Talousarviokokoukset lähestyy

Keskiviikko 11.10.2017

Talousarvioneuvottelut lähestyvät ja kaupunginhallituksen osalta valmista pitäisi olla marraskuun ensimmäisenä päivänä.

Tänä vuonna kunnan tulos on näillä näkymin lähellä nollatulosta tai mahdollisesti jopa ylijäämäinen. Tilannetta voidaan pitää hyvänä siihen nähden, että talousarvio tehtiin alijäämäiseksi. Viime vuonna budjettia tehtäessä otettiin siis tietoinen riski ja luotettiin yleisen talouden piristymisen korjaavan tilannetta vuoden aikana.

Tämän vuoden talousarvioon sisältyi myös 1,2 miljoonan euron henkilöstösäästöt, joita ei parantuneen taloudellisen tilanteen takia jouduttu panemaan toimeen.

Vaikka kulunut vuosi on mennyt hyvin, niin ei ole mitään syytä olla jatkamatta tarkan talouden linjalla. Ensi vuoden budjettia neuvotellessa tulisi kiinnittää edelleen huomiota menoihin eli pitää menot edelleen mahdollisimman pieninä, koska muuten ensi vuonna saatetaan olla ihmeissään miinusmerkkisen tuloksen kanssa.
Huomiota tulisi kiinnittää siihen, että henkilöstökuluja ei lisättäisi ilman todella päteviä perusteita. Lisäksi (rakennus)investointeja tulisi tarkastella kriittisesti.

Vihervasemmiston suunnalta on ollut havaittavissa signaaleja, että kun on monta vuotta (neljä, koska viime valtuustokausi on ainoa, jolloin vasemmistoenemmistö ei ole ollut vallassa) säästetty, niin kai sitä rahaa voitaisiin nyt käyttääkin. Tuo ajatus kertoo siitä, että ei olla ymmärretty ollenkaan säästöjen syytä. Samoin se kertoo siitä, että luullaan olevan varaa levittää rahaa holtittomasti, vaikka tosiasiassa rahaa ei edelleenkään ole ylimääräisiin hankkeisiin ja/tai maailmanparannusideoihin.

Valtuustossa ja kaupunginhallituksessa on tänä vuonna ollut paljon keskustelua Raision vetovoiman parantamisesta. Kaikenlaista on kuultu mutta mielestäni paras vetovoimatekijä on hyvin hoidettu talous ja sitä kautta alhaisemmat asuinkustannukset.

Jos meillä on ensi vuodeksi edes pieni mahdollisuus alentaa asumiskustannuksia, niin tuohon mahdollisuuteen tulisi tarttua.

Oma ajatus asumiskustannusten pienentämiseksi on kiinteistöveron alennus. Raisiossa on vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero tällä hetkellä 0,45% ja yleinen kiinteistövero 1,25%. Maan hallitus nostaa kiinteistöverojen alarajoja ensi vuodeksi, mutta yleisen kiinteistöveron (0,41%) alarajaa nostetaan vasta vuonna 2019 0,45 prosenttiin eli samaan kuin meillä jo on.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesätauko

Perjantai 7.7.2017

Puoluekokouksesta leimahtanut kapina puolueessa on ohi, tai ainakin suurimmaksi osin kukistettu. Puolueen kenttäväki on uuden valitun johdon takana ja paikallistasoilla toiminta jatkuu normaalisti.

Raisiossa valtuustoryhmä ja paikallisyhdistyksen hallitus ovat ilmoittaneet, että uudella johdolla on täysi tuki ja suunta on eteenpäin.

Aivan ilman ongelmia ei Varsinais-Suomessa selvitty perussuomalaisten piirin tasolla. Puheenjohtaja jätti valitettavasti paikkansa kesken kauden, joten uuden puheenjohtajan valinta on edessä syksyllä.

Uusi valtuusto aloitti kesäkuun alussa ja valtuusto valitsi lautakuntiin, kaupunginhallitukseen ja muihin paikkoihin uudet edustajat.
Valtuusto jäi kesätauolle 19.6. kokouksen jälkeen ja kokoontuu seuraavaksi elokuun lopulla valtuustoseminaariin. Kaupunginhallitus kokoontui vielä juhannuksen jälkeen ja jäi tauolle.

Syksyn alussa alkaa valtuuston varsinainen työ ja talousarvioon valmistautuminen. Sote- ja maakuntauudistuksesta on tullut uutta tietoa ja asiat siirtyvät hieman eteenpäin. Maakuntavaalitkin siirtyivät monella kuukaudella ja ovat tämänhetkisen tiedon mukaan vasta ensi vuoden loppupuolella.

Huolestuttavia uutisia kuuluu Italiasta liittyen Välimeren laittomasti ylittäviin elintasosiirtolaisiin. Ns. avustusjärjestöt hakevat Libyan rannikolta laittomia siirtolaisia tuhansittain per viikko ja kuljettavat heidät Italiaan.

Italiaan on tullut tänä vuonna jo melkein 100 000 laitonta siirtolaista Välimeren yli ja EU ei ole halukas ja/tai kykenevä ratkaisemaan ongelmaa. Ainoana ratkaisuna esitetään edelleen samaa kuin aiemminkin eli tulijoiden jakamista pitkin Eurooppaa. Tuohan ei ole mikään ratkaisu, vaan ongelman laajentamista, koska tulijoita on vähintään miljoonia.

Syksyksi saattaakin olla meille odotettavissa samanlainen tulijoiden vyöry kuin vuonna 2015. Sisäministeri Risikko ja hallitus tuskin ovat varautuneet tälläkään kertaa sen paremmin kuin viimeksikään. Tuleehan Suomeen edelleen melkein kaksinkertainen määrä laittomia tulijoita kuin ennen nykyistä kriisiä.

Kommentoi kirjoitusta.

Soinin petos

Tiistai 13.6.2017 - Mika Koivisto

Soinin ja muun petturiporukan loikkaaminen tuli täytenä yllätyksenä ja olen erittäin pettynyt loikkareihin ja heidän toimintaansa.

Osa kansanedustajista viittaa kintaalla kentän toiveisiin. Tällainen piittaamattomuus johti puoluekokouksessa äänestettyyn tulokseen. Jos edustajat olisivat kuunnelleet enemmän kenttää, niin tuskin oltaisiin tässä.
Tänään loikkariedustajat jatkavat edelleen äänestäjien tahdon väheksymistä pettämällä uuden puoluejohdon antamatta heille edes mahdollisuutta.
Toiminta on erittäin halveksuttavaa.

Minä olen laillisesti ja demokraattisesti valitun uuden puheenjohtajiston takana. Voimia ja menestystä heille ja eduskuntaryhmälle.

Kommentoi kirjoitusta.

Kustannuslaskelmia uuden selvityksen pohjalta

Perjantai 9.6.2017 - Mika Koivisto

Suomen Perusta -ajatuspajan uusin julkaisu pureutuu maahanmuuton taloudelliseen puoleen.
Julkaisussa todetaan, että maahanmuutto laskee palkkoja, laskee elintasoa ja lisää tuloeroja.

Raportissa oli sivulla 55-56 kerrottu näin: "Kun kuntien menoja (kokonaismenoja, tai vaihtoehtoisesti sosiaali- ja terveysmenoja tai koulutusmenoja) selitetään ulkomaalaistaustaisen väestön osuudella sekä joukolla taustamuuttujia päädytään siihen, että menojen ”jousto” (suhteellisten muutosten osamäärä) väestöosuuden suhteen on noin yksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaalaistaustaisten osuus nousee vaikka nollasta 10 prosenttiin, kunnan asukasta kohden menot kasvavat 10 %".

Tuon mukaan käytin laskelmassa kunnan nettokustannuksia per asukas ja ulkomaalaisväestön prosenttiosuutta. Jos olisin käyttänyt muun kielisten määrää, niin summat olisivat kasvaneet huomattavasti. Ulkomaalaisten prosenttiosuudella laskettuna lopputulema on siis varovainen laskelma.

Luvut otettu THL:n Sotkanetistä eli tuolta.

Lasken esimerkkinä Turun kustannuksia ja Raision kustannukset on mainittu tuon jälkeen samalla tavalla laskettuna.
Turussa kunnan nettokustannukset per asukas vuonna 2015 on 5529,9e ja ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 6,2 %. Virenin väittämmän mukaan kustannukset ilman ulkomaalaisväestöä olisivat siis 5529,9e/1,062 = 5207,06 e/asukas.
5529,9e-5207,06 = 322,8 e/asukas. Tuon mukaan ulkomaalaisten aiheuttama menolisäys Turussa per asukas olisi vuonna 2015 ollut 185908 x 322,8e = 60 011 102,4 euroa. Raisiossa vastaava summa on noin 5,1 miljoonaa euroa samalla tavalla laskettuna.
Tuo kyllä osuu samoille lukemille, mitä on aiemminkin tullut ynnäiltyä.
Turussa yhden veroprosenttiyksikön tuotto on ollut noin 28 miljoonaa euroa. 60 miljoonan kustannus maahanmuutosta tarkoittaa kunnallisveroprosentissä noin kahden prosenttiyksikön kustannusvaikutusta.

Raisiossa yksi veroprosenttiyksikkö tarkoittaa noin neljän miljoonan euron lisäystä veropottiin eli me raisiolaiset maksamme noin 1,25 - 1,5 prosenttia enemmän kunnallisveroa, koska osa päättäjistä haluaa meidän maksavan enemmän veroa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuuton kustannukset, Raisio, Turku

Valtuustossa tapahtunutta.

Tiistai 9.5.2017 - Mika Koivisto

Raision valtuustossa 8.5.2017 käsiteltiin luottamushenkilöiden palkkioiden korotuksia. Esitin, että palkkioita ei koroteta ja koko palkkioasia siirretään talousarviokokouksen yhteyteen. Mielestäni ta-kokous olisi parempi paikka ja aika päättää tällaisesta kaupungin menoja lisäävästä asiasta. Jos talousarvio näyttää hyvältä, niin korotukset voidaan hyväksyä. Jos taas näyttää siltä, että kaupungin talous heikkenee ja täytyy vaikka lomauttaa työntekijöitä, niin silloin korotusta ei pitäisi tehdä.

Ainoastaan perussuomalaiset olivat sitä mieltä, että palkkioita ei pidä korottaa ja asia pitää siirtää talousarvioneuvottelujen yhteyteen. Linkki.

Esityslistalla oli myös vanha aloite kotouttamisohjelman kustannusseurannasta. Aloite on seilannut edestakaisin lautakunnan ja hallituksen välillä ja mitään järkeä kustannusseurantaan ei ole saatu. Koska asia ei mitenkään etene tai muutu, niin annoin aloitteen mennä loppuunkäsitellyksi. Tämä ei siis tarkoita, että asian käsittelyssä esitetyt laskelmat olisivat jotenkin oikeita. Laskelmat ovat täysin päin seiniä ja siitä syystä tulemme tekemään uuden valtuuston aikana uuden aloitteen, missä ilmeisesti täytyy kädestä pitäen neuvoa mitä laskelmiin halutaan mukaan.

Valtuustoa puhutti vihreiden vanha Hinku-aloite. Aloite oli käsitelty jo ympäristölautakunnassa ja siellä aloitteeseen annettu vastaus oli mennyt yksimielisesti läpi ja tuli sen jälkeen kaupunginhallitukseen, missä aloite myös katsottiin käsitellyksi ja hyväksyttiin edelleen yksimielisesti. Hieman ihmetyttikin, että miksi asiaa ei katsottu käsitellyksi loppuun, vaan koko käsittely meni aivan sirkukseksi ja asia palautui lopulta uuteen valmisteluun. 

Osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että aloite olisi pitänyt hyväksyä siltä istumalta ilman minkäänlaisia kustannusselvityksiä.
Yksi käsittämätön puheenvuoro oli demareiden Kimmo Nurmen pitämä. Puhe koski julkisten kiinteistöjen ilmanvaihdon pitämistä päällä 24/7. Tuo on siis järkevää toimintaa pitää ilmanvaihtokoneet päällä jatkuvasti, mutta en ymmärrä miten tuosta saadaan aasinsilta Hinku-hankkeeseen. No, tällaista tämä on - ei näissä hommissa ja päätöksissä laskelmat ja järki aina paljoa paina.
Jos kunta sitoutuu Hinku-hankkeeseen, niin kunnan pitäisi sitoutua johonkin laskennallisiin hiilidioksidimäärien vähennyksiin. Tuollaista hanketta varten pitäisi palkata henkilö tekemään hankkeeseen liittyviä laskelmia ja raportteja. Tällainen tietenkin lisää kaupungin kustannuksia.

Raision kaupungissa on jo tehty paljon energiaa säästäviä toimenpiteitä ja näinhän tietysti toimitaan, koska se on järkevää ja tuo kustannussäästöjä. Vihreillä on taas sellainen ajatus tässä asiassa, että ei ole tärkeää onko jotain tehty, vaan se pelkästään merkitsee, että olemme virallisesti Hinku-kunta. Halutaan ns. ampua tykillä kärpästä, koska sillä saa ainakin näkyvyyttä. Tällainen hinkuminen turhiin hankkeisiin on täysin mielikuviin ja tunteisiin perustuvaa päätöksentekoa ja varsinaista nykyajan anekauppaa.

Tämä on vain esimakua siitä, miten seuraava valtuusto tulee toimimaan. Seuraava valtuusto tulee lisäämään kaupungin menoja tuhlaamalla rahaa eksoottisiin hankkeisiin mielummin kuin laittamalla rahaa esimerkiksi perusinfran kunnostamiseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitos äänestäjille luottamuksesta

Maanantai 10.4.2017 - Mika Koivisto

Kiitos äänestäjille mahtavasta henkilökohtaisesta äänimäärästä. 365 ääntä on kolmanneksi eniten Raisiossa. Tulos kertoo siitä, että neljän vuoden aika tehty työ on kantanut hedelmää. Tulos kertoo myös siitä, että ajamani asiat ovat äänestäjille tärkeitä.


Valitettavasti puolueen kokonaisäänimäärä jäi alle viime vaalien tuloksen ja menetimme yhden paikan valtuustossa. Valtuusto siirtyy takaisin vasemmistovaltaan 23-20, jos vihreät lähtevät tuolle tielle.

Kommentoi kirjoitusta.

Puolueiden eroista Raisiossa

Perjantai 31.3.2017 - Mika Koivisto

Vaalien alla puolueilla on samansuuntaisia ajatuksia ja suunnitelmia kuntalaisten parhaaksi mutta erojakin löytyy. Esimerkiksi perussuomalaiset haluavat järkevää keskustelua maahanmuuton kustannuksista ja tolkkua turvapaikanhakijoiden määriin.

Maahanmuuttokysymyksiä ei ole Raisiossa nostettu keskusteluihin ennen vaaleja, koska muut puolueet välttelevät asiasta puhumista. Onhan kiusalliset asiat helpompi suhmuroida "kuntoon" muutaman puolueen kesken vaalien jälkeen julkisuudesta välittämättä.

Yksi ajankohtainen maahanmuuttoon liittyvä asia on esimerkiksi kuntiin sijoitettavien maahanmuuttajien kuntapaikkojen määrän nostaminen. Tällainen asia on Ely-keskusten ajettavana mutta tuota ei tietenkään ole haluttu tuoda kuntiin päätettäväksi ennen vaaleja, koska yksikään täysjärkinen ehdokas ei moiseen suostuisi äänestäjien reaktioiden takia.

Kuntapaikkojen määrän nosto merkitsee mm. sitä, että kaupungin on osoitettava asunnot kaikille tulijoille. Maahanmuuttajat menevät tässä tapauksessa asuntojonossa suoraan kärkeen jonon ohi ja raisiolainen asunnonhakija jää edelleen odottamaan omaa asuntoaan. On turha miettiä miksi Raisiossa ei ole tarpeeksi vuokra-asuntoja vapaana ja miksi asuntojen vuokrat ovat korkealla tasolla.

Tähän voisi ottaa esimerkin Raision nykytilanteesta. Jos kunta on sopinut 20 henkilön kuntapaikoista vuodessa, tarkoittaa tuo asuntoina jo pientä kerrostaloa. Tuohon päälle vielä perheiden/sukujen yhdistämiset ja ns. itsenäinen muutto vastaanottokeskuksista kuntiin, niin tarvitaankin jo iso kerrostalo vuodessa. Edellä mainittu on syy pulaan vuokra-asunnoista ja kovaan vuokratasoon.

Tuota yllä olevaa eivät vasemmistoliiton, tai tuskin muiden puolueiden, edustajat ymmärrä vaikka sen heille yrittäisi kertoa. Aina he vain jaksavat valittaa kuinka heidän lapsensa tai lapsenlapsensa eivät löydä Raisiosta asuntoa tajuamatta itse aiheuttaneensa tilanteen.

Raision perussuomalaiset on allekirjoittaneen johdolla ollut erittäin aktiivinen maahanmuuttoasioissa Raisiossa. Jos jonkin asian käsittelyyn on liittynyt maahanmuutto, niin olen tilaisuuteen tarttunut ja kertonut mahdollisista kustannusvaikutuksista.

Maahanmuuton vaikutus on ollut huomattava Raision talouteen ja tulee olemaankin. Nyt ei puhuta kymmenistä tai sadoista tuhansista euroista per vuosi, vaan miljoonista euroista ja nuo eurot ovat pois kunnan muista palveluista.

Kärjistäen voisikin sanoa, että veroeurojasi käytetään mieluummin nuorten maahanmuuttajamiesten tarpeisiin kuin esimerkiksi vanhusten suihkupalveluihin. Tämäkö on hyvää taloudenpitoa ja asukkaista huolehtimista?

Perussuomalaisilla on maahanmuuttoon selkeä kanta - seis haittamaahanmuutolle. Voimme lopettaa haittamaahanmuuton kuntaan ja yhdenkään kuntalaisen palveluista ei tuon takia jouduta leikkaamaan. Sinäkin äänestäjänä voit olla varma, että veroeurosi tullaan käyttämään ennemmin vanhusten hoitoon kuin nuorten turvapaikanhakijamiesten viihdyttämiseen.

Perussuomalaisia äänestämällä voit olla varma, että maahanmuuton kustannukset kuntataloudelle pysyvät keskusteluissa ja niille myös yritetään tehdä jotain. Perussuomalaiset sitoutuvat edistämään raisiolaisten etua ja hyvinvointia. Maailmanparannus ei kuulu kuntavaaliohjelmaamme.

Mika Koivisto, Raision perussuomalaiset valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset, maahanmuutto

Vaalikoneet ja lupaukset

Tiistai 28.3.2017 - Mika Koivisto

Luin Rannikkoseudusta (28.3.) jutun, jossa kerrottiin vaalikonevastauksista ja siitä, että millaisilla prosenteilla jotain tiettyä asiaa oli vastaajat kannattaneet.

Todella suurella prosentilla oli kannatettu esimerkiksi vapaa-ajan keskuksen rakentamista Haunisten altaalle. Samoin oli kannatettu korkeatasoisen maauimalan rakentamista Ulpukan yhteyteen ja tietysti kaupungin pitäisi vielä rakentaa Hahdenniemeenkin paviljonki.

Aikamoista peliä verorahoilla pelataan näin vaalien alla, koska mikään em. hankkeista tuskin toteutuisi ihan pienellä rahalla, vaan kustannuksia kertyisi miljoonia.

Haunisten allas vapaa-ajan keskuksen paikkana ei välttämättä enää toimi, koska altaan pinta ei pysy korkealla kuin altaaseen vettä pumppaamalla.

Ulpukassa taas odottaa jo mittava remontti ja voi hyvinkin olla, että rahaa ko. laitoksen remontointiin ei edes ole puhumattakaan korkeatasoisen maauimalan rakentamisesta uimahallin yhteyteen.

Vastauksista voi päätellä sen, että vallan tavoittelussa näyttää olevan sallittua vastata vähän mitä sattuu. Siinä ei paljoa paina totuus tai kustannukset, kun haetaan henkilökohtaista glooriaa ja valtaa puolueelle.

P.S. Ja ehdokasnumerokin oli väärin mainoksessa. Oikea numero on 50.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vaalikone, Rannikkoseutu, Raisio

Muutamia ajatuksia ja menneen kertausta

Torstai 16.3.2017 klo 17.29 - Mika Koivisto

Vaaleissa kaikilla puolueilla on samankaltaisia ohjelmia ja tavoitteena on tehdä kunnasta entistä parempi paikka asukkaille. Tavoitteista ollaan yleensä samaa mieltä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Erot puolueiden välillä tulevat esiin asioiden painotuksessa ja keinoissa siitä, miten tavoitteisiin pyritään.
Perussuomalaisten tavoitteena tulevalla valtuustokaudella on edelleen raisiolaisten edunvalvonta. Tämän tavoitteen täytyy olla mielessä, kun päätöksiä pohditaan ja tehdään. Näin toivoisin olevan jokaisen puolueen ja ehdokkaan kohdalla, mutta kokemuksesta tiedän, että näin hyvin asiat eivät ole. Mikäli Raisiossa olisi aina pidetty mielessä kuntalaisten etu, taloutemme olisi paremmalla mallilla ja siten myös palvelut olisivat parempia.
Kuntapäättäjien tehtävänä ei ole itsensä tekeminen tykö kuntalaisten rahoilla. Päättäjien kuuluisi myös huolehtia siitä, että virkamiehet eivät sekoita omia ideologioitaan tekemisiinsä toimiessaan kuntalaisten palvelijoina ja käyttäessään kuntalaisten rahoja.
Kuntavaaleissa ei päätetä valtakunnan asioista, vaan raisiolaisten elämää koskevista asioista. Valtuutetut tulevat päättämään siitä miten raisiolaisten rahoja käytetään seuraavien neljän vuoden aikana. Valtuutetut päättävät kunta- ja kiinteistöveroista ja siitä, minne nuo verot kohdennetaan. Kohdennetaanko rahaa raisiolaisten palveluihin vai laitetaanko yhteisestä potista enemmän rahaa johonkin muuhun toimintaan?
Tällä hetkellä kunnissa käydään kilpailua uusista asukkaista ja esimerkiksi omakotitontteja on runsaasti tarjolla. Kun mahdollinen uusi kuntalainen valitsee uutta kotikuntaansa, hän varmasti askarruttaa asuinalueen rauhallisuus. Myös hyvämaineiset koulut saattavat olla tärkeitä. Lisäksi maksettavien verojen määrä kiinnostaa, sekä palvelut, joita maksetuilla veroilla saa vastineeksi. Kun edellä mainitut asiat ovat kunnossa, olemme uusille veronmaksajille houkutteleva asuinkunta.
Jos Raisiossa jatketaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamista samaa tahtia kuin menneinä vuosina, voi tuloksena olla se, että meille ei muutakaan uusiksi asukkaiksi nettomaksajia. Vaarana on, että Raisio joutuu sellaiseen kierteeseen, missä muuttajat ovat enimmäkseen kuntapaikan saaneita turvapaikanhakijoita. Tuollainen muuttoliike johtaisi kunnan talouden rapautumiseen, verojen korotuksiin ja palveluiden leikkaamisiin. 
Jo tällä hetkellä kustannusarvio turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista Raisiossa on muutamia miljoonia vuodessa ja uusia menoja syntyy joka vuosi joitain satoja tuhansia euroja vanhojen menojen päälle. Tavoitteenamme on edelleen puuttua maahanmuuttoasiaan ja saada menojen kasvu kuriin.
Perussuomalaisten toimia ja vaikutuksia valtuustokaudella.
Kaupunginhallituksen nykyinen päätöksentekokyky ja toiminta ovat kokeneiden kuntapäättäjien mielestä hyvällä mallilla. Tämä on mielestäni seurausta siitä, että vasemmistolla ei ole Raisiossa ollut enemmistöä tällä valtuustokaudella ja päätöksentekokulttuuri on muuttunut keskustelevammaksi junttaamisen sijaan. Perussuomalaisilla on ollut tasapainottava vaikutus kaupunginhallituksen toimintaan.
Vihreät muistivat mielipidekirjoituksessaan väärin mm. intervalli- ja päivätoiminnan järjestämisen Kerttulakodissa. Idea toiminnan jatkamiseksi tuli perussuomalaisten Leila Myllyojalta. Hän oli toiminnan jatkamisesta puhunut jo lautakunnassa ja perussuomalaiset olivat valmiit valtuuston kokouksessa palauttamaan Kerttulakodin asian takaisin valmisteluun, jos intervalli- ja päivätoiminnan järjestämisestä ei olisi päästy hyväksyttävään lopputulokseen. Valtuuston kokouksen yhteydessä asiasta neuvoteltiin puolueiden kesken ja päätökseen lisättiin ponsi toiminnan jatkamisesta.
Vanhemman väestön toimintakyvyn parantamiseen liittyy myös perussuomalaisten aloite +65-kortin käyttöönotosta uintikeskuksessa.
Olemme tuoneet keskusteluihin maahanmuuton aiheuttamat huomattavat kustannukset kaupungille ja kustannusten vaikutukset talouteen.
Raision perussuomalaiset ovat ainoana puolueena yrittäneet saada tolkkua turvapaikanhakijoiden määriin Raisiossa. Olemme tuoneet ennen vaietun asian keskusteluihin mm. kaupunginhallituksessa. Tosiasioilla sekä laskelmilla asiassa on saatu aikaan järkevää keskustelua muiden puolueiden kanssa ja yhteistyöllä muiden kanssa vastaanotettavien määriin on saatu jonkinlaiset rajat aiemman avoimen sopimuksen sijaan. 
Perussuomalaiset ovat puolustaneet kuntalaisten etuja asioissa, joissa vastakkain ovat olleet monikansallisen pörssiyhtiön etu ja raisiolaisten veronmaksajien etu. Tällaisia asioita ovat mm. isojen rakennusyhtiöiden tonttikeinottelu. Emme voi hyväksyä sopimusten vastaista toimintaa, jossa kuntalaisille jää vain maksajan rooli.
Veropäätöksissä emme ole kannattaneet korotuksia kuin aivan pakon edessä edellisen valtuuston jälkiä korjaillessa. Muita vasemmiston (sdp+vas+vihr) esittämiä korotuksia emme ole hyväksyneet ja olemme toimineet muiden puolueiden kanssa yhteistyössä hyvän taloudenpidon puolesta. 
Kaupunginhallituksessa perussuomalaiset olivat ainoa puolue, joka vastusti kiinteistöveron korotusta vuoden 2013 talousarvion valmistelussa.
Tulevaisuudessa jatkamme samalla linjalla, koska uskomme että kaupungin toimintaa voidaan jatkuvasti kehittää ja näin hakea kustannustehokkaampia toimintatapoja.
Mika Koivisto, kh jäsen, Raision perussuomalaiset valtuustoryhmän pj
Kirjoitus julkaistu Turun Seutusanomien Vaalikulmassa 27.2.2017

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset

Realismia populismin sijaan

Torstai 16.3.2017 - Mika Koivisto

Kuntavaalit ajaa puolueet ja ehdokkaat lupailemaan vaikka kuun taivaalta, jos se vähääkään edistää oman ja puolueen vallan säilymistä. Lupauksilla tarkoitan sellaisia hankkeita, joissa kunnan rahaa ollaan surutta laittamassa menemään vailla minkäänlaista ideaa tuloista.
Raision kuntavaalipaneelissa kaikki puolueet olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että kuntaveroa ei tule nostaa. Tosin keskustelun aikana vasemmistoliiton ehdokas totesi ymmärtäneensä kysymyksen väärin ja vihreidenkin ehdokas oli jo osallistumassa niin moneen rahaa vievän hankkeeseen, että ilman huomattavia veronkorotuksia niitä ei rahoiteta. Myös sdp:n linja on sellainen, että lupaillaan kaikkea hyvää ja kaunista ilmaiseksi, mutta tulopuoli jää sattuman ja onnen varaan.
Suurin vedätys kuntavaaleissa tulee olemaan lupaus päivähoitomaksujen ja terveyskeskusmaksujen poistamisesta. Kustannusvaikutuksia lupauksien tekijät eivät ole esittäneet, mutta on aivan selvää, että kustannukset ovat huomattavat. Mutta sehän ei näitä kansanvillitsijöitä huoleta, koska valtaa on saatava hinnalla millä hyvänsä.
Realistisempi tapa helpottaa kuntalaisten elämää olisi se, että yhdessä tekisimme töitä raisiolaisten vesimaksujen kohtuullistamiseksi. Myös kiinteistöveron alentaminen naapurikuntien tasolle olisi harkinnan paikka. Voisimme näin saada entistä useamman muuttajan harkitsemaan Raisiota asuinpaikkana.
Mika Koivisto (ps), kaupunginhallituksen jäsen, perussuomalaisten valtuustoryhmän pj, Raisio
Kirjoitus julkaistu Turun Seutusanomien Vaalikulmassa 9.3.2017 ja Rannikkoseudun mielipideosastolla 10.3.2017.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, perussuomalaiset

Valtuuston kokouksessa tapahtunutta

Tiistai 14.3.2017 - Mika Koivisto

Kaupunginhallituksen 6.2. kokouksessa käsiteltiin kiinteistönluovutusasiaa, jossa päätösvalta haluttiin siirtää valtuustolta hallitukselle. Samalla olisi tullut mahdollisuus pitää yritysten rakentamisvelvoitteiden laiminlyönnit salaisina ja muutkin kiinteistönluovutuksiin liittyvät asiat.

Kaupunginhallituksen kokouksessa esitin, että asiaa ei hyväksytä mutta kannatusta ajatukselle ei tullut.

Sama asia oli valtuuston 13.3. esityslistalla ja kerroin edelleen, että jos päätös hyväksytään, se kaventaa valtuuston valtaa ja mahdollistaa asioiden salaamisen. Esitin siis johdonmukaisesti edelleen, että valtuustolle kuuluvaa päätösoikeutta kiinteistön luovutushinnasta ei esitetä siirrettäväksi kaupunginhallitukselle. Esitystäni kannatti vihreiden Rintee.

Koska ryhmät eivät olleet yksimielisiä esityksestä, niin asia meni äänestykseen. Tilanne oli sikäli kummallinen, että nyt kannatusta esitykselleni löytyi laajemmaltikin, vaikka kaupunginhallituksessa kukaan ei kannattanut esitystä. No, ehkä tulevilla vaaleilla on osuutensa asiassa.

Esitykseni meni läpi ja päätösoikeus kiinteistön luovutushinnasta pysyy valtuustolla ja samalla asiat pysyvät avoimina eli julkisina.

Kommentoi kirjoitusta.

Punavihreä kunta, musta tulevaisuus

Keskiviikko 1.3.2017 - Mika Koivisto

Kuntavaalit lähestyvät ja vihervasemmisto on ryhmittänyt kaikki voimansa saadakseen enemmistön valtuustossa. Jos tuo temppu onnistuu, näyttää tulevaisuus Raisiossa synkältä.

Olen monet kerrat sanonut, että jos demarit, vasemmistoliitto ja vihreät pääsevät enemmistöön, veronkorotukset ovat aivan väistämättömiä. Sosiaalidemokraattisen kaupunginjohtajan ei tuossa tilanteessa tarvitsisi esittää mitään uudistuksia tai toimintojen tehostamista, koska hän voisi aina luottaa siihen, että valtuustossa löytyy ymmärrystä verojen ja maksujen korotuksiin.

Nykyinen valtuusto, joka aloitti 2013, on ties kuinka pitkästä aikaa ensimmäinen, missä ei ole ollut vasemmistoenemmistöä. Se on näkynyt taloudenpidossa näinä taloudellisesti vaikeina vuosina. On jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä, joihin vasemmistovetoinen valtuusto tai kaupunginhallitus ei välttämättä olisi pystynyt.

Kun katsoo esimerkiksi kaupungin velan kehitystä kahden edellisen valtuuston aikana, voi huomata millainen tulevaisuus meitä saattaa odottaa. Vuonna 2004 velka oli noin 1160 euroa/asukas eli noin 27 miljoonaa euroa. Tuon jälkeen velka väheni hieman mutta lähti taas rajuun kasvuun lähes välittömästi. Vuonna 2008 velkaa oli jo noin 1400 euroa/asukas kokonaismäärän ollessa noin 40 miljoonaa euroa. Edellisen valtuuston, 2008-2012, aikana talouden tervehdyttämiseksi ei edelleenkään yritetty tehdä juurikaan mitään ja velkaa otettiin lisää, koska valtuuston enemmistö oli helppoheikkejä ja rahaa jakavia päättäjiä. Vuoden 2012 luvut olivatkin sitten 2400 euroa/asukas ja kaupungin velka noin 60 miljoonaa euroa. Graafi

Velka kasvoi uuden eli nykyisen valtuuston aikana vielä hieman, koska huonot päätökset, tai päättämättä jättämiset, olivat jääneet uudelle valtuustolle perinnöksi. Ilmeisesti kaupunginjohtaja ja edellisen valtuuston päättäjät eivät uskaltaneet tehdä asialle mitään, koska perussuomalaisten pelko vaaleissa oli niin kova. Pelko demareiden vaalitappiosta oli kovempi kuin huoli kunnan taloudesta.

Tällä valtuustokaudella taloutta on yritetty saada takaisin raiteilleen ja päätöksenteossa ei ole mietitty tulevia vaaleja. Ellei nyt sitten loppumetreillä jotkut valtuustoryhmät ala tehtailemaan 'kaikkea kaikille' -aloitteita.

Jos vaalit kääntävät valtuuston voimasuhteen takaisin vasemmistolle, voidaan järkevälle taloudenpidolle heittää hyvästit ja samoin Raision houkuttelevuudelle uusien asukkaiden näkökulmasta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, velka, talous

Raision vihreät muistavat asioita väärin

Keskiviikko 15.2.2017 - Mika Koivisto

Raision perussuomalaiset haluavat oikaista vihreiden mielipidekirjoituksessa esiintyvän väitteen, missä Raision vihreät ovat ottaneet kunnian intervalli- ja päivätoiminnan säilymisestä Kerttulakodissa.
Heidän mielipidekirjoituksessaan sanotaan:"Vihreiden kriittisen puheenvuoron jälkeen valtuusto ei hyväksynyt kaiken toiminnan lakkauttamista Kerttulan vanhainkodista. Päivätoiminta sai jäädä Kerttulaan, mutta valitettavasti intervallihoito siirrettiin sairalaan."

Intervalli- ja päivätoiminnan säilyttäminen Kerttulakodissa oli alunperin Leila Myllyojan(ps) ajatus ja hän oli tuota näkemystä puolustanut sote-lautakunnassa. Omassa valtuustoryhmän kokouksessamme päätimme valmistautua pyytämään Kerttulakodin asiaa uuteen valmisteluun ja tämän takia pyysin valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa kirjallisesti ensimmäistä puheenvuoroa asian käsittelyssä.

Asiasta keskusteltiin valtuustossa ja neuvottelutauon aikana asiasta päästiin yhteisymmärrykseen, joten meidän esitystä asian uudelleen valmistelusta ei tarvinnut esittää. Päätökseen lisättiin ponsiehdotus, joka oli yhteneväinen meidän esityksen kanssa.

Vanha kirjoitus valtuuston kokouksesta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, vihreät, perussuomalaiset, Kerttulakoti, intervalli- ja päivätoiminta

Kertaus maahanmuuttoasioista Raisiossa

Lauantai 4.2.2017 - Mika Koivisto

Turvapaikanhakijoiden eli laittomien siirtolaisten vastaanottoa ei ole Raisiossa saatu loppumaan, mutta joitain toimenpiteitä tulijoiden vähentämiseksi on sentään saatu aikaan.

Aiemmin Raisiossa ei ollut minkäänlaisia rajoitteita vastaanotettavien määrässä ELY-keskuksen kanssa sovitussa sopimuksessa.

Vuonna 2013 sain sopimuksen kaupunginhallitukseen arvioitavaksi uudelleen. Yritin jo silloin saada sopimukseen kunnon rajoituksia mutta muut puolueet eivät olleet silloinkaan valmiita tekemään vaadittavia toimenpiteitä. Tuolloin kirjattiin, että Raisio ottaa vastaan turvapaikanhakijoita 25 kappaletta kolmen vuoden aikana mutta määriin ei lasketa mukaan perheenyhdistämisiä ja ns. itsenäistä muuttoa. Tämä oli siis vain pieni parannus aiempaan mutta kuitenkin tärkeä, koska vuoden 2015 syksyllä maahantulijoiden määrä räjähti kasvuun.

Vuoden 2016 alussa ELY-keskus halusi neuvotella sopimuksen määrät uudelleen. ELY-keskus ehdotti, että määrä olisi 60 henkeä kolmen vuoden aikana ja tuohon määrään ei laskettaisi edelleenkään mukaan perheenyhdistämisiä ja ns. itsenäistä muuttoa. Lisäksi koko määrä olisi voitu osoittaa kuntaan heti ensimmäisenä vuotena.

Tässäkin asiassa lähestyin muita puolueita ennen varsinaista kokousta ja yritin tilastotiedoilla ja laskelmilla osoittaa, että meillä ei ole varaa tällaiseen toimintaan. Yritin ehdottaa hallituksen kokouksessa kovempia rajoituksia määriin, mutta kokouksen aikana käydyssä neuvottelussa kävi ilmi, että kovemmille rajoituksille ei ole kannatusta. Sen takia tein ehdotuksen määrän jakamisesta kolmen vuoden ajalle eli 20 henkeä per vuosi. Lisäksi sain kirjattua esitykseen, että määrään lasketaan mukaan perheenyhdistämiset ja ns. itsenäinen muutto.

Tilanne on siis parempi kuin neljä vuotta sitten. Voin aivan hyvin todeta, että tilanne voisi olla paljon pahempi. Nyt olisi tärkeää, että äänestäjät ymmärtäisivät ja muistaisivat tämän. Ja jotta tilanne saataisiin kunnolla haltuun, täytyy perussuomalaisten kannatuksen olla parempi kuin viime vaaleissa. Jos käy huonosti ja emme saa edes yhtä jäsentä kaupunginhallitukseen, niin nuo kaikki saavutukset tulevat katoamaan ja maahanmuuton määrä Raisioon tulee kasvamaan. Samalla tietysti heikkenee Raision talous, mikä taas johtaa verojen ja maksujen korotuksiin sekä leikkauksiin. Ja kun talous heikkenee tarpeeksi, heikkenee myös Raision itsenäisyys ja liitos Turkuun tulee todennäköisemmäksi.

Kaupunginhallityksessa on yhteensä 11 jäsentä eli yhden jäsenen vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset mutta kova työ ja tosiasioissa pysyminen tuottavat kuitenkin jotain tulosta. Tilastotiedot ja laskelmat ovat sellaisia tosiasioita, että niitä ei voi kumota tunnepohjalta. Ja näitä em. tietoja olen jakanut hallituksen jäsenille aina tilaisuuden tullen selvityksillä/selityksillä höystettynä.

Muista äänestää ja vaikuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio

Maahanmuutto kuntavaalien ykkösaiheita

Maanantai 30.1.2017

Maahanmuutto tulee edelleen olemaan yksi keskeisistä aiheista tulevissa kuntavaaleissa. Ainakin paikkakunnilla, joissa jo nyt maahanmuutosta aiheutuu merkittäviä kustannuksia kunnalle. Näin myös Raisiossa.

Tällä hetkellä maahanmuutosta aiheutuu Raisiolle noin 3-4 miljoonan euron kustannukset per vuosi. Tällainen suuri menoerä on aiheuttanut taloudelle suuria vaikeuksia viime vuosien aikana. Kun taloudessa meni yleisesti hyvin muutamia vuosia sitten, nuo maahanmuuton kustannukset jäivät talouskasvun varjoon. Ja tietysti maahanmuuttajien määräkin oli alempi.

Nykyisessä tilanteessa, jossa kaupungin verotulojen kasvu on maltillisella tasolla, kustannusten kertyminen näkyy budjetissa hyvin. Säästöjä on haettu lähes joka sektorilta ja momentilta mutta sekään ei tunnu riittävän. Samoin talouden täydellisen romahduksen estämiseksi kuntaveroa on ollut pakko korottaa. Mutta nuokaan eivät ole täysin riittäneet tilanteen vakauttamiseksi. Eikä mikään ihme. Käytännössä kuntalaisten maksettavaksi tulee joka vuosi vähintään 400 000 - 500 000 euroa maahanmuutosta aiheutuvia kuluja. Siis joka vuosi tuo määrä lisää edellisten vuosien päälle. Tuota kutsutaan kumulatiiviseksi kertymäksi.

Kustannusten siirtyminen raisiolaisten veronmaksajien maksettavaksi johtuu siitä, että valtio maksaa korvauksia turvapaikanhakijoista kolmen vuoden ajan. Joka vuosi osa turvapaikanhakijoista siirtyy pois tuosta kolmen vuoden ryhmästä ja näin valtion maksama tuki loppuu.

Valtion maksamista tuista voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta kerrotaan nyt taas kerran pari tosiasiaa tuista. Valtion maksamat tuet eivät kata kustannuksista edes puoliakaan. Tuo on Kuntaliiton kanta muutaman vuoden takaa. Toinen muistettava asia valtion maksamista tuista on se, että nekin ovat veronmaksajien rahoja.

Tuo kaikki edellinen vaikuttaa kunnan talouteen. Se kannattaa muistaa, kun valitsee vaalipäivänä ehdokastaan listoilta. Jos Raisiossa aiotaan jatkaa turvapaikanhakijoiden ottamista kuntaan kiihtyvällä tahdilla, se tulee väistämättä näkymään kunnan taloudessa. Veroja on pakko nostaa ja lisäksi henkilökuntaa on supistettava ja säästöjä haettava palveluja lopettamalla ja supistamalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, kustannukset, Raisio

Tehdään muutos tulevissa vaaleissa

Keskiviikko 11.1.2017 - Mika Koivisto

Tulevissa kuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus muuttaa kunnolla toimintatapoja Raisiossa. Viime kuntavaaleissa 2012 olimme neljänsiä ja vuoden 2015 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset olivat Raisiossa ensimmäisiä. Voitimme jopa demarit, joilla oli oma paikallinen ehdokas vaaleissa.

Tulokseen näyttäisi vaikuttavan äänestysaktiivisuus. Viime kuntavaalien äänestysprosentti jäi Raisiossa 54,4 prosenttiin, kun se eduskuntavaaleissa oli 68,2 prosenttia. Annetuissa äänissä ero on hieman alle 3000 ääntä.

Huomattavaa tuloksessa on se, että kokoomus, demarit ja vasemmistoliitto eivät pystyneet lisäämään äänimääräänsä, vaikka ääniä oli jaossa paljon enemmän.

Raision äänestystulokset

vaali

Kuntavaalit 2012

Eduskuntavaalit 2015

10595 äänestäjää, äänestysprosentti 54,4%

13247 äänestäjää, äänestysprosentti 68,2%

1.

3040

kok

3008

ps

2.

2794

sdp

2782

sdp

3.

1585

vas

2662

kok

4.

1317

ps

1683

kesk

5.

749

kesk

1454

vas

6.

444

vihr

827

vihr

Nyt äänestäjillä on todellinen mahdollisuus muuttaa poliittisia valtarakenteita Raisiossa. Viime kuntavaalien tuloksella saimme 5 valtuustopaikkaa ja yhden jäsenen kaupunginhallitukseen. Tuolla määrällä ei ole voinut muuttaa politiikan suuntaa kunnolla, mutta se on mahdollistanut asioiden tuomisen keskusteluun ja myös pieniä muutoksia parempaan suuntaan.

Mikäli äänestäjät haluavat muutosta esimerkiksi Raision maahanmuuttolinjauksiin, niin Raision Perussuomalaiset ovat silloin käytännössä ainoa vaihtoehto tehdä asioihin muutos. Jos taas vasemmistoblokki (sdp+vas+vihr) saa enemmistön valtuustossa, niin maahanmuuttajien määrä tulee varmasti kasvamaan Raisiossa ja sitä myötä myös menot kasvavat ja veroprosentti nousee reilusti.

Perussuomalaisia äänestämällä mahdollistat sen, että saamme enemmän valtuutettuja valtuustoon, ehkä toisen ja jopa kolmannen edustajan kaupunginhallitukseen ja muihin paikkoihin, missä asioihin voidaan vaikuttaa.

Edellä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme lisää ehdokkaita vaaleihin ja äänestäjiä äänestämään meitä. Vaalipäivänä kannattaa ottaa kaverit mukaan äänestämään ja vakuuttaa kaverit siitä, että äänestämällä voidaan asioita muuttaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntavaalit, Raision Perussuomalaiset, maahanmuutto, Raisio

Tilanne

Sunnuntai 8.1.2017

Tässä sitä ollaan taas. Toivottavasti olen pystynyt olemaan äänestäjilleni sanojeni mittainen mies.

Hyvät äänestäjät, entiset äänestäjät ja tulevat äänestäjät.

Haluan jatkaa politiikassa edelleen ja toivon saavani teiltä valtuutuksen toimintaan. Pyrin siis valtuustoon uudelle kaudelle.
Näiltä kotisivuilta voitte huomata, että olen ollut aktiivinen koko valtuustokauden ajan, enkä vain herännyt vaaleja varten. Näin lupaa toimia myös jatkossa.

Tiedän, että perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus jne tulevat olemaan aikamoinen este kerätä kannatusta Raisiossakin. Mutta luotan kuitenkin siihen, että te äänestäjät huomaatte valtakunnan ja kuntapolitiikan eron.

Minä voin luvata teille, että perussuomalaiset Raisiossa tekevät kaikkensa raisiolaisten edun puolesta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntavaalit

Kuntapolitiikka eri asia kuin valtakunnan politiikka

Lauantai 3.12.2016 - Mika Koivisto

Raision Perussuomalaiset olivat Raision torilla joulunavaustapahtumassa ja sellainen huomio tuli tehtyä, että moni ihminen kävi kertomassa mielipiteitä maan hallituksen politiikasta. Palaute otettiin tietenkin nöyränä vastaan mutta moneen kertaan jouduin myös toteamaan, että kuntapolitiikka on eri asia kuin valtakunnan politiikka. Voimme tietysti kertoa viestiä eteenpäin kansanedustajillemme ja onneksi tapahtumassa oli myös käymässä kaksi edustajaamme, joille pystyi kertomaan huolensa henkilökohtaisesti.

Kuntapolitiikan osalta muutamia henkilöitä kävi antamassa palautteen allekirjoittaneen hyvistä toimista tai puheista. Oli kiva kuulla, että toimintaa seurataan ja sitä vielä kehutaan. Tosin suomalaiskansalliseen tyyliin kehuja on ainakin allekirjoittaneen vaikea ottaa vastaan mutta hetken hämmennyksen jälkeen kiitin nöyrästi palautteesta.

Kuntapolitiikka siis eroaa merkittävästi eduskunnan ohjaamasta politiikasta. Kunnissa ei ole hallitus – oppositio -asetelmaa, vaan valtuutettujen ja muiden päättäjien tulee toimia kuntalaisten edun puolesta. Tai näin ainakin asian itse näen.

Tuota em. asiaa ei voi olla liikaa korostamatta. Kuntavaaleissa äänestämällä ei voi vaikuttaa maan hallituksen linjaan, mutta oman kaupungin toimiin äänestämisellä on suuri vaikutus. Tämän takia äänestäjän on tärkeää miettiä, että kuka tai ketkä ovat sellaisia henkilöitä, joita äänestämällä asiat menisivät parempaan suuntaan.

Elämme taloudellisesti todella vaikeita aikoja, ja on äärimmäisen tärkeää, että päättäjiksi valitut ymmärtävät taloudelliset realiteetit. Jos esimerkiksi vihreät (vihreät ja/tai vasemmisto) lisäisivät Raisiossa kannatustaan, tulisi sillä olemaan vakavat seuraukset Raision taloudelle. Koko valtuustokauden aikana en ole kuullut vihreiltä muunlaisia ehdotuksia ja esityksiä kuin menoja lisääviä. Mitään ideaa ei ole tullut siitä miten talous saataisiin paremmalle kurssille. No, ehkä liioittelin, koska onhan heillä aina valmiutta korottaa veroja vaikka oikein kunnolla, jotta voitaisiin tuhlata vielä enemmän.

Kuntapäättäjän olisi hyvä ymmärtää lukuja ja osata käyttää taskulaskinta päätöstensä tueksi. Osalle päättäjistä tuollainen toiminta tuntuu kuitenkin olevan täyttä hepreaa ja on ilmeisesti mukavampaa tehdä päätöksiä haaveiden ja toiveiden perusteella.

P.S. Kuntavaalien ehdokashankinta jatkuu helmikuun loppuun saakka. Meillä on jatkuvasti tilaa uusille ihmisille, joita kiinnostaa yhteisten asioiden hoito.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntavaalit

Valtuuston talousarviokokous ensi vuodelle

Keskiviikko 16.11.2016 - Mika Koivisto

Valtuustossa oli jälleen vuoden ”kohokohta” eli ensi vuoden talousarvion käsittely. Kyseessähän on huonoina taloudellisina aikoina lähinnä kurjuuden jakaminen, missä raippa viuhuu ja punakynä sauhuaa, kun säästöjä ja tuloja haetaan.

Jo nyt voidaan sanoa suurella todennäköisyydellä, että ensi vuoden tilikauden tulos on tappiollinen. Tappion määrä tarkentuu vuoden edetessä ja sinä aikana tehtyjen ratkaisujen/päätösten toteutuessa. Talousarviokäsittelyn pohjaesityksessä oli esitetty veronprosentin nostoa 20,5 prosenttiin nykyisen prosentin ollessa 19,75%. Myös tuolla korotetulla prosentilla tulos olisi muodostunut tappiolliseksi.

Tuo tappiollinen tulos tarkoittaa sitä, että ensi vuonna joudutaan ottamaan lainaa, jotta saadaan toimintaa pyöritettyä ja investoinnit tehtyä. Velan määrä lisääntynee noin 4-5 miljoonaa euroa kokonaisvelan ollessa siten noin 60 miljoonaa euroa. Lainamäärä voi myös olla pienempi, jos seudun talous vihdoin elpyy ja syntyy uusia työpaikkoja.

Vasemmistoliitto ehdotti sosiaalidemokraattien ja vihreiden kannattamana veroprosentin nostoa 0,25 prosenttiyksikköä. Ehdotus hävisi perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja kristillisten vastustaessa veronkorotuksia. Tuo 0,25 prosenttiyksikön nosto olisi vaikuttanut tuloihin hieman alle miljoona euroa ja olisi nostanut Raision veroprosentin toiselle kymmenelle ja seudun kärkijoukkoon.

Vasemmisto (vas, sdp, vihr) kritisoi kovin tuota yhden miljoonan eroa velan määrässä, mutta samalla he kannattivat kuitenkin uusien vakanssien perustamista ja olisivat kaiketi halunneet enemmänkin rahaa kaupunkiin perustettavia virkoja varten. Tällaiset uudet vakanssit lisäävät tietenkin otettavan lainan määrää ja tappiota.

Erityisesti on mainittava vihreiden toiminta. Raision vihreät kannattavat kategorisesti kaikkea, mikä lisää kaupungin menoja. Näin on ollut koko valtuustokauden ajan ja tuo tuskin tulee koskaan muuttumaan. Tämä vinkiksi äänestäjille.

Vasemmistoliiton Närhinen puhui sosiaali- ja terveyskeskuksen maksuista ja siitä kuinka maksuja ei tulisi korottaa, vaikka valtion taholta maksurajoja nostettaisiinkin. Tämä oli myös perussuomalaisten kannalta sellainen asia, mihin ei tule enää turvautua. Närhinen teki asiasta myös ehdotuksen ja tuo ehdotus sai yksimielisen kannatuksen kaikilta ryhmiltä.

Vielä muutama sana kaupungin menojen kehityksestä tällä vuosikymmenellä. Raisiossa on ollut vasemmistovetoinen valtuusto vuoteen 2013 saakka. Vuonna 2013 valtuuston voimasuhteet muuttuivat ja sdp+vas+vihr jäivät vähemmistöön 20:llä paikalla muiden 23:a paikkaa vastaan.

Alla olevasta taulukosta näkee muutoksen vaikutuksen lukuina. Verotulot ovat kasvaneet vuodesta 2012 noin 12-13 miljoonaa euroa, jos muistan oikein.

Vasemmiston kritiikki yhden miljoonan lisävelkaa kohtaan on silkkaa populismia tai räksyttämistä vasten parempaa tietoa. Vasemmistovetoinen Raisio on antanut menojen kasvaa ilman sen suurempaa huolta ja lainaakin ennen nykyistä kautta on ollut noin 50-55 miljoonaa euroa.
Raisio on menneinä vuosina saanut nauttia taloudellisesta kasvusta ja tuon kasvun seurauksena holtiton meno on pysynyt piilossa. Raisiolla on siis mennyt hyvin vasemmistosta huolimatta, ei sen ansiosta.

Vuosi

Kaupungin toimintakulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu %

Sosiaali- ja terveystoimen kulujen kasvu milj. euroa

2008

10,20

2009

11,76

8,9

5,1

2010

5,98

4,1

2,2

2011

5,31

5,7

3,2

2012

5,28

8,8

4,9

2013

0,90

7,6

4,7

2014

1,90

2,0

1,7

2015

3,40

7,9

5,2

2016

3,2

2,3

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, talousarvio 2017

Raision palvelujen leikkausten syistä

Keskiviikko 26.10.2016

Taas ollaan varsinaisen äärellä eli miten leikata menoja heikentämättä kuitenkaan palveluja niitä eniten tarvitsevilta. Ei taida onnistua.

Raision krooninen budjettivaje jatkuu edelleen ja nyt vaihteeksi entistä pahempana. Jostain olisi löydyttävä noin 5 miljoonaa euroa, jotta vältettäisiin ns. syömävelka. Käytännössä tuollainen vaje tarkoittaa leikkauksia joka sektorilta ja ainakin työntekijöiden lomautuksia.

Vaihtoehtona on tietenkin tuo iänikuinen verojen korottaminen, mikä tuntuukin olevan joka kerta varsinainen kuningasidea – kun ei muuta viitsitä tai osata tehdä, niin korotetaan sitten veroja. Ei tuollaista päätöksentekoa varten tarvitsisi olla päättäjiä ollenkaan. Voitaisiin tehdä yksinkertainen ehtolause budjettiin ja pseudokielellä se menisi jotenkin näin: jos (tulot < menot) {korota veroja}.

Veroja pitäisi korottaa noin 1,25 prosenttiyksikköä tuon viiden miljoonan euron kaapimiseksi kasaan. Tällöin Raision veroprosentti nousisi jo 21:een prosenttiin ja tuskin tuokaan vielä riittäisi kuin hetkeksi. Tuollaisella äyrillä olisimme seudulla selkeästi kovimpia verottajia korkean kiinteistöveron kanssa. Mikä mahtaisi sitten olla se vetovoimatekijä Raisiossa, millä houkuttelisimme uusia nettomaksajia kuntaan?

Verotulot ovat kasvaneet vuosittain mutta tuo kasvu ei tunnu riittävän.
Verotulot 2012: 87 Me, 2013: 89,6 Me, 2014: 98,6 Me, 2015: 98,6 Me.

Ongelma onkin siinä, että menot kasvavat jatkuvasti enemmän kuin tulot. Osa menojen kasvusta johtuu yleisestä inflaatiosta eli hintojen noususta ja osa taas on itseaiheutettua.

Esimerkki itseaiheutetusta menojen kasvusta on Raision harjoittama sosiaaliperäinen/humanitaarinen maahanmuutto. Olen yrittänyt puuttua asiaan valtuustokauden alusta saakka ja saada tilanteeseen jotain järkeä, mutta suurta muutosta en ole pystynyt saamaan aikaan. Kaupunginhallitus teki tänä vuonna joitain pieniä rajoituksia ely-keskuksen kanssa solmittuun sopimukseen, mutta jostain syystä ei vielä uskallettu tehdä päätöksiä kuntalaisten etu mielessä.

Kun maahanmuuttoon liittyviä asioita ja menoja selvitettiin, huomasin liitteiden joukossa laskelman, jossa todettiin 2012-2014 vastaanotettujen tuottavan valtiolta laskennallisia korvauksia noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Nuo laskennalliset korvaukset eivät riitä kattamaan kustannuksia, vaikka virkamiehet Raisiossa mitä väittäisivät. Kuntaliitto on todennut laskennallisten korvausten olevan noin puolet todellisista kustannuksista.

Noin 1,2 miljoonaa euroa maksetaan siis niistä henkilöistä, jotka ovat ns. kolmevuotisessa putkessa korvausten osalta. Kunta saa turvapaikanhakijasta laskennallisia korvauksia kolmen vuoden ajan. Jos tuo n. 1,2 miljoonaa jaetaan kolmeen osaan, niin saadaan noin 400 000 euroa. Vähintään tuon 400 000 euron verran tippuu valtion maksamat laskennalliset korvaukset vuodessa. Tuohan tarkoittaa sitä, että tuo 400 000 euroa pitää leikata jostain muualta, jos verotulot eivät kasva erittäin kovaa tahtia. Näin on jatkunut jo vuosia ja tulee jatkumaan. Kustannukset ovat kumulatiivisia eli ne ovat mukana aina seuraavan vuoden menoissa.

Raisio on vastaanottanut jo melkein vuosikymmenen ajan suhteessa paljon maahanmuuttajia. Aluksi kokonaismäärä oli pieni ja talouskasvu, tai ainakin verotulojen kasvu, peitti toiminnasta seuraavan taloudellisen ongelman. Nyt kun verotulot eivät kasva tarpeeksi, ongelma alkaa näkyä aivan selvästi, mutta aiemmille virheille ei ole enää oikeastaan mitään tehtävissä.
Mutta virheistä pitäisi oppia ja tehdä asialle jotain. Otan taas asian esiin vaikkapa talousarvioneuvotteluissa ja yritän edelleen saada muut/loput ymmärtämään toiminnan vaikutuksen kunnan talouteen. Raisio on tehnyt jo osansa maailmanparannuksesta ja nyt on muiden kuntien vuoro.

Tulevat kuntavaalit ovat vaikuttamisen paikka tässäkin asiassa. Kannattaa miettiä henkilöä tai puoluetta, mitä äänestää. Jotkut eivät ole tälle asialle tekemässä mitään muuta kuin edelleen laajentamassa toimintaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raision, maahanmuutto, maahanmuuton kustannukset

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »