Kuntapolitiikka eri asia kuin valtakunnan politiikka

Lauantai 3.12.2016 - Mika Koivisto

Raision Perussuomalaiset olivat Raision torilla joulunavaustapahtumassa ja sellainen huomio tuli tehtyä, että moni ihminen kävi kertomassa mielipiteitä maan hallituksen politiikasta. Palaute otettiin tietenkin nöyränä vastaan mutta moneen kertaan jouduin myös toteamaan, että kuntapolitiikka on eri asia kuin valtakunnan politiikka. Voimme tietysti kertoa viestiä eteenpäin kansanedustajillemme ja onneksi tapahtumassa oli myös käymässä kaksi edustajaamme, joille pystyi kertomaan huolensa henkilökohtaisesti.

Kuntapolitiikan osalta muutamia henkilöitä kävi antamassa palautteen allekirjoittaneen hyvistä toimista tai puheista. Oli kiva kuulla, että toimintaa seurataan ja sitä vielä kehutaan. Tosin suomalaiskansalliseen tyyliin kehuja on ainakin allekirjoittaneen vaikea ottaa vastaan mutta hetken hämmennyksen jälkeen kiitin nöyrästi palautteesta.

Kuntapolitiikka siis eroaa merkittävästi eduskunnan ohjaamasta politiikasta. Kunnissa ei ole hallitus – oppositio -asetelmaa, vaan valtuutettujen ja muiden päättäjien tulee toimia kuntalaisten edun puolesta. Tai näin ainakin asian itse näen.

Tuota em. asiaa ei voi olla liikaa korostamatta. Kuntavaaleissa äänestämällä ei voi vaikuttaa maan hallituksen linjaan, mutta oman kaupungin toimiin äänestämisellä on suuri vaikutus. Tämän takia äänestäjän on tärkeää miettiä, että kuka tai ketkä ovat sellaisia henkilöitä, joita äänestämällä asiat menisivät parempaan suuntaan.

Elämme taloudellisesti todella vaikeita aikoja, ja on äärimmäisen tärkeää, että päättäjiksi valitut ymmärtävät taloudelliset realiteetit. Jos esimerkiksi vihreät (vihreät ja/tai vasemmisto) lisäisivät Raisiossa kannatustaan, tulisi sillä olemaan vakavat seuraukset Raision taloudelle. Koko valtuustokauden aikana en ole kuullut vihreiltä muunlaisia ehdotuksia ja esityksiä kuin menoja lisääviä. Mitään ideaa ei ole tullut siitä miten talous saataisiin paremmalle kurssille. No, ehkä liioittelin, koska onhan heillä aina valmiutta korottaa veroja vaikka oikein kunnolla, jotta voitaisiin tuhlata vielä enemmän.

Kuntapäättäjän olisi hyvä ymmärtää lukuja ja osata käyttää taskulaskinta päätöstensä tueksi. Osalle päättäjistä tuollainen toiminta tuntuu kuitenkin olevan täyttä hepreaa ja on ilmeisesti mukavampaa tehdä päätöksiä haaveiden ja toiveiden perusteella.

P.S. Kuntavaalien ehdokashankinta jatkuu helmikuun loppuun saakka. Meillä on jatkuvasti tilaa uusille ihmisille, joita kiinnostaa yhteisten asioiden hoito.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntavaalit

Valtuuston talousarviokokous ensi vuodelle

Keskiviikko 16.11.2016 - Mika Koivisto

Valtuustossa oli jälleen vuoden ”kohokohta” eli ensi vuoden talousarvion käsittely. Kyseessähän on huonoina taloudellisina aikoina lähinnä kurjuuden jakaminen, missä raippa viuhuu ja punakynä sauhuaa, kun säästöjä ja tuloja haetaan.

Jo nyt voidaan sanoa suurella todennäköisyydellä, että ensi vuoden tilikauden tulos on tappiollinen. Tappion määrä tarkentuu vuoden edetessä ja sinä aikana tehtyjen ratkaisujen/päätösten toteutuessa. Talousarviokäsittelyn pohjaesityksessä oli esitetty veronprosentin nostoa 20,5 prosenttiin nykyisen prosentin ollessa 19,75%. Myös tuolla korotetulla prosentilla tulos olisi muodostunut tappiolliseksi.

Tuo tappiollinen tulos tarkoittaa sitä, että ensi vuonna joudutaan ottamaan lainaa, jotta saadaan toimintaa pyöritettyä ja investoinnit tehtyä. Velan määrä lisääntynee noin 4-5 miljoonaa euroa kokonaisvelan ollessa siten noin 60 miljoonaa euroa. Lainamäärä voi myös olla pienempi, jos seudun talous vihdoin elpyy ja syntyy uusia työpaikkoja.

Vasemmistoliitto ehdotti sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattamana veroprosentin nostoa 0,25 prosenttiyksikköä. Ehdotus hävisi perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja kristillisten vastustaessa veronkorotuksia. Tuo 0,25 prosenttiyksikön nosto olisi vaikuttanut tuloihin hieman alle miljoona euroa ja olisi nostanut Raision veroprosentin toiselle kymmenelle ja seudun kärkijoukkoon.

Vasemmisto (vas, sdp, vihr) kritisoi kovin tuota yhden miljoonan eroa velan määrässä, mutta samalla he kannattivat kuitenkin uusien vakanssien perustamista ja olisivat kaiketi halunneet enemmänkin rahaa kaupunkiin perustettavia virkoja varten. Tällaiset uudet vakanssit lisäävät tietenkin otettavan lainan määrää ja tappiota.

Erityisesti on mainittava vihreiden toiminta. Raision vihreät kannattavat kategorisesti kaikkea, mikä lisää kaupungin menoja. Näin on ollut koko valtuustokauden ajan ja tuo tuskin tulee koskaan muuttumaan. Tämä vinkiksi äänestäjille.

Vasemmistoliiton Närhinen puhui sosiaali- ja terveyskeskuksen maksuista ja siitä kuinka maksuja ei tulisi korottaa, vaikka valtion taholta maksurajoja nostettaisiinkin. Tämä oli myös perussuomalaisten kannalta sellainen asia, mihin ei tule enää turvautua. Närhinen teki asiasta myös ehdotuksen ja tuo ehdotus sai yksimielisen kannatuksen kaikilta ryhmiltä.

Vielä muutama sana kaupungin menojen kehityksestä tällä vuosikymmenellä. Raisiossa on ollut vasemmistovetoinen valtuusto vuoteen 2013 saakka. Vuonna 2013 valtuuston voimasuhteet muuttuivat ja sdp+vas+vihr jäivät vähemmistöön 20:llä paikalla muiden 23:a paikkaa vastaan.

Alla olevasta taulukosta näkee muutoksen vaikutuksen lukuina. Verotulot ovat kasvaneet vuodesta 2012 noin 12-13 miljoonaa euroa, jos muistan oikein.

Vasemmiston kritiikki yhden miljoonan lisävelkaa kohtaan on silkkaa populismia tai räksyttämistä vasten parempaa tietoa. Vasemmistovetoinen Raisio on antanut menojen kasvaa ilman sen suurempaa huolta ja lainaakin ennen nykyistä kautta on ollut noin 50-55 miljoonaa euroa.
Raisio on menneinä vuosina saanut nauttia taloudellisesta kasvusta ja tuon kasvun seurauksena holtiton meno on pysynyt piilossa. Raisiolla on siis mennyt hyvin vasemmistosta huolimatta, ei sen ansiosta.

Vuosi

Kaupungin toimintakulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu milj. euroa

2008

10,20

2009

11,76

8,9

5,1

2010

5,98

4,1

2,2

2011

5,31

5,7

3,2

2012

5,28

8,8

4,9

2013

0,90

7,6

4,7

2014

1,90

2,0

1,7

2015

3,40

7,9

5,2

2016

3,2

2,3

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, talousarvio 2017

Raision palvelujen leikkausten syistä

Keskiviikko 26.10.2016

Taas ollaan varsinaisen äärellä eli miten leikata menoja heikentämättä kuitenkaan palveluja niitä eniten tarvitsevilta. Ei taida onnistua.

Raision krooninen budjettivaje jatkuu edelleen ja nyt vaihteeksi entistä pahempana. Jostain olisi löydyttävä noin 5 miljoonaa euroa, jotta vältettäisiin ns. syömävelka. Käytännössä tuollainen vaje tarkoittaa leikkauksia joka sektorilta ja ainakin työntekijöiden lomautuksia.

Vaihtoehtona on tietenkin tuo iänikuinen verojen korottaminen, mikä tuntuukin olevan joka kerta varsinainen kuningasidea – kun ei muuta viitsitä tai osata tehdä, niin korotetaan sitten veroja. Ei tuollaista päätöksentekoa varten tarvitsisi olla päättäjiä ollenkaan. Voitaisiin tehdä yksinkertainen ehtolause budjettiin ja pseudokielellä se menisi jotenkin näin: jos (tulot < menot) {korota veroja}.

Veroja pitäisi korottaa noin 1,25 prosenttiyksikköä tuon viiden miljoonan euron kaapimiseksi kasaan. Tällöin Raision veroprosentti nousisi jo 21:een prosenttiin ja tuskin tuokaan vielä riittäisi kuin hetkeksi. Tuollaisella äyrillä olisimme seudulla selkeästi kovimpia verottajia korkean kiinteistöveron kanssa. Mikä mahtaisi sitten olla se vetovoimatekijä Raisiossa, millä houkuttelisimme uusia nettomaksajia kuntaan?

Verotulot ovat kasvaneet vuosittain mutta tuo kasvu ei tunnu riittävän.
Verotulot 2012: 87 Me, 2013: 89,6 Me, 2014: 98,6 Me, 2015: 98,6 Me.

Ongelma onkin siinä, että menot kasvavat jatkuvasti enemmän kuin tulot. Osa menojen kasvusta johtuu yleisestä inflaatiosta eli hintojen noususta ja osa taas on itseaiheutettua.

Esimerkki itseaiheutetusta menojen kasvusta on Raision harjoittama sosiaaliperäinen/humanitaarinen maahanmuutto. Olen yrittänyt puuttua asiaan valtuustokauden alusta saakka ja saada tilanteeseen jotain järkeä, mutta suurta muutosta en ole pystynyt saamaan aikaan. Kaupunginhallitus teki tänä vuonna joitain pieniä rajoituksia ely-keskuksen kanssa solmittuun sopimukseen, mutta jostain syystä ei vielä uskallettu tehdä päätöksiä kuntalaisten etu mielessä.

Kun maahanmuuttoon liittyviä asioita ja menoja selvitettiin, huomasin liitteiden joukossa laskelman, jossa todettiin 2012-2014 vastaanotettujen tuottavan valtiolta laskennallisia korvauksia noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Nuo laskennalliset korvaukset eivät riitä kattamaan kustannuksia, vaikka virkamiehet Raisiossa mitä väittäisivät. Kuntaliitto on todennut laskennallisten korvausten olevan noin puolet todellisista kustannuksista.

Noin 1,2 miljoonaa euroa maksetaan siis niistä henkilöistä, jotka ovat ns. kolmevuotisessa putkessa korvausten osalta. Kunta saa turvapaikanhakijasta laskennallisia korvauksia kolmen vuoden ajan. Jos tuo n. 1,2 miljoonaa jaetaan kolmeen osaan, niin saadaan noin 400 000 euroa. Vähintään tuon 400 000 euron verran tippuu valtion maksamat laskennalliset korvaukset vuodessa. Tuohan tarkoittaa sitä, että tuo 400 000 euroa pitää leikata jostain muualta, jos verotulot eivät kasva erittäin kovaa tahtia. Näin on jatkunut jo vuosia ja tulee jatkumaan. Kustannukset ovat kumulatiivisia eli ne ovat mukana aina seuraavan vuoden menoissa.

Raisio on vastaanottanut jo melkein vuosikymmenen ajan suhteessa paljon maahanmuuttajia. Aluksi kokonaismäärä oli pieni ja talouskasvu, tai ainakin verotulojen kasvu, peitti toiminnasta seuraavan taloudellisen ongelman. Nyt kun verotulot eivät kasva tarpeeksi, ongelma alkaa näkyä aivan selvästi, mutta aiemmille virheille ei ole enää oikeastaan mitään tehtävissä.
Mutta virheistä pitäisi oppia ja tehdä asialle jotain. Otan taas asian esiin vaikkapa talousarvioneuvotteluissa ja yritän edelleen saada muut/loput ymmärtämään toiminnan vaikutuksen kunnan talouteen. Raisio on tehnyt jo osansa maailmanparannuksesta ja nyt on muiden kuntien vuoro.

Tulevat kuntavaalit ovat vaikuttamisen paikka tässäkin asiassa. Kannattaa miettiä henkilöä tai puoluetta, mitä äänestää. Jotkut eivät ole tälle asialle tekemässä mitään muuta kuin edelleen laajentamassa toimintaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raision, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset

Rahasta on edelleen kysymys

Perjantai 15.4.2016

Valtakunnan tason, kuin myös kuntatason, politiikkaa ja uutisia seuraamalla käy välillä mielessä, että onko osalla ihmisistä minkäänlaista hahmotuskykyä asioiden suhteesta toisiinsa. Päätöksiä voidaan tehdä yhden asian osalta aivan kuin asia ei liittyisi millään tavalla mihinkään muuhun ja sen jälkeen ihmetellään silmät ja suu O:n muotoisina, kun teoilla onkin seurauksensa.

Raisiossa kaupungin ja ely-keskuksen välinen sopimus maahanmuuttajien sijoittamisesta kuntaan palautettiin uuteen valmisteluun kaupunginhallituksen kokouksessa 11.4. Mielestäni tällainen manööveri oli turha, koska kaupunginjohtaja tuskin tulee varsinaista esitystä muuttamaan. Siellä tulee edelleen olemaan esitys maahanmuuttajien määrän lisäämisestä, mutta esittelytekstissä on sitten todennäköisesti käytetty kaunistelevia adjektiiveja ja luovaa ajattelua kustannuksista.

Tässä tilanteessa ihmetyttää kaupunginjohtajan tahtotila väkisin ajaa kaupungin kannalta huonoa sopimusta, vaikka poliittinen tahtotila kaupungissa on toisenlainen. Olen aina kuvitellut, että kaupunginjohtaja on sellainen taho, joka ajaa kuntalaisten etua. Olen ehkä sitten kuvitellut tuonkin tehtävän tarkoituksen väärin.

Totean kustannuksista edelleen sen, mitä esimerkiksi Kuntaliitto on jo pidemmän aikaa kertonut. Maahanmuuttajista saatavat laskennalliset korvaukset eivät kata edes puolia todellisista kustannuksista.

Turun tekemää vanhaa selvitystä apuna käyttäen voidaan laskea karkea arvio kustannuksista Raisiossa. Turussa selvityksen kohteena oli vuodet 2008-2009 ja kustannuksiksi oli saatu noin 36,7 miljoonaa euroa per vuosi. Kohderyhmänä kieli muu kuin suomi, ruotsi tai saame ja kohderyhmän suuruus 11800-12488 henkeä. Raisiossa vastaavan väestöryhmän koko on noin 1500 henkeä, joten kustannukset olisivat tuon mukaan noin 4,4 – 4,7 miljoonaa euroa vuodessa. Laskuissa ei ole otettu huomioon kustannustason nousua jne.

Maan hallitus on antanut eduskunnalle esityksen varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korotuksista. Jos ja kun muutos tulee voimaan, pyritään sillä lisäämään kuntien maksukertymää 54 miljoonaa euroa vuodessa. Linkki uutiseen.

Samanlainen linjaus tehtiin jo aiemmin sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen osalta ja Raisiossa korotus pantiin täytäntöön täysimääräisenä johtuen huonosta taloudellisesta tilanteesta. Raisiossa ei ole vielä käyty keskusteluja siitä, miten suhtaudumme mahdollisiin korotuksiin päivähoitomaksujen osalta.

Raisiossa käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, että pitäisikö kaupungin ottaa enemmän vastaan oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia siitä huolimatta, että ko. väestöryhmän suhteellinen osuus on ollut Raisiossa jo pitkään Varsinais-Suomen toiseksi korkein heti Turun jälkeen.

Jos määrää jostain kummasta syystä päätetään taas lisätä, niin jostain nuokin rahat on otettava. Onkin erittäin todennäköistä, että tuossa tilanteessa päivähoitomaksujen korotus tulisi olemaan erittäin todennäköistä.

Näin nämä asiat menevät. Yksi asia vaikuttaa toiseen. Jos lisäämme kunnassa sellaisia ei-lakisääteisiä toimintoja, mitkä vievät rahaa, on tuo rahamäärä saatava jostain muualta. Tuo muualta tarkoittaa seuraavia asioita: verojen ja maksujen korotukset, palvelujen leikkaukset, henkilötyövuosien vähennykset.

Kannattaa panna nyt mieleen, että mitkä puolueet kannattavat palvelujen leikkauksia ja verojen korotuksia. Tällä hetkellä Raisiossa näyttää siltä, että vasemmistoliitto ja keskusta näin haluavat tehdä ja aivan varmasti myös vihreät mikäli kaupunginhallituksessa olisivat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, ely-keskus, Raisio, päivähoitomaksut

Pakolaissopimus uuteen valmisteluun

Maanantai 11.4.2016

Raision kaupunginhallituksen 11.4. kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen palauttaa pakolaissopimus uuteen valmisteluun. Uutta valmistelua asiassa kannattivat kokoomus, sosiaalidemokraatit ja perussuomalaiset. Keskusta ja vasemmistoliitto olisivat halunneet hyväksyä sopimuksen sellaisenaan ilman mitään kritiikkiä.

Kaupunginjohtajan esitys hyväksyä sopimus on heppoinen ja vaatii tuekseen ainakin esimerkiksi kustannusselvityksiä.

Sopimuksessa esitetään Raisiolle 60 henkeä kolmen vuoden aikana ja koko määrä voisi tulla jo ensimmäisenä vuotena. Määrästä puuttuvat perheiden/sukujen yhdistäminen ja niin sanottu itsenäinen muutto vastaanottokeskuksista Raisioon. Näiden vaikutus oikeaan määrään on moninkertainen. Arviolta sovittu 60 voisi tarkoittaa vaikkapa 200-250 henkeä.

Sopimuksessa ja esittelytekstissä mainitaan valtion maksamat laskennalliset korvaukset. Laskennalliset korvaukset, mitkä ovat edelleen 90-luvun tasolla. Laskennalliset korvaukset, mitkä Kuntaliiton mukaan eivät kata edes puolia todellisista kustannuksista.

Olen monesti todennut, että asian käsittelyllä ei ole kiire. Meillä on asiasta sovittu hallituksessa vuonna 2013 vuosiksi 2014-2016, joten aikaa on vuoden loppuun. Olen myös tuonut julki, että katsotaan nyt rauhassa, miten vuosi sujuu taloudellisesti ja ei ainakaan ennen talousarvioneuvotteluja palata asiaan.

Riskinä on, että teemme nyt taloudellisesti raskaan päätöksen kaupungille ja syksyllä joudumme sitten miettimään verojen korotuksia ja palveluiden leikkauksia. Kaupunginjohtaja ei ainakaan vielä ole kertaakaan osannut sanoa, että mistä leikataan, jos taloudellinen tilanne vaatisi säästöjä. Ja kustannuksia sopimuksen lukumäärien kasvattamisesta väistämättä syntyisi.

Naantalissa sopimus on jätetty myös pöydälle kh:n kokouksessa. Merkit ovat sellaiset, että sopimusta ei tulla missään nimessä hyväksymään ELY-keskuksen esittämässä muodossa.

Kaarinassakin sopimus herättää varmasti lisää keskustelua, eikä ihan sukkana ole hyväksyttävissä.

On mukavaa huomata, että päättäjät ottavat luvut ja tosiasiat huomioon päätöksiä tehtäessä. Huomataan, että ko. toiminta vaatii paljon rahaa ja sitä toimintaa on vaikeaa perustella kuntalaisille veronkorotusten ja leikkausten lomassa.

P.S. Vieläkin osalle ihmisistä on asiasta keskusteltaessa epäselvyyttä termeistä yms. Kun keskustellaan maahanmuutosta, niin silloin keskustellaan nimenomaan maahanmuutosta eli maahanmuuttopolitiikasta, ei maahanmuuttajista henkilöinä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pakolaissopimus, ely-keskus, Raisio, maahanmuutto

ELY-keskus painostaa kuntia maahanmuuttajien vastaanottoon

Lauantai 5.3.2016

Ely-keskuksen Kalle Myllymäki on ehdottamassa alueen kunnille moninkertaisia määriä 'pakolaisten' kuntapaikkoihin. (TS, RS)Esimerkiksi Raisiolle ja Naantalille Myllymäki kaavailee 60 henkilön sijoittamista. Tuo 60 on käytännössä lupaus vähimmäismäärästä ja todelliset määrät tulisivat olemaan noin 4-5 kertaa suurempia johtuen perheiden/sukujen yhdistämisestä.

Esimerkkinä vuoden 2014 tilanne Raisiossa, missä oltiin sovittu 10 henkilön sijoittamisesta mutta kun tilastoja vuoden päästä tarkastettiin, niin lukumäärä olikin 39 henkilöä. Asiasta kyllä keskusteltiin kaupunginhallituksessa mutta niin vain tuokin 39 väännettiin ja käännettiin kymmeneksi henkilöksi – kun on maahanmuutosta kyse, niin Elon laskuoppikin saa väistyä ja uusi totuus ohittaa faktat.

Raision vieraskielisten määrä kasvaa nykyään noin sadalla henkilöllä vuodessa. Vuoden 2014 tilaston mukaan kaupungissa on 1507 muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvaa asukasta. Määrä oli tuolloin noin 6,2 % väestöstä. Naantalissa osuus on noin 1,8 % ja Kaarinassa 3,7 % väestöstä. Näitä lukuja vastaan asiaa tarkasteltaessa Raision ei pidä lisätä määrää omilla toimillaan enää yhdelläkään.

Taloudellisesti Kaarinassa ja Naantalissa menee paremmin kuin Raisiossa, joten nuo kaupungit ehkä voisivat kestää määrien kasvattamisen jonkin aikaa mutta lopulta nekin olisivat uusien tulokkaiden kanssa kaulaansa myöten suossa. Raisiossa tilanne on ollut jo vuosia huono ja meillä ei ole mitään mahdollisuuksia ottaa osaa ko. sirkukseen. Tämän luulisi Myllymäenkin ymmärtävän, kun istuu Raision kaupunginvaltuustossa päätöksiä tekemässä ja tietää kaupungin taloudellisen tilanteen.

Minkäänlaista hyötyä kaupungille ei kuntapaikkojen lisäämisestä koidu. Seuraukset ovat pelkästään kielteisiä. ELY-keskus korostaa usein sitä, että valtio maksaa korvauksia maahanmuuttoon liittyvästä toiminnasta mutta samalla jätetään kertomatta tosiasia, että korvaukset eivät kata lähellekään todellisia kustannuksia. Kuntaliiton mukaan korvaukset ovat alle puolet todellisista kustannuksista. Tuon loppuosan maksavat kuntalaiset korotettuina veroina ja palvelumaksuina sekä palveluiden leikkauksina. Ja kolmen vuoden jälkeen kustannukset ovat täysimääräisenä kunnan maksettavana.

Suuri ulkomaalaisväestön osuus aiheuttaa kunnassa myös vuokratason nousua ja tästä seuraa ongelmia pienituloisille asukkaille. Ilmiö on tuttu jo Raisiossa ja siitä seuraa mm. nuorempien asukkaiden muuttaminen pois kaupungista. Tällainen kehitys ei ole tervettä eikä toivottavaa.

En voi olla tässä nostamatta esiin viime eduskuntavaalien tulosta, mikä oli perussuomalaisten osalta Raisiossa hyvä. Perussuomalaiset olivat eduskuntavaaleissa Raision suurin puolue (22,8 %). Jostain tuokin kertoo. Minun mielestäni se kertoo siitä, että raisiolaiset haluavat jotain tolkkua kaupungin (Ja Suomen) harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkaan.

ELY-sopimus tulee todennäköisesti kevään aikana kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Tulen esittämään samoin kuin vuonna 2013 eli pienempiä määriä ja laskentatavan muutosta vastaanotettujen osalta. Viimeksi yksikään muu puolue ei kannattanut ehdotustani, joten ne hyväksyivät tilanteen jatkumisen ennallaan. Jää nähtäväksi onko mikään muuttunut vai jatketaanko edelleen jossain unelmien ja toiveiden tiellä.

Tilastoja THL:n Sotkanetistä. 'Osuus ↔ Lukumäärä' napista saa muutettua näkymän suhteellisen osuuden ja lukumäärän välillä. Tuosta

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, ely-keskus, Raisio

Raisio halutaan maksamaan raitiotietä

Lauantai 5.12.2015

Turun kaupunginhallitukselta tulee todennäköisesti esitys Raisiolle pikaraitiotiesuunnitelman ulottamisesta Raision keskustaan saakka (TS)(RS).

Hankkeen selvityksen hinnaksi on arveltu 140 000 euroa. Eli todennäköisesti maksetaan konsultille hienoista kuvista pysäkkeineen ja bulevardeineen ja todetaan, että siinä on ratkaisu ihan kaikkeen ja lopullisesti.

Varsinaisen toteutussuunnitelman hinnaksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa. Jos tuo noin 20 miljoonaa euroa jaetaan asukasperusteisesti, niin Raision osuus on hieman yli kaksi miljoonaa euroa. Suunnitelman kustannusten jakautumisesta eri vuosille ei ole tietoa. Turussa raitiotien rakentamiskustannuksiksi on arvioitu yli 300 miljoonaa euroa.

Tällainen ”investointi” kasvattaisi Raision velkaa huomattavasti ja velkaa ei raitiotien tuotoilla pystyttäisi maksamaan, vaan se kuoletettaisiin muilla tuloilla eli veroilla.

Tarkastellessa Raision talousarvioita viime vuosilta, voi huomata kuinka joukkoliikenteen palvelutasoa on parannettu ja nettomenot silta osin ovat kaksinkertaistuneet. Raitiotie kasvattaisi edelleen joukkoliikennepalveluiden menoja, ja jos kaupungin tulot eivät lisäänny, joudutaan rahoitus raitiotiehen kattamaan muita palveluja leikkaamalla.

Perusteina raitiotielle käytetään usein epämääräistä mainintaa kiinteistöjen arvonnoususta reitin varrella tai raitiovaunujen itsessään houkuttelevan ihmisiä käyttämään raitiotietä.

Kiinteistöjen arvonnousu hyödyttäisi harvoja suurimman osan joutuessa kustantamaan tämän oletetun arvonnousun. Mitä hyötyä arvonnoususta on asuntoa hankkivalle, kun jo nyt asuntojen hinnat karkaavat yhä useamman ulottumattomiin. Eikö tarkoitus olisi saada asuntojen hintoja kohtuulliselle tasolle?

Raision keskustasta on jo nyt äärimmäisen helppoa ja vaivatonta kulkea linja-autolla Turkuun. Ja todennäköisesti ne ihmiset joukkoliikennettä jo käyttävät keille se sopii. On todella optimistista ajatella, että keskustan ulkopuolelta ajettaisiin autolla keskustaan ja vaihdettaisiin raitiovaunuun vain sen takia, että pääsee ajamaan raitiovaunulla. Jos näin sattuisi tapahtumaan, niin ongelma olisi parkkipaikkojen puute. Kaavoittaisimmeko sitten keskustan ja lähialueen vapaat tontit parkkipaikoiksi?

Kun joukkoliikenteen palvelutasoa on viime vuosina lisätty, on tilanne käsittääkseni tällä hetkellä hyvällä mallilla Föleineen päivineen. Kannattaisi ehkä muutama vuosi odottaa ja tutkia tilannetta erittäin tarkkaan, jotta emme taas sitoutuisi johonkin ylikunnalliseen hankkeeseen, mistä ei päästä eroon millään, vaikka kustannukset nousevat ylisuuriksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raitiotie, superbussi, Raisio, pikaraitiotie

Raisiolainen veronmaksaja maksaa maahanmuutosta

Tiistai 15.9.2015 - Mika Koivisto, maahanmuuttosirkuksen asiantuntija

Tein taannoin valtuustoaloitteen maahanmuuton kustannusten selvittämiseksi Raisiossa. Jonkinlainen vastaus annettiin valtuustossa 9.6.2014.

Vastauksessa oli sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnan, sekä sivistyslautakunnan vastaukset. Sote-lautakunnan vastaus oli ylimalkainen, ja valtuustossa käydyn keskustelun tuloksena annettiin ymmärtää, että kunnalle maahanmuuttajien vastaanotosta ei tule kustannuksia.

A-studiossa 14.9.2015 Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kommentoi asiaa hieman eri tavalla. Hän kertoi laskennallisten korvausten olevan huomattavan alimitoitettuja, ja oikea taso korvauksille olisi kaksinkertainen, jotta kuntalaiset eivät joutuisi rahoittamaan toimintaa oman kuntansa veroprosentissa. Hän arvioi lisäksi, että kuntien oma rahoitusvastuu on iso ja tulee asettamaan haasteita ja vaikuttamaan edelleen tulevien vuosien budjettiin.

Raisiossa on kuluvana vuotena taas vaikeuksia päästä nollatulokseen, ja onkin todennäköistä, että tulos on miinusmerkkinen. Jos tilanne jatkuu samanlaisena, on varmaa että tulos on ensi vuonna tappiollinen ja kunnolla. Koska meillä on jo paljon ns. turvapaikanhakijoita/pakolaisia asukkaina, vaikutukset ovat olleet Raision budjetissa jo vuosia. Raisiossa vaikutus on siis jo olemassa, eikä tarvitse odottaa tulevia vuosia.

Raisiossa asiaa on koitettu vähätellä, ja jatkuvasti on toistettu, että turvapaikanhakijoiden vastaanotosta ei koidu kunnalle ylimääräisiä kustannuksia. Vastuu toiminnasta on virkamiehillä virkavastuun nojalla, mutta myös päättäjät saavat katsoa peiliin, kun ovat nielleet pajunköyttä ilman uskallusta kyseenalaistaa virkamiesten mielipiteitä. Nimenomaan mielipiteitä, koska faktaa ei asiasta ole kerrottu.

Kietäväinen kritisoi myös ankarasti Ely-keskusten ja kuntien välistä toimintaa kotouttamisessa. Esimerkiksi viime vuodelta on olemassa noin 1300 henkilön osalta kotouttamissopimus voimassa Ely:n kanssa. Toiminta ei ole pelannut pienemmilläkään määrillä puhumattakaan tilanteesta mihin ollaan nyt jouduttu sisäministerin päättämättömyyden takia.

Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö on ilmeisesti kuitenkin sitä mieltä, että toiminta on ollut sen verran menestyksekästä, jotta voidaan ehdottaa Raisiolle vastaanotettavien määrän tuplaamista ensi vuodeksi. (Linkki, dia 21)Asiassa täytyy olla tarkkana, jotta ehdotus ei mene läpi saneluna. Toivottavasti myös muissa puolueissa taloudellinen tilanne ymmärretään, eikä lisärasituksia kunnan taloudelle aiheuteta enempää.

Kirjoitus yleisönosastoversiona.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, Ely-keskus, Kuntaliitto

Maahanmuuttolukuja viime vuodelta

Torstai 2.4.2015

Raision kaupungin tilinpäätös vahvistettiin hallituksessa ja tulos näyttää yli neljä miljoonaa euroa plussan puolella. Säästöjä on saatu aikaan hienosti ja ainakin hetken aikaa voidaan hengähtää. Yksi huolestuttava trendi näyttää kuitenkin jatkuvan. Sosiaali- ja terveyssektorin menot vievät jatkuvasti suuremman osan kaupungin budjetista. Maahanmuutto sisältyy em. momenttiin.

Vaikka taloudellinen tilanne viime vuodelta olikin paljon parempi kuin aiempina vuosina, ei tilanne välttämättä ole sitä kovin kauaa. Nyt viimeistään tulisi lopettaa omaehtoinen turvapaikanhakijoiden sijoittaminen kuntaan, koska ns. itsenäistä muuttoa vastaanottokeskuksista tapahtuu jo paljon.

Olen yrittänyt tuoda turvapaikkaturismin taloudellisia haittapuolia esiin mutta jostain syystä asiasta ei haluta kunnolla keskustella ja toiminta jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Viittaan tällä vuoden 2014 vastaanotettavien maahanmuuttajien kokonaismäärään, mikä oli 39 henkilöä. Luku sisältää kahdeksan (8) kiintiöpakolaista, 2 kuntasijoitusta vastaanottokeskuksista (ilman huoltajaa tulleita eli ankkurilapsia), 11 Turun vastaanottokeskuksesta ”itsenäisesti muuttaneita”, kolme (3) muualta ”itsenäisesti muuttanutta”, 15 perheenyhdistämisen kautta tullutta (kaksi perhettä). Kaupunginhallituksen sopima määrä oli 5-10 per vuosi ja maksimissaan 25 kolmen vuoden aikana.

Lukuja yritetään kaunistella termeillä kikkailemalla ja selittelemällä mustaa valkoiseksi ja anomalla ELY-keskusta apuun tulkitsemaan lukuja jne. Näin voidaan tietysti tehdä mutta absoluuttisia lukuja ei selittelemällä saada muutettua. Kustannuksia tulee kuitenkin sen mukaan, paljonko kunta lopulta ottaa vastaan, eikä sen mukaan miten asiat kirjataan ja selitetään - asiat tulisi ottaa niin kuin ne ovat, eikä niin kuin niiden luullaan tai toivotaan olevan.

Tällainen toiminta tulee rasittamaan talouttamme koko ajan enemmän, koska toimintaa ei suostuta rajoittamaan tai ei ymmärretä että maahanmuuttajataustaisen väestönosan kasvattaminen tuo kunnalle jatkuvasti lisääntyviä kiinteitä kustannuksia. Kaikesta muusta ollaan valmiita leikkaamaan ja veroja korottamaan mutta tämä toiminta näyttää olevan täysin poissa laskuista ja leikkauslistoista.

Kustannuksia on odotettavissa jo nyt mm. lastensuojelun puolelta. Maahanmuuttajataustaisissa perheissä huostaanottopäätöksiä on suhteessa huomattavasti enemmän kuin suomalaisissa perheissä, linkki.  Huostaanotto on erittäin kallista yhteiskunnalle yhden vuoden sijoituksen ollessa yli 100 000e  ja maahanmuuttajien tapauksessa kustannukset ovat korkeampia, koska lisäksi tarvitaan mm. tulkkipalveluita. Samoin kustannuksia tulee turvakoteihin sijoittamisesta.

Tänään, 4.2.2015, julkaistiin selvitys maahanmuuton kuluista. Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous: osa 1. Alla yksi selvityksessä oleva taulukko.

netto.png

Selvitys ei ole täysin kattava ja siitä puuttuu vielä monia menoja, mutta jo tuo varovainen arvio vuoden 2011 tilanteesta osoittaa kustannuksia tulevan yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. 

Tähän maahanmuuttoasiaan ei ole helppoja vastauksia mutta asiaan on yksinkertainen vastaus – Raision on minimoitava taloudelliset vahingot ja lopetettava sosiaaliperusteinen maahanmuutto. Kunnassamme vieraskielisten osuus on jo noin 6% väestöstä ja se on seudun korkein heti Turun jälkeen.

Seinäjoella tehtiin päätös vastaanoton lopettamisesta perustuen taloudellisiin tosiasioihin.

Seinäjoen kaupungin sosiaalityön tulosaluejohtaja: ”– Se on aika pitkälti minusta päätöksentekoon ja poliittiseen tahtoon liittyvä kysymys. Kyllä nämä taloudelliset reunaehdot meillä kaikilla ovat, ja nämä valtion korvaukset eivät kuitenkaan meidän laskelmien mukaan kata näitä palveluja, mitä pakolaisryhmien vastaanottaminen ja järjestäminen edellyttävät, Päivi Saukko perustelee.”

Asia on ilmeisesti tulossa lähiaikoina kaupunginhallituksen esityslistalle. Toivottavasti asia käsitellään faktapohjalta mutta se jää nähtäväksi. Asiantuntijaksi paikalle on ilmeisesti taas tulossa maahanmuuttopäällikkö ELY-keskuksesta, joten aivan puolueetonta katsausta asiasta tuskin saadaan. ELY-keskuksilla on hätä kädessä, kun yhä useammassa kunnassa osataan laskea, että maahanmuuttoon satsaaminen ei ole kannattavaa. Osataanko Raisiossa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Kuntaliitosasia paketissa, Raisio jatkaa itsenäisenä

Tiistai 24.2.2015 - Mika Koivisto

Maanantaina 23.2. 2015 valtuustossa saatiin kuntaliitosselvitys Raision osalta päätökseen, kun valtuusto yksimielisesti hylkäsi kuntajakoselvittäjien esityksen Turun, Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kuntajaon muuttamisesta ja kuntien yhdistymisestä.

Selvitys oli vuoden 2014 ylimääräinen teema Raisiossa. Maan hallitus antoi mahtikäskyn, joka velvoitti kuntia ympäri maan selvittämään liitosmahdollisuuksia naapurikuntien ja varsinkin keskuskaupunkien kanssa. Selvittäjät tietysti selvittivät asiaa siten kuin valtionvarainministeriö ja maan hallitus on ohjeistanut ja lopputuloskin oli jo selvillä ennen aloitusta kuin vanhoissa Neuvostoliiton aikaisissa oikeudenkäynneissä.

Uudessa Kuntalehdessä (1/2015) oli eri seutujen toteutuneet kustannukset kuntajakoselvityksestä. Turun seudun selvityskulut olivat 11.11.2014 mennessä 334 908 euroa. Selvitys jatkui 30.11 saakka eli muutama viikko puuttuu ilmoitetuista kustannuksista.

Selvitys myös tuotti kunnan työntekijöille ylimääräistä työtä aikana, jolloin kädet olivat jo muutenkin töitä täynnä taloudellisen tilanteen takia. Samoin luottamushenkilöitä istutettiin kokouksissa katselemassa power point -esityksiä. Esityksiä, joissa ei oikeastaan ollut mitään uutta tietoa kuntien tilanteista puhumattakaan hyödyistä, joita liitosten pitäisi tuoda.

Välillä selvitettiin liitoksia Turkuun, sitten pohjoisiin kuntiin ja sitten taas uudestaan Turkuun. Selvitysten ohessa julkisuuteen uutisoitiin alueen vahvoja kuntia olevan mm. Kustavi, Rusko ja Turku. Taloudellisesti ehkä Kustavi ja Ruskokin voi olla vahvoja, tai ainakin olivat, mutta muuten ovat kyllä aika pieniä kuntia. Turku taas ei kyllä talouden mittareilla ole mikään vahva kunta, vaan lähellä kriisikuntaa.

Raision, ja muidenkin kuntien, kieltäytyminen liitoksesta on kirvoittanut kitkeriä kommentteja ainakin Turun Sanomien artikkelin keskusteluosiossa. Virheellisesti väitetään ympäryskuntien olevan loisia ja turkulaisten maksavan palveluja esimerkiksi raisiolaisille. Kommentit ovat sitä luokkaa, että kirjoittajat eivät näytä olevan asioista perillä. Mutta jos tuo suhtautuminen on samanlaista myös turkulaisten päättäjien keskuudessa, niin eipä asenne kovin hyvää yhteistyötä lupaa tulevaisuudessa. Tiedän, että ainakin yhden turkulaisen vasemmistoliittolaisen asenne on kyllä tuollainen. Asia tuli hyvin ilmi keskusteltuamme mm. kuntien välisestä muuttoliikkeestä.

Aiemmin olen käsitellyt pakkoliitosasiaa kirjoituksissani ja listannut syitä miksi liitosta ei pitäisi tehdä sekä muutenkin prosessista. 

Pakkoliitos Turkuun

Uusi Turku Peruttu

Kuntaliitosselvitystä taas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntaliitosselvitys

Puheenjohtajavaalit Raision valtuustossa

Maanantai 26.1.2015 - Mika Koivisto

Valtuuston kokouksessa maanantaina 26. tammikuuta valittiin valtuuston puheenjohtajat ja kaupunginhallitus.

Perussuomalaiset ehdottivat valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi omaa ehdokastaan vasemmistoliiton ehdokkaan tilalle. Vasemmistoliitolla on kaupunginhallituksessa kaksi jäsentä ja valtuuston toinen varapuheenjohtaja saa myös osallistua kokouksiin. Vasemmistoliitolla on siis kaupunginhallituksen pöydän äärellä kolme henkilö ja perussuomalaisilla yksi eli allekirjoittanut. Tässä on mielestäni epäsuhta, koska vasemmistoliitolla on 7 valtuutettua ja perussuomalaisilla 5.

Ehdotuksemme aiheutti tilanteen, jossa piti järjestää vaali valtuuston puheenjohtajista. Ehdokkaina olivat sdp:n Laulumaa puheenjohtajaksi, kokoomuksen Arikka ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja vasemmistoliiton Lehtonen toiseksi varapuheenjohtajaksi ja perussuomalaisten Perälahti myös toiseksi varapuheenjohtajaksi. Vaalit käytiin listavaalina ja ehdokkaiden vertailuluvuksi saatiin Laulumaa 38, Arikka 19, Lehtonen 12,7 ja Perälahti 5. Näin muut puolueet ilmaisivat halunsa pitää kaupunginhallituksen kokouksissa läsnä ennemmin tulipunaisia osallistujia kuin perussuomalaisia.

Kaupunginhallituksen valinnat menivät lopulta vanhan pohjan mukaan, eikä muutoksia puolueiden paikkoihin tullut. 4 (kok), 3 (sdp), 2 (vas), 1 (ps), 1 (kesk). Vasemmistoliitto tosin nimitti kaupunginhallitukseen kaupungin työntekijän, mikä on vähintään moraalisesti epäilyttävää ts. pukki kaalimaan vartijana.

Seuraavissa kuntavaaleissa tavoitteemme on ainakin Vasemmistoliiton lyöminen ja tilastoja tutkimalla suunta näyttää selvältä. Vasemmistoliittoa on pidellyt pinnalla kansanedustaja Yrttiahon osallistuminen kunnallispolitiikkaan. Ilman Yrttiahoa tilanne saattaisi jo nyt näyttää toiselta.

Äänimäärä

PS

Vas

2012

1317

1585

2008

356

1951

2004

18

2065

Tilannetta helpottaa myös vasemmiston keskinäinen hajaannus ja onkin nähtävissä, että ns. vanhan liiton äänestäjät eivät ehkä ole kovin innoissaan arhinmäkeläisistä vasemmistolaisista.

Mutta vaaleihin on aikaa vielä kaksi vuotta ja työtä täytyy tehdä tavoitteen saavuttamiseksi.

Valtuustossa käsiteltiin myös MAL-ohjelmaa (Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma)

Puhuin ohjelman optimistisista väestöennusteista ja toiveista. Raision(kin) väkiluku on ohjelmassa arvioitu yläkanttiin, vaikka todellisuus näyttää tällä hetkellä kasvun suunnan olevan vastakkaiseen suuntaan. Vauhti kyllä sinänsä on sopiva mutta suunta tosiaan väärä. Tietenkään emme toivo kasvun olevan mitä tahansa väestönsiirtoa, vaan kasvun olisi oltava kaupunkia taloudellisesti hyödyttävää.

Ennusteissa on se ongelma, että jos ennusteiden luvut otetaan liian tosissaan, niin ne saattavat aiheuttaa kustannuksia. Näin tapahtui aikoinaan, kun Raisio hankki Turun Seudun Veden osuuksia. Silloin Raision väestön määrä arvioitiin tulevaisuudessa suuremmaksi kuin mitä se on tällä hetkelläkään. Lisäongelmia tuli sitten matkan varrella kustannusarvioiden petettyä ja rahoitusta hankkeeseen vaadittiin kunnilta hankittujen osuuksien mukaan. Tästä on seurannut raisiolaisten vesilaskun kova nousu viime vuosina.

Samoin saattaa käydä esimerkiksi Turussa vireillä olevan pikaraitiotiehankkeen kanssa. Tämä tietenkin edellyttää, että Raisiossa on tarpeeksi harhaisia päättäjiä lähtemään mukaan tällaisiin hankkeisiin. Älkää epäilkö, kyllä niitä löytyy, ja on vain arvailujen varassa kuinka paljon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, valtuusto, puheenjohtajavaali

Uusi ilmiö Raisiossa

Tiistai 30.12.2014 - Mika Koivisto

Rannikkoseutu uutisoi 30.12.2014 teinipoikien ryöstöstä, joka oli tapahtunut edellisenä lauantaina Raision keskustan linja-autopysäkillä. Pojilta oli viety kännykkä ja rahat. Ryöstäjiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia nuoria.

Tässä tapauksessa ei onneksi sattunut fyysistä pahoinpitelyä ryöstöön liittyen, eikä muutenkaan huvikseen pahoinpidelty uhreja, kuten Helsingissä on tänä vuonna tapahtunut. Mutta aika on todennäköisyyden puolella ja on täysin mahdollista, että Raisiossakin pahoinpitelyjä tullaan kirjaamaan ylös. Enää on kysymys siitä, että kuinka vakavia tapauksia tulemme näkemään.

Olen yrittänyt pitää keskustelua yllä Raision maahanmuuttotilanteesta ja monesti vielä maininnut mahdollisuudesta, että Raisiossakin tulee myös sosiaalisia ongelmia holtittomasta väestönsiirrosta taloudellisten ongelmien lisäksi. Nyt julkaistu uutinen ryöstöstä on ensimmäisiä julkisuuteen tulleita tapauksia Raisiossa. Kärsijöinä ovat nuoret, jotka nimenomaan joutuvat kohtaamaan monikulttuurisuuden käytännön seuraukset. Suurinta osaa valtuustoa asia ei ole juurikaan kiinnostanut, koska eihän se heitä kosketa. Tai koskettaa, mutta maksajan roolissa, eikä sitäkään ymmärretä.

Pitäisi kai kysyä, että miten Raision sosiaalitoimi ja poliisi ovat varautuneet tilanteeseen, jossa ryöstely ja pahoinpitely lisääntyvät huomattavasti? Onko resursseja ottaa tilanne haltuun?Tällainen ilmiö täytyy pysäyttää alkuunsa ja kitkeä juurineen.

Kunhan vuosi nyt vaihtuu, niin tulen pyytämään virkamiehiltä tilastotietoa vuoden 2014 vastaanottoluvuista, ts. väestönsiirtomääristä. Kun luvut ovat selvillä, niin asia tullaan taas nostamaan esiin hallituksessa ja valtuustossa ja tässä tapauksessa etsitään myös syyllisiä sovittujen määrien ylittämisen takia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ryöstö, Raisio

Sote-uudistus rankaisee Raisiota kunnolla

Torstai 4.12.2014 - Mika Koivisto

Raisiota tullaan rankaisemaan oikein kunnolla tulevassa sote-uudistuksessa. Muutenkin näyttää, että asiansa kustannustehokkaasti hoitaneet kunnat joutuvat maksumiehiksi suurten kuntien jatkaessa holtitonta taloudenpitoaan. Läntisellä sote-alueella suurimmat hyötyjät ovat mm. Turku ja Vaasa. Samoin muillakin sote-alueilla suurimmat voittajat ovat alueidensa keskuskaupunkeja.

Raisiossa kustannukset tulevat nousemaan noin 8 miljoonaa euroa vuodessa, mikä tarkoittaa kovia veronkorotuksia ja palveluiden leikkaamista kunnan muista toiminnoista.

Uudistus ei anna mitään armoa Raision saavutuksille järjestää kustannustehokkaasti sosiaali- ja terveyspalvelut. Yksinkertaisesti tapahtuu niin, että lasketaan keskiarvot kustannuksista ja hyvin asiansa hoitaneet kunnat laitetaan maksamaan huonosti asiansa hoitaneiden kuntien kustannukset. Turun huonoa taloudenpitoa tullaan paikkaamaan muiden kaupunkien toimesta yli 24:llä miljoonalla eurolla vuosittain.

Eihän tässä mitään uutta ole verrattuna kuntien valtionosuusjärjestelmään mutta nyt on siis kaksi eri järjestelmää, joilla mätkitään veronmaksajia kyykkyyn. Tällainen malli ei kyllä tule parantamaan taloutta ja toimintatapoja, vaan kannustaa edelleen huonosti toimineita kaupunkeja jatkamaan tehottomalla toimintatavalla.

Raisiossa kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa tarkoittaa veroprosentissa noin kahta(2) prosenttiyksikköä lisää verotukseen. Lisäksi tulee vielä edellä mainittu kuntien valtionosuusuudistus, mikä vie Raisiolta noin miljoona euroa.

Tällainen uudistus maan hallitukselta on täysin linjassa muiden pieleen menneiden hankkeiden kanssa. Umpisurkea hallitus on tärvellyt maan talouden täysin ja tällainen kustannuksia lisäävä hanke on vain kirsikkana kakussa. Job well done, not.

Raision strategiana on ollut hoitaa asiat kustannustehokkaasti, jotta voimme edelleen pysyä itsenäisenä kuntana. Tämä taktiikka näyttää nyt olleen väärä tapa hoitaa taloutta. Ehkä meidän olisi pitänyt toimia vastuuttomasti ja olla yrittämättä tehdä asioita paremmin tai tehokkaammin.

Jos sote-uudistus ja valtionosuusuudistus toteutuvat tällaisina, niin ehkä Raisiossa on sitten vedettävä tilanteesta johtopäätökset ja toimittava sen mukaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että rakennetaan Raisioon uutta infraa niin paljon kuin ikinä saadaan lainaa rakentamista varten. Laajennetaan liikuntahalli, korjataan kaikki tiet ja rakennetaan keskusta tunneleita täyteen jne. Tällaiset hankkeet on pakko tehdä ennen Turkuun liittämistä, koska sen jälkeen Raision alue tulee rapautumaan kaiken mielenkiinnon kohdistuttua Turun keskustan ympärille.

------------------------

Vm on julkaissut laskelmia uudistusten vaikutuksesta veroprosentteihin vuonna 2021. Raisiolle laskelma näyttää noin 3,5 prosenttiyksikköä korkeampaa veroa kuin ensi vuonna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, sote-uudistus

Niitä näitä

Lauantai 22.11.2014 - Mika Koivisto

Raisiossa on syksyn aikana keskusteltu mm. Kerttulakodin lakkauttamisesta ja lastenhoitoon sekä opetukseen kohdistuvista säästöistä. Kaikki edellä mainitut asiat ovat tietysti ikäviä ja ei tuollaisia päätöksiä huvikseen tehdä. Vastaavanlaisia toimenpiteitä tehdään kunnissa ympäri Suomea, koska kuntien talous on heikoilla ja helppoja ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi ei ole olemassa. Tilanne on myös vakava muistutus siitä, kuinka taloudellisesti heikoilla olevan liikkumavara päätöksissä ei ole järin suuri. Muutoksia yritetään tehdä sinne tänne, jotta jossain muualla saataisiin vastaavasti pieni liikkumavara.

Raisiossakin nykyinen tilanne on osittain seurausta menneistä päätöksistä. Talouden tilanteeseen olisi pitänyt reagoida voimakkaasti jo heti edellisen valtuuston alkutaipaleella 2009 mutta jostain syystä näin ei tehty ja seurauksena taloudellinen liikkumavara on erittäin pieni. No, tilanteeseen on syypäänä myös maan hallitus ja kansainvälinen tilanne eli ei nyt kaikkea kaadeta valtuuston niskaan.

Ymmärrän kyllä esimerkiksi työntekijöiden huolestumisen työyhteisöjen hajoamisesta ja varmoina pidettyjen työpaikkojen katoamisesta. Mutta jos emme tee mitään, niin tilanne vain huononee, ja mitä pidemmälle ikäviä päätöksiä siirretään, niin sitä rankempia ovat seuraukset.

Kunta-alalla on viime vuosiin saakka saatu olla aika rauhassa ja vasta nyt ovat lomautukset ja irtisanomiset saavuttaneet tämänkin sektorin. Raisiossa ei ole vielä jouduttu irtisanomisiin turvautumaan mutta pidän todennäköisenä, että näin joudutaan tekemään. Tosin suurin osa irtisanomisista voidaan välttää siirtämällä ihmisiä vapautuviin virkoihin ja osalle varmasti järjestyy työpaikat yksityiseltä sektorilta. Tämä koskee lähinnä hoiva-alaa.

Turun ympäryskunnissa muutamalla kunnalla näyttäisi menevän ihan hyvin olosuhteisiin nähden. Kaarina valittiin äskettäin Suomen houkuttelevammaksi kunnaksi asua ja taloudessakin on pelivaraa, kuten myös Naantalilla. En ole huomannut, että näitä kuntia noin yleisesti mitenkään eri tavalla pyöritettäisiin kuin Raisiota, mutta muutama perustavanlaatuinen seikka kiinnittää huomiota.

Nostan taas esiin pari asiaa, mitkä tilastoja tarkastelemalla näyttävät selittävän eroja. Turku ja Raisio ovat lähteneet vetämään linjaa, jossa kuntiin sijoitetaan paljon sosiaaliperäisiä maahanmuuttajia. Naantali ja Kaarina ovat toimineet tässä asiassa paljon varovaisemmin, mikä on jälkikäteen tarkasteltuna ollut järkevää politiikkaa. Ja on sitä myös tulevaisuutta tarkastellessa. Maahanmuutosta (tällä tarkoitan sosiaaliperäistä maahanmuuttoa, en ulkomailta töihin muuttavia insinöörejä yms.) tulee kunnille vääjäämättä kustannuksia, vaikka valtio jotain korvaakin muutaman vuoden ajalta. Nämä kustannukset ovat lisäksi luonteeltaan kumulatiivisia eli kustannukset kasvavat vuosi vuodelta, koska tuen tarve ei käytännössä poistu minnekään jo kuntiin sijoitetuilta, vaikka valtion maksamat korvaukset loppuvatkin.

On huomioitavaa, että sen jälkeen kun maahanmuuttajat on sijoitettu kuntaan, niin he ovat kunnan asukkaita ja näin lakisääteisten palveluiden parissa. Mutta tuo kuntiin sijoittaminen ei ole lakisääteistä, vaan aivan kotikutoista toimintaa.

Tällainen edellä mainittu toiminta on siis sellaista, mikä syö pelivaraa kunnan taloudesta ja se näyttää korostuvan tällaisina taantuma- tai lama-aikoina. Käytännön seuraukset ovat sitten tuollaisia, mitä Raisiossa on koettu ja nähty. Toimintaa täytyy supistaa ja henkilöstöä lomauttaa tai irtisanoa.

Raisiossa ei edelleenkään ole mielestäni minkäänlaista ideaa maahanmuuttajien vastaanottamisessa. Olen monesti kysynyt, että mihin tällä pyritään ja mikä on sellainen taso, että riittää, mutta vastausta ei ole kuulunut. On tullut epämääräistä selittelyä siitä, että ei tuollaisia voida määrittää, kun ihmiset voivat vapaasti muuttaa minne haluavat. Minun mielestäni voidaan aivan hyvin määrittää taso, mihin kaupunki pyrkii ulkomaalaisväestön osuudessa. Varsinkin kun kyse Raisiossa ei ole siitä, että tänne nyt paljon muuttaisi ulkomailta väestöä, joka tulee työn perässä.

Mutta jos muista puolueista ei ole kyseenalaistamaan nykyistä toimintaa, niin silloin vahingollinen maahanmuutto Raisioon jatkaa kasvuaan muutaman virkamiehen erittäin suosiollisella avustuksella. Toisaalta, keskusteluissa eri puolueiden valtuutettujen kanssa on tullut esiin mielipiteitä, jotka eivät ole nykyisen linjan mukaisia. Miksi tämä mielipide ei sitten näy käytännön toimissa? Joko henkilöt eivät saa suutaan auki omissa ryhmissään tai sitten puolueissa on äänekäs klikki, joka tyrmää kaikenlaisen kritiikin rasismilla tai vastaavalla kommentoinnilla, millä rakentava keskustelu saadaan äkkiä loppumaan. On siis helpompaa laittaa pää puskaan ja leikkiä kosmopoliittia ja olla puuttumatta koko asiaan, vaikka ikävät seuraukset tiedetään. Kuvitellaan maahanmuuttajien olevan homogeenistä ryhmää ja samalla uskotellaan itselle ja omalle porukalle, että nämä kaikki ovat tulleet tänne töihin ja ilman heitä emme pärjää ja taloutemme taantuu. Näin ei ole.

Nullius in verba

Vastaanotetut pakolaiset:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=s3a2BAA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbX0zUEAA==&gender=t

Raision lukemat tässä kategoriassa ovat aivan omaa luokkaansa myös Varsinais-Suomen ja koko maan tasolla.

Toimeentulotuki euroa/asukas:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=szY3BgA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbX0zUEAA==&gender=t

Kieli muu kuin suomi, ruotsi, saame:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=szaKAAA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbV0zUEAA==&gender=t

------

Kotisivukoneen päivityksestä johtuen kirjoitus hävisi bittiavaruuteen ja nyt uusi yritys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Korjattavaa päätösten toimeenpanossa

Tiistai 4.11.2014 - Mika Koivisto

Olen pitänyt Raisiossa esillä maahanmuuton rajoittamista taloudellisista syistä. Kaupungilla on krooninen rahapula, ja vuosi vuoden jälkeen yritetään nipistää säästöjä sieltä täältä mm. lastenhoidosta, perusopetuksesta ja vanhustenhuollosta. Mutta edelleen näyttää yksi osa-alue olevan säästöjen ulkopuolella eli maahanmuutto.

Viime syksynä 25. marraskuuta kaupunginhallituksessa tehtiin päätös vastaanottaa kolmen vuoden aikana enintään 25 henkilöä, noin 5-10 henkilöä vuodessa. Selviteltyäni asiaa olen huomannut, että edellisvuosiin verrattuna mikään ei ole muuttunut kuluvan vuoden aikana. Tässä vaiheessa vuotta lukumäärä on jo 25 henkilöä ja olemme taas huippuvuosien tasolla maahanmuuttajien määrän kanssa.

Päätös määrän rajoittamisesta tehtiin viime vuonna siitä syystä, että halusimme hillitä kustannusten kasvua taloudellisesti vaikeina aikoina. Ajat ovat edelleen erittäin vaikeat, vaikka talousarvioneuvottelut suht kitkattomasti tuntuivat etenevänkin. Kaupunki joutuu jatkuvasti miettimään säästöjä aivan kaikkialta ja olemme joutuneet tekemään ratkaisuja, joita emme välttämättä olisi tehneet taloudellisen tilanteen ollessa parempi.

Tämä maahanmuuttajien vastaanoton rajoittaminen nousi esiin taas tänä vuonna budjettineuvotteluissa mutta päätetyistä määristä kiinni pitäminen ei enää tuntunutkaan olevan tärkeää. Mielestäni luottamushenkilöiden on pidettävä kiinni päätetystä tahtotilasta ja vaadittava tuon päätöksen noudattamista myös virkamiehiltä. Kolmen vuoden kiintiön täyttäminen kahdeksassa kuukaudessa kertoo jotain päätösten noudattamisesta.

Talous ei ole edelleenkään tasapainossa ja ensi vuonna olemme edelleen tilanteessa, missä etsimme säästöjä kissojen ja koirien kanssa. Siksi vaadin muilta puolueilta, että pidämme kiinni sovituista säästöpäätöksistä ettemme joudu leikkaamaan lisää lakisääteisistä palveluista.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän pj, Raision Perussuomalaiset

(Julkaistu Rannikkoseudussa 31.10.2014)

---------

Tilastotietoa viime vuosilta.

Nuo tilastossa olevat luvut ovat ihmetystä herättäviä. Kaarina siis ottanut viime vuonna 10 maahanmuuttajaa ja Naantali 0 (nolla). Molemmissa kunnissa verokertymä/asukas on huomattavasti Raisiota korkeampi ja toimeentulomenoissa Raisio on aivan omaa luokkaansa eli Varsinais-Suomen ja maan kärkeä. Tämä yhtälö ei toimi ja tuollainen toiminta vie meidät perikatoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, säästöt

Vihreillä kova hinku lisätä byrokratiaa

Lauantai 27.9.2014 - Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision Perussuomalaiset

Raision Vihreät tekivät valtuustoaloitteen Raision liittymiseksi ”Kohti hiilineutraalia kuntaa” - hankkeeseen (HINKU). Hankkeessa on tarkoitus velvoittaa kunta ja kuntalaiset vähentämään kasvihuonepäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta. (Huom. 2007 teollisuus oli Suomessa vielä suht voimissaan). Aloite kannattajineen tässä.

Aloite on tyypillinen Vihreä esimerkki siitä miten yhteisen päätöksenteon kautta pakotetaan kaikki kuntalaiset ja yritykset mukaan pienen marginaalin ajamiin hankkeisiin. Vihreiltä näyttää puuttuvan luotto ihmisten omaan ajatteluun ja päätöksentekokykyyn ja vallalla on vanhakantainen tapa ohjata rahvasta ylhäältä käsin ja omia uskonkappaleita tuputtaen.

Aloitteesta puuttuu täysin kustannusvaikutukset mutta ne eivät kai ole tärkeitä. Yltiöoptimistisia toiveita tosin on uusista työpaikoista ja yrityksistä. Taitaa olla vain niin, että ainoat työpaikat tuollaisesta hankkeesta syntyvät julkiselle sektorille.

Tällainen hanke lisäisi byrokratiaa kunnassa ja sitoisi päätöksentekoamme liiaksi tiukkoihin raameihin. Mitään konkreettista hyötyä tällaisesta hankkeesta ei Raisiolle olisi. Kunnan mahdollisuus vähentää päästöjä on melkein olematon ja jo nyt tehdään kaikki voitava järkevissä puitteissa säästöjen saamiseksi.

Raisiolaisten veronmaksajien kannattaa olla tarkkana tällaisten aloitteiden ja hankkeiden kannattajien suhteen ja kysyä heiltä, että mitä tämä maksaa ja mitä me hyödymme siitä konkreettisesti. Miksi haluaisimme lisätä kunnan tehtäviä ja velvoitteita, vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen? Tämä on hyvä muistaa kun taas joku valtuutettu avaa suunsa ja puhuu kuntien velvoitteiden määrästä ja niiden vähennystarpeesta. Syytetään valtiota tehtävien ja velvoitteiden lisäämisestä mutta samalla ollaan itse tekemässä samaa.

Kansalaisten kannalta vihreiden hankkeiden kannattamisessa tai vastustamisessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että haluaako maksaa asumisesta ja elämisestä enemmän vai vähemmän. Jos kannattaa vihreiden hankkeita ja ne vielä toteutuvatkin, niin lopputulos näkyy kohonneina sähkölaskuina, asumisen ja liikkumisen kallistumisena ja sitä myöten myös elintarvikkeiden hintojen nousuna.

Tärkein kysymyshän tässä on, että miksi pitää vähentää kasvihuonepäästöjä (hiilidioksidi?)? Oma arvaus on epämääräiset väitteet IPCC:n taholta, vaikka vieläkään ei ole osoitettu hiilidioksidin osuutta ilmaston lämpenemiseen. Jokainen saa puolestani muuttaa vaikka maakuoppaan asumaan ja sitä myöten lopettaa kokonaan hiilidioksidin tuottamisen mutta koko kuntaa ja kaikkia kuntalaisia ei tule tällaiseen sopimuksia liittää.

Fakta: Suomessa hiilidioksidivapaan sähkön tuotannon osuus on 88 prosenttia eli olemme Euroopan kärkeä tai kärjessä kaukana mallimaina pidettyjen Saksan ja Tanskan edellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, Hinku, Vihreät

Raision Perussuomalaiset jatkavat maahanmuuton kyseenalaistamista

Keskiviikko 10.9.2014 - Mika Koivisto

Rannikkoseudussa (9.9.2014) julkaistussa jutussa oli muutama kommentti Raision Perussuomalaisten valtuutetuilta. Ajattelin korjata yhden asian kirjoituksessa, mikä muuten voidaan tulkita perussuomalaisten valtuustoryhmän viralliseksi kannaksi. Jutussa oli kommentti, jossa mainittiin maahanmuuttoasioiden olleen valtuustokaudella paljon esillä ja arvelu siitä, että ehkä rauhoittuisimme ko. asian suhteen. Maahanmuuttoasiat eivät myöskään ole mikään kovin vähäpätöinen asia, koska niiden vaikutukset sosiaali- ja terveyspuoleen ovat helposti muutamia miljoonia per vuosi muista vaikutuksista puhumattakaan.

Asia on tosiaan ollut esillä hallituksessa ja valtuustossa perussuomalaisten aloitteesta tämän valtuuston alusta saakka. Olemme nostaneet maahanmuuton keskusteluun, koska mielestämme myös tuosta asiasta on voitava puhua ja miettiä, että onko kaupungin linja ollut loppuun asti mietitty veronmaksajien kannalta. Emme tule muuttamaan linjaamme asian suhteen ja pidämme asiaa edelleen esillä aina tilaisuuden tullen.

Keskustelu maahanmuutosta tulee jatkumaan edelleen hallituksessa ja valtuustossa, koska asiassa ei ole tapahtunut merkittävää parannusta haluamaamme suuntaan. Viime syksynä kaupunginhallitus käsitteli  Raision ja ELY-keskuksen välistä sopimusta pakolaisten vastaanotosta ja päätökseksi tuli ottaa enintään 25 henkilöä/3 vuotta, 5-10 vuodessa. Ehdotin 1-5 vuodessa ja tuohon määrään olisi tullut laskea pakolaiset, turvapaikanhakijat ja perheenyhdistämiset. Ehdotukseni ei saanut kannatusta ja asia jäi siltä osin kesken. Eli asia on meidän osalta vielä ns. vaiheessa ja vaatii lisää keskustelua ja toimenpiteitä.

Ongelmana tuossa kaupunginhallituksen päätöksessä on se, että se on liian leväperäinen ja antaa liikaa mahdollisuuksia tulkinnoille. Tämä on nähty viime vuosien toiminnassa koskien maahanmuuttajien sijoittamista kaupunkiin. Virkamiehet (ELY-keskus ja kunta) ovat puhuneet jatkuvasti 10-15 henkilöstä per vuosi mutta tosiasialliset määrät ovat olleet kaksin-kolminkertaisia tuohon määrään nähden. Tämä johtuu siitä, että ei haluta laskea mm. perheenyhdistämisistä johtuvia kuntaan sijoituksia mukaan lukuihin mikä on mielestäni väärä tapa laskea. Kustannuksia tulee kuitenkin sen mukaan, paljonko kunta lopulta ottaa vastaan, eikä sen mukaan miten asiat kirjataan ja selitetään.

Tarkennettakoon vielä, että Raisioon ei ole tullut varsinaisia pakolaisia sitten Balkanin sodan aikojen. Kyse on ollut ennemminkin sosiaaliperäisistä turvapaikanhakijoista. Tänä vuonna Raisioon tulee Syyriasta pakolaisina kaksi perhettä mutta henkilöluvusta ei ole vielä tietoa. Täytyy seurata lukujen kehittymistä ja palata asiaan virkamiesten osalta loppuvuodesta, koska epäilen että emme ole pysyneet tuossa 5-10 henkilön vuosivauhdissa.

Hieman tuota maahanmuuttoasiaa sivuaa myös keskustelu kuntien tehtävistä. Maan hallitus on yrittänyt selvittää mitä kunnille annettuja tehtäviä voitaisiin karsia jotta kuntien taloutta saataisiin hieman paremmalle tolalle. Tuo selvitys ei ole edennyt oikeastaan minnekään ja siitä kyllä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa jaksetaan aina mainita. Samalla kuitenkin ”unohdetaan”, että me laitamme jatkuvasti rahaa toimintaan, joka ei ole kunnalle millään tavalla lakisääteistä ja voisimme säästää rahaa lopettamalla ko. toiminnan. Tuo ei-lakisääteinen toiminta on esimerkiksi tässä tapauksessa maahanmuuttajien vastaanottaminen. Sen me voisimme lopettaa Raisiossa toistaiseksi minkään toiminnan siitä kärsimättä.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Olkoon niin, jos se on Raision parhaaksi

Keskiviikko 3.9.2014 - Mika Koivisto

Paljon on taas virrannut vettä Raisionjoessa sitten viime kirjoituksen. On ollut puolueen jäsenäänestystä kansanedustajaehdokkaista ja näissä karkeloissa Raisio jäi ilman ehdokasta pienempien kuntien saadessa asettaa kaksikin ehdokasta. Näemmä Kokoomuksellakaan ei Raisiossa ole ehdokasta, joten demariehdokas kiittää varmasti kumpaakin puoluetta pienestä lisätuesta.

Kuntapoliittisella rintamalla jatkuu sama meno, mikä oli vallalla jo koko kevään. Kuntaselvitystä ja sote-sotkua siis pukkaa talouden surkeaa tilaa unohtamatta.

Maan hallituspuolueet jatkavat samalla linjalla eli sekoilevat jo neljättä vuotta putkeen ja sitten me luottamushenkilöt yritämme amatööreinä ottaa selkoa kulloisestakin tilanteesta. Tällä hetkellähän Raision pitäisi selvittää kuntajakoa Ruskon, Nousiaisten, Mynämäen ja Vehmaan kanssa. No, jokainen voi päissään miettiä, että paljonko tuollaisessa yhteiskuntarakenteessa on järkeä ja minne ne palvelut sitten keskittyisivät jos tuollainen luodaan. Mutta kuten otsikossa kirjoitin eli olkoon niin, jos se on Raision parhaaksi.

Sote-sotkutkin jatkuvat ja mikäli olen edes jotain ymmärtänyt, niin tämäkään asia ei ole kai kenellekään muulle selvää kuin maan hallituksen ministereille. No, siellähän istuvatkin maamme terävimmät huippuosaajat, joten ei muuta kuin kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja pelätään pahinta.

Kunnan talouspuolella mennään edelleenkin aika ohuella marginaalilla ja nähtäväksi jää kummalle puolelle tulos kirjataan. Talousarviota laadittaessa varmasti nousee taas esiin vanha kunnon veroprosentin korottaminen. Henkilökohtaisesti vastustan verotuksen korottamista enää yhtään piirua. Olen tosin vastustanut korotuksia jo vuosia mutta eipä se ole paljoakaan auttanut tai muuttanut tilannetta. No, ehkä tälle vuodelle meidän ryhmän vastustus suurempaa korotusta vastaan hidasti verenimijöiden toimintaa. Olen kai sanonut jo aiemminkin, että jos talouden laittaminen kuntoon verotusta kiristämällä parantaisi kilpailukykyä yms, olisimme jo maailman ykkösiä ja talous kävisi laakerit punaisena pyörien ylikierroksilla. Vaan kun asia ei ole näin. Se on päinvastoin. Tätäkään ei ihmelapsista koottu maan hallitus pysty ymmärtämään ja kansalaisten ostovoiman leikkaaminen jatkuu. Tässä eräskin vihreiden turkulainen ministeri on kyllä kunnostautunut ja taas tuli tuon porukan puoluekokouksen jälkeen hienoja ehdotuksia uusista veroista ja vanhojen verojen korotuksista. Minä henkilökohtaisesti en jaksa enää lukea vihreiden juttuja ja ehdotuksia kuin aivan huumorimielessä vanhan kunnon Pahkasika-lehden hengessä.

Sitten hieman asiasta, jota pohdittiin kaupunginhallituksessa keväällä.

Ehdotin 10.3.2014 kaupunginhallituksessa, että emme lähetä Raisiosta edustajaa Kingiseppin kaupungin vuosijuhlaan Venäjän kansainvälisiä lakeja rikkovan ulkopolitiikan ja Krimin tilanteen takia. Ehdotusta ei tietenkään kannatettu, koska eihän perussuomalainen voi olla oikeassa ja jos on, niin ei sitä ainakaan silloin voi kannattaa. No, Ukrainan tilannehan eskaloitui tuosta vielä hieman ja lopputuloksesta ei olla vieläkään selvillä.

Osallistuminen juhlaan myös kuivui kokoon vähin äänin. Ensin osallistumisensa perui luottamushenkilö ja sitten kai järki voitti, eikä pakotettu viranhaltijaakaan osallistumaan tilaisuuteen.

Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen eli Pohjois-Atlantin Puolustusliittoon, joka tunnetaan myös nimellä NATO. Suomessahan tuota puolustusliittoa on demonisoitu jo vuosikymmeniä ja yleensä kommenteilla&perusteilla, joilla ei ole minkäänlaista totuuspohjaa. Ehkä ne äänekkäimmät ja typerimmät kommentit ovat tulleet tahoilta, jotka aikoinaan kutsuivat Varsovan Liiton ohjuksia rauhanohjuksiksi yms.

Teräksenkova fakta on kuitenkin se, että yksin emme selviä mahdollisen suuremman konfliktin syttyessä. Emme ole yksin selvinneet tähän mennessä, emmekä selviä. Ilman Saksan apua Toisessa Maailmansodassa kohtalomme olisi ollut samankaltainen kuin sodan jälkeen miehitettyjen maiden Itä-Euroopassa.

Vaikka olen suhtautunut Natoon myönteisesti jo 80-luvulta lähtien, en kuitenkaan varauksetta kannata liittymistä puolustusliittoon. Jaan samat huolet asian suhteen kuin puolustusvoimain evp komentaja Gustav Hägglund. Natoon liittyminen saattaisi aiheuttaa poliitikoissa tunteen, että nyt ei tarvitse enää itse tehdä mitään, koska Yhdysvallat hoitaa homman. Vaarana siis olisi oman itsenäisen puolustuksen alasajo ja siirtyminen pieneen ammattilaisten hoitamaan korkeintaan kriisinhallintaan pystyvään joukkoon. Jos joskus liitymme tuohon puolustusliittoon, niin meidän täytyy pitää huolta kyvystämme puolustaa maata omilla joukoilla muilta saatuun materiaaliapuun tukeutuen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio

Rahat ja palvelut vähenevät (RS 13.6.2014)

Lauantai 14.6.2014 - Mika Koivisto

Mielipidekirjoitukseni Rannikkoseudussa 13.6.

Maanantaina 9.6 Raision valtuustossa käytiin keskustelua maahanmuuton kustannusselvityksestä mutta keskustelu ei pysynyt aiheessa kovinkaan kauan. Allekirjoittanutta syytettiin mm. ihmisten karkoittamisesta pois Raisiosta ja ties mistä. Edelleen korostan, että en ole moisia väittänyt missään ja kritiikkini kohdistuu osaan virka- ja luottamushenkilöitä ja tapaan hoitaa tätä asiaa.

Olen myös yrittänyt lähes rautalangasta vääntää jaettavan rahamäärän ja palveluiden vähenevän sitä enemmän, mitä enemmän asukkaita on niitä jakamassa. Ei näytä menevän jakeluun. Valtuustossa monessa asiakohdassa valiteltiin rahojen loppumista ja kaupungin huonoa taloutta mutta asiayhteyttä ei tahdota nähdä tai ei ymmärretä. Olen aiemmin sanonut, että asiat tulisi ottaa niinkuin ne ovat, eikä niinkuin niiden luullaan tai toivotaan olevan.

Otan myös kantaa sosiaali- ja terveysjohtaja Sandbergin kommenttiin, missä hän kertoi valtion maksavan kaikki toimeentulotuen kulut. Hän jätti osan totuudesta kertomatta. Valtio maksaa kulut vain 3-4 vuoden ajan. Hän jätti myös kertomatta, että asumiskulut maksaa Raisio. Samoin kaupunki maksaa kustannuksia henkilökunnan palkoissa ja esimerkiksi juuri nämä palkat ovat osa piilokustannuksia, joista olen puhunut.

Jos ja kun Raisiossa jatketaan samalla tiellä kuin tähänkin saakka, niin seurauksena ovat palvelutason lasku, taksojen ja verojen korotukset, lomautukset ja myös irtisanomiset. Valtionosuuksiin on tulevaisuudessa tulossa muutoksia ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Raisonkin osuudet ovat pienenemässä. Jos valtiolla menee edelleen huonosti, niin kuinka kauan Sandberg veikkaa valtion maksavan kunnille edes nykyisen tasoisia korvauksia? Onko tämä ainoa asia, mistä ei leikata missään tapauksessa?

Minut on valittu luottamushenkilöksi hoitamaan kovaa vauhtia velkaantuvan kaupungin asioita raisiolaisten parhaaksi, ei käyttämään hupenevia rahallisia resurssejamme epämääräisiin maailmanparannushankkeisiin. 

Mika Koivisto, Raision perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

-----------------

Vastine edelliseen kirjoitukseeni:

Miksi jakaa ihmiset etnisen taustan mukaan

Mielipide. Mika Koivisto otti kirjoituksessaan (RS:13.6) kantaa maahanmuuttajien aiheuttamiin kustannuksiin Raisiossa. Jakaako hän ihmiset etnisen alkuperän mukaan jyviin ja akanoihin?Onko hän tullut ajatelleeksi, kuinka paljon kustannuksia aiheuttavat erilaiset huume- ja alkoholistihörhöt, joita pyörii Raision keskustassa aamusta iltaan?
Olen työskennellyt maahanmuuttajanuorten ja koululaisten keskuudessa. Usein he kertovat, kuinka vaikea on saada työtä ja opiskelupaikkaa. Lisäksi he kohtaavat erilaisia ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan. Suurin osa heistä haluaa tehdä työtä ja opiskella Suomessa.
Miksi perussuomalaiset aina yleistävät, että kaikki maahanmuuttajat ovat sosiaalipummeja? On paljon maahanmuuttajia, jotka käyvät työssä ja elävät normaalia elämää.
Ehkä kysymys on ennen kaikkea asenteesta, miten me suhtaudumme maahanmuuttajiin. Onko perussuomalaisten aikomus lietsoa vihaa maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan?
Mitä vikaa on maailmanparantamisessa? Maailma on kova paikka niin suomalaiselle kuin maahanmuuttajille, jotka ovat joutuneet kokemaan kovia. Myös maahanmuuttajat kaipaavat ystäviä ja sitä, että joku auttaa heitä apua tarvittaessa.

Pakolaisten ystävä

----------------------------------------

Ja oma vastine edellä olleeseen (RS 27.6.2014):

Vastaus nimimerkille Pakolaisten ystävä.
Olen pitänyt keskustelua maahanmuutosta esillä, koska Raision talous on heikoissa kantimissa, ja tämä on yksi ei-lakisääteisistä tehtävistä, joista voimme säästää. Kaupungin talous niiasi kunnolla vuonna 2012 ja myös viime vuosi oli tappiollinen, kuten tulee olemaan tämäkin vuosi veronkorotuksista ja lomautuksista huolimatta. Eikä seuraavakaan vuosi näytä hyvältä. Toivon, että maahanmuuton hyödyistä ja haitoista keskustellaan rehellisesti ja toiminnan mielekkyys arvioidaan ottaen huomioon Raision taloudelliset resurssit.
Kaikilla kaupungin toiminnoilla ja palveluilla on hintalappunsa ja niin myös aikoinaan muutaman virkamiehen tekemällä linjauksella ottaa Raisioon runsaasti sosiaaliperusteisia maahanmuuttajia. Tosin tämän toiminnan hintalappu on kadoksissa, kuten tuli todistettua eivätkä kustannukset näytä muita luottamushenkilöitä ja virkamiehiä kiinnostavan.
Raisiolla on velkaa noin 65 miljoonaa euroa,ja koska budjettimme on alijäämäinen emme voi velkaa lyhentää, vaan velan määrä ja hoitokulut kasvavat joka vuosi. Tästä seuraa väistämättä palvelutason laskua eli leikkauksia. Suljemmeko kirjaston ja/tai uimahallin vai mistä säästämme? Voimme toki jatkaa nykyisellä linjalla muutaman vuoden mutta stoppi tulee yhtä varmasti kuin aurinko nousee huomenna. Lapsemme joutuvat maksamaan takaisin nykyiset velat veronkorotusten ja palvelujen leikkausten muodossa.

Mika Koivisto, Raision perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rannikkoseutu, mielipide, Raisio, maahanmuutto

Keskustelua maahanmuuton kustannuksista

Tiistai 10.6.2014 - Mika Koivisto

Pidin Raision valtuustossa puheen, joka liittyi maahanmuuton kustannusselvityksen vastauksen tasoon. Toin esiin asiassa sen, että kustannuksia ei oikeastaan ole pystytty selvittämään ja emme tiedä paljonko meillä menee rahaa toiminnan ylläpitoon ja jatkuvasti lisääntyvään maahanmuuttajaväestöön. Yritin myös melkein rautalangasta vääntää esimerkin kakusta ja jakajien määrästä mutta ainakin osalle asia ei mennyt perille. Kuinka vaikeaa on ymmärtää, että jos jakajia on enemmän, niin jaettavaa on vähemmän? No, matematiikka ei ole tainnut olla vasemmiston suurimpia vahvuuksia varsinkin kun katsoo menneiden vuosien tuloksia.

Virkamiehet sentään yrittävät vastata kysymyksiin ja pysyä aiheessa ja siitä kiitos heille. Sosiaali- ja terveysjohtaja Sandberg otti kantaa kysymykseen ja vastasi valtion maksavan toimeentulotukien kustannukset pakolaisten osalta mutta jätti mainitsematta, että kustannukset korvataan vain 3-4 vuoden ajalta ja sen jälkeen menot tulevat täysimääräisenä menemään Raision verovaroista. Ja koko ajan rahat tulevat kuitenkin kaikkien veronmaksajien kukkaroista eivätkä ilmesty tyhjästä, kuten vasemmistolainen Sandbergin kai ajattelee tai toivoo.
Samoin joko Sandberg tai sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnan puheenjohtaja Heikki Laine mainitsivat valtion tukien kattavan kaikki maahanmuutosta aiheutuvat kustannukset. Aika outo tulkinta varsinkin, kun kustannuksista ei tosiaankaan ole harmainta aavistustakaan. Ja vielä oudommaksi asian tekee se, että jos Turussa on tosiaankin näitä asioita hieman selvitetty ja menot olivat jo viisi vuotta sitten 36,7 miljoonaa euroa per vuosi, niin miten meillä asiat voisivat olla toisin.

Kun katson THL:n tilastoja maahanmuutosta ja esimerkiksi toimeentulotuen menoista, niin en voi olla huomaamatta korrelaatiota asioiden välillä. Vastaanotetut pakolaiset: Tilasto. Kuvaaja. Toimeentulotuki, euroa/asukas: Tilasto. Kuvaaja. Raisio ottaa tällä seudulla jo suhteessa eniten maahanmuuttajia väkiluvun suhteen. Paljonko me siis vielä haluamme ottaa lisää ja missä menee raja? Mistä otetaan rahat ja mitä palveluja leikataan, jotta voimme jatkaa tällä tiellä? Tähän ei vasemmiston valtuutettu Leena Rihko osannut oikein sanoa muuta kuin että leikataan insinööreiltä. Olipa viiltävä vastaus. Jos se tuosta olisi kiinni ja asiat sillä saataisiin kuntoon, niin vasemmisto saisi minun puolestani hiljentää minut lopullisesti ja polkea vaikka suohon.

Vasemmiston Rihko alkoi taas keskustelemaan aivan eri asiasta kuin tästä kustannusselvityksestä ja kustannuksista. Näyttää menevän samalla tavalla keskustellaan sitten valtakunnan tasolla tai valtuustossa, niin keskustellaan keskustelijasta ja termeistä tai mistä muusta tahansa mutta ei asiasta.
Keskusteluun vedettiin jo sotalapset ja taisi siellä tulla esiin nälkävuosien siirtolaisetkin. Myös minun hiljentämistä vaadittiin ja väitettiin minun vaativan karkoittamisia tai aitojen taakse sulkemista ja olisiko vielä piikkilanka-aidatkin mainittu. Myös demareiden Suvi Heiniola ei tuntunut ymmärtävän keskustelun aihetta, vaan jatkoi samaa nyyhkytarinalinjaa ja esitti omia olettamuksiaan minun puheistani.
Jos keskustelun taso on tällaista ja laitetaan vielä sellaisia sanoja minun suuhuni mitä en ole sanonut missään yhteydessä, niin silloin olen mielestäni oikeutettu sanomaan takaisin. Näin teinkin ja tuli mainittua vasemmiston ymmärtävän tahallaan väärin tai sitten eivät ymmärrä ollenkaan ja vinkuvat aivan omiaan ja panettelevat asioilla, jotka eivät pidä paikkaansa. Ei sinänsä mitään uutta auringon alla.

En ole valtuustossa tai yleensäkään politiikassa miellyttämässä muita puolueita tai mediaa, vaan yritän pitää niitä aiheita esillä joihin ennen kunnallisvaaleja lupasin puuttua. Tästä aiheutuu väistämättä polemiikkia muiden puolueiden edustajien kanssa. Kiistat eivät ole itsetarkoitus mutta turha niitä on mielestäni ehdoin tahdoin välttää. Mielestäni politiikkaan kuuluu kovakin sanailu, jos se pysyy aiheessa eikä mennä henkilökohtaisuuksiin ja väitetä omia tulkintoja toisen mielipiteiksi.

Tehdään nyt tässä taas selväksi, että en ole ketään minnekään karkottamassa Raisiosta enkä sulkemassa minnekään aitojen taakse. En ole syyttämässä tästä tilanteesta yhtään maahanmuuttajaa, vaan Raision entisiä ja nykyisiä luottamushenkilöitä ja virkahenkilöitä. Luottamus-  ja virkahenkilöt ovat veronmaksajille vastuussa siitä, että asiat hoidetaan niin, että palvelut pelaavat ja vielä mahdollisimman kustannustehokkaasti ja otetaan huomioon asioiden hoidossa realiteetit. Nyt näin ei tapahtu, eikä ole tapahtunut.

Vielä tuollainen huomio Naantalista, että siellä kaupungin tulos on neljä miljoonaa plussalla viime vuodelta. Katsokaa edellä mainittuja tilastoja ja miettikää voisiko osan tuloksesta selittää niillä?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »