joukkoliikenneratkaisu, perussuoamalaiset

Maahanmuuttoa ja ratikkaa

Perjantai 20.9.2019 - Mika Koivisto

Raision sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnassa on kaksi perussuomalaisten aloitetta käsiteltävänä 25.9. ja muutama muukin asia, mihin on puututtava lautakunnassa ja kaupunginhallituksessa ja myöhemmin ehkä valtuustossa.

Ensimmäinen aloite, johon on vastattu, liittyy Raision ja Ely-keskuksen väliseen sopimukseen pakolaisten/turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta kaupunkiin.

Aloitteessa esitetään, että Raisio neuvottelee uuden sopimuksen Ely-keskuksen kanssa ja laskee vastaanotettavien maahanmuuttajien määrän noin 1-3 henkilöön per vuosi ja lukumääriin lasketaan mukaan ns. kuntaan itsenäisesti muuttavat ja perheenyhdistämiset. Lisäksi esitetään, että tulijat sijoitetaan Raision Vuokra-asuntojen asuntoihin, jos tuolla yhtiöllä on ko. hetkellä osoittaa tulijoille asunto. Tulijat eivät saisi asuntojonossa erityiskohtelua eli etuiluoikeutta, vaan kaikkia asuntojonossa jonottavia tulisi kohdella tasapuolisesti.

Aloitteen vastaus on todella epämääräinen ja osin jopa virheellinen tai valheellinen. Vastauksessa todetaan mm. Raisioon muuttaneen vuosina 2016-2018 vain yhdeksän henkilöä Ely-sopimukseen liittyen. Väite ei pidä paikkaansa.
THL:n Sotkanetin mukaan pakolaisia tuli Raisioon em. vuosina 48 kappaletta.

Lisäksi kaupunkiin on muutettu ns. itsenäisesti vastaanottokeskuksista ja muista kunnista kokonaismäärän ollessa kolmen vuoden ajalta yli 100 henkeä. Määrä on siis noin kaksinkertainen mitä on päätetty kaupunginhallituksen päätöksessä 30.5.2016.
Selvennyksen vuoksi on mainittava, että ns. itsenäisesti muuttavien maahanmuuttajien määrään ei lasketa vaikkapa telakalle töihin tulevia ulkomaalaisia. He eivät näy tällaisissa tilastoissa, joissa käsitellään pakolaisia/turvapaikanhakoijoita/laittomia maahantulijoita.

Kaupunginhallitus on päättänyt vuoden 2016 keväällä, että Raisio vastaanottaa 60 turvapaikanhakijaa kolmelle vuodelle jaettuna. Vastaanotettavien määrään lasketaan mukaan ns. itsenäisesti muuttaneet ja perheenyhdistämistapaukset. Samalla päätettiin, että tulijat sijoitetaan Raision Vuokra-asuntojen asuntoihin.
Tällä sijoituspäätöksellä oli tarkoitus lopettaa välivuokrauksen käyttö ja varmistaa se, että vuokra-asuntoja jäisi myös raisiolaisten nuorten ja muiden tarvitsijoiden saataville kohtuuhintaan.

Toinen aloite liittyy vetovoimatekijöiden selvittämiseen, jotka aiheuttavat humanitaarista maahanmuuttoa Raisioon. Lisäksi aloitteessa pyydetään selvittämään onko vastaanotetut pakolaiset sijoitettu RaVu:n asunoihin, kuten kaupunginhallituksen 30.5.2016 päätöksessä on päätetty.

Kuten johtavan sosiaalityöntekijän vastauksesta voi lukea, päätöstä ei ole noudatettu. Ehkä ei ole ymmärretty mitä päätös tarkoittaa tai sitten on jostain syystä toimittu päätöstä vastaan raisiolaisten vahingoksi.
Kun päätöstä tehtiin, oli tarkoituksena varmistaa, että tulijoita ei ole enempää kuin on mahdollista sijoittaa vapautuviin asuntoihin. Tämän päätöksen noudattaminen olisi varmistanut sen, että tulijoiden määrät olisivat todennäköisesti pysyneet alle 20 henkilön per vuosi, kuten oli päätetty.

Sosiaalityöntekijät ovat omavaltaisesti tulkinneet ja soveltaneet kaupunginhallituksen päätöstä ja ottaneet kaupunkiin enemmän turvapaikanhakijoita kuin mitä olisi ollut mahdollista asuttaa vapaiden ja sopivien vuokra-asuntojen puitteissa.
Oikea toimintatapa olisi ollut noudattaa päätöstä ja ottaa vastaan vain sen verran turvapaikanhakijoita kuin olisi ollut mahdollista sijoittaa juuri sillä hetkellä vapaana oleviin asuntoihin. Nyt on menty tekemään välivuokraussopimuksia(?) yksityisten vuokranantajien kanssa ja samalla aiheutettu vuorien nousua ja pulaa asunnoista mm. raisiolaisille nuorille.

Tämänkään aloitteen vastauksessa ei ole oikeastaan ollenkaan vastattu kysymykseen, vaan vastaus on sisällöltään tyypillistä monikulttuurisuusliturgiaa.
Vastauksessa mm. todetaan, että Raision etuna on saada uusia asukkaita. Näinhän ei todellakaan ole Raision tai minkään muunkaan kunnan osalta, jos kyse on humanitaarisesta maahanmuutosta. Humanitaarinen maahanmuutto lisää kunnan menoja ja aiheuttaa pahimmillaan vakavampiakin ongelmia.

Näiden kahden aloitteen vastauksiin tullaan puuttumaan ja tavoitteena on vähentää turvapaikkaturistien vastaanottoa Raisioon.

Lautakunnan listalla on lisäksi mm. sosiaalisen asumisen toimintasuunnitelmaa ja Olkkarin toiminnan vakinaistamista. Koko esityslista.

Raisiossa on sosiaalisen asumisen asuntoja noin 130 kappaletta. Määrä on noin viisinkertainen esimerkiksi Naantaliin ja Kaarinaan verrattun.
Toimenpiteenä tai tavoitteena pitäisi olla, että asuntojen määrää saataisiin vähennettyä verrokkikuntien tasolle. Nyt kuitenkin johtava sosiaalityöntekijä ehdottaa tässä(kin) tapauksessa, että resursseja tulisi lisätä.
Resurssien lisäys tässä asiassa taas tarkoittaisi sitä, että tulisi entistä enemmän asiakkaita sosiaalisen asumisen pariin. Eli taas vetovoimatekijä, jollaisia emme halua lisää.
Näiden virkamiesten ajatusmaailma on jotenkin takaperoinen normaaliin ihmiseen verrattuna. Ensiksi aiheutetaan ongelma ja kun ongelma on tarpeeksi paisunut, niin ehdotetaan korjaustoimenpiteeksi lisää resursseja itseaiheutettuun ongelmaan.

Esityslistalla oli vielä se Olkkariasia. Tämäkin hanke lähti määräaikaisuudesta mutta kuinka ollakaan, nyt ollaan taas lisäämässä menoja tekemällä hankkeesta pysyvä. Ronald Reagan aikoinaan totesi jotenkin niin, että hallinto ei koskaan vapaaehtoisesti pienennä kokoaan ja julkinen virasto/hanke on lähinnä ikuista elämää tällä maapallolla.
Niin siis tässäkin. Kun lukee esittelytekstiä ja liitettä, niin en näe koko hankkeessa mitään sellaista miksi sitä pitäisi jatkaa. Samat asiat ovat saavutettavissa kirjastossa.

Ratikka-asiaa sen verran, että Turun Sanomien toimittaja soitti ja kysyi Raision perussuomaisten valtuustoryhmän mielipidettä raitiotiehen.
Vastasin, että emme kannata hanketta ja olemme olleet tällä linjalla vuosia. Kerroin myös, että emme ole kategorisesti hanketta vastaan mutta tällä hetkellä asia ei ole Raisiolle ajankohtainen.
Eli ei siis kannata ihmetellä, jos en ole tyrmännyt hanketta ikuisesti. Mutta näillä näkymin Raisiolla ei ole tarvetta raitiotielle ainakaan pariin kymmeneen vuoteen. Näistä raitiotieasioista ja laskelmista löytyy aiempia kirjoituksia tästä blogista.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, raitiotie, ratikka

Ei raitiotietä Raisioon

Tiistai 30.4.2019 - Mika Koivisto

Joukkoliikenteen päätökset siirtyivät Turussa elokuulle ja ilmeisesti myös Raisiossa päätöksiä lykätään syksyyn.

Olen puhunut Raision päätöksestä ja ajankohdasta mm. hallituksen puheenjohtajan kanssa ja todennut, että meidän on nyt aika tehdä omat ratkaisut ilman Turun aikatauluja. Joko niin, että päätös tulee hallituksen pöydälle tavanomaisia reittejä pitkin tai sitten perussuomalaiset tekevät asiasta valtuustoaloitteen.

Kun lukee raitiotiestä kertovia uutisia ja kannanottoja, niin niissä mainitaan Raision osallistuminen varmana kuin se päätös osallistumisesta olisi jo nuijittu pöytään. Näin ei ole eli Raisiossa ei ole tehty päätöstä osallistua raitiotiehankkeeseen.

Siksi Raision tulisi nyt selväsanaisesti kertoa Turun päättäjille, että me emme ole osallistumassa tällä hetkellä raitiotien rakennussuunnitelmiin. Kertomalla oman kantamme voisimme samalla auttaa turkulaisia päättäjiä päättämään ja koko hanke ehkä haudattaisiin toistaiseksi liian kalliina investointina.

Raisiossa perussuomalaiset ovat olleet jo vuosia sitä mieltä, että hanke on liian kallis Raisiolle, eikä tuo parannuksia nykyiseen liikennöintiratkaisuun verrattuna.

Muista puolueista voin arvioida vasemmistoliiton ja vihreiden olevan raitiotiehankkeen takana. Keskusta ei ole hankkeen takana. Kokoomus ja sosiaalidemokraatit ovat ilmeisesti jakautuneet ryhmien sisällä mutta muutamien kanssa keskusteltuani voisin veikata, että kumpikaan puolue ei tule kannattamaan raitiotiehankkeeseen osallistumista.

Turussa kaupunginjohtaja Arve siis siirsi ratkaisun elokuulle ja luulen, että hän yrittää vain pelata aikaa ja saada riittävän määrän kannattajia hankkeen taakse. Ehkä Arvekin tietää, että Raisiosta kannatusta ei ainakaan tällä hetkellä löydy ja siksi päätöstä pitää viivyttää viimeiseen asti ja odottaa jotain ihmettä tapahtuvaksi.

Näillä näkymin Raisio ei tule osallistumaan hankkeen suunnitteluun ja kustannuksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, Turku, Raisio, joukkoliikenne

Vanhusten palveluille valvoja tai asiamies

Maanantai 25.3.2019 - Mika Koivisto

Esitin alla olevan Raision perussuomalaisten aloitteen Raision valtuustossa 25.3.

Valtuustoaloite

Suomessa on julkisuudessa keskusteltu vanhustenhoidon huonosta tasosta joissain palveluasumisyksiköissä ja siitä kuinka kuntien yksityisiltä hoivayrityksiltä ostamia palveluja ei ole kunnolla kyetty valvomaan.

Varsinais-Suomessakin on paljastunut laiminlyöntejä hoitajien määrässä joissain tehostetun palveluasumisen yrityksissä. Lisääkin epäkohtia todennäköisesti paljastuisi, jos Aluehallintovirastolla olisi enemmän resursseja käytössä.

Perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että kun yhteiskunnan rahaa käytetään suuria summia palvelujen ostoon, niin tarvitaan järjestelmällistä ja tehokasta seurantaa ja valvontaa kaupungin puolelta. Valvontaa tarvitaan, jotta vanhuksillemme tarjotaan sellaista palvelua, jota olemme sopimuksissa sopineet.

Esitämme, että Raisiossa selvitetään tarve kunnan omalle vanhusten palveluita valvovalle viranhaltijalle, joka valvoisi raisiolaisten asiakkaiden ja kaupungin etua ostopalveluiden osalta.

Raisiossa 25.3.2019

Raision perussuomalaiset

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, vanhustenhoito

Valtuustoaloite lasten ja nuorten turvallisuudesta

Tiistai 29.1.2019 - Mika Koivisto

Tein Raision valtuustossa aloitteen lasten ja nuorten turvallisuuteen liittyen. Oma valtuustoryhmämme oli aloitteen takana esityshetkellä. Saattaa olla, että aloitteeseen tuli muutama nimi sen jättämisen jälkeen mutta tuskin löytyy nimiä kaikkien puolueiden edustajista.

Kun Oulun tapaukset nostivat vihdoin maahanmuutosta johtuvat ongelmat ja rikokset hetkeksi puheisiin, niin monet muut puolueet tulivat julkisuuteen ja puhuivat siihen malliin, että maahanmuuton synnyttämille ongelmille tehtäisiin jotain.

Ehkäpä muiden puolueiden ulostulot olivat vain puheita. Muut puolueet eivät pidä edelleenkään maahanmuuttajien aiheuttamia rikoksia suurena ongelmana. Suurempi ongelma tuntuu olevan se, että Perussuomalaiset tuovat ongelmat esiin ja vaativat toimia rikosten vähentämiseksi.

Nyt esitetystä aloitteesta kannattaisi kaupungin ottaa kaikki irti ja laittaa prosessit tällaisen asian suhteen kuntoon, kun melko todennäköisesti kuitenki asia tulee eteen enemmin tai myöhemmin.


Valtuustoaloite lasten ja nuorten turvallisuudesta

Julkisuuteen on tullut tieto Oulun laajasta ja vakavasta seksuaalirikosten sarjasta, jossa uhreina on ollut alaikäisiä tyttöjä ja epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sarani kertoi haastattelussa, että Oulussa paljastuneet epäillyt törkeät lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat vain jäävuoren huippu. Tästä syystä asiaan tulisi suhtautua Raisiossa erittäin vakavasti.

Oulussa muunkielisten osuus on väestöstä noin neljä prosenttia. Raisiossa muunkielisten osuus on reilusti yli seitsemän prosenttia ja jatkuvasti kasvussa. Meidän lähes kaksinkertainen osuus muunkielisistä tarkoittaa sitä, että myös riski joutua hyväksikäytetyksi on korkeampi.

Raisiossa olisi hyvä selvittää hyväksikäyttötapaukset ja yritykset perinpohjaisesti. Selvitetään harjoitetaanko kouluissa ja päiväkodeissa vastaavanlaista toimintaa kuin esimerkiksi Oulussa eli viedään aikuisia maahanmuuttajataustaisia miehiä tutustumaan lapsiin. En halua uskoa, että Raisiossa olisi toimittu näin typerästi ja lapsenuskoisesti mutta kun nykyinen monikulttuurisuusagenda on pesiytynyt syvälle yhteiskunnan rakenteisiin, niin kaikki voi olla mahdollista.

Esitämme, että selvitetään: Onko Raisiossa ollut turvapaikanhakijoiden tms. järjestettyjä vierailuja kouluihin ja päiväkoteihin? Jos on ollut, niin jatkuuko ko. toiminta edelleen ja mitä on tehty vierailujen lopettamiseksi?

Mitä toimenpiteitä tehdään, ettei vastaavanlaista pääse tapahtumaan Raisiossa ja että tapaukset eivät myöskään jää piiloon?

Onko nuorisotiloissa valvontaa, jotta aikuiset miehet eivät käy tiloissa vaanimassa alaikäisiä uhreja?

Lisäksi esitämme, että kaupunki järjestää tiedotustilaisuuksia eli turvallisuusinfoja kouluissa oppilaille ja oppilaiden vanhemmille yhdessä poliisin kanssa liittyen mm. Oulussa ilmi tulleisiin rikoksiin.

Raisiossa 28.1.2019

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, turvallisuus, maahanmuuttajat, Oulu, hyväksikäyttö

Nykyinen joukkoliikenneratkaisu riittää Raisiossa pitkälle

Lauantai 5.1.2019 - Mika Koivisto

Mielenkiintoinen selvitys joukkoliikennevälineiden välityskyvyistä ja välityskyvyn tarpeista eri reiteillä liittyen Turun joukkoliikenneratkaisuun.

Vielä mielenkiintoisempaa on selvityksen anti Raision osalta.

Tällä hetkellä linjalla Raisio - Kauppatori suurin matkustajakuormitus aamu- ja iltapäivällä on noin 280-315 matkustajaa/tunti/suunta. Tuostakin taitaa suurin osa olla välillä Kauppatori - Raunistulan koulu, kuten raportin ennusteessa mainitaan.

Telibussin kapasiteetti löysästikin laskettuna on 60-70 matkustajaa ja teoreettinen enimmäisvälityskyky 80-90 matkustajaa. Jos lasketaan tuolla alimmalla luvulla eli 60 matkustajaa ja kymmenen minuutin vuorovälillä, niin välityskyky on silloin 360 matkustajaa/tunti/suunta. Riittää siis paremmin kuin hyvin.

Jos vuoroväliä lyhennetään viiteen minuuttiin ja kasvatetaan matkustajamäärää per bussi maltillisesti ja oletetaan määrän olevan 70 matkustajaa, niin välityskyky olisi silloin 840 matkustajaa/tunti/suunta

Selvityksen mukaan Raisiolle riittäisi nykyinen telibussi vielä 2050-luvulle saakka, jos vuosittainen kasvu matkustajamäärissä on noin 2 %. Jos matkustajamäärien kasvu olisi huomattavasti väestönkasvua nopeampaa eli 3,7 % vuodessa, niin telibussi riittäisi Raision osalta hyvin 2040-luvulle.

Raitiotietä, ja superbussia, tarvittaisiin vasta, jos matkustajamäärät kasvaisivat niin paljon, että matkustajia olisi vähintään noin 1000/tunti/suunta.

Nyt viimeistään Raisiossa voitaisiin tehdä suoraselkäisesti itsenäinen päätös joukkoliikenteen osalta, eikä tunkea päätä hiekkaan kuin kamelikurki ikään. Odotan raisiolaisilta päättäjiltä selkärankaa tehdä kerrankin päätös ilman, että seistään Turun selän takana ja syytetään muita, kun mentiin ajopuuna mukana.

Selvityksessä on toinenkin mielenkiintoinen asia koskien Itäharjun Tiedepuiston alueen väestönkasvua. Jos alueelle halutaan 3180 uutta asukasta vuoteen 2035 mennessä, edellyttää tuollainen kasvu noin neljän kerrostalon rakentamista vuosittain vuosien 2020-2035 aikana.

Olen samaa asiaa sivuten joskus kirjoittanut täällä blogissa tai Facebookissa, että jos Raisioon tulee 40-50 maahanmuuttajaa vuodessa, niin se vaatii aina uuden kerrostalon tulijoille. Ja jos taloja ei rakenneta, niin se tarkoittaa sitä, että vuokrat nousevat ja oma nuoriso joutuu muuttamaan muualle vieraiden tieltä.

Mutta tuo selvityksen laskelma tarkoittaa myös sitä, että Raision väestönkasvu tuskin tulee olemaan kovin merkittävää ja ei ainakaan sellaista, että pikaraitiotietä tai superbussia tarvitsisimme aivan lähiaikoina.
Pienellä laskemisella voidaan todeta, että jos Raision odotetaan kasvavan tuollaiseksi 30 000 asukkaan kaupungiksi vaikkapa tuohon vuoteen 2035 mennessä, niin vuosien 2020-2035 aikana pitäisi tänne rakentaa noin 100 kerrostaloa eli keskimäärin melkein seitsemän taloa vuodessa.
Ei pojat onnistu meillä.

Tällä hetkellä Raisiossa on rakenteilla muistaakseni 4 kerrostaloa ja jo nyt rakennuttajat parkuvat, että ei kannata rakentaa ja kohteet on muutettava vuokrakohteiksi ja valtiota huudetaan mukaan yritysten taseidenparannustalkoisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, pikaraitiotie, raitiotie, superbussi

Valtuustossa aloitteita maahanmuuttoon

Tiistai 11.12.2018 - Mika Koivisto

Valtuuston kokouksessa 10.12. perussuomalaisilta kaksi aloitetta liittyen maahanmuuttoon.

Raisio on tunnetusti humanitaarisen maahanmuuton suuri kunta.
Olemme olleet valmiit jopa ajamaan taloutemme kiville, kunhan vaan mikään ei lopeta alati kasvavaa humanitaarista muuttoa kuntaan.

Minun ja perussuomalaisten mielestä Raision päämääränä ja visiona tulisi olla turvallinen ja suomalaisia perheitä kiinnostava muuttokohde.

Suuri määrä humanitaarista maahanmuuttoa kuntaan tarkoittaa mahdollisesti heikentynyttä turvallisuustilannetta, heikentyvää taloutta, ja on tekijä, mikä vaikeuttaa uusien veronmaksajien houkuttelemista kuntaan.

Vaikka Raision ja Ely-keskuksen välillä tehtyä sopimusta humanitaaristen maahanmuuttajien määristä onkin saatu muutettua hieman parempaan suuntaan raisiolaisten eduksi, niin muutos ja sopimuksen valvonta ei ole vielä riittävää.

Kuntaan muuttaa jatkuvasti paljon ns. itsenäisesti kuntaan muuttavia humanitaarisia maahanmuuttajia. Tuollainen muuttoliike on seurausta siitä, että kuntaan on jo keskittynyt suuri määrä maahanmuuttajia joistain tietyistä kulttuureista tai etnisistä ryhmistä ja uudet tulijat haluavat muuttaa kaltaistensa joukkoon.

Tällainen johtaa itseään ruokkivaan kierteeseen ja lisää edelleen ns. itsenäistä muuttoa.

Emme voi suoraan estää tuota ns. itsenäistä muuttoa kuntaa, mutta meidän tulisi vähentää sopimusperusteista maahanmuuttoa kuntaan niin minimimäärään kuin mahdollista.

Liiallinen määrä maahanmuuttajia voi aiheuttaa sen, että tulijat eristäytyvät omiensa pariin ja käyttäytyvät kulttuurinsa mukaan, eivätkä integroidu suomalaiseen kulttuuriin.

Kaupungille tilanne on kestämätön taloudellisessa mielessä, koska tulijat käyttävät paljon palveluita mutta kaupungin tulot eivät lisäänny. Voi jopa käydä niin, että kantasuomalaiset muuttavat pois tai ainakaan uusia veronmaksajia ei helposti kuntaan enää muuta, jos kaupungilla on maahanmuuttajakaupungin maine.

Vastaavanlaisia aloitteita ollaan ennenkin tehty, mutta ehkä aika ja yhteiskunta on nyt kypsempi tarvittaville toimenpiteille.

Kaksi uusinta aloitetta linkissä.

Ja tuosta suoraan aloite 1 ja aloite 2. Aloite 2 liittyy vetovoimatekijöiden selvittämiseen.
Aloite 1 liittyy ikuisuuskysymykseen Raisiossa eli kaupungin ja Ely-keskuksen väliseen sopimukseen humanitaaristen maahanmuuttajien määrään.
Perussuomalaiset on jo vuodesta 2013 yrittänyt vähentää määrän lähelle nollaa mutta muut puolueet eivät ole vielä täysin sisäistäneet maahanmuuton kustannuksia kaupungille ja siksi empivät tukemistamme.
Mutta pientä edistystä asian suhteen on vuosien sitkeän työn jälkeen saavutettu ja ehkä pääsemme taas askeleen lähemmäs tavoitetta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Mielipidekirjoitus seudullisesta joukkoliikennehankkeesta

Torstai 1.11.2018 - Mika Koivisto

Kirjoitin mielipidekirjoituksen seudullisesta joukkoliikennehankkeesta ja Raision osallisuudesta hankkeeseen.

Kirjoitus on luettavissa seuraavissa lehdissä:

Turun Seutusanomat
Lue tästä

Rannikkoseutu (luettavissa vain tilaajille)
Lue tästä

Turun Sanomat
Lue tästä

Kun Raision talousarviota on nyt käsitelty kaupunginhallituksessa, niin tiedän olevani oikeassa mielipiteeni kanssa.

Näinkin pienelle kunnalle tuollaiseen hankkeeseen mukaan lähteminen olisi pelaamista suurella riskillä. Jos ja kun hankkeen todelliset kustannukset karkaavat ja joukkoliikenteen liikennöintikulut kasvavat, niin se olisi Raision menoa ja kuntaliitos Turkuun väistämätön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, raitiotie, superbussi

Joukkoliikenneratkaisusta

Lauantai 10.2.2018 - Mika Koivisto

Seudullista joukkoliikenneratkaisua on puitu lehdissä, sekä Turun ja Raision kaupunginhallituksien tiedotustilaisuudessa.

Raision Perussuomalaiset ovat tuoneet esiin raitiotien korkeita rakentamiskustannuksia esiin jo vuodesta 2012-2013, ja onkin mukavaa huomata, että muutkin puolueet Raisiossa ovat nykyään samoilla linjoilla kanssamme.

Tosin vielä on vääntämistä myös toisen huonon vaihtoehdon eli superbussin järkevyydestä ja soveltuvuudesta raisiolaisille.

Superbussivaihtoehto on myös kallis ratkaisu, vaikka ei yhtä katastrofaalisen kallis kuin raitiotie. Mutta kallis kuitenkin, koska seutuliikenne pysyisi vielä osittain mukana kuvioissa ja superbussin kustannukset tulisivat uutena lisänä vanhojen maksujen päälle.

Raisiolaisille superbussi tarkoittaisi siis enemmän kustannuksia, vähemmän pysäkkejä ja harvempia vuorovälejä. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta, eihän?

Raisioon tulisi suunnitelman mukaan pysäkki keskustaan, kaupungintalolle ja Huhkolle. Eli vain kolme pysäkkiä. Keskustasta Lumparlan suuntaan tilanne olisi sellainen, että seutuliikennettä täytyisi ajaa kuten nykyään, mutta Turkuun jatkavat joutuisivat vaihtamaan bussia keskustassa.

Näen tuollaisen toiminnan aika huonona ratkaisuna, varsinkin jos Raision keskustaan tulisi tuon seurauksena jonkinlainen bussiterminaali vaihtoja ja kääntöjä varten.

Jos tänä keväänä asiasta pitää päättää, niin olen sitä mieltä, että meidän ei pitäisi tässä vaiheessa lähteä mukaan kumpaankaan (raitiotie/superbussi) hankkeeseen. Raisiolla on edessään E18 tien kanssa erittäin suuret projektit ja nyt meidän tulisikin keskittyä tuon hankkeen läpiviemiseen. Kun tiehanke on mallillaan, voimme sitten katsoa minkälaista ratkaisua tarvitsemme joukkoliikenteen kanssa.
Todennäköisesti kaistojen lisääminen Raisiontielle on järkevin ja kustannustehokkain ratkaisu raisiolaisten kannalta.

P.S. Hiukan ollut kirjoitusten kanssa hiljaisempaa mutta samojen vanhojen asioiden kanssa edelleen väännetään aina tilaisuuden tullen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, joukkoliikenne, raitiotie, superbussi

Kustannuslaskelmia uuden selvityksen pohjalta

Perjantai 9.6.2017 - Mika Koivisto

Suomen Perusta -ajatuspajan uusin julkaisu pureutuu maahanmuuton taloudelliseen puoleen.
Julkaisussa todetaan, että maahanmuutto laskee palkkoja, laskee elintasoa ja lisää tuloeroja.

Raportissa oli sivulla 55-56 kerrottu näin: "Kun kuntien menoja (kokonaismenoja, tai vaihtoehtoisesti sosiaali- ja terveysmenoja tai koulutusmenoja) selitetään ulkomaalaistaustaisen väestön osuudella sekä joukolla taustamuuttujia päädytään siihen, että menojen ”jousto” (suhteellisten muutosten osamäärä) väestöosuuden suhteen on noin yksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaistaustaisten osuus nousee vaikka nollasta 10 prosenttiin, kunnan asukasta kohden menot kasvavat 10 %".

Tuon mukaan käytin laskelmassa kunnan nettokustannuksia per asukas ja ulkomaalaisväestön prosenttiosuutta. Jos olisin käyttänyt muun kielisten määrää, niin summat olisivat kasvaneet huomattavasti. Ulkomaalaisten prosenttiosuudella laskettuna lopputulema on siis varovainen laskelma.

Luvut otettu THL:n Sotkanetistä eli tuolta.

Lasken esimerkkinä Turun kustannuksia ja Raision kustannukset on mainittu tuon jälkeen samalla tavalla laskettuna.
Turussa kunnan nettokustannukset per asukas vuonna 2015 on 5529,9e ja ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 6,2 %. Virenin väittämmän mukaan kustannukset ilman ulkomaalaisväestöä olisivat siis 5529,9e/1,062 = 5207,06 e/asukas.
5529,9e-5207,06 = 322,8 e/asukas. Tuon mukaan ulkomaalaisten aiheuttama menolisäys Turussa per asukas olisi vuonna 2015 ollut 185908 x 322,8e = 60 011 102,4 euroa. Raisiossa vastaava summa on noin 5,1 miljoonaa euroa samalla tavalla laskettuna.
Tuo kyllä osuu samoille lukemille, mitä on aiemminkin tullut ynnäiltyä.
Turussa yhden veroprosenttiyksikön tuotto on ollut noin 28 miljoonaa euroa. 60 miljoonan kustannus maahanmuutosta tarkoittaa kunnallisveroprosentissä noin kahden prosenttiyksikön kustannusvaikutusta.

Raisiossa yksi veroprosenttiyksikkö tarkoittaa noin neljän miljoonan euron lisäystä veropottiin eli me raisiolaiset maksamme noin 1,25 - 1,5 prosenttia enemmän kunnallisveroa, koska osa päättäjistä haluaa meidän maksavan enemmän veroa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuuton kustannukset, Raisio, Turku

Puolueiden eroista Raisiossa

Perjantai 31.3.2017 - Mika Koivisto

Vaalien alla puolueilla on samansuuntaisia ajatuksia ja suunnitelmia kuntalaisten parhaaksi mutta erojakin löytyy. Esimerkiksi perussuomalaiset haluavat järkevää keskustelua maahanmuuton kustannuksista ja tolkkua turvapaikanhakijoiden määriin.

Maahanmuuttokysymyksiä ei ole Raisiossa nostettu keskusteluihin ennen vaaleja, koska muut puolueet välttelevät asiasta puhumista. Onhan kiusalliset asiat helpompi suhmuroida "kuntoon" muutaman puolueen kesken vaalien jälkeen julkisuudesta välittämättä.

Yksi ajankohtainen maahanmuuttoon liittyvä asia on esimerkiksi kuntiin sijoitettavien maahanmuuttajien kuntapaikkojen määrän nostaminen. Tällainen asia on Ely-keskusten ajettavana mutta tuota ei tietenkään ole haluttu tuoda kuntiin päätettäväksi ennen vaaleja, koska yksikään täysjärkinen ehdokas ei moiseen suostuisi äänestäjien reaktioiden takia.

Kuntapaikkojen määrän nosto merkitsee mm. sitä, että kaupungin on osoitettava asunnot kaikille tulijoille. Maahanmuuttajat menevät tässä tapauksessa asuntojonossa suoraan kärkeen jonon ohi ja raisiolainen asunnonhakija jää edelleen odottamaan omaa asuntoaan. On turha miettiä miksi Raisiossa ei ole tarpeeksi vuokra-asuntoja vapaana ja miksi asuntojen vuokrat ovat korkealla tasolla.

Tähän voisi ottaa esimerkin Raision nykytilanteesta. Jos kunta on sopinut 20 henkilön kuntapaikoista vuodessa, tarkoittaa tuo asuntoina jo pientä kerrostaloa. Tuohon päälle vielä perheiden/sukujen yhdistämiset ja ns. itsenäinen muutto vastaanottokeskuksista kuntiin, niin tarvitaankin jo iso kerrostalo vuodessa. Edellä mainittu on syy pulaan vuokra-asunnoista ja kovaan vuokratasoon.

Tuota yllä olevaa eivät vasemmistoliiton, tai tuskin muiden puolueiden, edustajat ymmärrä vaikka sen heille yrittäisi kertoa. Aina he vain jaksavat valittaa kuinka heidän lapsensa tai lapsenlapsensa eivät löydä Raisiosta asuntoa tajuamatta itse aiheuttaneensa tilanteen.

Raision perussuomalaiset on allekirjoittaneen johdolla ollut erittäin aktiivinen maahanmuuttoasioissa Raisiossa. Jos jonkin asian käsittelyyn on liittynyt maahanmuutto, niin olen tilaisuuteen tarttunut ja kertonut mahdollisista kustannusvaikutuksista.

Maahanmuuton vaikutus on ollut huomattava Raision talouteen ja tulee olemaankin. Nyt ei puhuta kymmenistä tai sadoista tuhansista euroista per vuosi, vaan miljoonista euroista ja nuo eurot ovat pois kunnan muista palveluista.

Kärjistäen voisikin sanoa, että veroeurojasi käytetään mieluummin nuorten maahanmuuttajamiesten tarpeisiin kuin esimerkiksi vanhusten suihkupalveluihin. Tämäkö on hyvää taloudenpitoa ja asukkaista huolehtimista?

Perussuomalaisilla on maahanmuuttoon selkeä kanta - seis haittamaahanmuutolle. Voimme lopettaa haittamaahanmuuton kuntaan ja yhdenkään kuntalaisen palveluista ei tuon takia jouduta leikkaamaan. Sinäkin äänestäjänä voit olla varma, että veroeurosi tullaan käyttämään ennemmin vanhusten hoitoon kuin nuorten turvapaikanhakijamiesten viihdyttämiseen.

Perussuomalaisia äänestämällä voit olla varma, että maahanmuuton kustannukset kuntataloudelle pysyvät keskusteluissa ja niille myös yritetään tehdä jotain. Perussuomalaiset sitoutuvat edistämään raisiolaisten etua ja hyvinvointia. Maailmanparannus ei kuulu kuntavaaliohjelmaamme.

Mika Koivisto, Raision perussuomalaiset valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset, maahanmuutto

Vaalikoneet ja lupaukset

Tiistai 28.3.2017 - Mika Koivisto

Luin Rannikkoseudusta (28.3.) jutun, jossa kerrottiin vaalikonevastauksista ja siitä, että millaisilla prosenteilla jotain tiettyä asiaa oli vastaajat kannattaneet.

Todella suurella prosentilla oli kannatettu esimerkiksi vapaa-ajan keskuksen rakentamista Haunisten altaalle. Samoin oli kannatettu korkeatasoisen maauimalan rakentamista Ulpukan yhteyteen ja tietysti kaupungin pitäisi vielä rakentaa Hahdenniemeenkin paviljonki.

Aikamoista peliä verorahoilla pelataan näin vaalien alla, koska mikään em. hankkeista tuskin toteutuisi ihan pienellä rahalla, vaan kustannuksia kertyisi miljoonia.

Haunisten allas vapaa-ajan keskuksen paikkana ei välttämättä enää toimi, koska altaan pinta ei pysy korkealla kuin altaaseen vettä pumppaamalla.

Ulpukassa taas odottaa jo mittava remontti ja voi hyvinkin olla, että rahaa ko. laitoksen remontointiin ei edes ole puhumattakaan korkeatasoisen maauimalan rakentamisesta uimahallin yhteyteen.

Vastauksista voi päätellä sen, että vallan tavoittelussa näyttää olevan sallittua vastata vähän mitä sattuu. Siinä ei paljoa paina totuus tai kustannukset, kun haetaan henkilökohtaista glooriaa ja valtaa puolueelle.

P.S. Ja ehdokasnumerokin oli väärin mainoksessa. Oikea numero on 50.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalikone, Rannikkoseutu, Raisio

Muutamia ajatuksia ja menneen kertausta

Torstai 16.3.2017 klo 17.29 - Mika Koivisto

Vaaleissa kaikilla puolueilla on samankaltaisia ohjelmia ja tavoitteena on tehdä kunnasta entistä parempi paikka asukkaille. Tavoitteista ollaan yleensä samaa mieltä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Erot puolueiden välillä tulevat esiin asioiden painotuksessa ja keinoissa siitä, miten tavoitteisiin pyritään.
Perussuomalaisten tavoitteena tulevalla valtuustokaudella on edelleen raisiolaisten edunvalvonta. Tämän tavoitteen täytyy olla mielessä, kun päätöksiä pohditaan ja tehdään. Näin toivoisin olevan jokaisen puolueen ja ehdokkaan kohdalla, mutta kokemuksesta tiedän, että näin hyvin asiat eivät ole. Mikäli Raisiossa olisi aina pidetty mielessä kuntalaisten etu, taloutemme olisi paremmalla mallilla ja siten myös palvelut olisivat parempia.
Kuntapäättäjien tehtävänä ei ole itsensä tekeminen tykö kuntalaisten rahoilla. Päättäjien kuuluisi myös huolehtia siitä, että virkamiehet eivät sekoita omia ideologioitaan tekemisiinsä toimiessaan kuntalaisten palvelijoina ja käyttäessään kuntalaisten rahoja.
Kuntavaaleissa ei päätetä valtakunnan asioista, vaan raisiolaisten elämää koskevista asioista. Valtuutetut tulevat päättämään siitä miten raisiolaisten rahoja käytetään seuraavien neljän vuoden aikana. Valtuutetut päättävät kunta- ja kiinteistöveroista ja siitä, minne nuo verot kohdennetaan. Kohdennetaanko rahaa raisiolaisten palveluihin vai laitetaanko yhteisestä potista enemmän rahaa johonkin muuhun toimintaan?
Tällä hetkellä kunnissa käydään kilpailua uusista asukkaista ja esimerkiksi omakotitontteja on runsaasti tarjolla. Kun mahdollinen uusi kuntalainen valitsee uutta kotikuntaansa, hän varmasti askarruttaa asuinalueen rauhallisuus. Myös hyvämaineiset koulut saattavat olla tärkeitä. Lisäksi maksettavien verojen määrä kiinnostaa, sekä palvelut, joita maksetuilla veroilla saa vastineeksi. Kun edellä mainitut asiat ovat kunnossa, olemme uusille veronmaksajille houkutteleva asuinkunta.
Jos Raisiossa jatketaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamista samaa tahtia kuin menneinä vuosina, voi tuloksena olla se, että meille ei muutakaan uusiksi asukkaiksi nettomaksajia. Vaarana on, että Raisio joutuu sellaiseen kierteeseen, missä muuttajat ovat enimmäkseen kuntapaikan saaneita turvapaikanhakijoita. Tuollainen muuttoliike johtaisi kunnan talouden rapautumiseen, verojen korotuksiin ja palveluiden leikkaamisiin. 
Jo tällä hetkellä kustannusarvio turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista Raisiossa on muutamia miljoonia vuodessa ja uusia menoja syntyy joka vuosi joitain satoja tuhansia euroja vanhojen menojen päälle. Tavoitteenamme on edelleen puuttua maahanmuuttoasiaan ja saada menojen kasvu kuriin.
Perussuomalaisten toimia ja vaikutuksia valtuustokaudella.
Kaupunginhallituksen nykyinen päätöksentekokyky ja toiminta ovat kokeneiden kuntapäättäjien mielestä hyvällä mallilla. Tämä on mielestäni seurausta siitä, että vasemmistolla ei ole Raisiossa ollut enemmistöä tällä valtuustokaudella ja päätöksentekokulttuuri on muuttunut keskustelevammaksi junttaamisen sijaan. Perussuomalaisilla on ollut tasapainottava vaikutus kaupunginhallituksen toimintaan.
Vihreät muistivat mielipidekirjoituksessaan väärin mm. intervalli- ja päivätoiminnan järjestämisen Kerttulakodissa. Idea toiminnan jatkamiseksi tuli perussuomalaisten Leila Myllyojalta. Hän oli toiminnan jatkamisesta puhunut jo lautakunnassa ja perussuomalaiset olivat valmiit valtuuston kokouksessa palauttamaan Kerttulakodin asian takaisin valmisteluun, jos intervalli- ja päivätoiminnan järjestämisestä ei olisi päästy hyväksyttävään lopputulokseen. Valtuuston kokouksen yhteydessä asiasta neuvoteltiin puolueiden kesken ja päätökseen lisättiin ponsi toiminnan jatkamisesta.
Vanhemman väestön toimintakyvyn parantamiseen liittyy myös perussuomalaisten aloite +65-kortin käyttöönotosta uintikeskuksessa.
Olemme tuoneet keskusteluihin maahanmuuton aiheuttamat huomattavat kustannukset kaupungille ja kustannusten vaikutukset talouteen.
Raision perussuomalaiset ovat ainoana puolueena yrittäneet saada tolkkua turvapaikanhakijoiden määriin Raisiossa. Olemme tuoneet ennen vaietun asian keskusteluihin mm. kaupunginhallituksessa. Tosiasioilla sekä laskelmilla asiassa on saatu aikaan järkevää keskustelua muiden puolueiden kanssa ja yhteistyöllä muiden kanssa vastaanotettavien määriin on saatu jonkinlaiset rajat aiemman avoimen sopimuksen sijaan. 
Perussuomalaiset ovat puolustaneet kuntalaisten etuja asioissa, joissa vastakkain ovat olleet monikansallisen pörssiyhtiön etu ja raisiolaisten veronmaksajien etu. Tällaisia asioita ovat mm. isojen rakennusyhtiöiden tonttikeinottelu. Emme voi hyväksyä sopimusten vastaista toimintaa, jossa kuntalaisille jää vain maksajan rooli.
Veropäätöksissä emme ole kannattaneet korotuksia kuin aivan pakon edessä edellisen valtuuston jälkiä korjaillessa. Muita vasemmiston (sdp+vas+vihr) esittämiä korotuksia emme ole hyväksyneet ja olemme toimineet muiden puolueiden kanssa yhteistyössä hyvän taloudenpidon puolesta. 
Kaupunginhallituksessa perussuomalaiset olivat ainoa puolue, joka vastusti kiinteistöveron korotusta vuoden 2013 talousarvion valmistelussa.
Tulevaisuudessa jatkamme samalla linjalla, koska uskomme että kaupungin toimintaa voidaan jatkuvasti kehittää ja näin hakea kustannustehokkaampia toimintatapoja.
Mika Koivisto, kh jäsen, Raision perussuomalaiset valtuustoryhmän pj
Kirjoitus julkaistu Turun Seutusanomien Vaalikulmassa 27.2.2017

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset

Realismia populismin sijaan

Torstai 16.3.2017 - Mika Koivisto

Kuntavaalit ajaa puolueet ja ehdokkaat lupailemaan vaikka kuun taivaalta, jos se vähääkään edistää oman ja puolueen vallan säilymistä. Lupauksilla tarkoitan sellaisia hankkeita, joissa kunnan rahaa ollaan surutta laittamassa menemään vailla minkäänlaista ideaa tuloista.
Raision kuntavaalipaneelissa kaikki puolueet olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että kuntaveroa ei tule nostaa. Tosin keskustelun aikana vasemmistoliiton ehdokas totesi ymmärtäneensä kysymyksen väärin ja vihreidenkin ehdokas oli jo osallistumassa niin moneen rahaa vievän hankkeeseen, että ilman huomattavia veronkorotuksia niitä ei rahoiteta. Myös sdp:n linja on sellainen, että lupaillaan kaikkea hyvää ja kaunista ilmaiseksi, mutta tulopuoli jää sattuman ja onnen varaan.
Suurin vedätys kuntavaaleissa tulee olemaan lupaus päivähoitomaksujen ja terveyskeskusmaksujen poistamisesta. Kustannusvaikutuksia lupauksien tekijät eivät ole esittäneet, mutta on aivan selvää, että kustannukset ovat huomattavat. Mutta sehän ei näitä kansanvillitsijöitä huoleta, koska valtaa on saatava hinnalla millä hyvänsä.
Realistisempi tapa helpottaa kuntalaisten elämää olisi se, että yhdessä tekisimme töitä raisiolaisten vesimaksujen kohtuullistamiseksi. Myös kiinteistöveron alentaminen naapurikuntien tasolle olisi harkinnan paikka. Voisimme näin saada entistä useamman muuttajan harkitsemaan Raisiota asuinpaikkana.
Mika Koivisto (ps), kaupunginhallituksen jäsen, perussuomalaisten valtuustoryhmän pj, Raisio
Kirjoitus julkaistu Turun Seutusanomien Vaalikulmassa 9.3.2017 ja Rannikkoseudun mielipideosastolla 10.3.2017.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset

Vanhemmat kirjoitukset »