Syyskausi starttaa taas

Torstai 27.8.2015

Syksyn valtuustokausi alkaa 7.9 ja muutamia kokouksia on ollut jo hallituksessa ja lautakunnissa. Mitään järisyttävää ei Raisiossa ole tapahtunut poliittisella rintamalla eli resurssit ovat edelleen niukat ja talouden perälauta vuotaa hieman.

Perussuomalaisten valtuustoryhmässä on tapahtunut muutoksia paikkakunnalta muuttojen takia ja valtuustoon nousee kaksi uutta henkilöä. Paikkakunnalta pois ovat muuttaneet Jyrki Heiskari ja Sirke Peltokorpi. Tilalle valtuustoon nousevat Kari Vastamäki ja Mika Peltokorpi. Uusiksi varavaltuutetuiksi nousevat Terttu Perälahti, Aarre Tuhkanen ja Reino Louhi.

Seuraavassa valtuuston kokouksessa valitaan myös uudet perussuomalaiset vapaa-aikalautakuntaan, sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakuntaan varapaikalle ja keskusvaalilautakuntaan. Raision seudun koulutuskuntayhtymään (Raseko) esitetään uutta henkilöä seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

Yhteen valtakunnallisesti ajankohtaiseen asiaan täytyy taas puuttua. Nimittäin vastaanottokeskuksiin, joita syntyy kuin sieniä sateella. SPR ja maahanmuuttovirasto (sisäministeriön alaisuudessa) toimivat tällä hetkellä kuin ne olisivat Suomessa korkein päättävä taho ja muilla ei ole mitään sanavaltaa mihinkään, jos nuo päättävät vastaanottokeskuksen jonnekin perustaa. Naapuruston huolista ja peloista ei välitetä, vaan niitä lähinnä vähätellään. Samoin valehdellaan, että keskuksista ei tule kuluja veronmaksajille, koska kustannukset maksaa maahanmuuttovirasto. Ennen kerrottiin valtion maksavan kustannukset, mutta kai levyä oli pakko vaihtaa hieman, koska tuo ei mennyt enää läpi kellekään. Tosin maahanmuuttovirasto on myös verovaroin ylläpidetty, joten veronmaksajien kukkarolle tuo toiminta edelleen käy.

Raisiossa järjestetään lauantaina 29.8 Killin Markkinat ja Raision Perussuomalaiset ovat paikalla telttailemassa. Tervetuloa teltalle tapaamaan ja keskustelemaan raisiolaisten valtuutettujen yms. kanssa.

Kommentoi kirjoitusta.

Tilanne kuumenee

Tiistai 11.8.2015

Kesä on ollut täynnä maahanmuuttoon liittyviä uutisia Suomesta ja Euroopasta. Valitettavasti uutiset eivät ole olleet myönteisiä. On ollut raiskauksia, murhia, pahoinpitelyitä, mellakoita, ammuskelua, pommien ja käsikranaattien räjäyttelyä...

Laittomia siirtolaisia tulee massoittain Välimeren yli Eurooppaan ja päättäjät vain heiluttelevat käsiään pystymättä ratkaisemaan ongelmaa. On vain toitotettu samaa virttä, että kaikki tulijat pitää sijoittaa Eurooppaan vaikka väkisin.

Sisäministeri Orpo kävi Brysselissä nöyristelemässä ja suostui kaikkeen, mitä Suomelle ehdotettiin. Väitti tosin toista kotimaassa, mutta onneksi ei nykyään olla enää tiedonvälityksessä paperilehtien varassa ja tuostakin reissusta totuus paljastui.

Suomi siis suostui ottamaan suhteessa enemmän pakolaisia, mitä meille laskennallisesti olisi pitänyt osoittaa.

Ja tämä on vasta alkua. Ns. vapaaehtoinen ja väliaikainen taakanjako on vain välivaihe. Nyt kun pää on saatu auki, niin tälle ei tule loppua. Tänä vuonna on melko varmasti tulossa esitys Euroopan parlamentissa (vihje luotettavasta lähteestä), mikä muuttaisi taakanjaon pysyväksi.

Viime viikkoina Suomessa on etsitty kuumeisesti uusia paikkoja perustaa vastaanottokeskuksia, kun laittomia maahanmuuttajia putkahtelee Suomeen kuin sieniä sateella. Turun keskus on ääriään myöten täynnä ja Punkalaitumen vastaanottokeskus avattiin uudelleen. Nyt uutena kohteena avataan Harjavaltaan keskus. Nämä kaikki tulevat pumppaamaan vastaanotetut muille paikkakunnille, kunhan valtion, eli veronmaksajien, maksamat korvaukset on kuitattu. Ja yleensä suunta vastaanottokeskuksista on kohti suuria kaupunkeja ja niiden ympäryskuntia.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tänne tullaan Ruotsista. Esimerkiksi Turkuun tuskin tullaan lentäen ja silti Turun poliisilaitoksen maahanmuuttoyksikön edessä on aamuisin parhaimmillaan/pahimmillaan useita kymmeniä laittomia tulijoita odottamassa paikan aukeamista. Tämä viittaisi siihen, että nuo tulevat laivalla Ruotsista. Ja sama ilmiö on havaittu myös pohjoisessa mutta siellä ei tarvitse tulla edes laivalla yli. Tilanne vaatisi Dublinin sopimuksen noudattamista ja laittomien siirtolaisten palauttamista Ruotsiin. Jostain syystä näin ei nyt toimita ja sana on varmasti kulkeutunut jo Afrikkaan saakka, joten tulijoita on tulossa pilvin pimein.

Tätä asiaa ei ratkaista avaamalla rajat kaikille. Vaikka ottaisimme Suomeen miljoona ihmistä vuodessa, niin Afrikan ongelmat eivät poistu minnekään. Sen sijaan Suomi olisi sellaisissa ongelmissa, että emme niistä enää selviäisi.

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäisiä päivityksiä

Keskiviikko 1.7.2015

Raision talouden ennustetaan menevän 1,8 miljoonaa euroa miinukselle ensi vuonna. Tämän vuoden (2015) tulos menisi miinukselle, ellei tehtäisi kirjanpidollisia kikkailuja ja siirrettäisi kiinteistöjä (kaupungintalo) perustettavalle yhtiölle.

Tällainen yhtiöittäminen onnistuu vielä mutta tulevaisuudessa kunnan taloutta tarkastellaan kokonaisuutena eli mukana on myös konserniyhtiöt ja siinä tapauksessa tulee taas samat ongelmat vastaan. Rahaa siis palaa enemmän kuin mitä meillä on varaa käyttää.

Tässä kohtaa on taas pakko nostaa esiin Raisioon kohdistuva muuttoliike maahanmuuttajataustaisten tulijoiden keskuudessa. Asiasta oli keväällä kaupunginhallituksessa vaihteeksi pientä sanailua mutta jäin yksin muita vastaan tässä asiassa, kuten on ollut tapana viime vuosina. Kiistaa oli tulkinnasta paljonko Raisioon oli otettu maahanmuuttajia vuonna 2014. Oma tulkinta tilastomerkintöjen valossa oli, että otettiin 39 henkilöä ja virkamiesten tulkinta muiden puolueiden hyväksynnällä oli, että oltiin otettu 10 henkilöä. No, jokainen voi miettiä ovatko kulut 10 vai 39 henkilön mukaan, vaikka määrää vatvottaisiin millaiseksi tahansa kokouspöydän ympärillä. Fakta on, että määrä oli 39.

Maahanmuuttoasiasta ei tällä hetkellä ole mitään raportoitavaa, mikä ei tarkoita etteikö jotain voisi olla taas menossa veronmaksajien päänmenoksi. Tuossa edellä mainitussa kokouksessa päätettiin, että Raisio ottaa vastaan tänä vuonna viisi (5) henkeä ja päätöksen henki oli se, että tuo tarkoittaa käytännössä yhtä syyrialaisperhettä. Mutta kun asiaa ei millään tavalla valvota, voi ollakin niin, että meille tuleekin viisi ankkurilasta laittomien siirtolaisten joukosta ja määrä onkin äkkiä taas 40-50 henkeä.

Määrät eivät vuotta kohti ole nopeasti ajateltuna suuria mutta korkoa korolle -ajatusmallilla tilanne onkin toinen. Raisioon kohdistuu tällä hetkellä suhteessa suurempi muuttoliike kuin Turkuun, ja mitä suurempi maahanmuuttajapopulaatio meillä on, sitä suurempi on sen vetovoimatekijä, kun syrjäseutujen vastaanottokeskuksista lähdetään kohti kaupunkikeskuksia.

Uudessa Kuntalehdessä oli juttu, missä mainittiin ELY-keskusten ja sisäministeriön pyytäneen kunnilta suunnitelmia siltä varalta, että Suomeen kohdistuisi laajamittainen maahanmuutto laittomien maahanmuuttajien vyöry. Pyynnön mukaan kuntien tulee etsiä ja luetteloida maahanmuuttoviranomaisten käyttöön hätä- ja tilapäismajoitukseen kelpaavia tiloja. 

Raisiossa ei välttämättä ole juuri nyt mitään suurempia tiloja tällaista toimintaa varten vapaana, onneksi, mutta esimerkiksi nyt vuokrattuna oleva Kerttulakoti voisi olla tällainen. Ja tietysti Raision sairaalakin jossain vaiheessa, kun toiminta siellä näyttää hiipuvan pikkuhiljaa. Huolestuttavaksi tilanteen Raision kannalta tekee se, että meillä on valtuustossa ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö ja hänellä on näin hyvä keskusteluyhteys ja vaikuttamismahdollisuus Raision virkamiehiin.

ikiliikkuja.png

Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat Raisiossa eniten ääniä ja ero seuraavaan puolueeseen eli demareihin oli 1,5 prosenttiyksikköä. Ilman paikallista ehdokasta demarit eivät todennäköisesti olisi saaneet noinkaan paljon ääniä. Tällainen tulos antaa mielestäni nojaa käyttää entistä enemmän ääntä vaikkapa maahanmuuttoasioissa jo nyt. Seuraavissa vaaleissa on suuri mahdollisuus siihen, että me olemme suurin tai toiseksi suurin puolue Raisiossa, ja tietenkin silloin mietimme, miten muut puolueet ovat suhtautuneet ajamiimme asioihin tällä kaudella.

Kommentoi kirjoitusta.

Pieniä kuulumisia

Tiistai 2.6.2015 - Mika Koivisto

Hieman tullut pidettyä taukoa kirjoittamisesta vaalien jälkeen. Taisi tulla yliannostus politiikan ja yhteiskunnallisten asioiden osalta hetkeksi.

Myös hallitusneuvottelut ja hallitusohjelman odotteleminen on vaikuttanut kirjoitteluun – täytyy katsoa mitä tuo kaikki nyt tarkoittaa.

Toisaalta Raisiossakaan ei ole mielestäni kovin ihmeellisiä asioita ollut tapetilla, joskin pari vanhaa juttua hiljalleen kytee pintakerroksen alla ja odottaa pientä puhallusta leimahtaakseen taas.

Kaupunginhallituksessa sentään saatiin muutettua Turulle annettavaa lausuntoa pikaraitiotiestä neutraalimmaksi ja siten hieman pienennettyä riskiä, että puolihuolimattomilla lausunnoilla ajautuisimme vahingossa mukaan kalliiseen hankkeeseen. Tosin nykyisellä Turun taloudellisella tilanteella hanke tuskin toteutuu aivan lähiaikoina.

Taannoin kirjoitin veroista ja menoista. Uuden talousarvioennusteen mukaan Raision verotulot kasvavat hieman tänä vuonna mutta tulos jäisi kokonaisuudessaan miinukselle vajaa kaksi miljoonaa euroa. Toimeentulotukimenot jatkoivat kasvuaan Raisiossa viime vuonnakin ja todennäköisesti sama meno jatkuu myös tänä vuonna. Jostain syystä Raision luvut ovat lähteneet todella suureen kasvuun vuoden 2009 paikkeilla. Viime vuodelta luku oli 199 euroa/asukas ollen yli kaksinkertainen Varsinais-Suomen keskiarvoon verrattuna. Linkki. Tässä on vaan edelleen jotain kummallista verrattuna muihin kuntiin. Tai sitten se on ilmiselvää.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalitulos oli hyvä

Tiistai 21.4.2015

Eduskuntavaalien tulos perussuomalaisten osalta on hyvä. Suuri kiitos raisiolaisille äänestäjille annetuista äänistä. Nostitte puolueen kannatuksella mitattuna ensimmäiselle sijalle Raisiossa.

Perussuomalaiset sai annetuista äänistä 22,9 prosenttia, mikä on puolitoista prosenttiyksikköä enemmän kuin seuraavaksi tulleilla demareilla. Sosiaalidemokraattien kannatus oli 21,4 prosenttia. Kokoomuksen kannatus oli 20,2 prosenttia. Viime eduskuntavaalien tuloksesta paransimme 1,4 prosenttiyksikköä. Tulos olisi todennäköisesti ollut vieläkin parempi, jos meillä olisi ollut raisiolainen ehdokas listoilla.

Raisiossa kannatuksemme on ollut Varsinais-Suomen kärkeä jo useampien vaalien ajan. Kunnallisvaaleissa saimme kohtalaisen tuloksen mutta tuossa suhteessa meillä olisi vielä mahdollisuus parantaa roimasti.

Perussuomalaiset olivat kuntavaaleissa neljänsiä ja edellä olivat Kokoomus, Sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto. Jos nykyinen kannatus realisoituu seuraavissa kuntavaaleissa, niin kamppailemme helposti kärkisijoista Kokoomuksen ja Sosiaalidemokraattien kanssa.

Menestys on mahdollinen mutta se vaatii tekijänsä. Tämä tarkoittaa yhdistyksen jäsenmäärän kasvattamista ja jäsenten aktivointia mukaan toimintaan. Kuntavaaleihin on tärkeää saada mahdollisimman paljon ehdokkaita listoille, koska vain riittävän laaja ehdokasasettelu mahdollistaa kannatuksen realisoitumisen.  

Kommentoi kirjoitusta.

Veroista ja menoista

Maanantai 13.4.2015

Vuonna 2013 Raision verotulot/asukas oli noin 3700 euroa ja samalla tasolla oltiin myös Turussa. Naantalissa ja Kaarinassa verotulot/asukas oli noin 300-400 euroa enemmän. Otin vertailuun mukaan myös Lempäälän, koska se on samankaltainen kunta asukaslukuineen jne.

Raisiossa verotulot nousivat noin 350 euroa vuodesta 2012 ja yhteensä tuon vaikutus Raision tuloihin on noin kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. Suoraa selitystä verotulojen nousulle ei ole ja on epäilys, että nousu johtuu valtionvarainministeriön palautuksista eikä tosiasiallisesta verotulojen noususta.

Jos Raision verotulot/asukas olisivat muiden vastaavien naapurikuntien tasolla, tulot olisivat vielä toiset kahdeksan miljoonaa euroa suuremmat.

Samaan aikaan Raision toimeentulotukimenot ovat olleet rajussa kasvussa. Vuonna 2013 menot olivat 195 euroa/asukas eli noin 4,7 miljoonaa euroa vuodessa. Muissa vastaavissa vertailukunnissa menot ovat noin puolet Raision menoista. Toimeentulotuen kasvu on ollut erityisen silmiinpistävää vuodesta 2007 lähtien ja olemmekin tässä menoerässä aivan Suomen kärjen tuntumassa.

Herää tietenkin kysymys, että mistä tällaiset erot johtuvat? Naantali ja Kaarina ovat Turun lähellä olevia kuntia, kuten Raisiokin ja muutoinkin kaupungit ovat toistensa kaltaisia. On tosin yksi muuttuja, mikä voisi selittää Raision tilanteen – maahanmuutto.

Raision suhteelliset maahanmuuttomäärät ovat nykyisin jopa suurempia kuin Turussa. Määrät ovat olleet tuolla tolalla jo vuosia ja selkeä muutos on nähtävissä vuoden 2005 paikkeilla. Vuonne 2005 on joko muutettu kaupungin linjaa jostain syystä tai sitten kaupunkiin on tullut töihin/virkaan joku henkilö, joka on saanut muutoksen aikaan omilla toimillaan.

Samat luvut taulukkona.

Raision kaupungissa asuu nykyään noin 1400 muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvaa asukasta. Määrä on hieman alle kuusi prosenttia kunnan asukasmäärästä.

Linkki

Yleensä asiat ovat niin kuin näyttää, kuten Occamin partaveitsi -teoria olettaakin. Korrelaatio näiden asioiden välillä näyttää selvältä.

Asian korjaamiseksi tai vahinkojen minimoimiseksi Raision kaupunginhallitus teki vuoden 2013 syksyllä päätöksen, jonka tarkoitus oli hillitä tällaista kustannuksia lisäävää kehitystä. Hallitus päätti kaupungin ja Ely-keskuksen väliseen sopimukseen vuotuista rajoitusta ja kolmen vuoden maksimimäärää. Määrät päätettiin 5-10 henkilöön vuodessa ja 25 henkilöön kolmen vuoden aikana.

Esitin jo tuolloin, että päätökseen kirjattaisiin myös perheenyhdistämiset ja ns. itsenäinen muutto vastaanottokeskuksista Raisioon lasketaan mukaan lukuihin, kuten THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tekee virallisissa tilastoissa. Esitystäni eivät muut puolueet kannattaneet ja arvelin tuon jo silloin aiheuttavan ongelmia tulevaisuudessa.

Päätöksen jälkeen lukumääriä ei valvottu millään tavalla ja hallitusta ei informoitu ollenkaan tilanteen kehittymisestä.

Otin asiakseni selvittää ja kysellä viime elokuussa missä mennään. Jo silloin oli selvää, että määrät olivat menneet kahdeksassa kuukaudessa yli kolmen vuoden sovitun rajan. Tämän vuoden keväällä kyselin asiasta uudelleen, kun vuosi oli vaihtunut ja käytössä on kaikki luvut viime vuodelta.

Vastauksessa oli seuraavat määrät maahanmuutosta:

Kahdeksan (8) henkilöä Syyriasta.

Kaksi (2) alaikäistä kuntasijoituksena Turun vastaanottokeskuksesta.

11 ns. itsenäisesti muuttanutta Turun vastaanottokeskuksesta.

Kolme (3) ns. itsenäisesti muuttanutta muista vastaanottokeskuksista.

15 henkilöä perheenyhdistämisen seurauksena, kaksi perhettä.

Yhteensä 39 henkilöä.

Kaupunginhallitus sai 13.4.2015 selvityksen pakolaisten vastaanotosta vuodelta 2014. Selvityksessä todettiin, että vastaanottomäärät vuonna 2014 ovat täysin linjassa hallituksen päätöksen kanssa. Asiasta käytiin keskustelua ja yritin saada tulkinnan oikeiden määrien mukaiseksi ja siten myös päätöksen olla ottamatta maahanmuuttajia enempää tuon sopimuksen puitteissa. Oma esitys ei saanut kannatusta ja lopulliseksi päätökseksi tuli ainoastaan tuoda asia tiedoksi kaupunginhallitukselle. Tuoda siis tiedoksi, että Raisioon on otettu vain 10 henkilöä, vaikka todellinen määrä oli 39 henkilöä vuodelta 2014.

Raision kaupungin virkamiesten vastaus vähättelee maahanmuuton mittasuhteita erottamalla siitä perheenyhdistämiset. Turvapaikanhakijoiden perheenjäsenet ovat sekä maahantuloperusteen että kustannusvaikutustensa osalta osa humanitaarista muuttoliikettä, vaikka he nimellisesti eivät turvapaikanhakijoita olekaan.

Jos ja kun tällainen muuttoliike jatkuu Raisioon, voidaan odottaa veronkiristyksiä talouden pitämiseksi tasapainossa. Myös leikkauksia mm. lasten ja vanhusten palveluihin on odotettavissa tällaisen toiminnan seurauksena.

Tilanne näyttää päällisin puolin tarkasteltuna pahalta mutta ei onneksi ole niin toivoton kuin hätäisempi voisi luulla. Perussuomalaiset ovat nostaneet asiaa esiin aina, kun siihen on ollut tilaisuus. Tilannehan voisi olla paljon pahempi, jos emme olisi asiaa pitäneet julkisuudessa ja tuoneet asiaa tiedoksi muiden puolueiden edustajille. Ja vaikka nyt on lukuja tulkittu hieman mielivaltaisesti, niin keskustelu asiasta jatkuu. Tällainen keskustelu voi johtaa jopa parempaan lopputulokseen kuin asian tuominen valtuuston päätettäväksi, koska julkisuus tuo omat paineensa virkamiesten ja kunnallispoliitikkojenkin päätöksiin.

Kommentoi kirjoitusta.

Maahanmuuttolukuja viime vuodelta

Torstai 2.4.2015

Raision kaupungin tilinpäätös vahvistettiin hallituksessa ja tulos näyttää yli neljä miljoonaa euroa plussan puolella. Säästöjä on saatu aikaan hienosti ja ainakin hetken aikaa voidaan hengähtää. Yksi huolestuttava trendi näyttää kuitenkin jatkuvan. Sosiaali- ja terveyssektorin menot vievät jatkuvasti suuremman osan kaupungin budjetista. Maahanmuutto sisältyy em. momenttiin.

Vaikka taloudellinen tilanne viime vuodelta olikin paljon parempi kuin aiempina vuosina, ei tilanne välttämättä ole sitä kovin kauaa. Nyt viimeistään tulisi lopettaa omaehtoinen turvapaikanhakijoiden sijoittaminen kuntaan, koska ns. itsenäistä muuttoa vastaanottokeskuksista tapahtuu jo paljon.

Olen yrittänyt tuoda turvapaikkaturismin taloudellisia haittapuolia esiin mutta jostain syystä asiasta ei haluta kunnolla keskustella ja toiminta jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Viittaan tällä vuoden 2014 vastaanotettavien maahanmuuttajien kokonaismäärään, mikä oli 39 henkilöä. Luku sisältää kahdeksan (8) kiintiöpakolaista, 2 kuntasijoitusta vastaanottokeskuksista (ilman huoltajaa tulleita eli ankkurilapsia), 11 Turun vastaanottokeskuksesta ”itsenäisesti muuttaneita”, kolme (3) muualta ”itsenäisesti muuttanutta”, 15 perheenyhdistämisen kautta tullutta (kaksi perhettä). Kaupunginhallituksen sopima määrä oli 5-10 per vuosi ja maksimissaan 25 kolmen vuoden aikana.

Lukuja yritetään kaunistella termeillä kikkailemalla ja selittelemällä mustaa valkoiseksi ja anomalla ELY-keskusta apuun tulkitsemaan lukuja jne. Näin voidaan tietysti tehdä mutta absoluuttisia lukuja ei selittelemällä saada muutettua. Kustannuksia tulee kuitenkin sen mukaan, paljonko kunta lopulta ottaa vastaan, eikä sen mukaan miten asiat kirjataan ja selitetään - asiat tulisi ottaa niin kuin ne ovat, eikä niin kuin niiden luullaan tai toivotaan olevan.

Tällainen toiminta tulee rasittamaan talouttamme koko ajan enemmän, koska toimintaa ei suostuta rajoittamaan tai ei ymmärretä että maahanmuuttajataustaisen väestönosan kasvattaminen tuo kunnalle jatkuvasti lisääntyviä kiinteitä kustannuksia. Kaikesta muusta ollaan valmiita leikkaamaan ja veroja korottamaan mutta tämä toiminta näyttää olevan täysin poissa laskuista ja leikkauslistoista.

Kustannuksia on odotettavissa jo nyt mm. lastensuojelun puolelta. Maahanmuuttajataustaisissa perheissä huostaanottopäätöksiä on suhteessa huomattavasti enemmän kuin suomalaisissa perheissä, linkki.  Huostaanotto on erittäin kallista yhteiskunnalle yhden vuoden sijoituksen ollessa yli 100 000e  ja maahanmuuttajien tapauksessa kustannukset ovat korkeampia, koska lisäksi tarvitaan mm. tulkkipalveluita. Samoin kustannuksia tulee turvakoteihin sijoittamisesta.

Tänään, 4.2.2015, julkaistiin selvitys maahanmuuton kuluista. Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous: osa 1. Alla yksi selvityksessä oleva taulukko.

netto.png

Selvitys ei ole täysin kattava ja siitä puuttuu vielä monia menoja, mutta jo tuo varovainen arvio vuoden 2011 tilanteesta osoittaa kustannuksia tulevan yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. 

Tähän maahanmuuttoasiaan ei ole helppoja vastauksia mutta asiaan on yksinkertainen vastaus – Raision on minimoitava taloudelliset vahingot ja lopetettava sosiaaliperusteinen maahanmuutto. Kunnassamme vieraskielisten osuus on jo noin 6% väestöstä ja se on seudun korkein heti Turun jälkeen.

Seinäjoella tehtiin päätös vastaanoton lopettamisesta perustuen taloudellisiin tosiasioihin.

Seinäjoen kaupungin sosiaalityön tulosaluejohtaja: ”– Se on aika pitkälti minusta päätöksentekoon ja poliittiseen tahtoon liittyvä kysymys. Kyllä nämä taloudelliset reunaehdot meillä kaikilla ovat, ja nämä valtion korvaukset eivät kuitenkaan meidän laskelmien mukaan kata näitä palveluja, mitä pakolaisryhmien vastaanottaminen ja järjestäminen edellyttävät, Päivi Saukko perustelee.”

Asia on ilmeisesti tulossa lähiaikoina kaupunginhallituksen esityslistalle. Toivottavasti asia käsitellään faktapohjalta mutta se jää nähtäväksi. Asiantuntijaksi paikalle on ilmeisesti taas tulossa maahanmuuttopäällikkö ELY-keskuksesta, joten aivan puolueetonta katsausta asiasta tuskin saadaan. ELY-keskuksilla on hätä kädessä, kun yhä useammassa kunnassa osataan laskea, että maahanmuuttoon satsaaminen ei ole kannattavaa. Osataanko Raisiossa?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Kuntaliitosasia paketissa, Raisio jatkaa itsenäisenä

Tiistai 24.2.2015 - Mika Koivisto

Maanantaina 23.2. 2015 valtuustossa saatiin kuntaliitosselvitys Raision osalta päätökseen, kun valtuusto yksimielisesti hylkäsi kuntajakoselvittäjien esityksen Turun, Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kuntajaon muuttamisesta ja kuntien yhdistymisestä.

Selvitys oli vuoden 2014 ylimääräinen teema Raisiossa. Maan hallitus antoi mahtikäskyn, joka velvoitti kuntia ympäri maan selvittämään liitosmahdollisuuksia naapurikuntien ja varsinkin keskuskaupunkien kanssa. Selvittäjät tietysti selvittivät asiaa siten kuin valtionvarainministeriö ja maan hallitus on ohjeistanut ja lopputuloskin oli jo selvillä ennen aloitusta kuin vanhoissa Neuvostoliiton aikaisissa oikeudenkäynneissä.

Uudessa Kuntalehdessä (1/2015) oli eri seutujen toteutuneet kustannukset kuntajakoselvityksestä. Turun seudun selvityskulut olivat 11.11.2014 mennessä 334 908 euroa. Selvitys jatkui 30.11 saakka eli muutama viikko puuttuu ilmoitetuista kustannuksista.

Selvitys myös tuotti kunnan työntekijöille ylimääräistä työtä aikana, jolloin kädet olivat jo muutenkin töitä täynnä taloudellisen tilanteen takia. Samoin luottamushenkilöitä istutettiin kokouksissa katselemassa power point -esityksiä. Esityksiä, joissa ei oikeastaan ollut mitään uutta tietoa kuntien tilanteista puhumattakaan hyödyistä, joita liitosten pitäisi tuoda.

Välillä selvitettiin liitoksia Turkuun, sitten pohjoisiin kuntiin ja sitten taas uudestaan Turkuun. Selvitysten ohessa julkisuuteen uutisoitiin alueen vahvoja kuntia olevan mm. Kustavi, Rusko ja Turku. Taloudellisesti ehkä Kustavi ja Ruskokin voi olla vahvoja, tai ainakin olivat, mutta muuten ovat kyllä aika pieniä kuntia. Turku taas ei kyllä talouden mittareilla ole mikään vahva kunta, vaan lähellä kriisikuntaa.

Raision, ja muidenkin kuntien, kieltäytyminen liitoksesta on kirvoittanut kitkeriä kommentteja ainakin Turun Sanomien artikkelin keskusteluosiossa. Virheellisesti väitetään ympäryskuntien olevan loisia ja turkulaisten maksavan palveluja esimerkiksi raisiolaisille. Kommentit ovat sitä luokkaa, että kirjoittajat eivät näytä olevan asioista perillä. Mutta jos tuo suhtautuminen on samanlaista myös turkulaisten päättäjien keskuudessa, niin eipä asenne kovin hyvää yhteistyötä lupaa tulevaisuudessa. Tiedän, että ainakin yhden turkulaisen vasemmistoliittolaisen asenne on kyllä tuollainen. Asia tuli hyvin ilmi keskusteltuamme mm. kuntien välisestä muuttoliikkeestä.

Aiemmin olen käsitellyt pakkoliitosasiaa kirjoituksissani ja listannut syitä miksi liitosta ei pitäisi tehdä sekä muutenkin prosessista. 

Pakkoliitos Turkuun

Uusi Turku Peruttu

Kuntaliitosselvitystä taas

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, kuntaliitosselvitys

Raha-automaattiyhdistys leikkaa avustuksia tärkeiltä toimijoilta

Tiistai 10.2.2015 - Mika Koivisto

Raha-automaattiyhdistys (RAY) leikkaa avustuksiaan Aivoliiton kommunikaatiokeskukselta 160 000 euroa sosiaali- ja terveysministeriön tukiessa päätöstä. Samalla leikataan näkövammaisten käsityötoiminnassa operoivalta Sokevalta 774 000 euroa. Molemmat leikkaukset aiheuttavat toiminnan loppumisen. Näin vastuullisesti toimii monopoliaseman suojassa toimiva yhdistys poliitikkojen suosiollisella avustuksella. Asiasta uutisoi Turun Sanomat 7.2.2015.

Onko kyseessä poliittinen ohjaus avustaa entistä enemmän maahanmuuton ja monikulttuurisuuden parissa toimivia yhdistyksiä ja järjestöjä? Ainakin uusissa avustuslinjauksissa on kerrottu seuraavaa: ”Eri väestöryhmien yhteis- kuntaan integroituminen ja vähemmistöjen aseman vahvistaminen.” ja ”RAY tukee toimintoja ja kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on edistää ihmisten työelämävalmiuksia sekä mahdollisuuksia osallistua työelämään. Avustukset suunnataan toimintoihin, joiden kohderyhminä ovat ensisijaisesti osatyökykyiset, vailla työelämäkokemusta olevat nuoret sekä maahanmuuttajat.”

Avustustietokantaa selaamalla, linkki, löytää miljoonien edestä myönnettyjä tukieuroja jollain tavalla maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyen. Lisäksi on paljon järjestöjä ja kohteita, missä avustusten käyttötarkoitus on niin ympäripyöreästi kerrottu, että se voi olla mitä tahansa. Listat ovat sen verran pitkiä, että en laskenut summia pintapuolista silmäilyä enempää. Laskekoon ken viitsii.

Nämäkin menot ovat kustannuksia, joita nykyinen maahanmuuttopolitiikka aiheuttaa. Järjestöt ja yhdistykset ovat keksineet taikasanat avustushakemuksiinsa ja RAY kaataa entistä enemmän rahaa monikulttuurin pohjattomaan kaivoon oikeasti tärkeiden yhteiskunnallisten hankkeiden ja järjestöjen kustannuksella.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: RAY, Sokeva, Hanna Tainio

Purkutalojen asuinkäytöstä

Torstai 5.2.2015 - Mika Koivisto

Vasemmistoliitto teki aloitteen kaupungin lunastamien omakotitalojen vuokraamisesta. Aloitteessa toivotaan asumistukimenoihin säästöjä.

Yleensä tällaiset talot ovat olleet jo jonkin aikaa kylmillään ja talot eivät täytä kriteereitä, joita nykyään asumiselle asetetaan. Asunnot ovat syystä jätetty asumattomiksi jo edellisen omistajan toimesta. Ei niitä turhaan kutsuta purkutaloiksi.

Mitään säästöä asuntojen vuokraamisesta ei kertyisi, päinvastoin. Asunnot ovat kaupungin omistuksessa ja kaupunki vastaisi myös asuntojen remontoimisista ja akuuteista korjauksista.

Ongelmia tulee, jos tällaiset asunnot annetaan asutettaviksi epäsosiaaliselle ainekselle. Tämä ryhmä voi tyytyä hieman nuhjuisempaan asuntoon, mutta elintapojensa takia eivät sovellu kenenkään naapurustoon asumaan.

Vanhempieni talon naapurissa sijaitsi tällainen vanha pieni mummonmökki, jonka omistaja oli antanut kaupungin sosiaalitoimelle edelleen vuokrattavaksi. Mökki sijaitsee Mahittulassa pienellä alueella, jossa on noin 5-7 omakotitaloa. Tällaiselle rauhalliselle alueelle sosiaalitoimi päätti sitten sijoittaa moniongelmaisen miehen asumaan.

Talossa alkoi heti vierailemaan samanlaisia laitapuolen kulkijoita kuin vuokralainenkin ja eipä aikaakaan, kun naapurustossa tapahtui varkauksia. Poliisejakin paikalla kävi tavanomaista useammin. Kun tuosta vuokralainen aikanaan häipyi, tuli tilalle vastaavanlainen narkomaani ja meno jatkui entisenlaisena. Epämääräisiä vierailijoita, poliiseja säännöllisesti, varastettua tavaraa veneistä alkaen pitkin pihaa, pihalla iso kasa romua ja roskaa, autojen öljynvaihtoa valuttaen öljyt suoraan maahan pohjavesialueella, huutelua naapureille ja sekavaa käytöstä pihalla, murto naapuriin, kortitta ajoa humalassa, josta taas poliisien vierailuja.

Poliisit siis kävivät useasti asunnossa mutta sosiaalitoimesta kukaan ei käynyt tarkastamassa mitä talossa puuhattiin. Oli ilmeisesti vain sijoitettu pois silmistä muiden vaivaksi. Lopulta tästä häiriköstä päästiin ja hän muutti Keski-Suomeen jonkun muun kunnan riesaksi. Mökkiin ei tämän jälkeen tullut enää ketään asumaan, koska asunto oli tuhottu täysin asumiskelvottomaksi. Saattaa olla, että Raision sosiaalitoimi joutuu edelleen maksamaan omistajalle vuokraa tai korvauksia tyhjästä purkukuntoisesta talosta.

Tällaisten tapausten takia asuntoja ei tule antaa vuokralle. Talot ovat yleensä niin huonossa kunnossa, että eivät kelpaa tavallisille ihmisille asuinkäyttöön ja normaaleiden naapurien takia asuntoja ei tule antaa tukikohdiksi syrjäytyneille alkoholisteille tai narkomaaneille.

Kommentoi kirjoitusta.

Puheenjohtajavaalit Raision valtuustossa

Maanantai 26.1.2015 - Mika Koivisto

Valtuuston kokouksessa maanantaina 26. tammikuuta valittiin valtuuston puheenjohtajat ja kaupunginhallitus.

Perussuomalaiset ehdottivat valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi omaa ehdokastaan vasemmistoliiton ehdokkaan tilalle. Vasemmistoliitolla on kaupunginhallituksessa kaksi jäsentä ja valtuuston toinen varapuheenjohtaja saa myös osallistua kokouksiin. Vasemmistoliitolla on siis kaupunginhallituksen pöydän äärellä kolme henkilö ja perussuomalaisilla yksi eli allekirjoittanut. Tässä on mielestäni epäsuhta, koska vasemmistoliitolla on 7 valtuutettua ja perussuomalaisilla 5.

Ehdotuksemme aiheutti tilanteen, jossa piti järjestää vaali valtuuston puheenjohtajista. Ehdokkaina olivat sdp:n Laulumaa puheenjohtajaksi, kokoomuksen Arikka ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja vasemmistoliiton Lehtonen toiseksi varapuheenjohtajaksi ja perussuomalaisten Perälahti myös toiseksi varapuheenjohtajaksi. Vaalit käytiin listavaalina ja ehdokkaiden vertailuluvuksi saatiin Laulumaa 38, Arikka 19, Lehtonen 12,7 ja Perälahti 5. Näin muut puolueet ilmaisivat halunsa pitää kaupunginhallituksen kokouksissa läsnä ennemmin tulipunaisia osallistujia kuin perussuomalaisia.

Kaupunginhallituksen valinnat menivät lopulta vanhan pohjan mukaan, eikä muutoksia puolueiden paikkoihin tullut. 4 (kok), 3 (sdp), 2 (vas), 1 (ps), 1 (kesk). Vasemmistoliitto tosin nimitti kaupunginhallitukseen kaupungin työntekijän, mikä on vähintään moraalisesti epäilyttävää ts. pukki kaalimaan vartijana.

Seuraavissa kuntavaaleissa tavoitteemme on ainakin Vasemmistoliiton lyöminen ja tilastoja tutkimalla suunta näyttää selvältä. Vasemmistoliittoa on pidellyt pinnalla kansanedustaja Yrttiahon osallistuminen kunnallispolitiikkaan. Ilman Yrttiahoa tilanne saattaisi jo nyt näyttää toiselta.

Äänimäärä

PS

Vas

2012

1317

1585

2008

356

1951

2004

18

2065

Tilannetta helpottaa myös vasemmiston keskinäinen hajaannus ja onkin nähtävissä, että ns. vanhan liiton äänestäjät eivät ehkä ole kovin innoissaan arhinmäkeläisistä vasemmistolaisista.

Mutta vaaleihin on aikaa vielä kaksi vuotta ja työtä täytyy tehdä tavoitteen saavuttamiseksi.

Valtuustossa käsiteltiin myös MAL-ohjelmaa (Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma)

Puhuin ohjelman optimistisista väestöennusteista ja toiveista. Raision(kin) väkiluku on ohjelmassa arvioitu yläkanttiin, vaikka todellisuus näyttää tällä hetkellä kasvun suunnan olevan vastakkaiseen suuntaan. Vauhti kyllä sinänsä on sopiva mutta suunta tosiaan väärä. Tietenkään emme toivo kasvun olevan mitä tahansa väestönsiirtoa, vaan kasvun olisi oltava kaupunkia taloudellisesti hyödyttävää.

Ennusteissa on se ongelma, että jos ennusteiden luvut otetaan liian tosissaan, niin ne saattavat aiheuttaa kustannuksia. Näin tapahtui aikoinaan, kun Raisio hankki Turun Seudun Veden osuuksia. Silloin Raision väestön määrä arvioitiin tulevaisuudessa suuremmaksi kuin mitä se on tällä hetkelläkään. Lisäongelmia tuli sitten matkan varrella kustannusarvioiden petettyä ja rahoitusta hankkeeseen vaadittiin kunnilta hankittujen osuuksien mukaan. Tästä on seurannut raisiolaisten vesilaskun kova nousu viime vuosina.

Samoin saattaa käydä esimerkiksi Turussa vireillä olevan pikaraitiotiehankkeen kanssa. Tämä tietenkin edellyttää, että Raisiossa on tarpeeksi harhaisia päättäjiä lähtemään mukaan tällaisiin hankkeisiin. Älkää epäilkö, kyllä niitä löytyy, ja on vain arvailujen varassa kuinka paljon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, valtuusto, puheenjohtajavaali

Uusi ilmiö Raisiossa

Tiistai 30.12.2014 - Mika Koivisto

Rannikkoseutu uutisoi 30.12.2014 teinipoikien ryöstöstä, joka oli tapahtunut edellisenä lauantaina Raision keskustan linja-autopysäkillä. Pojilta oli viety kännykkä ja rahat. Ryöstäjiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia nuoria.

Tässä tapauksessa ei onneksi sattunut fyysistä pahoinpitelyä ryöstöön liittyen, eikä muutenkaan huvikseen pahoinpidelty uhreja, kuten Helsingissä on tänä vuonna tapahtunut. Mutta aika on todennäköisyyden puolella ja on täysin mahdollista, että Raisiossakin pahoinpitelyjä tullaan kirjaamaan ylös. Enää on kysymys siitä, että kuinka vakavia tapauksia tulemme näkemään.

Olen yrittänyt pitää keskustelua yllä Raision maahanmuuttotilanteesta ja monesti vielä maininnut mahdollisuudesta, että Raisiossakin tulee myös sosiaalisia ongelmia holtittomasta väestönsiirrosta taloudellisten ongelmien lisäksi. Nyt julkaistu uutinen ryöstöstä on ensimmäisiä julkisuuteen tulleita tapauksia Raisiossa. Kärsijöinä ovat nuoret, jotka nimenomaan joutuvat kohtaamaan monikulttuurisuuden käytännön seuraukset. Suurinta osaa valtuustoa asia ei ole juurikaan kiinnostanut, koska eihän se heitä kosketa. Tai koskettaa, mutta maksajan roolissa, eikä sitäkään ymmärretä.

Pitäisi kai kysyä, että miten Raision sosiaalitoimi ja poliisi ovat varautuneet tilanteeseen, jossa ryöstely ja pahoinpitely lisääntyvät huomattavasti? Onko resursseja ottaa tilanne haltuun?Tällainen ilmiö täytyy pysäyttää alkuunsa ja kitkeä juurineen.

Kunhan vuosi nyt vaihtuu, niin tulen pyytämään virkamiehiltä tilastotietoa vuoden 2014 vastaanottoluvuista, ts. väestönsiirtomääristä. Kun luvut ovat selvillä, niin asia tullaan taas nostamaan esiin hallituksessa ja valtuustossa ja tässä tapauksessa etsitään myös syyllisiä sovittujen määrien ylittämisen takia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ryöstö, Raisio

Valtuuston päätös Kerttulakodista

Tiistai 9.12.2014 - Mika Koivisto

Valtuusto päätti eilen, 8.12, Kerttulakodin lakkauttamisesta. Perussuomalaisten ryhmä yhtä lukuun ottamatta oli myös esityksen takana. Olimme varautuneet esittämään asian uudelleen valmistelua liittyen intervalli- ja päivätoiminnan jatkumiseen nykyisissä tiloissa. Ryhmien välisissä neuvotteluissa asiaan löytyi ratkaisu ja päätimme tukea syntynyttä päätöstä.

Päätökseen lisättiin ponsi, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunta etsii ratkaisun intervalli- ja päivätoiminnan järjestämiseksi siten, että toiminta jatkuu yhtä laadukkaana kuin nykyisinkin. Sain näistä toiminnoista tietoa meidän ryhmämme jäseneltä, joka vaikuttaa ko. lautakunnassa ja tietää haasteista, jotka liittyvät muistisairaiden hoitoon.

Keskusteluissa ryhmämme jäsenten kanssa vahvistui käsitys, että nyt esitetty ratkaisu oli oikea. Esitin mm. seuraavan kysymyksen sote-lautakunnan jäsenelle: ”Kumpi ratkaisu on parempi asukkaille, nykyinen Kerttulakoti vai sijoitukset uusiin palvelutaloihin?” Vastaus oli selkeä eli parempi vaihtoehto on sijoittaa asukkaat uusiin yksiköihin. Tämä vastaus varmisti kantani. Lisäksi ratkaisulla säästetään rahaa ja voidaan mahdollisesti välttää lomautukset kaupungissa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtuusto, Kerttulakoti

Sote-uudistus rankaisee Raisiota kunnolla

Torstai 4.12.2014 - Mika Koivisto

Raisiota tullaan rankaisemaan oikein kunnolla tulevassa sote-uudistuksessa. Muutenkin näyttää, että asiansa kustannustehokkaasti hoitaneet kunnat joutuvat maksumiehiksi suurten kuntien jatkaessa holtitonta taloudenpitoaan. Läntisellä sote-alueella suurimmat hyötyjät ovat mm. Turku ja Vaasa. Samoin muillakin sote-alueilla suurimmat voittajat ovat alueidensa keskuskaupunkeja.

Raisiossa kustannukset tulevat nousemaan noin 8 miljoonaa euroa vuodessa, mikä tarkoittaa kovia veronkorotuksia ja palveluiden leikkaamista kunnan muista toiminnoista.

Uudistus ei anna mitään armoa Raision saavutuksille järjestää kustannustehokkaasti sosiaali- ja terveyspalvelut. Yksinkertaisesti tapahtuu niin, että lasketaan keskiarvot kustannuksista ja hyvin asiansa hoitaneet kunnat laitetaan maksamaan huonosti asiansa hoitaneiden kuntien kustannukset. Turun huonoa taloudenpitoa tullaan paikkaamaan muiden kaupunkien toimesta yli 24:llä miljoonalla eurolla vuosittain.

Eihän tässä mitään uutta ole verrattuna kuntien valtionosuusjärjestelmään mutta nyt on siis kaksi eri järjestelmää, joilla mätkitään veronmaksajia kyykkyyn. Tällainen malli ei kyllä tule parantamaan taloutta ja toimintatapoja, vaan kannustaa edelleen huonosti toimineita kaupunkeja jatkamaan tehottomalla toimintatavalla.

Raisiossa kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa tarkoittaa veroprosentissa noin kahta(2) prosenttiyksikköä lisää verotukseen. Lisäksi tulee vielä edellä mainittu kuntien valtionosuusuudistus, mikä vie Raisiolta noin miljoona euroa.

Tällainen uudistus maan hallitukselta on täysin linjassa muiden pieleen menneiden hankkeiden kanssa. Umpisurkea hallitus on tärvellyt maan talouden täysin ja tällainen kustannuksia lisäävä hanke on vain kirsikkana kakussa. Job well done, not.

Raision strategiana on ollut hoitaa asiat kustannustehokkaasti, jotta voimme edelleen pysyä itsenäisenä kuntana. Tämä taktiikka näyttää nyt olleen väärä tapa hoitaa taloutta. Ehkä meidän olisi pitänyt toimia vastuuttomasti ja olla yrittämättä tehdä asioita paremmin tai tehokkaammin.

Jos sote-uudistus ja valtionosuusuudistus toteutuvat tällaisina, niin ehkä Raisiossa on sitten vedettävä tilanteesta johtopäätökset ja toimittava sen mukaan. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että rakennetaan Raisioon uutta infraa niin paljon kuin ikinä saadaan lainaa rakentamista varten. Laajennetaan liikuntahalli, korjataan kaikki tiet ja rakennetaan keskusta tunneleita täyteen jne. Tällaiset hankkeet on pakko tehdä ennen Turkuun liittämistä, koska sen jälkeen Raision alue tulee rapautumaan kaiken mielenkiinnon kohdistuttua Turun keskustan ympärille.

------------------------

Vm on julkaissut laskelmia uudistusten vaikutuksesta veroprosentteihin vuonna 2021. Raisiolle laskelma näyttää noin 3,5 prosenttiyksikköä korkeampaa veroa kuin ensi vuonna.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, sote-uudistus

Niitä näitä 2

Maanantai 24.11.2014 - Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision Perussuomalaiset

Valtuusto käsitteli taannoin talousarvion ensi vuodelle ja esitykset menivät hallituksen esitysten mukaan. Muutamasta asiasta äänestettiin, mm. veroprosentista, mutta muutoksia esityksiin ei näillä äänestyksillä tullut.

Perussuomalaiset ryhmänä ovat tyytyväisiä siitä, että veroja ei korotettu tänä vuonna. Kunnallisverojahan on Raisiossa korotettu jo kolmena viime vuotena ja onneksi nyt tuli ainakin pieni hengähdystauko veronmaksajien kurittamisessa.

Ryhmänä siis olimme tyytyväisiä ettei korotuksia tullut, mutta eriäviä mielipiteitäkin on. Samoin muutamassa muussakin asiassa äänestyksissä haluttiin ottaa irtiottoja. En nähnyt syytä enempiä puuttua asiaan, koska lopputulokset äänestyksissä olivat niin selviä, mutta muutama sana lienee paikallaan.

Valtuustoryhmässä on keskusteltu, että tällainen edellä mainittu toiminta ei välttämättä ole kovin järkevää tulevaisuuden kannalta. Eteen tulee kuitenkin asioita ja äänestyksiä, missä ryhmän kantaan on voitava luottaa, on se sitten mikä tahansa. Jos annamme kuvan, että paketti ei pysy kasassa, niin päätöksistä voidaan neuvotella ilman että meitä otetaan huomioon.

En ole ryhmäkurin suuri kannattaja politiikassa, koska tuntuu luonnottomalta että pienellä, tai suurella, ryhmällä aina kaikki mielipiteet menisivät yksiin. Välillä jopa toivoisi valtuuston äänestävän oman mielipiteen mukaan ilman, että valtuustoryhmissä on jyrätty tietty kanta lukkoon muutaman vahvan persoonan tai puhujan toimesta. Mutta kaikella on aikansa ja paikkansa.

Jos halutaan omia kantoja tuoda esiin, niin se oma mielipide pitäisi olla sitten jollain tavalla kerrottu jo lautakunta- ja hallitustasolla, eikä vasta sitten kun ollaan kalkkiviivoilla. Jokaisella Raision perussuomalaisella on mahdollisuus tuoda mielipiteensä esille valtuustoryhmälle koskien asioita lautakuntien, hallituksen ja valtuuston esityslistoilla. Toivoisinkin, että tätä mahdollisuutta käytettäisiin enemmän ja asiat sitten päätetään valtuustoryhmässä ajallaan.

Valtuustoon tullee joulukuussa käsittelyyn mm. päätös Kerttulakodin kohtalosta. Asiasta ei vielä ole päätöstä olemassa. Laskelmista ja vaihtoehdoista tulee varmasti keskustelua hallituksessa ja toivottavasti saamme mahdollisimman paljon tietoa päätöksenteon tueksi ettei kevyillä perusteilla tehdä päätöstä ryhmänä kumpaankaan suuntaan.

Lainaus jostain, en enää muista mistä:”Amatöörien painoarvo korostuu myös politiikassa. Yhteiskuntatieteilijät puhuvat vallan diffuusiosta: hierarkiat vähenevät ja valta tasaantuu. Poliitikot ovat yhä alttiimpia kritiikille ja mielenilmauksille sekä perinteisessä massamediassa että sosiaalisessa mediassa. 

Nyt voi yhä tarkemmin seurata ja mitata, miten äänestäjät suhtautuvat mihinkin poliittiseen päätökseen tai poliitikon puheeseen. Intuitiivisesti voisi ajatella, että tämä on positiivinen, demokratisoiva muutos. Se ei kuitenkaan välttämättä tee hyvää edustukselliselle demokratialle. Kehitys johtaa helposti gallupien ja kansalaisten oikkujen neuroottiseen seuraamiseen. Ei olla johtajia vaan yleisen mielipiteen imitoijia.

Asiantuntijat ja poliitikot pitää tietysti pystyä kyseenalaistamaan, mutta heitä ei pidä korvata pätevyyden puutteella ja johtajattomuudella.”

Kommentoi kirjoitusta.

Niitä näitä

Lauantai 22.11.2014 - Mika Koivisto

Raisiossa on syksyn aikana keskusteltu mm. Kerttulakodin lakkauttamisesta ja lastenhoitoon sekä opetukseen kohdistuvista säästöistä. Kaikki edellä mainitut asiat ovat tietysti ikäviä ja ei tuollaisia päätöksiä huvikseen tehdä. Vastaavanlaisia toimenpiteitä tehdään kunnissa ympäri Suomea, koska kuntien talous on heikoilla ja helppoja ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi ei ole olemassa. Tilanne on myös vakava muistutus siitä, kuinka taloudellisesti heikoilla olevan liikkumavara päätöksissä ei ole järin suuri. Muutoksia yritetään tehdä sinne tänne, jotta jossain muualla saataisiin vastaavasti pieni liikkumavara.

Raisiossakin nykyinen tilanne on osittain seurausta menneistä päätöksistä. Talouden tilanteeseen olisi pitänyt reagoida voimakkaasti jo heti edellisen valtuuston alkutaipaleella 2009 mutta jostain syystä näin ei tehty ja seurauksena taloudellinen liikkumavara on erittäin pieni. No, tilanteeseen on syypäänä myös maan hallitus ja kansainvälinen tilanne eli ei nyt kaikkea kaadeta valtuuston niskaan.

Ymmärrän kyllä esimerkiksi työntekijöiden huolestumisen työyhteisöjen hajoamisesta ja varmoina pidettyjen työpaikkojen katoamisesta. Mutta jos emme tee mitään, niin tilanne vain huononee, ja mitä pidemmälle ikäviä päätöksiä siirretään, niin sitä rankempia ovat seuraukset.

Kunta-alalla on viime vuosiin saakka saatu olla aika rauhassa ja vasta nyt ovat lomautukset ja irtisanomiset saavuttaneet tämänkin sektorin. Raisiossa ei ole vielä jouduttu irtisanomisiin turvautumaan mutta pidän todennäköisenä, että näin joudutaan tekemään. Tosin suurin osa irtisanomisista voidaan välttää siirtämällä ihmisiä vapautuviin virkoihin ja osalle varmasti järjestyy työpaikat yksityiseltä sektorilta. Tämä koskee lähinnä hoiva-alaa.

Turun ympäryskunnissa muutamalla kunnalla näyttäisi menevän ihan hyvin olosuhteisiin nähden. Kaarina valittiin äskettäin Suomen houkuttelevammaksi kunnaksi asua ja taloudessakin on pelivaraa, kuten myös Naantalilla. En ole huomannut, että näitä kuntia noin yleisesti mitenkään eri tavalla pyöritettäisiin kuin Raisiota, mutta muutama perustavanlaatuinen seikka kiinnittää huomiota.

Nostan taas esiin pari asiaa, mitkä tilastoja tarkastelemalla näyttävät selittävän eroja. Turku ja Raisio ovat lähteneet vetämään linjaa, jossa kuntiin sijoitetaan paljon sosiaaliperäisiä maahanmuuttajia. Naantali ja Kaarina ovat toimineet tässä asiassa paljon varovaisemmin, mikä on jälkikäteen tarkasteltuna ollut järkevää politiikkaa. Ja on sitä myös tulevaisuutta tarkastellessa. Maahanmuutosta (tällä tarkoitan sosiaaliperäistä maahanmuuttoa, en ulkomailta töihin muuttavia insinöörejä yms.) tulee kunnille vääjäämättä kustannuksia, vaikka valtio jotain korvaakin muutaman vuoden ajalta. Nämä kustannukset ovat lisäksi luonteeltaan kumulatiivisia eli kustannukset kasvavat vuosi vuodelta, koska tuen tarve ei käytännössä poistu minnekään jo kuntiin sijoitetuilta, vaikka valtion maksamat korvaukset loppuvatkin.

On huomioitavaa, että sen jälkeen kun maahanmuuttajat on sijoitettu kuntaan, niin he ovat kunnan asukkaita ja näin lakisääteisten palveluiden parissa. Mutta tuo kuntiin sijoittaminen ei ole lakisääteistä, vaan aivan kotikutoista toimintaa.

Tällainen edellä mainittu toiminta on siis sellaista, mikä syö pelivaraa kunnan taloudesta ja se näyttää korostuvan tällaisina taantuma- tai lama-aikoina. Käytännön seuraukset ovat sitten tuollaisia, mitä Raisiossa on koettu ja nähty. Toimintaa täytyy supistaa ja henkilöstöä lomauttaa tai irtisanoa.

Raisiossa ei edelleenkään ole mielestäni minkäänlaista ideaa maahanmuuttajien vastaanottamisessa. Olen monesti kysynyt, että mihin tällä pyritään ja mikä on sellainen taso, että riittää, mutta vastausta ei ole kuulunut. On tullut epämääräistä selittelyä siitä, että ei tuollaisia voida määrittää, kun ihmiset voivat vapaasti muuttaa minne haluavat. Minun mielestäni voidaan aivan hyvin määrittää taso, mihin kaupunki pyrkii ulkomaalaisväestön osuudessa. Varsinkin kun kyse Raisiossa ei ole siitä, että tänne nyt paljon muuttaisi ulkomailta väestöä, joka tulee työn perässä.

Mutta jos muista puolueista ei ole kyseenalaistamaan nykyistä toimintaa, niin silloin vahingollinen maahanmuutto Raisioon jatkaa kasvuaan muutaman virkamiehen erittäin suosiollisella avustuksella. Toisaalta, keskusteluissa eri puolueiden valtuutettujen kanssa on tullut esiin mielipiteitä, jotka eivät ole nykyisen linjan mukaisia. Miksi tämä mielipide ei sitten näy käytännön toimissa? Joko henkilöt eivät saa suutaan auki omissa ryhmissään tai sitten puolueissa on äänekäs klikki, joka tyrmää kaikenlaisen kritiikin rasismilla tai vastaavalla kommentoinnilla, millä rakentava keskustelu saadaan äkkiä loppumaan. On siis helpompaa laittaa pää puskaan ja leikkiä kosmopoliittia ja olla puuttumatta koko asiaan, vaikka ikävät seuraukset tiedetään. Kuvitellaan maahanmuuttajien olevan homogeenistä ryhmää ja samalla uskotellaan itselle ja omalle porukalle, että nämä kaikki ovat tulleet tänne töihin ja ilman heitä emme pärjää ja taloutemme taantuu. Näin ei ole.

Nullius in verba

Vastaanotetut pakolaiset:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=s3a2BAA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbX0zUEAA==&gender=t

Raision lukemat tässä kategoriassa ovat aivan omaa luokkaansa myös Varsinais-Suomen ja koko maan tasolla.

Toimeentulotuki euroa/asukas:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=szY3BgA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbX0zUEAA==&gender=t

Kieli muu kuin suomi, ruotsi, saame:

https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/taulukko/?indicator=szaKAAA=®ion=szYstjbKtTY0tzZMtjZ0BAA=&year=sy4rtTbV0zUEAA==&gender=t

------

Kotisivukoneen päivityksestä johtuen kirjoitus hävisi bittiavaruuteen ja nyt uusi yritys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, maahanmuutto

Korjattavaa päätösten toimeenpanossa

Tiistai 4.11.2014 - Mika Koivisto

Olen pitänyt Raisiossa esillä maahanmuuton rajoittamista taloudellisista syistä. Kaupungilla on krooninen rahapula, ja vuosi vuoden jälkeen yritetään nipistää säästöjä sieltä täältä mm. lastenhoidosta, perusopetuksesta ja vanhustenhuollosta. Mutta edelleen näyttää yksi osa-alue olevan säästöjen ulkopuolella eli maahanmuutto.

Viime syksynä 25. marraskuuta kaupunginhallituksessa tehtiin päätös vastaanottaa kolmen vuoden aikana enintään 25 henkilöä, noin 5-10 henkilöä vuodessa. Selviteltyäni asiaa olen huomannut, että edellisvuosiin verrattuna mikään ei ole muuttunut kuluvan vuoden aikana. Tässä vaiheessa vuotta lukumäärä on jo 25 henkilöä ja olemme taas huippuvuosien tasolla maahanmuuttajien määrän kanssa.

Päätös määrän rajoittamisesta tehtiin viime vuonna siitä syystä, että halusimme hillitä kustannusten kasvua taloudellisesti vaikeina aikoina. Ajat ovat edelleen erittäin vaikeat, vaikka talousarvioneuvottelut suht kitkattomasti tuntuivat etenevänkin. Kaupunki joutuu jatkuvasti miettimään säästöjä aivan kaikkialta ja olemme joutuneet tekemään ratkaisuja, joita emme välttämättä olisi tehneet taloudellisen tilanteen ollessa parempi.

Tämä maahanmuuttajien vastaanoton rajoittaminen nousi esiin taas tänä vuonna budjettineuvotteluissa mutta päätetyistä määristä kiinni pitäminen ei enää tuntunutkaan olevan tärkeää. Mielestäni luottamushenkilöiden on pidettävä kiinni päätetystä tahtotilasta ja vaadittava tuon päätöksen noudattamista myös virkamiehiltä. Kolmen vuoden kiintiön täyttäminen kahdeksassa kuukaudessa kertoo jotain päätösten noudattamisesta.

Talous ei ole edelleenkään tasapainossa ja ensi vuonna olemme edelleen tilanteessa, missä etsimme säästöjä kissojen ja koirien kanssa. Siksi vaadin muilta puolueilta, että pidämme kiinni sovituista säästöpäätöksistä ettemme joudu leikkaamaan lisää lakisääteisistä palveluista.

Mika Koivisto, valtuustoryhmän pj, Raision Perussuomalaiset

(Julkaistu Rannikkoseudussa 31.10.2014)

---------

Tilastotietoa viime vuosilta.

Nuo tilastossa olevat luvut ovat ihmetystä herättäviä. Kaarina siis ottanut viime vuonna 10 maahanmuuttajaa ja Naantali 0 (nolla). Molemmissa kunnissa verokertymä/asukas on huomattavasti Raisiota korkeampi ja toimeentulomenoissa Raisio on aivan omaa luokkaansa eli Varsinais-Suomen ja maan kärkeä. Tämä yhtälö ei toimi ja tuollainen toiminta vie meidät perikatoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, Raisio, säästöt

Perussuomalaisten arvio maahanmuuton kustannuksista

Tiistai 28.10.2014 - Mika Koivisto

Maahanmuuton kustannukset ovat taas esillä, kun perussuomalaisten Matti Putkonen arvioi maahanmuuton kustannusten olevan noin 1-1,5 miljardia euroa vuodessa. Työ- ja elinkeinoministeriö ja maahanmuuttovirasto taas väittävät summan olevan noin 203 miljoonaa euroa vuodessa.

203 miljoonaa euroa kuulostaa aika pieneltä määrältä, jos sitä verrataan Turun vuosien 2008 ja 2009 kustannuksiin maahanmuutosta. Tuolloin kustannuksiksi saatiin laskettua noin 37 miljoonaa euroa vuodessa 12488:lla henkilöllä (2009).

Hieman tuntuu siltä, että työ- ja elinkeinoministeriö sekä maahanmuuttovirasto puhuvat nimenomaan maahanmuutosta aiheutuvista kustannuksista eli toiminnan kustannuksista, mitä ovat mm. asioiden parissa työskentelevien virkamiesten palkat yms. Tämän lisäksi tulevat sitten kustannukset varsinaisesta maahanmuutosta eli toimeentulotuet, tulkit, asuminen, terveydenhuolto jne ja näitä ei kustannuksissa ole otettu huomioon.

Maahanmuuton kustannukset ovat lisäksi kumulatiivisia eli kustannukset vain kasvavat vuosi vuodelta korkoa korolle periaatteella. Tämän takia kunnissa pitäisi olla erityisen varovainen sijoittaessa maahanmuuttajia suuria määriä muutaman vuoden korvausten toivossa. Korvauksia pakolaisista ja turvapaikanhakijoista maksetaan 3-4 vuotta. Valtion korvaa toimeentulotuen, tulkkipalveluiden, sosiaali- ja terveydenhuollon ja lastensuojelun kustannukset.
Näiden lisäksi tulee kustannuksia, joita ei suoraan tilastoida minnekään ja myöskin niiden selvittäminen tuntuu olevan täysin ylivoimaista ellei jopa mahdotonta. Näitä kustannuksia ei valtiolta voida periä, vaan ne jäävät kuntien maksettaviksi.

Tällaisia piilokustannuksia kertyy vaikkapa kuntien tarjoamista palveluista, mitä kunnat tarjoavat kaikille kuntalaisille. Mutta tässäkin piilee vielä pieni lisä normaaliin eli maahanmuuttajaväestön palveluissa henkilömitoitus on arviolta 1,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna. Olen tällaisesta nähnyt esimerkkejä ja välillä tuntuu, että edes tuo 1,5-kertainen määrä ei riitä.

Kunnissa näyttää myös unohtuvan kuntakorvausten alkuperä. Rahat eivät ilmesty valtion budjettiin taikasauvan heilautuksella, vaan nuo varat kerätään ylikireällä verotuksella kansalaisilta. Sitten ne jaetaan armollisesti takaisin kunnille vähennettynä byrokratian pyörittämiseen tarvittavilla kustannuksilla. Ja kun kolme - neljä vuotta on kulunut, jäävät kustannukset täysimääräisinä kuntien rasitteeksi. Ja nämä kustannukset ovat sellaisia, joita ei kovin helposti saada vähenemään eli ne kasaantuvat vain vuosi vuodelta suuremmiksi.

Turussa ja Raisiossa on suhteessa eniten maahanmuuttajia Varsinais-Suomessa. Samoin kumpikin kaupunki on kamppaillut taloudellisten ongelmien parissa jo jokusen vuoden. Väkisinkin tulee mieleen jonkinlainen korrelaatio joidenkin asioiden suhteen. Ja kun yrittää puhua tai esittää tilanteen jäädyttämistä edes siksi aikaa, kunnes taloudellinen tilanne on parempi, niin kaikki esitykset menevät kuin kuuroille korville. Virkamiehillä on ilmeisesti tahtotila jatkaa tätä ei-lakisääteistä toimintaa muiden palveluiden kustannuksella. Näyttää siltä, että tämä maahanmuuttoasia on raisiolaisten virkamiesten suojeluksessa ja siitä ei tulla vähentämään senttiäkään, vaikka talous on ruvella.

Tulen puuttumaan asiaan edelleen ja seuraan vastaanotettavien määrän kehittymistä. 25.11.2013 sovittiin kaupunginhallituksessa, että Raisioon sijoitetaan 25 henkilöä kolmen vuoden aikana, 5-10 henkilöä vuodessa. Jo nyt näyttää siltä, että rajat paukkuvat ennen ensimmäisen vuoden loppua.

Päätös tehtiin, koska kustannuksia haluttiin hillitä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Jos nyt tulkitaan lukuja mahdollisimman alhaisiksi, niin miksi sitten teimme päätöksen määrän rajoittamisesta? Kustannukset syntyvät määrän mukaan, eivät toiveiden ja tulkintojen perusteella.

Virkamiehet tulkitsevat asioita omalla tavallaan ja siinä ei näytä paljoa luottamushenkilöiden päätökset painavan. Ehkä näitä asioita puidaan sitten ensi vuonna, kun THL julkaisee omat tilastonsa. Sitten vertaillaan virkamiesten omia tulkintoja virallisiin lukuihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maahanmuutto, kustannukset, perussuomalaiset

Vihreillä kova hinku lisätä byrokratiaa

Lauantai 27.9.2014 - Mika Koivisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Raision Perussuomalaiset

Raision Vihreät tekivät valtuustoaloitteen Raision liittymiseksi ”Kohti hiilineutraalia kuntaa” - hankkeeseen (HINKU). Hankkeessa on tarkoitus velvoittaa kunta ja kuntalaiset vähentämään kasvihuonepäästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta. (Huom. 2007 teollisuus oli Suomessa vielä suht voimissaan). Aloite kannattajineen tässä.

Aloite on tyypillinen Vihreä esimerkki siitä miten yhteisen päätöksenteon kautta pakotetaan kaikki kuntalaiset ja yritykset mukaan pienen marginaalin ajamiin hankkeisiin. Vihreiltä näyttää puuttuvan luotto ihmisten omaan ajatteluun ja päätöksentekokykyyn ja vallalla on vanhakantainen tapa ohjata rahvasta ylhäältä käsin ja omia uskonkappaleita tuputtaen.

Aloitteesta puuttuu täysin kustannusvaikutukset mutta ne eivät kai ole tärkeitä. Yltiöoptimistisia toiveita tosin on uusista työpaikoista ja yrityksistä. Taitaa olla vain niin, että ainoat työpaikat tuollaisesta hankkeesta syntyvät julkiselle sektorille.

Tällainen hanke lisäisi byrokratiaa kunnassa ja sitoisi päätöksentekoamme liiaksi tiukkoihin raameihin. Mitään konkreettista hyötyä tällaisesta hankkeesta ei Raisiolle olisi. Kunnan mahdollisuus vähentää päästöjä on melkein olematon ja jo nyt tehdään kaikki voitava järkevissä puitteissa säästöjen saamiseksi.

Raisiolaisten veronmaksajien kannattaa olla tarkkana tällaisten aloitteiden ja hankkeiden kannattajien suhteen ja kysyä heiltä, että mitä tämä maksaa ja mitä me hyödymme siitä konkreettisesti. Miksi haluaisimme lisätä kunnan tehtäviä ja velvoitteita, vaikka suunnan pitäisi olla päinvastainen? Tämä on hyvä muistaa kun taas joku valtuutettu avaa suunsa ja puhuu kuntien velvoitteiden määrästä ja niiden vähennystarpeesta. Syytetään valtiota tehtävien ja velvoitteiden lisäämisestä mutta samalla ollaan itse tekemässä samaa.

Kansalaisten kannalta vihreiden hankkeiden kannattamisessa tai vastustamisessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että haluaako maksaa asumisesta ja elämisestä enemmän vai vähemmän. Jos kannattaa vihreiden hankkeita ja ne vielä toteutuvatkin, niin lopputulos näkyy kohonneina sähkölaskuina, asumisen ja liikkumisen kallistumisena ja sitä myöten myös elintarvikkeiden hintojen nousuna.

Tärkein kysymyshän tässä on, että miksi pitää vähentää kasvihuonepäästöjä (hiilidioksidi?)? Oma arvaus on epämääräiset väitteet IPCC:n taholta, vaikka vieläkään ei ole osoitettu hiilidioksidin osuutta ilmaston lämpenemiseen. Jokainen saa puolestani muuttaa vaikka maakuoppaan asumaan ja sitä myöten lopettaa kokonaan hiilidioksidin tuottamisen mutta koko kuntaa ja kaikkia kuntalaisia ei tule tällaiseen sopimuksia liittää.

Fakta: Suomessa hiilidioksidivapaan sähkön tuotannon osuus on 88 prosenttia eli olemme Euroopan kärkeä tai kärjessä kaukana mallimaina pidettyjen Saksan ja Tanskan edellä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Raisio, Hinku, Vihreät

Ydinvoimaa, kiitos, ja paljon

Keskiviikko 17.9.2014 - Mika Koivisto

Suomessa velloo keskustelu energiaratkaisuista ja varsinkin ydinvoiman osuudesta energiantuotannossa. Kiistelyä käydään voimaloiden määrästä ja siitä, että kenelle niitä rakennuslupia nyt sitten myönnetään. Mielestäni lupia pitää myöntää niille, ketkä lupia hakevat ja ovat sitoutuneita investoimaan voimaloihin rahaa.

Suomen energiatase on noin kahdeksan (8) miljardia euroa alijäämäinen. Vertailun vuoksi on pakko mainita, että tämä on saamaa kokoluokkaa kestävyysvajeen kanssa. Panostamalla omaan energiantuotantoon meille jäisi enemmän rahaa kotimarkkinoille kiertoon ja kauppatasekin paranisi huomattavasti.

Kun TVO:n uusi voimala joskus saadaan käyttöön, tuo se helpotusta kotimaisen energian osuuteen kulutuksesta mutta sekään ei vielä riitä. Olemme senkin jälkeen edelleen riippuvaisia ulkomailta tuodusta sähköstä.

Vihreiden ja muiden vastaavien mielestä meidän ei tulisi rakentaa lisää ydinvoimaa Suomeen, vaan hoitaa energiantuotanto tuuli- ja aurinkovoimaloilla. Ajatus on täysin irrallaan reaalimaailmasta ja tyypillistä pää pilvessä visiointia ja leikkimistä Suomen kilpailukyvyn kanssa.

Vihreiden visioissa energia tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimalla kustannuksista välittämättä. Tämä tarkoittaa sitä, että veronmaksajat tukevat tuulimyllyjen sähköntuotantoa omilla rahoillaan. Tällä hetkellä valtio, lue veronmaksajat, maksaa tuulivoimatuottajalle pörssisähkön ja takuuhinnan erotuksen eli 83,5 euroa megawattitunnilta. Tätä tukea maksetaan 12 vuotta.

Tuulivoimalle maksettu tuki on täysin hukkaan heitettyä rahaa, joka ainoastaan heikentää kilpailukykyämme ja sama raha on edelleen poissa muusta järkevästä toiminnasta. Tuon rahan kohdentaminen oikein auttaisi energiataseen paranemiseen ja samalla Suomen kilpailukykykin paranisi.

Vihreät käyttävät usein esimerkkeinä Saksaa tai Tanskaa uusiutuvien energialähteiden esimerkkimaina. Mielikuva on täysin väärä ja suoranaista valehtelua. Tanskan sähköstä yli puolet tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla ja tuulimylly jauhavat sitten sähköä silloin, kun sitä ei paljoa tarvita. Parhaimmillaan juutit melkein maksavat, että saavat sähkönsä naapureiden käyttöön kausina, jolloin sähköä ei tarvita. Ja silloin kun sähköä tarvitaan, niin naapureilta sitä tuodaan kovaan hintaan ja samalla kivihiilivoimalat lykkäävät hiukkasia piiput punaisina taivaalle.

Suomessa hiilidioksidivapaan sähköntuotannon osuus on jo nyt 88 prosenttia. Saksassa uusiutuvien osuus kokonaisenergiasta oli viime vuonna 23 prosenttia. Eli Suomi on selvästi ykkönen tai kärjessä Euroopassa, jos tarkastellaan hiilidioksidivapaata energiantuotantoa. Lisäksi Saksa tukee voimakkaasti uusiutuvan energian käyttöä ja lasku alkaa olla sietämätön veronmaksajille.

Suomessa kotitaloussähkön verollinen kokonaishinta on noin 16 senttiä/kWh Tanskan ja Saksan hintojen ollessa lähempänä 30 senttiä/kWh. Jos Vihreiden linjan mukaan mentäisiin, niin kotitaloudet joutuvat maksamaan lämmityksestä ja muusta energiankäytöstä ainakin kaksinkertaista hintaa. Tämän lisäksi kaikki muutkin hinnat nousisivat samassa suhteessa eli elämisestä tulisi erittäin paljon jopa nykyistä kalliimpaa.

Tämä on vain yksi esimerkki vihreän politiikan seurauksista. Yleistäen voi sanoa, että kaikki ajatukset ja suunnitelmat Vihreiltä aiheuttavat veronmaksajille suuria menoja ja ajavat tätä maatamme aina vaan suurempaan ahdinkoon.

Kirjoituksessä on käytetty lähteenä Turun Sanomissa 31.8.2014 julkaistua kirjoitusta energiaratkaisuista.

Toimittaja oli käyttänyt samanlaista mietelmää kirjoituksen lopussa, millaista minäkin olen käyttänyt mm. maahanmuuttoon liittyen ja se sopii erittäin hyvin kumpaankin asiaan ja olisi hyvä myös takoa viherpoliitikkojen kalloon – Suomi ei voi toimillaan maailmaa pelastaa, mutta väärillä valinnoilla me voimme kyllä pilata oman tulevaisuutemme.

18.9.2014 julkaistu kirjoitus vihreästä politiikasta Perussuomalaisessa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ydinvoima, energiatase, vihreät

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »